Mainos

Peking 2022: naisten jääkiekko olympialaisissa

  • 81 747
  • 587

blackhawk

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Chicago
Neljännesfinaalien aikataulu on julkaistu IIHF:n sivuilla:

Perjantai 11.2.

Klo 06.10 USA - Tšekki
Klo 15.10 Kanada - Ruotsi

Lauantai 12.2.

Klo 06.10 Venäjä - Sveitsi
Klo 10.40 Suomi - Japani
 

Mustanaamio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Jollain lailla ymmärrän että halutaan rauhoittaa tilannetta niin paljon kuin mahdollista, mutta minusta nuo kärkiketjut ovat toistaiseksi olleet vähemmän kuin osiensa summa. Katsoo vaikka kakkosketjua, niin periaatteessa Tulus pelaa ihan fiksua sentteripeliä, Holopainen aiheuttaa vastustajille murheita taitotasollaan ja Vainikka puolestaan liikkeellään, mutta silti kokonaisuus on ollut jollain tavalla nesteessä. Olisi ehkä kaivannut jotain pyörittelyjä, vaikka sitten @ZayWest tarjoamaan formuun esimerkiksi.

Tosin isompana asiana kaipaisin sitä, että valmennus peluuttaisi enemmän sen mukaan, kenellä pelin aikana kulkee. Peliaikoja kun katsoo niin näin ei ole tapahtunut kuin osittain.
Minulla on vahva tunne, että naisjoukkueessa toimitaan erilailla. Siellä on sisäinen orderi, jota ei kannata järkyttää. Nuorimpia pelaajia voi "penkittää" mutta ns. henkisesti kantavia ei, vaikka peli ei kulkisi tai järki pakenesi, niin näiden pitää saada toteuttaa rooliaan.
Kilpailu pelipaikasta ja ajasta ei kuulu, kuin nuoruteen, jos taso on riittävän korkealla. Sittemmin et putoa, jos vain jollain tasolla pystyt pelaamaan ko. joukkueessa. Ei kyllä ole niitä paikan viejiäkään jonoksi asti. Jos valmentaja ryhtyy hakemaan omatoimisesti ratkaisuja ja ohittaa ns. yleisen mielipiteen on suuri vaara, että "sipulit leviää" ja porukka joutuu tilanteeseen missä jotuu hakemaan puolta tai ei halua osallistua koko prosessiin.
 

kilpakiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nmj
Peliä en kunnolla nähnyt, mutta Toivola otti kyllä tietoisen riskin ja ainakin nyt näyttää siltä että se riski jättää kokoonpano ennalleen oli järkevä. Joukkueessa on kuitenkin 11 ensikertalaista ja valmistautuminen ei koronan takia mikään optimaalinen ollut niin voihan se olla että räjäyttämällä pakka täysin lopputulos ei olisi ollut näin hyvä.
Muita isoja asioita oli Keisalan nollapeli, ykköskentän onnistuminen ja muutenkin maalihanojen auki saaminen.
Suomi pystyi nyt myös pelaamaan kiekolla omassa päässä paremmin kuin Sveitsiä vastaan, mutta edelleen pakkien välit on liian isot ja pakki - pakki syöttöjen jälkeen ei päästä hyökkäämään niin nopeasti kuin pitäisi.
 

Finnhopper

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Itseä on jäänyt vaivaamaan tuossa Suomen naisjellonien pelissä se, että järjestään sitä kiekkoa kuskaa joku omista vähintään punaiselle asti vs että lyhyillä syötöillä tultaisiin joukkueena. Venäjääkin vastaan oltiin yleensä ongelmissa kun kiekottomat joutuvat himmaamaan sinisellä kun kuljetusliike puskee ylöspäin. Todella tuskallista seurattavaa.
 
Minulla on vahva tunne, että naisjoukkueessa toimitaan erilailla. Siellä on sisäinen orderi, jota ei kannata järkyttää. Nuorimpia pelaajia voi "penkittää" mutta ns. henkisesti kantavia ei, vaikka peli ei kulkisi tai järki pakenesi, niin näiden pitää saada toteuttaa rooliaan.
Kilpailu pelipaikasta ja ajasta ei kuulu, kuin nuoruteen, jos taso on riittävän korkealla. Sittemmin et putoa, jos vain jollain tasolla pystyt pelaamaan ko. joukkueessa. Ei kyllä ole niitä paikan viejiäkään jonoksi asti. Jos valmentaja ryhtyy hakemaan omatoimisesti ratkaisuja ja ohittaa ns. yleisen mielipiteen on suuri vaara, että "sipulit leviää" ja porukka joutuu tilanteeseen missä jotuu hakemaan puolta tai ei halua osallistua koko prosessiin.
Toivola vaikuttaa kyllä kaikin puolin niin 'pehmeältä', että uskoisin hänen pelkäävän muuttaa mitään. Ei tietysti paras lähtökohta, jos uusi päävalmentaja on pelokas tekemään muutoksia tai reagoimaan pelin edetessä. Samaa mieltä aiemmin kirjoitetun kanssa, että peliaikaa pitäisi tarjota enemmän niille, keillä kulkee. Nuoria ja taitavia pelaajia meillä onneksi tuntuu kasvavan, pelikäsitystä ja kahden suunnan peliä vaan täytyy hioa.

Ykköskentän pelin laatu ei voikaan kuin huonontua pelin loppua kohden, jos pelaavat yli- ja alivoimat, tasavajaat, joka ikisen tauon jälkeiset vaihdot (vaikka juuri olivat kentällä) ja 5vs5 niin paljon kun haluavat. Tai en tiedä haluavatko, mutta täytyy, kun valmennus ei luota muihin vaan tekee aina ns. 'varman valinnan'.
Eivät omaan silmääni edes vaikuta miltään alivoimaosaajilta, se on tässäkin turnauksessa nähty. Ilmeisesti siellä nuoremmissa ja alemmissa kentissä ei sitä puolustusosaamista sitten vaan ole? Eikä maajoukkueen ringissäkään? Onko kaikki nuoret ja potentiaaliset maajoukkuepelaajat samanlaisia, kiekollisesti vahvoja hyökkääviä hyökkääjiä?

Keitäköhän J.Jalonen valitsisi alakenttiin, kun on tunnettu siitä, että alivoima- ja puolustusosaamista tulee joukkueessa olla. Nyt vaikuttaa siltä, että alemmat kentät on junioreita varten, taitavimpia sellaisia hakemassa kokemusta ja 'aistimassa arvokisojen tunnelmaa'. Onko kellään enemmän naisten liigaa seuraavilla tietoa, ketä jäi rannalle tai kuka olisi joukkueessa voinut olla? Matilda Nilsson nyt ei ainakaan olisi kahden suunnan pelaaja, Räty voidaan tässä jättää nostamatta esiin, vaikka varmasti olisi pistänyt puolustuspelille verbaalista painetta ja ohjausta enemmän maalin suulta, jotta joku olisi ollut VAATIMUSTASOA nostamassa.
Peli ollut eilisestä voitosta huolimatta huonompaa ja sekavampaa kuin muistan aiemmissa turnauksissa nähneeni. Toki sentterit on pelin moottoreita, ja niitä on avainrooleista viime vuosina lopettanut.
 

Artyukhin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Venäjän naisten joukkueessa kahdeksalla positiivinen tulos koronatesteissä. Olivat ilmeisesti jo eristyksissä ennen Suomi peliä.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Työnteko häiritsi harmillisesti pelin katsomista eilenkin, mutta tässä vielä jotain näin päivän viivellä Naisleijonien ottelusta venäläisiä vastaan.

8.2.2022 SuomiROC 5–0 (2–0, 3–0, 0–0)
laukaukset 30–19

Maalikooste



Ottelun tilastot
-IIHF.com
-Olympics.com

Suomen kokoonpano

33 Michelle Karvinen – 77 Susanna Tapani – 16 Petra Nieminen
24 Viivi Vainikka – 40 Noora Tulus – 10 Elisa Holopainen
23 Sanni Hakala – 61 Tanja Niskanen – 34 Sofianna Sundelin
28 Jenniina Nylund – 12 Sanni Vanhanen – 27 Julia Liikala
32 Emilia Vesa

6 Jenni Hiirikoski – 88 Ronja Savolainen
8 Ella Viitasuo – 15 Minnamari Tuominen
9 Nelli Laitinen – 7 Sanni Rantala
2 Sini Karjalainen

36 Anni Keisala 19/19 – 100 % – 60:00
(18 Meeri Räisänen)


Peliajat ja +/-
18:24/0 – 20:07/0 – 18:35/0
15:39/0 – 16:34/0 – 17:06/+1
12:04/+1 – 11:34/+1 – 13:05/+1
9:29/+1 – 11:31/+1 – 6:05/0
3:06/0

24:56/0 – 23:37/0
12:11/0 – 15:05/0
17:02/+2 – 14:43/+2
11:27/0


Aloitukset
30–15 (66,7 %) yhteensä

11–3 (78,6 %) Tapani
7–2 (77,8 %) Tulus
4–4 (50,0 %) Niskanen
4–4 (50,0 %) Vanhanen

1–2 (33,3 %) Nieminen
3–0 (100 %) Vainikka


Tilastoja PDF-tiedostoina
-pöytäkirja
-laukauskartta

* * *

Jatkopaikan kannalta tällä pelillä ei tunnetusti ollut kovin paljon merkitystä, mutta muutenhan voitto oli helpottava ja joukkueelle myös tärkeä vaikean alun jälkeen. Kuten Sveitsi-ottelun jälkeen, vieläkin on ihan samat mahdollisuudet päättää turnaus mitaleilla tai kompastua puolivälierässä tai pronssiottelussa.

Joukkue on puoliksi täynnä kokemattomia nuorukaisia ja myrskyn keskellä turnauksen aloittaneen joukkueen itseluottamukselle onnistuminen leveällä rintamalla tekee kuitenkin oikein hyvää. Jokainen ketju pääsi nauttimaan maalinteosta eilen. Toivottavasti tämä voitto antaa joukkueelle myös hieman enemmän työrauhaa median ja kotiyleisön antamalta paineelta, joka on ollut välillä jopa kohtuutonta.

Tässä kohtaa pitää todeta, että ainakin yhdessä asiassa olin väärässä Sveitsi-ottelun jälkeen. Venäläiset eivät olleet tällä kertaa kovempi mittari kuin Sveitsi oli. Tämä ei perustu niinkään selkeään eroon lopputuloksessa, vaan mitä kentällä nähtiin. Sveitsi puolustusti venäläisiä paremmin niin tasakentällisin kuin alivoimallakin, heidän maalivahtipeli onnistui paremmin ja ylivoima oli vaarallista. Venäläisillä ei onnistunut noista oikein mikään Suomea vastaan. Etenkin koko turnauksen takkuillut alivoima oli yksi ottelun ratkaisuista, kun Suomi onnistui tekemään kolme ylivoimamaalia. Venäläiset eivät onnistuneet neljännessäkään pelissä tekemään turnauksen ensimmäistä ylivoimamaalia. Venäläisten erikoistilannetilastot alkusarjan jälkeen YV 0/11 (0,0 %) AV 14/22 (63,4 %).

Naisleijonat pelasivat monilta osin aiempia otteluita paremmin tai ainakin hieman fiksummin, nöyremmin ja enemmän joukkueelle. Mutta eihän tuo peli vieläkään ollut sitä, mitä Suomi pystyy parhaimmillaan esittämään. Otteen kirpoaminen kolmannessa erässä on inhimillistä, mutta silti asia, jota ei saa enää tapahtua "tosipelien" alkaessa. Onneksi Suomen ja Keisalan nolla piti loppuun asti, vaikka johdossa pelaamista ei nyt varsinaisesti voikaan kuvailla kovin kliiniseksi.

Yksi tilastoissakin selkeästi näkyvä ero eilisessä ottelussa oli aloitukset. En pelin katsomisen perusteella osaa äkkiseltään analysoida, mitä Suomi teki eri tavalla, mutta lopputuloksessa on suuri ero. Vai johtuiko tuo vaan heikommasta vastustajasta?

* * *

Ehkä tässä tarvitsee kommentoida myös eilen runsaasti keskustelua herättänyttä kasvomaskien kanssa pelaamista. Siitä saatiin taas yksi naurunaihe heille, jotka jo lähtökohtaisesti haluavat painaa naisten jääkiekkoa alaspäin.

Olihan tuo tilanne kaikin puolin surkea ja kasvomaskilla pelaamisen hyödytkin taitavat olla kyseenalaiset ja parhaimmillaankin rajalliset. Etenkin kun niitä ei edes käytänyt se joukkue, jota kohtaan on suuremmat epäilykset koronatartunnoista. Kun maskeilla ei näyttänyt olevan ainakaan lyhytaikaisesti minkäänlaisia vaikutuksia ottelun lopputulokseen, niin ehkä tuo varotoimi oli ihan paikallaan. Parin päivän lepo riittänee myös palautumiseen ennen tärkeää Japani-puolivälierää.

Enemmänhän tuo taisi olla terveystoimenpiteen sijaan jonkinlainen protesti venäläisten touhuille, kun heihin ei näköjään pysty luottamaan tälläkään elämänalueella. Menee taas kaikenlaisten salaliittoteorioiden puolelle, mutta kun venäläiset kiekkoilijat ovat olleet niin suurissa ongelmissa kiinalaisten testeissä, niin kyllähän tässä herää epäilykset minkälaisten koronatestitulosten perusteella joukkueen pelaajia on lennätetty Pekingiin. Vai onko tässä sittenkin enemmän kyse kiinalaisista ja miksi he edes haluaisivat kampittaa juuri venäläisiä, jotka ovat maailmanpolitiikassakin jonkinlaisia liittolaisia?

Joku varmaan toteaa tässä vaiheessa, että urheilua ja politiikkaa ei pitäisi sekoittaa. Olen samaa mieltä, mutta se ei valitettavasti taida olla mahdollista. Politiikka on ollut nykyaikaisten olympialaisten muokkaamassa urheilumaailmassa läsnä vähintäänkin jollain tavalla aina, kun 1800-luvun nationalismin virtausten keskellä herätettiin henkiin antiikin urheilukilpailut. Ennen kaikkea politiikka ja korruptio pitäisi muistaa pitää erossa myös silloin, kun näitä kisoja myyd...myönnetään pönkittämään kaiken maailman roistovaltioiden propagandatarkoituksia.

Suuri vitsi aiheeseen liittyen oli myös IIHF:n entisen puheenjohtajan René Faselin kommentit. Hän on ymmärtääkseni nykyään Venäjän jääkiekkoliiton palkkalistoilla ja kommentoikin syyskuussa, että "kaikki tietävät, kuinka paljon hän rakastaa Venäjää ja venäläisiä".
 
Viimeksi muokattu:

blackhawk

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Chicago
Urheilu ja politiikka on sekoitettu jo siinä vaiheessa kun Kiinan kaltainen roistovaltio on päättänyt hakea kisoja. Kiina haki olympialaisia vain ja ainoastaan poliittisista syistä.

Maskien käyttö teki mielestäni naurunalaiseksi vain Venäjän joukkueen, joka hävisi suurinumeroisesti siitä huolimatta, että Kanada ja Suomi pelasivat koko ottelun maskit naamalla. Noin muuten en oikein tiedä miten Venäjän joukkueen koronagateen pitäisi suhtautua kun en luota sen enempää venäläisiin urheilujohtajiin kuin kiinalaisten testeihinkään. Jos Kiina olisi vähänkin parempi talviurheilumaa, heitä alettaisiin epäillä kotiinpäinvedosta karanteenien suhteen.
 

predsfan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville Predators
Tässä kohtaa pitää todeta, että ainakin yhdessä asiassa olin väärässä Sveitsi-ottelun jälkeen. Venäläiset eivät olleet tällä kertaa kovempi mittari kuin Sveitsi oli. Tämä ei perustu niinkään selkeään eroon lopputuloksessa, vaan mitä kentällä nähtiin. Sveitsi puolustusti venäläisiä paremmin niin tasakentällisin kuin alivoimallakin, heidän maalivahtipeli onnistui paremmin ja ylivoima oli vaarallista. Venäläisillä ei onnistunut noista oikein mikään Suomea vastaan. Etenkin koko turnauksen takkuillut alivoima oli yksi ottelun ratkaisuista, kun Suomi onnistui tekemään kolme ylivoimamaalia. Venäläiset eivät onnistuneet neljännessäkään pelissä tekemään turnauksen ensimmäistä ylivoimamaalia. Venäläisten erikoistilannetilastot alkusarjan jälkeen YV 0/11 (0,0 %) AV 14/22 (63,4 %).
Samaa ajattelin itsekin että Venäjä on se kovin mittari pronssia ajatellen, mutta sieltähän on aika monta pelaajaa pois koronan takia ja ainakin yksi heistä on joukkueen avainpelaajia. Se voi olla syynä siihen että homma ei vaan toimi riittävän laadukkaasti kun kokoonpanoja on jouduttu vaihtamaan.
Suomen pelissä oli nyt taas senverran hyviä aihioita että taas voi pikkuisen uskoa siihen että USA:ta vastaan on pienet saumat olemassa, nimittäin JOS Japania vastaan onnistutaan se voitto raapimaan.
 

Mustanaamio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Toivola vaikuttaa kyllä k,,,,,Onko kellään enemmän naisten liigaa seuraavilla tietoa, ketä jäi rannalle tai kuka olisi joukkueessa voinut olla? Matilda Nilsson nyt ei ainakaan olisi kahden suunnan pelaaja, Räty voidaan tässä jättää nostamatta esiin, vaikka varmasti olisi pistänyt puolustuspelille verbaalista painetta ja ohjausta enemmän maalin suulta, jotta joku olisi ollut VAATIMUSTASOA nostamassa.
Peli ollut eilisestä voitosta huolimatta huonompaa ja sekavampaa kuin muistan aiemmissa turnauksissa nähneeni. Toki sentterit on pelin moottoreita, ja niitä on avainrooleista viime vuosina lopettanut.
Toivolasta en tiedä, mutta kyllä hänet jossain on hyväksytetty tuohon rooliinsa/tehtäväänsä/jollain agendalla lähtee toteuttamaan tulevaa. Kovuus? hym? ei tule toimimaan ainakaan mikään Summanen-tyyli, ei taatusti.

Naisten liigan seuraaminen on ollut ihan yhtä ptä (+pelejä ei oikein pääse katsomaan). KiekkoEspoo hallitsee 100% ja HIFK on lähes yhtä vahva. Ei ole mitään seuraamista, kukaan ei mene eteenpäin ja uudet pelaajat odottaa vuoroaan. Jotain nostoja on tiedotusvälineille, mutta ei mitään todellista. Melkein kehtaisin väittää. että parhaiden taantuminen saattaa olla arvioitavissa tapahtuneeksi. Sitkeä neljällä ketjulla peluuttaminen kuuluu Suomen naiskiekkoon, vaikka pelin tempo kärsisi mutta joukkueen sisäinen tasapaino vaatii sitä. Joskus ainakin ylivoima pelaaminen on pakko toteuttaa samoilla pelaajilla, kun tuntuu etteivät muut edes ole harjoitelleet sitä. Alivoimalla onkin sitten variaatioita rajattomasti, kun tuntuu, että kukaan ei ole harjoitellut sitä.

Sekavuus tulee kiekon käsittelystä, tai siitä, että kiekko opitaan hakkaamaan pois kaverin lavasta jo alkuvaiheessa uraa. Poikien kanssa pelaavat tytöt joutuvat hiukan varomaan ja pelityyliksi tulee voimakas mailan käyttö ja kiekko yksinkertaisesti hakataan taitavammilta pojilta pois ja irtokiekko pääty kelle päätyy. Vanhemmiten tähän yhdistetään raju luistelu ja maila tulee kuin tomahawk kiekollisen pelaajan lapaan. Sittemmin peli alkaa näyttää sekavammalta, mutta ehkä se on vain lajille ominaista. Suojaaminen ei ole kovin monen pelaajan vahvuus, johtuen ehkö tuosta poikien kanssa pelaamisesta. Jätkät yksinkertaisesti ajaa, ainakin paikoillaan olevan selkää kääntävän tytön. Eikä tuo liikkeessä suojaaminenkaan ihan helppoa ole, kun vauhdit kasvaa ja se maila oikeasti tulee kuin kirves, eikä sitä taitoa yksinkertaisesti ole kuskaamiseen. Mutta kuten arvailin se on naiskiekon yleinen tapa, siksi kiekkoa pitää ehtiä syöttämään, jos haluaa kontrollia. Tietty jos kaveri on paljon huonompi, niin on mahdollista tehdä asioita toisin ja Nliigassahan näin on toisinaan.

Rystypuolelta kiekon vastaan ottaminen on monelle haastavaa, ja onhan se oikeastikkin, jos samalla joutuu karvatuksi tai kiilatuksi. Siten pitkät avaukset laitaan ei monesti tuota tulosta. Sentteri hakee sitten helvetin alhaalta ja pakit jää seisomaan ihmeissään, eikä tule koskaan sitä ekaa kunnon avausta. Tai se avaus on <2m seisovilta jaloilta omia kohti luistelevalle hyökkääjälle ja palataan hetkeen nolla. Parhaimmat pakit kyllä vetää hyviä pystysyöttöjä, joista tulee sitten pitkiä. Etäisyydet omien välillä ovat usein liian pitkät ja syötöt katkotaan ja kun tähän yhdistetään seisovat pakit, niin välillä tuntuu, että ei tuosta tule mitään. Toki se on vain oma tunne. Muijat on välillä arvattaen ihan tyytyväisiä.

Puolustaminen on joillekin hyökkääjille vierasta ja sitten on puolustajia, jotka vain tukkivat oman maalin edustan, eikä luistin oikein kulje suhteessa muihin, mutta voimaa on ja maila heiluu. Joskus tulee jäähyä että tuntuu ja joskus ei sitten millään, ei vaikka kaveria ns. kurkutetaan kaula kyynärtaipeessa. Poikittaista ei erityisen paljon käytetä, selkään kyllä ajetaan välillä ihan käsittämättömästi. Monesti nämä vahvat ovat kyllä ihan hyviä mailan kanssa ja kun ei paljon liiku, niin näkee hyvin kiekon.

Tämä on minun henkilökohtainen näkemykseni, ja on runsaasti myös asioita joita en maininnut, nekin omia näkemyksiäni. Missään tapauksessa ei saisi rinnastaa taitavampiin miehiin, vaikka niin siinä väistämättä käy kun on katselijana. Jääkiekko on pelaajien juttu ja heidän tuntemuksensa on oikea, vaikka kuinka näyttäisi joltain päätykatsomossa.
 

VJH1897

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Japanilla pitkävedossa 11,00 kerroin. Onko Suomi näin selkeä suosikki? Japskit voittivat mm. Ruotsin.
Sveitsilläkin oli Suomea vastaan 14,00 kerroin, ei siellä Veikkauksella sentään aina ihan osu noi, onneksi... ;P
Toki noihin vaikuttanee se, että siellä ajatellaan suomalaisten veikkaavan Suomen voittoa ylettömän paljon.
 
Japanilla pitkävedossa 11,00 kerroin. Onko Suomi näin selkeä suosikki? Japskit voittivat mm. Ruotsin.
Eiköhän Suomi ole ehdoton ennakkosuosikki, mutta ellei alkuun synny tulosta, niin voi mennä pakottamiseksi. Japanilaiset varmaan kuitenkin sitkeitä, nopeita ja taitavia?
Tuomarilinjallakin iso merkitys, japsit on kyllä köykäisiä ja suomalaisille luvassa paljon 'taklaus'jäähyjä, jos linja tiukka. Noiden suhteen tuntuu olevan paljon siitä kiinni, kuka tuomari siellä sattuu olemaan. Hankala pelata kaksinkamppailuja, jos joutuu varomaan koko ajan. Millähän tasolla on Japanin yv?
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Onko Japani tosiaan lohkovoittajana noin kehno kun veikkauksen kertoimet antaa ymmärtää? 1.29 suomi ja 8.25 japani.
Rankingin maat sijoilta 1-5 oli A-lohkossa ja loput B-lohkossa. Eli Japani lohkovoittajana oli puolivälieräpareja sijoittaessa 6. parhaan joukkueen paikalla.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Ennen välierää vielä lauantain puolivälierästä yhteenvetoa, jota en aiemmin ehtinyt tehdä.

12.2.2022 Suomi–Japani 7–1 (2–1, 2–0, 3–0)
laukaukset 49–25

Maalikooste



Ottelun tilastot
-IIHF.com
-Olympics.com

Suomen kokoonpano

33 Michelle Karvinen – 77 Susanna Tapani – 16 Petra Nieminen
24 Viivi Vainikka – 40 Noora Tulus – 10 Elisa Holopainen
23 Sanni Hakala – 61 Tanja Niskanen – 34 Sofianna Sundelin
28 Jenniina Nylund – 12 Sanni Vanhanen – 27 Julia Liikala
32 Emilia Vesa

6 Jenni Hiirikoski – 88 Ronja Savolainen
8 Ella Viitasuo – 15 Minnamari Tuominen
9 Nelli Laitinen – 7 Sanni Rantala
2 Sini Karjalainen

36 Anni Keisala 24/25 – (96,0 %) – 60:00
(18 Meeri Räisänen)

YV 1/2 – 3:18
AV 4/4 – 8:00


Peliajat ja +/-
18:14/+4 – 21:06/+4 – 19:08/+4
12:30/+1 – 16:09/+1 – 13:39/+1
11:32/+1 – 11:05/+1 – 12:35/0
14:05/-1 – 8:33/-1 – 10:58/-1
4:05/+1

28:12/+2 – 23:30/+2
12:02/+1 – 17:28/+1
14:06/+2 – 13:41/+2
8:15/0


Aloitukset
36–25 (59,0 %) yhteensä

12–10 (54,6 %) Tapani
6–6 (50,0 %) Tulus
9–4 (69,2 %) Niskanen
2–4 (33,3 %) Vanhanen

4–1 (80,0 %) Vainikka
3–0 (100 %) Nylund


Tilastoja PDF-tiedostoina
-pöytäkirja
-laukauskartta

* * *

Puolivälierässä näkyi selkästi kaukalossa ja myös tulostaululla tasoero, joka Suomen ja Japanin välillä on. Vielä kun Naisleijonat iski heti alkuun kaksi maalia, Japanin yllätysmahdollisuudet syötiin melkein kokonaan heti alussa. Erätauolle tosin lähdettiin vain yhden maalin johdossa, kun Suomen nelosketju pelasi hyökkäyspäässä hölmösti. Jenniina Nylund ajettiin kiekon kanssa laitaan, Sanni Rantala ajoi siniviivalla sisälle irtokiekkoon vähän turhan rohkeasti ja Japani saikin yhtäkkiä 3–1-hyökkäyksen. Laitinen peitti syöttölinjoja keskellä ja Akane Shiga päätyi laukomaan itse B-pisteen kohdalta kiekon Keisalan patjojen välistä maaliin.

Naisleijonat jatkoi toisessa erässä siitä, mihin jäivät avauserässä. Kaksi maalia toisessa erässä alkoi maistua jo vähän ratkaisulle ja lopullinen niitti tuli heti kolmannen erän ensimmäisessä vaihdossa, kun ennen Japani-ottelua maaleitta ollut Petra Nieminen viimeisteli hattutempun. Tapani osui vielä kertaalleen ja viimeisen osuman taituroi selkä maaliin päin jalkojensa välistä Sanni Hakala, joka ei tässä ottelussa ollut edes lyhin pelaaja kaukalossa.

Vapauttavan ROC-pelin jälkeen Japani-puolivälierä oli heti toinen onnistumisten täyteinen peli iloisella ilmeellä. Se antaa ihan hyvät eväät positiivisen kierteen jatkumiselle USA-välierässäkin. Rehellisyyden nimissä täytyy silti sanoa, että tässä turnauksessa Naisleijonilta epätyypillisen paljon nähdyt huolimattomuudet olivat myös onnistumisten lisäksi läsnä, eikä Suomen puolustuspeli ollut vieläkään mitään kliinistä suorittamista. Tasoero vastustajaan oli tällä kertaa kuitenkin niin iso, että alun tyrmäyksen jälkeen japanilaiset eivät enää pystyneet hyödyntämään Suomen virheitä.

Keisala pelasti myös useamman tilanteen, vaikka ainoa selän taakse mennyt kiekko näyttikin harmilliselta lipsahdukselta. En ole maalivahtipelin asiantuntija, mutta olisiko tuossa tilanteessa sitten kuitenkin ennakoinut syöttöä keskellä oleville kahdelle japanilaispelaajalle ja sivuttaisliikkeeseen valmistautuminen jätti etukulmalla patjojen väliin kiekon mentävän reiän?

Vaikka Oskar Osala jaksoikin jankata jokaiselta haastateltavalta, että suomalaisia ei löydy turnauksen TOP-30 aloittajien joukosta, niin tämä oli toinen peräkkäinen peli, kun Naisleijonat voitti aloitukset selvästi.

* * *

Muut puolivälierät

USA–Tšekki 4–1

Tiukka peli, jossa Tšekki roikkui mukana pitkälle kolmanteen erään. Ensimmäinen erä meni maaleitta, vaikka USA vei laukaukset 18–0. Toisen erän alussa HIFK:sta tuttu Michaela Pejzlová siirsi altavastaajan johtoon tšekien naisten maajoukkuehistorian ensimmäisellä arvokisamaalilla jenkkejä vastaan. USA tuli kuitenkin tasoihin seuraavalla minuutilla. Tasatilanteessa edettiin aina 46 minuutin yli, kunnes Pejzlová ohjasi epäonnisesti kiekon omaan maaliin. Maalintekijän ohjaus, mutta valitettavasti väärään päätyyn. 10 minuuttia myöhemmin USA teki ratkaisevan tuntuisesti ylivoimalla 3–1-maalin ja loppunumerot syntyivät tyhjään maaliin.

Kanada–Ruotsi 11–0

Tulos kertoo kaiken. Ei seliteltävää. Ottelu oli 30 minuutin kohdalla jo 9–0 Kanadalle. Tulos olisi voinut olla rumempikin, mutta Kanada nosti selvästi kaasua jalalta, kun ottelu oli jo ratkennut.

Puolivälierä oli Ruotsille varmasti maksimisuoritus ja jonkinlainen kasvojenpesu kevään 2019 katastrofin jälkeen. Kaiken järjen mukaan damkronor on vuoden päästä keväällä 2023 mukana pääsarjan MM-kisoissa. Jos siis IA-divisioonan turnaus pystytään pelaamaan huhtikuussa ja Ruotsi voittaa ennakkosuosikkina turnauksen.

ROC–Sveitsi 2–4

Tiukkaa peliä kaksi erää. Maalikarkelot kolmannessa erässä. Venäläiset näyttivät menevän kolmannessa erässä jo johtoon, mutta Sveitsin videohaasto meni läpi. Sen jälkeen ottelussa hallitsevampi osapuoli Sveitsi pääsi kuskin paikalle myös tulostaululla. Venäläiset onnistuivat punnertamaan vielä kerran rinnalle, mutta latteudet maalin jälkeisten vaihtojen tärkeydestä osoittautuivat jälleen kerran todeksi, kun Alina Müller iski voittomaalin. Sama maalitykki laukoi loppunumerot vielä tyhjään maaliin.

Tämäkin tulos näyttäisi vahvistavan venäläisten olevan laskusuunnassa eurooppalaisten keskinäisessä kilpailussa, mutta olihan koronasekoilu joukkueen ympärillä niin tyypillisen venäläistä, että aika paljon menee kyllä senkin piikkiin. Puolivälierässä nähtiin myös elokuun MM-kisoista tuttua maalivahtisekoilua, kun ykkösvahtina turnauksen aloittanut Maria Sorokina oli luukkuvahtina ja tolppien välissä oli Valeria Merkusheva, jota ei valittu ensiksi ollenkaan olympiajoukkueeseen. Merkusheva nousi varapelaajien joukosta pelaavaan joukkueeseen.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko



Naisleijonien kokoonpanossa on vain yksi muutos USA-välierään. Jenniina Nylund siirtyy nelosketjussa laidasta sentteriksi ja joukkueen kuopus Sanni Vanhanen siirtyy Emilia Vesan tilalle 13. hyökkääjäksi. Todennäköisesti NCAA-yliopistosarjassa pelaavalla Nylundilla haetaan enemmän vääntövoimaa aloituksiin ja sentterin tontilla painimiseen voimakkaita jenkkejä vastaan.

Aloitukset turnauksessa tähän mennessä

Vanhanen, 164 cm, 57 kg, 16 vuotta
USA 3–5 (37,5 %)
CAN 2–7 (22,2 %)
SUI 3–2 (60,0 %)
ROC 4–4 (50,0 %)
JPN 2–4 (33,3 %)
yht. 14–22 (38,9 %)

Nylund, 171 cm, 64 kg, 22 vuotta
USA 2–2 (50,0 %)
CAN 0–2 (0,0 %)
SUI 0–1 (0,0 %)
ROC 0–0
JPN 3–0 (100 %)
yht. 5–6 (45,5 %)

* * *

Ylellä asiantuntijana toimiva entinen maajoukkuepelaaja Saila Saari tiivistää Naisleijonien yllätysmahdollisuuden kolmeen asiaan.

1. Maalivahti Anni Keisalan huippupeli
2. USA:n tehottomuus
3. Pelirohkeus – Suomella on vain voitettavaa ja USA:lla hävittävää

Vaikea noista on olla eri mieltä. Pasi Mustonen on vuosien aikana toistanut moneen kertaan, että Suomi voi voittaa pohjoisamerikkalaiset 10 ottelun sarjassa 1-2 kertaa, jos kaikki menee ihan putkeen. Kaikista haasteista ja vaikeuksista huolimatta tänään voi ihan hyvin olla se päivä. Tänään voi olla myös se päivä, että USA lyö taululle 10–0-numerot. Välierään ei kannata kuitenkaan lähteä jo valmiiksi hävinneenä. Turnauksessa aiemmin nähdyllä pelillä Suomi ei voita jenkkejä tänään. Se on aika selvä juttu eli valtava haaste on joka tapauksessa edessä.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
14.2.2022 Kanada–Sveitsi 10–3 (5–1, 3–2, 2–0)
laukaukset 61–13

Ensimmäisessä välierässä ei oltu lähelläkään yllätystä, vaan Kanada meni avauserässä jo 5–0-johtoon. Myös kanadalaiset osoittivat kuitenkin hieman lipsumisen merkkejä jatkaessaan edelleen turhien jäähyjen ottamista ja myös timanttinen alivoima rakoili Sveitsin päästyä iskemään kaksi ylivoimamaalia. Alivoimalla kanadalaisilta nähtiin myös sokkosyöttöjä oman maalin eteen ja maalivahdille vaikeassa ottelussa myös Desbiens oli tällä kertaa tavallinen kuolevainen.

Ensimmäisen erän maalit




Toisen erän maalit




Kolmannen erän maalit


 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
Onhan tämä toisaalta aika komiata seurattavaa kun Kanada lyö puita uuniin, ja maaleja tulee niin, ettei mahdu yhteen koosteeseen Discoveryn Twintterissä!

Iltapäivän matsiin kovasti tsemiä Jellonille, toivottavasti pitävät USA’n nollilla mahd. pitkään ja saadaan heiltä visiirit huuruun, sitä kautta yllätys on mahdollinen… Mutta sitten taas toisaalta, Suomen absoluuttinen maksimi- ja minimisuoritus on tavallaan se sama kolmas.
 

Randalf

Jäsen
Kyllä lämmitti nuo Sveitsin kavennukset, kun yli 1,5 maalille sai ennakkoon 7,50 kertoimen.

Sveitsiltä... öö no suhteellisen ryhdikäs turnaus, mutta vielä on matkaa.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
14.2.2022 USA–Suomi 4–1 (0–0, 2–0, 2–1)
laukaukset 42–26

Maalikooste



Ottelun tilastot
-IIHF.com
-Olympics.com

Suomen kokoonpano

33 Michelle Karvinen – 77 Susanna Tapani – 16 Petra Nieminen
24 Viivi Vainikka – 40 Noora Tulus – 10 Elisa Holopainen
23 Sanni Hakala – 61 Tanja Niskanen – 34 Sofianna Sundelin
27 Julia Liikala – 28 Jenniina Nylund – 32 Emilia Vesa
12 Sanni Vanhanen

6 Jenni Hiirikoski – 88 Ronja Savolainen
8 Ella Viitasuo – 15 Minnamari Tuominen
9 Nelli Laitinen – 7 Sanni Rantala
2 Sini Karjalainen

36 Anni Keisala 38/41 – (92,7 %) – 60:00
18 Meeri Räisänen

YV 0/2 – 4:00
AV 1/2 – 3:27

Peliajat ja +/-
23:39/-2 – 21:32/-1 – 20:02/-1
17:36/0 – 18:49/-1 – 17:13/-1
9:12/0 – 9:12/0 – 11:00/0
8:02/0 – 13:46/0 – 7:58/0
0:00/0

28:36/-1 – 23:19/-1
8:34/0 – 18:10/0
17:14/-1 – 17:28/-1
7:17/0

Aloitukset
35–25 (58,3 %) yhteensä

12–12 (50,0 %) Tapani
6–3 (66,7 %) Tulus
8–4 (66,7 %) Niskanen
6–3 (66,7 %) Nylund

1–1 (50,0 %) Nieminen
2–2 (50,0 %) Vainikka

Tilastoja (PDF-tiedostoina)
-ottelupöytäkirja
-laukauskartta

* * *

Ei voi mitään. Naisleijonat pelasi turnauksen tähän mennessä parhaan pelinsä, mutta sekään ei riittänyt selvästi parempaa vastustajaa vastaan. Liveseurantaketjun jatkuvasta vittuilusta huolimatta kovin paljon parempaa esitystä tältä joukkueelta ei olisi tuskin voitu odottaa. Harvat hyvät maalipaikat olisi toki voinut käyttää tehokkaammin ja tehdä voittotaistelusta siten tiukempi.

Keisala hoiti oman tonttinsa ja tarjosi joukkueelle mahdollisuuden voittoon. Jenkkien maalit syntyivät pahoista paikoista. Avauserän ensimmäisen puolikkaan pelillä Suomi olisi pysynyt taistelussa pidempään mukana. Toinen erä oli jälleen heikko ja ihan erän lopulla tullut toinen takaisku oli paha. Yhden maalin tappioasemassa olisi ollut ihan erilainen tilanne lähteä viimeiseen erään. Kolmannessa erässä kiri jäi sitten yrityksestä huolimatta kuitenkin vähän piippuun ja jenkkien kolmas maali osui henkisesti vaikeaan hetkeen, kun Suomella oli hetkeä aiemmin jonkinlaista otetta hyökkäyspäädyssä.

Vaikka kaikkia jenkkien tekemiä maaleja edelsi puolustusvirheet, Naisleijonat paransi aiemmista otteluista puolustuspeliä yleisellä tasolla. Siksi numerot pysyivät kuitenkin niinkin pitkään siedettävinä ja ottelussa säilyi edes jonkinlainen tuloksellinen jännitys. Naisleijonat pystyi paikoitellen jopa kiekottelemaan pakki–pakki-syötöillä USA:n paineen alla ja siten laskemaan ottelun tempoa välillä.

Harmillisesti tuo kiekottelu ei kuitenkaan kovin usein poikinut hyviä hyökkäyksiä, koska avaussyötöt hyökkääjille epäonnistuivat liian usein. Karuin esimerkki oli USA:n ensimmäistä maalia edeltänyt tilanne, jossa Rantalan avaus viipyi, johti kiekonmenetykseen ja vastahyökkäyksessä USA:n pelaaja kaatui heppoisesti, minkä tuomari tulkitsi jäähyn arvoiseksi rikkeeksi. Tuosta ylivoimasta syntyi lopulta avausmaali. Naisleijonat on hävinnyt tähän mennessä kaikki turnauksen neljä ottelua, jossa vastustaja on tehnyt avausmaalin. Tässä pelissä sitä ei varsinkaan olisi saanut antaa.

Kaukalossa oli toinenkin joukkue kuin Suomi ja täytyy nostaa hattua jenkkien rutiinitasolle. Ei ollut heiltä häikäisevin mahdollinen suoritus, mutta kärsivällinen jauhaminen tuotti kuitenkin voittoon tarvittavat maalit. Myös 2019 MM-kisojen jatkoajalla Hiirikosken jalkoihin syöksynyt Alex Cavallini oli jälleen ärsyttävän hyvä tolppien välissä ja näytti syyllistyvän vähän koiruuksiinkin. Harmi, että Naisleijonat ei päässyt haastamaan enempää jenkkivahdin hermokontrollia maalivahdinalueen reunalla. Olisi myös ollut mielenkiintoista nähdä, olisiko kypärä alkanut kiristää jenkkien pääkoppaa, jos Suomen maali olisi pysynyt pidempään puhtaana ja Naisleijonat olisi hyödyntänyt jonkin harvoista maalipaikoista avausmaalin muodossa.
 

Yön Kärppä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät

Mielestäni hyvä kommentti. Kun apurahoja jaetaan, niin on syytä myös tarkastella kriittisesti suomalaista naiskiekkoa.

On tämä naisten jääkiekko olympialaisissa vähän nolo homma. Tiedossa kun ilman vailla mitään oikeaa kilpailua Kanada - USA finaali ja Suomelle pronssi. Olen kyllä katsonut monta ottelua naistenkin turnauksesta, mutta oikeastaan vasta pronssi- ja loppuottelu ovat sellaisia otteluita, joista jaksan syttyä. Muut ottelut kun ovat joko a) turhia alkulohkokamppailuja tai b) tylsiä, kun voittaja on jo tiedossa ennen ottelua.
 

Mielestäni hyvä kommentti. Kun apurahoja jaetaan, niin on syytä myös tarkastella kriittisesti suomalaista naiskiekkoa.

On tämä naisten jääkiekko olympialaisissa vähän nolo homma. Tiedossa kun ilman vailla mitään oikeaa kilpailua Kanada - USA finaali ja Suomelle pronssi. Olen kyllä katsonut monta ottelua naistenkin turnauksesta, mutta oikeastaan vasta pronssi- ja loppuottelu ovat sellaisia otteluita, joista jaksan syttyä. Muut ottelut kun ovat joko a) turhia alkulohkokamppailuja tai b) tylsiä, kun voittaja on jo tiedossa ennen ottelua.
Sivuhuomio: aika monta pronssia Suomi on menettänyt suhteessa siihen, miten paljon sen oletettua varmuutta joka paikassa hoetaan...toki nyt on päällä huikea yhden perättäisen olympiapronssin putki... (Tämä ei toki vaikuta USA:n ja Kanadan ylivoimaisuuteen, joka on fakta.)
 

Wire

Jäsen
Mediassa ja jopa jääkiekkoihmisten suusta kuulee "USA ja Kanadan naisten joukkueet on treenannut Elokuusta lähtien kisoihin”. Tätä sitten käytetään tekosyynä miksi me ei pärjätä.

Totuus ainakin USA joukkueesta. Iso ryhmä 28hlöä nimettiin Lokakuussa ja lopullinen joukkue joulukuussa.

 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös