Jos joku on selvää niin se että Pennerbornin erottamisen kynnys on erittäin korkea.
Asiat ovat miltä ne näyttävät ja mikään organisaatio ei toimi tyhjiössä.
Jypin liigahistorian epäonnistunein päätös, Rautakorven erottamisen ajankohta, nostaa Pennerbornin erottamisen kynnystä merkittävästi. Pennerbornin täytyy antaa jatkaa ja organisaation täytyy uskaltaa ryhmittyä täydellisesti tämän ajatuksen ympärille.
Kun lukee palstan ansiokasta keskustelua, ilmenee pari asiaa josta ollaan yhtä mieltä: (a) JYPillä oli toimiva pelitapa/identiteetti; (b) JYPillä ei nyt/muutamaan kauteen ole ollut toimivaa pelitapaa/identiteettiä; (c) ongelmat ovat ”syvällä”.
Erimielisyyttä on siitä kenen/keiden vika pelitavan tai identiteetin hukkaaminen on ja mitä nyt pitäisi tehdä.
JyPin pelitavan uudistaminen taisi paradoksaalisesti alkaa jo heti mestaruuskauden 2012 jälkeen. Vaikka menestystä tuli tuon kauden jälkeenkin, mm. CHL- mestaruus 2018, organisaatiossa näytti olleen usko siihen että ainakin pelitapa (jos ei koko JyPin identiteetti) täytyy olennaisesti muuttaa tai menestystä ei enää tule.
Seuranneena aikana aina näihin päiviin asti eri valmentajat ja kokoonpanot ovat yrittäneet löytää aiempaan verrattuna olennaisesti erilaista pelitapaa.
Uutta pelitapaa on kutsuttu muistaakseni ainakin ”reagointikiekoksi”, ”pelipaikattomaksi” tai ”totaalikiekoksi”. Ylätason strategiapapereissa on myös hahmoteltu uutta pelitapaa kuvaavia adjektiiveja kuten muistaakseni ”luova” ja ”rohkea”.
Tämä kausi on vasta aluillaan mutta tavoitteisiin nähden voi kai sanoa että 12 vuoden uudistamisprojekti on toistaiseksi merkittävästi epäonnistunut.
Syitä epäonnistumiseen voivat nähdäkseni olla: (a) ei alunperinkään tai tänäänkään tiedetty mihin pyritään; (b) vaikka tiedettiin, muutosta yritettiin tehdä liian nopeasti (revoluutio vs evoluutio); (c) muutosta tekemässä on (12 vuoden ajan) olleet väärät henkilöt): (d) analyysi oli alunperinkin väärä ja olisi pitänyt jatkaa olemassa ollutta vahvistamalla; (e) vaikka analyysi oli oikea ja ihmisetkin joillakin kausilla oikeita, organisaation rakenne käskyvaltasuhteineen (= kenellä on valta tehdä mitä) oli epäselvä ja johti ns. huonoon johtamiseen mikä on varma resepti tuhota mikä tahansa organisaatio.
Omasta mielestäni on epätodennäköistä että JYPillä 12 vuoden ajan olisi olleet kykenemättömät ihmiset, tarkoittaen erityisesti valmentajia ja pelaajia, muutosta toteuttamassa.
Syiden täytyy löytyä muualta ja tätä keskustelua JYP ei näytä organisaationa vieläkään käyneen.