Valmistautumista peleihin voi kai jakaa lyhyen ja pitkän aikavälin valmistautumiseen. Pitkän aikavälin valmistautuminen on sitä ns. urheilijan elämää, että syö hyvin ja nukkuu riittävästi, hoitaa kehonhuollot yms. säntillisesti, koittaa oppia ja omaksua jatkuvasti jne…
Lyhyen aikavälin valmistautuminen on sitten osin samat hommat pelipäivän alla ja päälle vielä tulevaan vastustajaan perehtyminen sekä psyykkaaminen peliin.
Valmistautumisessa valmentajan tehtävä(!) on fasilitoida onnistuminen näissä kaikissa. Jos pelaaja on vähän taiteilijaluonne myös syömäpuolella, niin autetaan ruokailutottumusten kanssa ja katsellaan vähän perään. Valmistellaan tulevan vastustajan läpikäynti ja tarjotaan pelaajille paras mahdollinen tieto vastustajasta — missä vuotaa ja mitä pitää varoa jne. Yritetään motivoida ja liekittää koppia sekä auttaa pelaajia repimään itsestään paras irti.
Valmennuksen tehtävä on tukea on siis tukea ja tasoittaa tietä onnistumiselle niin yleisesti kuin peliin valmistautuessa, ja pelaajan tehtävä on nimenomaan toteuttaa se onnistuminen. Ei valmennus voi jokaista pelaajaa psyykata matsiin, vaan kyllä se on pelaajan itsensä tehtävä ja osa sitä työnkuvaa, josta palkkaa maksetaan. Valmennus sitten vain poistaa häiriötekijöitä parhaansa mukaan ja koittaa edistää itseluottamusta.
Jos taas puhutaan vastuusta, niin ensisijainen vastuu valmistautumisesta (pl. videot) on pelaajan. Lopullinen vastuu kokonaisuudesta taas on valmentajalla. Jos riittävän monelle ei ole sopiva ympäristö saada itseään psyykattua peliin, eikä valmennus tee sen eteen korjaavia liikkeitä, kantaa valmennus siitä vastuun.
Sama homma muussakin työelämässä. Jos tiimi suorittaa laajalti alle odotusten, lienee vika odotuksissa tai tiiminjohtajassa. Jos taas lähes kaikilla onnistuu, mutta muutamalla sakkaa, kääntyy katse tiimiläisiin. Omassa elämässäni olen kuitenkin huomannut ja oppinut, että eniten eteenpäin menevät ne, jotka antavat silti isoimman panoksen, vaikka johto olisi osaamatonta. Sitten on niitä, jotka ulisee ja alisuorittaa, kun milleniaalilla pitää olla se lämmin maito ja äitien tissi lähellä, kuten Tero Lehterä länsinaapureita kuvaili. Itse olin nuorempana jälkimmäinen, jolla tippui moti ja keskittyminen meni ongelmiin, kun johto sakkasi. Jossain vaiheessa kuitenkin tuli herättää siihen, että mikäli haluaa mennä uralla eteenpäin, pitää suorittaa hyvin johdosta huolimatta. Toki keskimäärin kivempaa ja tuloskin parempaa, jos johtaminen on laadukasta.
Vetääkseni tämän jotenkin kasaan ja JYPiin, niin selvästikin nöyryys katosi yhden voiton myötä ja nuorella joukkueella rotsi aukesi niin että napit lensi pitkin pitäjiä. Kokeneille pelaajille tällaiset on helpompia käsitellä, mutta eipä se olisi ennenkuulumatontakaan, että niin syvissä vesissä kuin JYP on ja tulee iso onnistuminen, että siinä vähän liikaakin puhaltaa ulos helpotuksesta ja alkaa jo takaraivossa kolkuttaa, että korpivaellus on ohi. Niin se kävi tälläkin palstalla kannattajille.
Toivon mukaan tästä kokemusta rikkaampana eteenpäin ja löytyneellä nöyryydellä. Jos ei tämä opettanut, niin sitten ei mikään.