Peliasut - vaikutus pelitapaan

  • 7 290
  • 32

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Lare kirjoitti:
Muistaakseni jopa yli 60%:ssa tapauksista puna-asuinen kilpailija voitti kamppailun.

Tuolla tuloksella ole mitään merkitystä, jos (kun?) tutkimuksessa ei ole otettu huomioon ottelun todennäköisyyksiä.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
pernaveikko kirjoitti:
Tuolla tuloksella ole mitään merkitystä, jos (kun?) tutkimuksessa ei ole otettu huomioon ottelun todennäköisyyksiä.

Jos asun väri määräytyy ns. randomisti ja otos on tarpeeksi suuri niin sillä ei ole mitään väliä tilastotieteen lakien mukaan.
 

Kasatonov

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, San Jose Sharks
pernaveikko kirjoitti:
Tuolla tuloksella ole mitään merkitystä, jos (kun?) tutkimuksessa ei ole otettu huomioon ottelun todennäköisyyksiä.
Ei noita yliopistotason tutkimuksia ihan noin mutuillen tehdä.

Tutkimuksen mukaan punainen joukkue voittaa keskimääräistä enemmän, lähde:
Hill, R.A. & Barton, R.A. 2005. Red enhances human performance in contests. Nature 435(7040): 293.

Jos ei löydy nurkista Naturea, esim tuolta aiheesta lisää:
http://www.newscientist.com/channel/being-human/mg18625005.300

Kuten artikkelissa todetaan: "If you're rubbish, a red shirt won't stop you from losing". :)
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Lare kirjoitti:
keltaiset (SaiPa, Lukko): onko yhdistävää?
Kusi nousee aina heti päähän kun pelit menee vähän paremmin. Niin pelaajilla kuin kannattajillakin.
 

Pee

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
En mää pelitavoista tiedä, mutta oman suosikkijoukkueeni kohdalla vajaan kymmenen vuoden takainen pelipaidan värin muutos Suomen sinivalkoisista Keski-Suomen maakuntavärien punamustavalkoiseen on vaikuttanut ainakin pelimenetykseen. Ja valitettavasti negatiivisella tavalla. Eikä tämäkään kausi näytä muutosta tuovan, vaikka alku olikin lupaava.
 

JWill

Jäsen
Suosikkijoukkue
Teppo Winnipegs
No onhan se ihan "fakta", että valkosilla kengillä, pelihanskoilla on paljon tekumpi ja osaa kikata paremmin. Jos on mustat tai jonkun muun väriset, niin ei pysty läheskään yhtä hienoihin harhautuksiin jne.
 

Carcki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Bewe, ManU, HJK , Poznan Lech
Itse olen juuri valmistelemassa psykologian esitelmää Väri perseptiosta, joten tämä ketjukin on ajankohtainen. Toisin kun moni muu täällä uskoo, on väreillä tosiaankin yllättävän paljon vaikutusta käyttäytymiseemme yms. mutta sekin on vain yksi stimuli muiden joukossa.
Ensinnäkin, olen pessimisti siinä suhteessa, että en todellakaan usko että joku syntyy erikoisen taitavaksi pelaajaksi. Jokaisella ihmisella on potentiaalia Teemu Selänteeksi, jos vain on oikea motivointi päällä ja on treenannu tarpeeksi. Lisäksi ihmisen asennoitumiseen vaikuttaa kasvatus junnuvuosina erittäin paljon. Jos joku junnuna on saanut pari hassua maalia tehtyä, ja häntä kaavaillaan lupaukseksi, on hänellä itseluottamus kohollaan ja hän myös yrittää mahdottomia rohkeammin. Samaan aikaan muut tuntevat itsensä entistä epävarmemmiksi ja näin kasvaa pelaajien ero. Myös joukkue ja sen taso vaikuttaa paljon, jos joku menee juniorina HIFK:hon pelaamaan, on hänellä huomattavasti suurempi itseluottamus kun vaikkapa SaiPan junioreilla.

Mikä tulee värien vaikutukseen, ehti Lare jo vähän syventyäkkin aiheeseen. Ensinnäkin sekä Saipa että Lukko pelaavat keltaisissa asuissa. Keltanen on väri, joka muutaman psykologin mukaan auttaa ihmisia keskittymään olennaiseen. Näin ollen Saipaa ja Lukkoa vastaan pelatessa peliin keskittyminen on helpompaa ja tulos on sen mukaista. Sininen taas on pysäyttävä väri, liikennevaloissakin punaisen tilalla olisi sininen, mikäli se pimeessä näkyisi. Sininen voi siis pysäyttää vastustajan, mutta myös omat ketjukaverit. Tästä johtunee Bluesin, Jokerien ja Tapparan vaihteleva menestys. Pelicanssin turkoosi sen sijaan on vastaanottava ja erittäin sosiaalinen väri. Turkoosi rohkaisee ihmisiä tulemaan juttelemaan kanssasi, ja siksi mm. turistioppaatkin ovat pukeutuneet tähän väriin. Musta taas on väri, joka vahvistaa vahvoja persoonallisuuksia, mutta heikentää entisestäänkin jo heikkoja. Esimerkiksi Kärpät on viimekausina ollut erittäin vahva, ja suuren itseluottamuksen vallassa. Musta väri paidoissa on edesauttanut tätä. Kalpan yllä musta sen sijaan on lannistanut joukkuetta ennestään, eikä Kalpa tahdo millään yltää liigatasolle vaikka potentiaalia olisi. HPK ja JYP on joukkueita, joissa on paljon näitä perusraatajia, mutta aina muutama nimekäs nimi. Nämä nimet saavat vahvuutta mustasta väristä, ja se auttaa heitä pärjäämään entistä paremmin. TPS on tällä kaudella lannistunut mustan pauloihin, ja mikäli Play Offeihin pääsevät, on syytä ottaa itseään niskasta kiinni. Valkoinen sen sijaan on steriili ja neutraali väri. Tuomarien yllä se tasapainoittaa mustaa, ja se on samalla tuomarien suojaväri. Jos joskus tiedät tapaavasi erityisen negatiivisen ihmisen, on syytä pukeutua valkoiseen.

Täyttää faktaahan tämä ei ole, vaan pelkästään muutaman psykologin teoreita. Mutta kun asiaa todella miettii, huomaa kyllä värien vaikutuksen. Kyllä minäkin olen iloisempi vaaleessa ja värikkäässä ilmapiirissä, kuin mitä olisin harmaassa ja pimeässä.

EDIT: Unohdin punaisen värin tyystin. Punainen on väri joka joka herättää rohkeutta ja uskalluutta, siksi IFK ja Ässätkin uskaltavat pelata fyysistä kiekkoa, ja niitä vastaan myös pelataan rohkeaammin jne.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko. /HC Tallinna !
No joo, siinä olikin kattava analyysi väreistä ja niiden vaikutuksesta. Itse odottelen hieman repaileisia pommin jäljiltä olevia peliasuja, hieman Rocn Rollia. Joku jengi voisi erottua muista,edukseen. Onhan famareissa ollut jo vuosia muotia pienet reijät ja värierot ym, muut. Samoin mallit jotka peliasuissa ovat, on aina samanlaiset. Eikö joku voisi suunnitella jotakin uutta. Saatanan mielikuvituksetonta porukkaa nämä lätkä vehkeiden suunnittelijat, esimerkiksi kypärät voisivat olla malliltaan vaikkapa avaruustyyppiset. Miksi ne täytyy olla aina samanlaiset, kyllä avaruusmallistakin saisi varmasti turvallisen.

Tosin muutokset valopää vanhollisen lätkä-fanin osalta saattaisivat ajaa hänet itsemurhaan, tämä onkin se asia joka saa mielikuvituksettoman linjan jatkumaan seuraavalle vuosituhannelle asti. Niin että, taitaa vain olla parempi että muunnellaan värisävyjä ja mainoksen paikkoja, ja annetaan valopään
seurata suosikkiaan samoissa vanhoissa vetimissä.

Ps. No ilveksen logo sentään vaihtui takaisin, se oli oikea ratkaisu !
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös