3. erä
41. minuutilla Ässät pelasi trapin ja se piti. Ilves joutui pelaamaan keskialueelta siirtokiekon päätyyn. Kärki oli paikalla ensin keskivertoluistelullaan, mutta yhden kosketuksen siirron sijaan hän päätti ottaa vastaan Klingbergin taklauksen ja vasta kontaktin jälkeen liikuttaa kiekkoa, mutta peli puuroutuikin maalin taakse. Mielestäni tuo oli huono valinta täten. Ässät ylimiehitti päädyn ensimmäisiä kertoja luoden 3v2-ylivoima, kun molemmat puolustajat ajautuivat sinne luonnollisesti Tiivolan kanssa kamppailemaan ja kolmistaan he voittivatkin Ilveksen ykkösen laiturit vääntötilanteessa. Salmela kuitenkin juuttui kiekon kanssa uuhyvän jatkoprässin ja toisen effortin ansiosta. Meskasen sinnikkyys eritoten jäi mieleen. Yhtä kaikki, Tiivola meni auttamaan Salmelaa ja Kärki jäi tutummin viereen katselemaan lähemmäs omaa maalia, joten työnjako PAPP:ssa palautui normaaliksi, kun muut tekivät likaisen työn Artun puolesta. Lopulta tuo kaksikko voitti kiekon Ässille ja se pääsi omista ulos sekä vaihtamaan.
Ylivoimavaihdon otin osin nauhalle. Kärki oli ykkösylivoimassa viivapuolustajana. Muut jäsenet olivat Hämeenaho, Järvinen, Erholtz ja Ylitalo. Kärki levitti kertaalleen kiekon vasempaan siipeen, mutta Lennin syöttöyritys sieltä keskustaan Erholtzille epäonnistui. Ässien YV-haku oli hyvin yleinen eli kaksi pelaajaa haki vauhtia pohjasta ja puolustaja jätti heille kiekon imettyään ensin AV-hyökkääjiä itseensä keskialueella. Myös Golden Knights sitä käyttää. Pidin siitä, että nauhalle saamassani toisessa haussa Kärki teki kuskauksellaan kivasti tilaa pohjasta vauhtia hakeneille Järviselle ja Hämeenaholle luoden vauhtieroa suuremmaksi siten, että hän ei luopunut kiekosta ajoissa, vaan piti tarpeeksi pitkään vaihtoehtona myös oman kuljetuksen keskialueen läpi, johon AV-hyökkääjät joutuivat reagoimaan pudottamalla alemmas. Järvinen pääsikin helposti murtamaan siniviivan itse.
44. minuutilla ykkösketjut olivat jäällä vastakkain ja vaihto alkoi hyökkäyspäästä. Ilves kuitenkin lähti hyökkäämään heti ja Klingberg murtautui sisään käytännössä Kärjen läpi Ilveksen vasemmasta laidasta puskemalla vain eteenpäin ahtaasta raosta laidan puolelta, vaikka Kärjen etäisyys olikin tuohon mennessä illan tiukin ja ajattelin, että nyt suorahyökkäyksen pysäyttäminen ennen nollakulman lähestymistä olisi voinut olla mahdollista. Noh, Klingbergin kuljetus päätyyn ei sinällään vaaraa aiheuttanut. Ja kun Meskanen nousi päädystä esiin kohti maalia, Kärki irtosi maalin edestä oikea-aikaisesti tätä kohden lyöden terävästi kiekon pois lavasta!
Seuraavaksi oli hyökkäyspään lentävä vaihto. Kärki sai ränniä pitkin kiekon lapaansa siniviivan oikeaan kulmaan. Hän lähti liikkumaan keskemmäs ohi laiturin, joka taisi olla Laurell/Kangasniemi. Kärki liikkui aina vasemmalle b-pisteelle asti saaden lapansa auki, mutta rannelaukaus pysähtyi Pavlatin torsoon. Mutta hieno oman maalipaikan luonti tuo oli. Ylemmässä viivelähdössä hän otti jalalla tyhjät pois ja avasi sitten tarkasti Talajalle oikeaan laitaan ja tämä murtautui sisään. Siniviivassa Kärki lähti taas haastamaan laituria, joka oli tuolloin Mäntykivi. Kärki käytti klassista kämmen-rysty-kämmen -harhautusta siirtäen kiekon ilmassa itselleen vastustajan lavan yli, mutta Mäntykivi pysyi aika hyvin mukana suunnanmuutoksissa ja sai blokattua laukauksen. Mutta Kärki toistamiseen paikkasi epäonnistuneen laukauksen heti jatkoprässillään, kun hän nappasi irtokiekon itselleen Mäntykiven jaloista. Ässät haki uutta vauhtia keskialueelta ja Kärki tutusti käänsi ristipiston takasiniselle Talajalle ennen vaihtoon menoaan, kun hyökkäyskolmikko jäi roikkumaan ylhäälle. Aiempi Nummelin-vertaus ei kyllä täysin metsässä ole, kun pitkien, kovien ja puhkovien syöttöjen onnistumisprosentti oli korkea.
49. minuutin visiitti oli lyhyt. Ilveksen vastaiskussa kiekko karkasi oikealla puolella olleen Kärjen haltuun kuten kakkoserässä kertaalleen, mutta tämä lahjoitti sen takaisin kompuroimalla itsekseen. Väisänen kiitti lahjasta syöttäen Ilveksestä katsottuna vasemmasta kulmasta takaviistoon ja Könönen pääsi laukomaan kohti maalia tuloksetta. Loppuaika vaihdosta oli kellumista ja Kärki kyttäsi maalin edessä, koska hänen on otettava joku vastustajista kontrolliin. Kun Ylitalo teki riiston laidassa ja purki, Kärki pääsi vaihtoon.
Ajassa 50:30 nähtiin näyte siitä ison jään 1v1-puolustamisesta, josta kirjasin plussan U20-kisoistakin. Mäntykivi haastoi hänet vasenta laitaa pitkin, mutta Kärki sai blokattua tämän laukauksen suoraluistelusta päätyverkkoon, erinomaista. Voi todeta, että päätöserässä Kärjen etäisyyskontrolli oli selvästi aiempia eriä parempaa, vaikka Klingberg hetkeä aiemmin murtautuikin ahtaasta raosta alueelle, mutta vähän paremmin Arttu sentään haastoi kiekollisen pelaajan eikä vain ohjannut tätä pienempään kulmaan.
Otin nauhalle oman pään aloituksen jälkeisen hetken, jossa Kärki osoitti kykyään tulla jalalla pois paineen alta, kun hän pyörähti toiseen suuntaan kuin Meskanen ja pääsi sitten avaamaan oikeaa laitaa pitkin eteenpäin Vanhatalolle. Kiitettävä suoritus. Täten en usko, että Kärjelle on ongelma pelata oikealla puolella AHL:ssäkään, kun hän osaa syöttää niin hyvin paineen alla lusikkapuoleltakin (kuten toinen videoklippi todisti ylempänä) toisin kuin esim. jo ylempänä mainittu Chayka.
Vaihdon lopuksi merkkasin plussan siitäkin, että toistamiseen Kärjen päätykiekko oli tarpeeksi luja punaviivan oikeasta kulmasta. Pavlat ei saanut sitä katki maalin takana, vaan se päätyi Ässien painottomalle laiturille vasempaan laitaan. Dumppausten onnistumissaldo oli siis 2/2.
54. minuutilta seuraava klippi. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Kärki puolusti eteenpäin keskialueella. Syynä oli Ilveksen juuri tekemä voittomaali, joten oli aika nostaa riskitasoja. Arttu oli hitusen myöhässä laituria vastaan, mutta Tiivola ehti ensimmäisenä tämän selustasiirtoon. Varmistus H3:na oli kunnossa, hyvä. Peli ajautui hetkeksi Ässien päätyyn, mutta nopeasti Tiivola ja toinen puolustaja voittivat kiekon Kärjelle, joka katseltuaan vierestä liikkui pelattavaksi maalin edestä päätyyn ja avasi sitten varmasti eteenpäin Fabrelle, joka vei hyökkäyksen pohjaan saakka.
Peli juuttui tuon jälkeen pitkäksi aikaa Ilveksen päätyyn (leikattu pois), kunnes Ilves voitti kiekon ja lähti iskemään vastaan. Kärki pintsasi toistamiseen, mutta oli taas myöhässä puoli sekuntia ja Meskanen sai siirrettyä kiekon Artun ohitse. Tuloksena oli riskitasojen noston myötä heti puolikas 2v1-tilanne omiin Salmelaa vastaan, kun varmistus ei tuolla kertaa pelannut. Kärki jahtasi kiekollista Borgia ja ehti jonkun verran häiritsemään lättyä kohti Klingbergia. Tämä ei saanut kiekkoa haltuun ilmasta. Artun suoraluistelunopeus oli sekin minusta aika keskivertoa. Jatkotilanteessa Salmela ja Juhola voittivat 2v2-kamppailun kulmassa, kun Kärki katseli sitä tutusti vierestä ja liikkui sitten pelattavaksi päätyyn. Ehkä vähän turhaan hän palautti kiekon takaisin tukossa olleeseen laitaan sen sijaan, että olisi vyöryttänyt sen ulos painotonta puolta pitkin. Mutta kuten jo todettua tuo rooli, jossa Kärki oli vastuussa riiston jälkeisestä avauspelaamisesta ylimääräisenä pelaajana vieressä, sopi kyllä hänen ominaisuuksilleen täydellisesti. Muut tekivät hanttihommat ja kiekollisesti pätevä Kärki vastasi avauspelaamisesta tuoreempana. Mutta sitten taas Pohjois-Amerikkaa ajatellen rooli, jossa hänen heikkoutensa on piilotettu taidokkaasti, ei palvele kehittymistä, koska kyllä Kärjen pitäisi saada kokemusta ja toistoja vääntötilanteista puolustusalueella, jotta hän niitä oppisi voittamaankin. TIlanteiden välttely ei kehitä, joten vaikka nyt Ässät varmasti menestyy paremmin valitulla roolituksella, pidemmällä aikavälillä keskialueen peruuttelun lisäksi tuo kamppailutilanteista pois pysytteleminen ei ole Kärjelle välttämättä eduksi ja valmista häntä pieneen askiin. Mutta sehän tuskin J. Pikkaraista kiinnostaa, koska kyse on tulosurheilusta. Vaihdon lopuksi Kärjen maltti oli hyvä, kun Salmelan jätöstä hän odotti maalin kulmalla syöttölinjan aukeamisen vasempaan laitaan. Hän teki itselleen tarvittavan tilan pienellä rytminmuutoksella kuten aiemmin sen oman pään aloituksen jälkeen
Kolme minuuttia ennen loppua vaihto alkoi hyökkäyspäästä. Kärki odotti toimettomana viivassa, kunnes pintsasi jälleen kohti Meskasta samalla lopputuloksella. Hän ei itse saanut katkoa aikaan, mutta Ilvekselle sattui kuitenkin kiekonkäsittelyvirhe tuon jatkoprässin seurauksena. Kärki nappasi irtokiekon keskustasta haltuunsa ja laukoi sitten ohi vasemman etualakulman. U20-skaboissa pintsauksien ajoitus parani turnauksen edetessä, mutta nyt päätöskympillä Kärki oli niissä sysihuono, kun saldo oli lopulta 0/4.
Kärki sai luottoa myös kuudella viittä vastaan viimeisten puolentoista minuutin aikana. Sain nauhalle hänen ehkä parhaan avaussyöttönsä eli NHL-tason ristipiston oikeaan laitaan Hämeenaholle (?). Ässät ei kuitenkaan saanut pakkopeliä käyntiin lukuisista sisäänvientiyrityksistä huolimatta.
Pitkän kiekon jälkeen Kärki yritti estää Ratisen purun, mutta pintsaus oli taas myöhässä ja tämä melkein roikutti kiekon tyhjiin. Puoli minuuttia ennen loppua Kärki otti kädellään ilmasta alas kiekon siniviivan kulmasta ja laukoi heti maalille hankalasta asennosta. Kuti meni kimmokkeen kautta selvästi ohi. Lopussa sitten summerilyönnillä Ilves vielä teki kosmeettisen 3-1 osuman tyhjiin, kun kelloon jäi nelisen kymmenystä muistaakseni.
Yhteenveto
Kärki pelasi 18:34 huolimatta avauserän poissaolostaan, joten se 20 minuuttia olisi mennyt kyllä rikki muutoin. Tehotilasto oli -2, kun Ilves tosiaan teki tyhjiin summerilyönnillä. Laukauksia oli kolme kohti maalia. Paperilla hän oli vasen pakki, mutta silmätestin perusteella enemmän kyllä oikealla puolella johtuen juuri mm. hyökkäyspään aloitusten ryhmittymisestä.
+ Edunluontikyky hyökkäyssiniviivassa laituria vastaan vartaloharhautuksilla ja kiekonkäsittelyllä. Kärki useamman kerran haastoi lähimmän laiturin ja tanssi keskemmäs tämän ohi saaden lapansa auki joko vedolle tai syötölle. Kiva, ettei hän arkaile ahtaassa tilassakaan koittaa luoda etua joukkueelleen voittamalla oman yksykkösensä. Kohokohtina olivat avauserän takatolppapassi Juholalle ja päätöserän itse luotu vetopaikka vasemmalle b-pisteelle. Mäntykiven jekuttaminen kakkoserän lopussakaan ei unohdu, kun näin sen lähempää. Vaikka nauhalle tarttui blokattu kuti, siinä Kärki nimenomaan jätti harhauttamatta kunnolla ja se kostautui heti. U20-kisoissa puolestaan Kärki pelasi siniviivan kupeessa hyviä seiniä korkealle nousseen hyökkääjän kanssa, mutta tässä pelissä sellaiset hetket loistivat poissaolollaan
+ Toinen effortti hyökkäyssiniviivan blokattujen kutien jälkeen. Kärki riisti kiekot heti takaisin välittömällä jatkoprässillä, joten Ilves ei päässyt iskemään vastaan. Tuo sitkeys mahdollistaa jatkossakin riskien ottamisen hyökkäyssiniviivassa
+ Pelisilmä ja syöttötaito niin hyökkäysalueella kuin keskialueen ylityksissä. Ristipistot olivat NHL- ja Nummelin-tasoa napakkuudeltaan eikä harhasyöttöjä juuri tullut, vaan onnistumisprosentti puhkovissa syötöissä oli korkea. U20-skaboissakin avauspelaaminen oli vahvuus eikä se siitä ollut miksikään muuttunut
+ Rystypassit ja siirtokiekkovarmuus paineen alla olivat moitteettomia painolliseen laitaan sekä kerran tuplattunakin Kärki antoi rauhallisen syötön keskustassa olleelle vapaalle sentterille. U20-kisoissa annoin kritiikkiä yhden käden huitaisuista, koska ne eivät menneet laiturille asti, mutta nyt en löytänyt moitittavaa hänen siirtokiekoistaan ränniä pitkin. Ja taito avata peliä lusikkapuolelta mahdollistaa jatkossakin peluutuksen oikealla puolella
+ Keskialueen uudelleenryhmittymisissä ja ylemmissä viivelähdöissä pelin kääntäminen kahdesti yhdellä kosketuksella pystyyn kärkikarvaajan lavan yli keskialueelle jääneille kolmelle hyökkääjälle. Tuo vaatii havainnointitaitoa ja teknisyyttä
+ Päätykiekkojen lujuus. Ne kiersivät painottomaan laitaan laiturille (2/2) ja Ässät sai kulmarallin käyntiin
+ Kyky tulla jalalla paineen alta. Kahdesti päätöserässä päätyviivan alapuolella Kärki malttoi ja pienellä rytminmuutoksella sai luotua itselleen riittävän tilan avaussyötölle karvaajan lähdettyä väärään suuntaan
+ Transitiopuolustamisessa maalille ajojen merkkaaminen tarkasti havainnoimalla (Klingberg alussa + lonkkataklaus) pimeältäkin puolelta
+ YV-haussa oman kuljetusuhan pitäminen tarpeeksi kauan voimassa, jotta pohjasta vauhtia hakeneille hyökkääjille vauhtiero muodostui jätön jälkeen suuremmaksi
+/- PAPP:ssa sijoittuminen eli miehen sisäpuolella pysyminen alakolmion twistimiesvartioinnissa. Kakkoserässä tapahtui se pieni lapsus pelaajavaihdossa maalin kulmalla tarjoten vetopaikan vastustajalle, mutta muutoin Kärki havainnoi tarpeeksi hyvin, kun joku vastus liukui pistelinjojen sisään ja otti esim. Mäntykiven haltuunsa pari kertaa. Pohjois-Amerikan pientä askia ajatellen olisi kuitenkin hyvä saada kokemusta vääntötilanteista enemmän, jotta hän olisi valmis fyysisempään peliin siellä, vaikka tämänhetkinen heikkoudet piilottava rooli varmasti auttaa Ässiä menestymään paremmin
+/- Siirtokiekkojen katkaisu puolustusalueella (1/2). Kerran hän irtosi maalin edestä painottomaan laitaan myöhässä, mutta pääsi myös toisella kertaa väliin rännivieritykseen tehden stopin maalin takana. Syöttösuuntien haistelu on varmasti tulevaisuudessakin isossa osassa Kärjen puolustusalueen katkoissa
+/- Tilannekovuus PAPP:ssa laitojen lähellä oli yhä neutraalia (kakkoserän kamppailuvaihto). Muutoin hän antoi muiden hoitaa likaiset hommat kulmissa
+/- Mailapuolustaminen omissa oli plussan ja neutraalin välimaastossa. Klingbergilta ja Meskaselta hän löi kiekot pois lavasta, mutta Ratisen ja Gazdan kuskauksia päätyyn hän ei saanut katki sivupainelyönneillään, vaikka ulottuvuuttaan yrittikin noissa hetkissä käyttää hyväkseen. Aiemmin mailapuolustaminen oli heikkous, joten mielestäni mailakovuus oli kehittynyt vuodessa muutaman muun osa-alueen ohella
+/- Ison jään 1v1-transitiopuolustaminen. Päätöserässä hyvä mailablokki Mäntykiven laukaukseen. Muutoin Kärki tyytyi ohjaamaan hyökkääjän kohtalaisesti kohti laitaa pienempään kulmaan pistelinjan ulkopuolelle ja yritti riistoa vasta nollakulman lähestyessä
+/- Suorahyökkäysten puolustamisessa etäisyyskontrolli parani pelin edetessä, kun alkuun se oli melkoista kurottelua turhan etäältä nojaten ehkä liiaksikin ulottuvuuteen luottamiseen, mutta kun valmennus oli ohjeistanut pysymään pelin alla, en dumaa täysin Kärkeä hänen tyytymisestään pistelinjojen välisen kaistan suojeluun jättäen tilaa laidan puolelta murtautumiseen
+/- Päätykiekkojen nouto. Kerran hän löi sellaisen ykkösellä ränniin ja Ässät pääsi ulos, mutta toisella kertaa otti ensin kontaktin vastaan ja sitten peli puuroutui päätyyn. Pohjois-Amerikassa pelinopeus on isompi, joten on suosittava useammin ensimmäistä optiota. U20-kisoissa välillä ratkaisuissa kesti liikaa, mutta sanoisin, ettei hän enää niin paljoa aikaillut päätykiekkotilanteissa tai ylipäätään paineen alla siirroissa, mikä oli hyvä juttu
+/- Vastaiskujen tukemista Kärki ei tehnyt yhtään niin repivästi kuin U20-tasolla, vaan saapui lähes aina viimeisenä hyökkäysalueelle huolehtien puolustusvalmiudesta viimeiseen asti
+/- Suoraluistelunopeus oli keskivertoa näkyen päätöserässä päätykiekolle menemisessä ja 2v1-vastaiskun takapaineistamisessa. Jos hän ryntää tilanteesta ohi, ei hän kyllä sitä enää jalalla oikein ehdi paikkaamaan
+/- Rannelaukauksista uupui viimeinen tarkkuus, mutta mukavan painavasti ne lähtivät lavasta ilman liian pitkää viritystä
- Maalinedustan siivoaminen osana alakolmion twistimiesvartiointia 1v1-puolustamisessa. Vaikka hän murjoi Borgia pari kertaa juuri ennen avausmaalia yrittäen boksata tätä kauemmas, tämä sai kimmotettua kiekon reppuun Rovion edestä. U20-kisoissa osa-alue oli neutraali, mutta nyt miinusmerkkinen yhden pelin otannalla
- Pienen tilan 2v1-tilanteiden katkominen suorahyökkäyksissä. Saldo oli 0/3. Se ei riitä ja vastustajat voivat surutta hyökätä Kärkeä vastaan toisteisesti jatkossa, jos hän ei saa ilmasta lyötyä alas yhtään siirtoa pistelinjalta laitaan tai toisinpäin tai saa lisenssiä yrittää riistoa vähän aggressiivisemmin peruuttelun sijaan. Tässä pelissä häntä vastaan oli liian helppo murtautua sisään tuon takia, joten puolustussinisen varjelu ei vakuuttanut
- Pintsaukset 0/4 päätöskympillä. Hän oli aina puoli sekuntia myöhässä ja laituri ehti siirtää kiekon Kärjen selustaan jättämään tilaan, kun tämä sai lisenssin vihdoin tappiolla puolustaa eteenpäin kunnolla hyökkäysalueelta asti. U20-kisoissa pintsauksien ajoitus parani turnauksen edetessä, joten toivottavasti nyt oli kyse vain siitä, että ei ollut tuosta noin vain helppoa vaihtaa peruuttelua aktiivisempaan riistojen hakemiseen
Muut
- Rehellisesti sanottuna fokus Kärjessä oli niin iso, etten juuri keksinyt sanottavaa muista janttereista. Noh, toki Boeliusta seurasin mielenkiinnolla. 11. minuutilla Gazda hassutti hänet rumasti kärkimiinalla ja pääsi laukomaan keskikaistalta kilpeen ja seurauksena oli vielä minuutin kulmamyllykin Ässien alueella, ei hyvä. Mutta pidin Boeliuksen liikkumisesta neljään suuntaan ja kyvykkyydestä simppeliin tempojääkiekkoon eli pelin kääntämiseen napakasti pystyyn kuten Kärkikin teki. Sillä tavoin hän muistutti vähän Sedoffia profiililtaan ja Boeliuskin muistaakseni sai vastuuta sekä kakkosylivoimassa että -alivoimassa Riekkisen kanssa ollen Christofferin tapaan monipuolinen yleispuolustaja-aihio
- Meskasen sinnikkyys jatkoprässätä jäi mieleen positiivisena asiana. Paljon Kärkeä vastaan pelanneesta isäntien ykkösestä puolestaan Klingbergin luistelun väljyys pinttyi myös verkkokalvoille ja karistihan hän suunnanmuutoksellaan Kärjenkin kerran kannoiltaan maalin takana, joten edunluonti liikkeen kautta on varmaan miehen vahvuuksia hyökkäysalueella yhden pelin otannalla ja eiköhän hän johonkin päätykiekkoonkin ehdi ensimmäisenä tulevaisuudessa
- Gazdan kiekollinen itseluottamus ja liideriys oli plussan arvoista isäntien ykkösparissa
- Ratisen sisäänvientiprosentti ja hyökkäysvarmuus oli silmätestillä mitattuna aika hyvä
- Lööke murtautui kerran ylivoimalla keskeltä härskisti läpi, mutta kiekko karkasi juuri vetohetkellä. Luisteluvauhti teki silti vaikutuksen
- Tiivola paini miehekkäästi puolustajien apuna omalla alueella kulmissa
- Järvisen kaistanvaihtokyky keskialueella oli hienoa katseltavaa. Sen myötä hän oli jopa sisäänvientivelho pehmeiden käsiensä ansiosta
- Ässien parikymppisten miesten kolmosketjusta pidin melkeinpä eniten Juholan raameista ja olemuksesta. Noivalla on työstettävää laitojen lähellä pelaamisessa, vaikka hän kohtalaisesti taistelikin kiekkoja omista ulos. Ylitalo jäi lähinnä mieleen ylivoiman maskimiehenä ja ehkä siitä, että hyökkäysvarmuus keskialueella olisi voinut olla piirun tarkempaa, kun nyt hän menetti pari kiekkoa takasinisellä. Nelosketjun maalinteon tukitoimet jäivät mieleen positiivisesti parissa vaihdossa. Ehkä jatkossa joku pomppukiekko on heille suotuisa