Peking 2022 – maastohiihto

  • 89 496
  • 1 094
Onko se? Siinä kysymys.

Kyllösen ainoa mitali viestissä on 2014 olympiakisoista. Muuten aina hänen osuudellaan homma lähes poikkeuksetta kaatunut jos on viestiin päässyt. Joensuu taas hoiti hyvin oman leiviskänsä viime vuonna ja mitali tuli. Pidätän tietenkin oikeuden muuttaa kantaani jos Kyllönen oikeasti vetää nappikisan kympillä.
En nyt liikaa tuijottaisi vanhoja kisoja. Tämän hetken kunto ratkaisee. Kyllönen hiihti kuitenkin skiathlonissa kaatumisesta huolimatta ihan ok perinteisen osuuden.

Vetihän Roponenkin nuorempana useampia floppeja viestissä, mutta esim. vanhemmilla päivillä on tullut hyviä viestihiihtoja.
 
Tilanne voisi olla huonompikin. Jos oikein silmäilin, niin Jasmi oli Lillehammerin maailmancup-viestissä koko porukan nopein ankkuriosuudella. Kyllöseltä silloin aika keskinkertainen kakkososuus, mutta kyllä häntä nyt aika takuuvarmana 15-20 sijan pertsan kympin naisena pidän.
Jompikumpi noista jää siis olympiaviestistä ulos. Niinkuin sanoin, huonomminkin voisi olla.
Pitää muistaa, ettei Lillehammer ole korkealla ja nyt hiihdettiin vielä tavallista helpommalla ladulla, mikä suosii sprintteriä. Painottaisin Pekingissä annettuja näyttöjä viestivalinnoissa.
 

Barney

Jäsen
Lillehammerissahan joulukuun alussa Matintalo toi Suomen viestissä kärkiporukassa vaihtoon ja Kyllönen hävisi 20 sekuntia Karlssonille, Wengille ja Nepryayevalle. Kolmososuudella Niskanen hävisi kahdeksan sekuntia lisää Sorinalle, Johaugille ja Anderssonille. Joensuu tuli sitten ankkuriosuuden viisi sekuntia kovempaa kuin Fossesholm, Stepanova ja Olsson.

Toki olosuhteet ovat erilaiset ja latu on raskaampi, mutta ei nuo Norjan, Ruotsin ja Venäjän ankkuritkaan välttämättä ole ihan kovimmasta päästä. Se on kuitenkin selvää, että jos perinteiselle laitetaan Matintalo-Kyllönen, niin Suomi joutuu ilman isompia ihmeitä lähtemään vapaalla ajamaan takaa noita kolmea maata. Jos Kepa hiihtää kolmososuuden, niin hän todennäköisesti jää sen aikana vielä lisää tuolle kärkikolmikolle. Sitten pitäisi Kristan ottaa hirveä takamatka kiinni ja onnistua myös jättämään edellä olevat, sillä kirissä hän ei pärjää.

Jos Kyllönen hiihtää, niin toivo mitalista on todennäköisesti mennyt jo perinteisen osuuksien jälkeen. Jos Joensuu hiihtää ankkurina, niin Suomi voi ihan hyvin tulla vaikka kärjessä tuohon viimeiseen vaihtoon. Jos Joensuulla on hyvä päivä, niin otettavissa voi olla joku muukin mitali kuin pronssi.
 
Toki olosuhteet ovat erilaiset ja latu on raskaampi, mutta ei nuo Norjan, Ruotsin ja Venäjän ankkuritkaan välttämättä ole ihan kovimmasta päästä. Se on kuitenkin selvää, että jos perinteiselle laitetaan Matintalo-Kyllönen, niin Suomi joutuu ilman isompia ihmeitä lähtemään vapaalla ajamaan takaa noita kolmea maata.
Tämä on hyvä pointti. Peesistä jäämiselle pitää laskea oma hintansa, vaikkakin tuolla radalla peesihyödyt eivät ole vaikuttaneet valtavan suurilta. Käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että Kepan on pakko hiihtää kakkososuus, koska muilla tuskin on toivoa kestää Johaugin, Karlssonin ja Nepryaevan tykitystä. Silloin Matintalon on avattava ja Joensuun ankkuroitava.

Toki Joensuulla saattaa olla ankkurina vastassa mm. Sundling, joka tämän päivän perusteella jättää Joensuun jo matkalle ja voittaa loppusuoralla vaikka takaperin hiihtämällä.
 

Sambody

Jäsen
Viesti spekulaatioon sen verran, että mikäli skiathlonit antavat yhtään osviittaa niin viestissäkin vapaalla tehdään normaaliakin isompia eroja verrattuna perinteiseen. Perinteisellä tuolla on edes jotain(joskin nekin huonoja) mahdollisuuksia peesailla itseään vahvempia. Vapaalla ei näköjään minkäänlaisia. Tästä syystä uskon kaikkien kärkijoukkueiden pistävän parhaansa vapaalle. No ehkä siellä Ruotsilta Ebba vetää pertsaa kakkososuudella.

Latu on miehillä sama kuin skiathlonissa ja naisten ei tarvitse kivuta Bolsun-nousua vaan lähtevät sen ensimmäisen 1,5km työpätkän jälkeen laskemaan kohti stadionia.

EDIT: Olihan siellä eroa noissa radoissa.
 
Viimeksi muokattu:
(1)
  • Tykkää
Reactions: VT

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Latu on miehillä sama kuin skiathlonissa ja naisten ei tarvitse kivuta Bolsun-nousua vaan lähtevät sen ensimmäisen 1,5km työpätkän jälkeen laskemaan kohti stadionia.
Onko miehillä jostain stadionilta nipistetty, ettei ole 11,25km?
 

Schwein

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Ilman muuta pitäisi antaa Joensuulle mahdollisuus ja laittaa naisten viestiin Kyllösen sijasta. Kyllönen ei ole koskaan onnistunut arvokisaviestissä tai arvokisoissa muutenkaan, vaan on oikeastaan ollut aina joukkueensa heikoin lenkki. Miksi nyt olisi toisin? Nyt ei kannata yhden epäonnisen kisan perusteella tehdä tyhmiä ratkaisuja.

Muistissa on hyvin Sotshin katkeaminen. Korkealla.
 

Sambody

Jäsen
Onko miehillä jostain stadionilta nipistetty, ettei ole 11,25km?
Nyt kun sanoit niin täytyipä katsoa uusin silmin. Eli viesteissä skiathlonista poiketen ei sprinttinousun päältä lasketa 500 metriä sille ensimmäiselle pitkälle työpätkälle vaan jo noin 250metrin laskun jälkeen käännytään samaan mäkeen joskin eri kulmasta. Tästä syystä tuo nousukin on hieman 3,75km latua lyhyempikin. Tuon työpätkän jälkeen naiset kurvaa kohti stadionia ja miehet käyvät vielä pyörähtämässä Bolsun-nousussa.

10 ja 15km pertsan kilpailuissa nähdään sitten vähän lisää paikallista maastoa, kun naiset kiertävät pari kertaa 5km ladun ja miehet 7,5km. Varsinkin tuo 7,5km lenkki on kova, kun skiathlonissa nähtyjen 2 kovan nousun kaveriksi tulee vielä kolmas samanlainen. Naiset eivät tuota kolmatta kiipeä ihan loppuun vaan kääntyvät kesken kaiken laskemaan kohti Bolsun-nousua.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko


Kommentti: Pyllähdykset ovat historiaa, Joni Mäen huippuveto symboloi käännettä – Suomen päävalmentajalta hämmentävän rohkea lausunto Kommentti: Pyllähdykset ovat historiaa, Joni Mäen huippuveto symboloi käännettä – Suomen päävalmentajalta hämmentävän rohkea lausunto


Myös kuluvan kauden maailmancupissa suomalaisia on nähty perinteisen sprintin finaaleissa, Rukalla kauden avauksessa.

Syy tähän on suomalaisittain tyly: vain harvat maat ylipäätään satsaavat enää perinteisen sprintteihin.

Kääntäen: taso perinteisen sprinteissä on globaalisti niin heikko, että siinä suomalaisillakin on mahdollisuus pärjätä. Suomalaisten ohella tämän hiihtotavan huomioivat oikeastaan enää vain norjalaiset ja venäläiset, ehkä ruotsalaisetkin, mutta kaikki muut keskittyvät lähinnä vapaaseen.

Kummallista kyllä, päävalmentaja Pasanen näyttää olevan valmis allekirjoittamaan näkemyksen. Pasanen puhuu suomalaisen sprinttihiihdon nykytilasta suorastaan uskomattoman rohkeasti – rehellisesti.

– Perinteisellä suomalaisille tulee parempia suorituksia kuin vapaalla, koska muut maat eivät oikein osaa sitä (perinteistä hiihtotapaa) – he ovat (meitä) selkeästi huonompia siinä, Pasanen pamautti IS:lle Zhangjiakoussa.

– Keski-Euroopan maat satsaavat nimenomaan vapaan sprintteihin, jossa kilpailu on kovempaa.




Mitä mieltä täällä ollaan, mihin suuntaan sprinttihiihtoa pitäisi viedä?

Oma mielipide olisi se, että sprinttien ratoja pitäisi lyhentää ja hiihtää aina vapaalla.

Parisprintti on minusta lajina hölmö, sen poistaisin ohjelmasta kokonaan. Olympialaisissa siihen saattaa sentään osallistua parhaat, mutta muuten on urheilijoillekin ns. B-laji arvostuksessa.
 

Sambody

Jäsen
Kai täydellisessä maailmassa normaalimatkat olisivat aina yhtä brutaaleissa maastoissa kuin nyt ja sprintit lyhyempiä. Näin hiihtomaailman Niskaset ja Spitsovit juhlisivat hapenottokyvyn milleillään useammin normaalimatkoilla. Ja kolikon toisella puolen taas sprintissä hiihtomaailman Chanavat ja LinnSvahnit pääsisivät katsomaan todella keneltä niitä nopeita lihassoluja löytyy.
 

Potku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Kivikova
Oma mielipide olisi se, että sprinttien ratoja pitäisi lyhentää ja hiihtää aina vapaalla.
Oma mielipide on se, että yhdenkään sprinttiradan lopussa ennen maalisuoraa ei pitäisi olla isoa alamäkeä. Aivan älytöntä, miten ison hyödyn saa ennen alamäkeä vain passiivisesti kyttäilemällä ja peesiin jäämällä, kun laskuun lähtiessä kärjessä oleminen ei kannata. Lajissa, joka on sprintti. Jollekin tuo on varmasti jännittävä kisahetki, mutta itse en noista loppuratkaisuista innostu. (Paitsi jos suomalainen laskee ruotsalaisen tai norjalaisen ohi voittoon).
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Valinnat pertsan 10 km oli päävalmentaja Oksasen mukaan helpot, kauden aiempiin näyttöihin suhteutettuna. Viestikuvio sitten jätetään luonnollisesti vielä auki

Seuraava spekulaatio on, miten Kyllösen pitää torstaina hiihtää, että hän sementoi paikkansa 4x5 kilometrin viestijoukkueessa Pärmäkosken, Niskasen ja Matintalon kaverina.

– En lähde sitä vielä kommentoimaan. Parin päivän päästä tiedetään viestistä enemmän. Uskoisin, että muutkin maat pohtivat valintoja. Hyvin hiihtäminen tietysti edesauttaa viestipaikkaa.

Onko Joensuulla mahdollisuuksia ottaa paikka viestijoukkueesta?

– Joo, erilaisia variaatioita on, Oksanen vastaa.


 

Harzan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joe DeLoach
Vieläkin vituttaa se Sotshi. Silloin oli kaikkien aikojen mahdollisuus ottaa se viestikulta olympiakisoissa kun Norjallakin yski homma kerran vuosisadassa oikein kunnolla silloin.
Tämä kyllä. Ankkuriosuudella tuhrataan 25 sekunnin johto ja loppusuoralle tultaessa tarjotaan Kallalle sisärata ja ruvetaan sen jälkeen itse kompuroimaan. Sitten maalissa hypitään riemusta tasajalkaa, kun voitettiin hopeaa.
 

Huppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tämä kyllä. Ankkuriosuudella tuhrataan 25 sekunnin johto ja loppusuoralle tultaessa tarjotaan Kallalle sisärata ja ruvetaan sen jälkeen itse kompuroimaan. Sitten maalissa hypitään riemusta tasajalkaa, kun voitettiin hopeaa.
Mutta ajatteleppa tähän päälle että jos avaaja olisi onnistunut edes kohtuullisesti niin millainen kisa olisi ollut tarjolla?
 

Majoneesi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki voijjaan tuhota
Minusta olisi hyvä, että hiihdossa olisi selkeästi sprintit ja toisaalta kunnon kestävyysmatkat. Distanssit väliaikalähdöllä pl. kuninkuusmatka, joka voisi olla 75 tai 100 km sekä miehillä että naisilla.

Sprintteihin max kilometrin matkat.
 

Backis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carolina Hurricanes
Olisi hauska nähdä minkälaisia perinteisen sprinttikisoja tulisi, kun olisi kisaajille omat kaistat jokaiselle, eikä saisi vaihtaa toisen linjalle. Peesihyöty lähtisi ainakin lähes täysin pois, eikä tulisi epäselviä kiilaamisia tai muita toisen linjalla hiihtämisiä.

Edit. Lisätään vielä sen verran, että tuo nykyinen sprintti voi olla ihan kohtalaisen toimiva paikan päällä olevalle yleisölle. Ehkä hitusen lyhyempi matka saisi olla. Mutta jos vertaa niihin 100m hiihtoihin, niin nykyinen malli on parempi.
 

Harzan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joe DeLoach
Olisi hauska nähdä minkälaisia perinteisen sprinttikisoja tulisi, kun olisi kisaajille omat kaistat jokaiselle, eikä saisi vaihtaa toisen linjalle. Peesihyöty lähtisi ainakin lähes täysin pois, eikä tulisi epäselviä kiilaamisia tai muita toisen linjalla hiihtämisiä.

Edit. Lisätään vielä sen verran, että tuo nykyinen sprintti voi olla ihan kohtalaisen toimiva paikan päällä olevalle yleisölle. Ehkä hitusen lyhyempi matka saisi olla. Mutta jos vertaa niihin 100m hiihtoihin, niin nykyinen malli on parempi.
Matka voisi olla vaikkapa 500 metriä ja kaikilla oma latu/kaista.
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Mutta ajatteleppa tähän päälle että jos avaaja olisi onnistunut edes kohtuullisesti niin millainen kisa olisi ollut tarjolla?
Aikku Saarinen kirjassaan kertoi tuosta, että Suomen avaajalla tuossa viestissä oli vielä juuri ennen starttia varmaan vielä puolentusinaa suksiparia valittavana ja paniikki päällä.

Totuuden nimissä eihän Kyllönen kuitenkaan siinä kisassa pahasti kyykännyt, jäi vain n. 15 sekuntia kärjestä. Toki sillä 15 sekunnilla olisi ollut käyttöä myöhemmin viestissä, mutta verrattuna siihen miten Muranen jäi Vancouverissa v. 2010 45 sekuntia, niin on huonomminkin viesti avattu.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Olihan Joensuun eilinen suoritus niin surkea, ettei hän taitaisi noissa olosuhteissa oikein pärjätä viestissäkään. Sauvarikko oli epäonninen, mutta ei kuitenkaan vaikutukseltaan sellainen, että olisi selittänyt tuollaisen romahduksen. Vertailun vuoksi Brennan menetti kaatumisessaan enemmän aikaa, mutta silti hiihti helposti erästään jatkoon. Eli jos jaksamista on, niin tuollaiset pikku haaverit pystyy kyllä paikkaamaan.

Viime vuonnakin Joensuun suoritukset korkealla olivat huonoja, joten tämä on lähinnä vain loogista jatkumoa. Tällä kaudella Jasmi onkin aika hienosti vältellyt vaativissa oloissa kisaamista, etenkin distanssipuolella.
 

VT

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olihan Joensuun eilinen suoritus niin surkea, ettei hän taitaisi noissa olosuhteissa oikein pärjätä viestissäkään. Sauvarikko oli epäonninen, mutta ei kuitenkaan vaikutukseltaan sellainen, että olisi selittänyt tuollaisen romahduksen. Vertailun vuoksi Brennan menetti kaatumisessaan enemmän aikaa, mutta silti hiihti helposti erästään jatkoon. Eli jos jaksamista on, niin tuollaiset pikku haaverit pystyy kyllä paikkaamaan.

Viime vuonnakin Joensuun suoritukset korkealla olivat huonoja, joten tämä on lähinnä vain loogista jatkumoa. Tällä kaudella Jasmi onkin aika hienosti vältellyt vaativissa oloissa kisaamista, etenkin distanssipuolella.
Mitä ihmettä? Jasmi oli toisena silloin kun tuli sauvarikko ja se tuli pahimpaan mahdolliseen paikkaan, kun ylämäkeä oli vielä reilusti jäljellä. Totta kai kisa meni siihen eikä se ollut paikattavissa. Jasmi on asunut pitkään Coloradossa, joten sinänsä korkean ilmanalan pitäisi sopia hänelle.
Mutta ajatteleppa tähän päälle että jos avaaja olisi onnistunut edes kohtuullisesti niin millainen kisa olisi ollut tarjolla?
Aikku tuli kuitenkin kärjen mukana toiseen vaihtoon eikä voi tietää, olisiko Aikku saanut revittyä eroa, jos olisi lähtenyt matkaan lähempänä kärkeä.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Matka voisi olla vaikkapa 500 metriä ja kaikilla oma latu/kaista.
Olikohan Kyrö vai toimittaja joka ehdotti että pertsalla olisi hyvin lyhyt kisa omilla laduilla ja vapaalla sitten sellainen crossi. Eli tuo pertsa olisi käytännössä tasatyöntö loppusuora, ~250m ja tuo vapaan crossi taas about 800-1000m loivapiirteinen rata. Minusta tämä voisi olla hyvä aihio. Miksei näitäkin voisi vaihdella, mutta jos/kun halutaan lajien erikoismiehiä niin en tiedä miksi pitäisi. Olympialaisissa tuo loppusuorakisa korvaisi skiathlonin.
Parisprintti voisi pysyä vähän raskaammalla radalla, siellä crossihiihtäjät kohtaisivat distanssiporukkaa. Jos halutaan niin parisprintti voisi olla mixed.
 

Wilderness

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Minnesota Wild
Olihan Joensuun eilinen suoritus niin surkea, ettei hän taitaisi noissa olosuhteissa oikein pärjätä viestissäkään. Sauvarikko oli epäonninen, mutta ei kuitenkaan vaikutukseltaan sellainen, että olisi selittänyt tuollaisen romahduksen. Vertailun vuoksi Brennan menetti kaatumisessaan enemmän aikaa, mutta silti hiihti helposti erästään jatkoon. Eli jos jaksamista on, niin tuollaiset pikku haaverit pystyy kyllä paikkaamaan.

Viime vuonnakin Joensuun suoritukset korkealla olivat huonoja, joten tämä on lähinnä vain loogista jatkumoa. Tällä kaudella Jasmi onkin aika hienosti vältellyt vaativissa oloissa kisaamista, etenkin distanssipuolella.
Nyt täytyy kyllä olla eri mieltä. Tuossa paikassa sauvan katkeaminen oli huonoin mahdollinen tilanne. Kaikki vauhti meni siihen ja ilman käsiä potkimaan vauhtia ylämäkeen.

Eikä todellakaan voi verrata Brennanin tilanteeseen. Brennan toki kaatui, mutta kaatui tilanteessa, jossa ainoa haittatekijä oli hukkaan mennyt aika.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös