Mainos

Paras basisti?

  • 14 380
  • 99

Paras basisti?

  • Gene Simmons / KISS

    Ääniä: 7 3,5%
  • Flea / Red Hot Chili Peppers

    Ääniä: 42 21,2%
  • Geezer Butler / Black Sabbath

    Ääniä: 7 3,5%
  • Roger Glover / Deep Purple

    Ääniä: 6 3,0%
  • Jason Newsted / Metallica

    Ääniä: 11 5,6%
  • John Paul Jones / Led Zeppelin

    Ääniä: 11 5,6%
  • Paul Lewis / Superkreme

    Ääniä: 0 0,0%
  • Paul McCartney / The Beatles

    Ääniä: 9 4,5%
  • Sam Rivers / Limp Bizkit

    Ääniä: 3 1,5%
  • muu vaihtoehto

    Ääniä: 102 51,5%

  • Äänestäjiä
    198

duud

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Noista listatuista Chili Peppersin Flea on paras. Se kundi soittaa bassoa isolla kädellä, kuten bassoa tulee kohdellakin. Phil Lynott Thin Lizzystä myös nauhattomalla bassollaan teki nuoreen duudiin vaikutuksen aikanaan.

Eniten arvostamani basisti on kuitenkin Mikey L Suomesta ja Vaasasta, jonka koira söi mun tekemät safkat ja joi boolit kun me pojat sammuttiin. Se on basisti ja sen koira.

-duud-
 

Colin Hunt

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Valintani on muu vaihtoehto. Pistetään tämmöinen mies, kuin Robert Trujillo. Hän saa tuolla sorminäppäilyllään aikaiseksi ihan uskomattoman soundin.
 

Taito-Ojanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Kärpät
Morrow10 kirjoitti:
Herätys äänestyksen järjestäjä! Missä on maailman paras basisti Les Claypool?

Siinähän se. Harvassa bändissä kitaristi on olemassa vain siksi, että tukee basisitia, mutta Primuksessa näin on. Claypoolin soitantaa kun hetken aikaa kuuntelee, ymmärtää miksi. Kunniamaininnat Geddy Leelle ja Steve DiGiorgiolle.

Jazz-puolelle kun mennään, jo mainitut Jaco Pastorius ja Stanley Clarke saavat kunnian, ja erikoismaininta menee Victor Wootenille.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Steve Harris tietenkin. Harrisin vaimo taitaa ulvoa aika tavalla kun Steve aloittaa sormettamisen. Meinaa sen verran nopea on tahti
 

Markus91

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Steve Harris. Olen itse basisti ja Harris on kyllä se paras. Täydellistä, ainutlaatuista ja hienon kuuloista soittoa. Ja kellään ei ole yhtä nopeita oikean käden sormia. :)
 

Eisenhower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, sympatiat myös Ilvekselle
Marcus Miller
Rocco Prestia
Abe Laboriel

Suomessa Ako Kiiski
 
Charles Mingus oli mainio basisti, mutta tuli kuuluisaksi pikemminkin säveltäjänänerona ja yhtyeenjohtajana.

Victor Wooten on nykypäivän basisteista ehdottomasti yksi teknisimmistä ja taitavimmista, mutta miehen soundi on todella kova ja "teräksinen".

Flea on omassa musiikkityylissään taitava kaveri, mutta parhaaksi basistiksi miehellä on vielä pitkä matka.

Useita musiikkityylejä soitossaa yhdistelevä Les Claypool on myös taitava soittaja. Miehen teknisyys ei kuitenkaan pelasta musiikillisen näkemyksen puutetta ja soundin sekavuutta sekä räsöisyyttä.

Stanley Clarken kyky käsitellä sekä akustista että sähköbassoa on kieltämättä mairitteleva teko. Miehen suoritukset etenkin Return to Foreverin albumeilla ovat nautintoa korvalle.

Kukaan ei kuitenkaan kykene horjuttamaan kaikkien aikojen mahtavimman basistin, Jaco Pastoriusin, asemaa valtaistuimella. Impulsiivisen, vivahteikkaan ja valitettavan lyhyen elämän viettänyt Pastorius mullisti basson instrumenttina täysin. Mies sai basson suorastaan laulamaan. Basso muuttui ensimmäistä kertaa rytmisektion soittimesta kitaran veroiseksi "etulinjan" instrumentiksi.

Teknisesti uskomattoman taitava Pastorius pystyi myös luomaan täysin uniikin soundin bassoon - soundin, jollaiseen kukaan hänen jälkeensä ei ole vielä pystynyt. Huiluääniä uskomattomalla kyvyillä viljellyt Pastorius näppäili bassoa pehmeämmin kuin kukaan ennen. Pastoriusin soittamana bassosta tuli rytmisoittinen sijasta pikemminkin melodiasoitin. Pastorius yhdisti soittotyylissään melodisia, rytmisiä ja harmoonisia aspekteja sekä oli omalla tavallaan kaventamassa eri musiikkityylien kuten jazzin, R&B:n, rockin ja klassisen välistä kuilua.

Basistina mullistavia muutoksia aikaan saanut Pastorius oli myös säveltäjänä ja tuottajana lahjakas. Selkeimpinä osoituksina tästä miehen suoritukset muun muassa Weather Reportin ja Joni Mitchellin kanssa unohtamatta loistavia soolotuotantoja. Osittain miehen musiikkityylin vuoksi Pastorius kuitenkin jäi niin sanotun suuren massayleisön ulkopuolelle. Jazz-muusikkona mies ei näkynyt yhtä kirkkaasti suuren yleisön valokeiloissa kuin rock- tai pop-muusikot. Musiikkipiireissä tyylistä huolimatta jokainen kuitenkin tiesi kuka Pastorius oli ja miksi häntä kutsuttiin nimellä ".The World Greatest Bass Player".

Suurien muusikoiden tapaan myös Pastorius poistui maallisista musiikkiympyröistä liian aikaisin. Vain 35-vuotiaaksi elänyt Pastorius jätti kuitenkin perintönä unohtumattoman ja täysin yksilöllisen tavan soittaa bassoa. Voidaankin sanoa, että Stanley Clarke ja etenkin Pastorius veivät basson soiton täysin uusiin ulottuvuuksiin ja synnyttivät samalla vaikutteillaan täysin uudenlaisia basistisukupolvia musiikkityylistä riippumatta.
 

M10

Jäsen
Eisenhower kirjoitti:
Marcus Miller

Ai saakeli, erinomainen veto! Kuinkas tuo minulta pääsikin unohtumaan.
Kaksi kertaa miehen livenä nähneenä (Pori, Imatra) voin tunnustaa olevani jonkin asteinen fani Millerille. Löytyy nimmarit ja t-paidat.

Huomenna kun menen hakemaan Opeth-basisti Martin Mendezin nimmarin Mannerheimintien free-record shopista, pitää laittaa Marcus Millerin paita päälle jos vaikka saisi respectiä Martinilta. Hän kun pitää Milleriä esikuvanaan. Opeth-basistilla on myös Millerin nimikirjoitus bassossaan.

Vielä tuosta Claypoolista. Pitäkää vaan sairaana, mutta allekirjoittanut syttyy erittäin paljon esim. Brown Albumin soundeihin. Se nyt vain kuuluu tuohon Primuksen juttuun, ja kolisee tänne todella paljon!
 

Red Devil

Jäsen
Suosikkijoukkue
NJ Devils, TPS, HC Boners
Michael Balzary eli Flea.
 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Harris, Claypool, Burton, grosskopf taijotain

Eikös tuo Claypool halunnut metallicaankin, mutta metallican äijät sano, että oot aivan liian hyvä meille.
 
Monilahjakkuus Marcus Millerin kyvyt soittajana ovat kiistattomat. Tuottajana, säveltäjänä ja soittajana, basistina ja erinäisten puhaltimien taitajana sekä eri musiikkityylien yhdistelijänä Miller on tuonut mielenkiintoisia uusia näkemyksiä niin basson soittoon kuin jazz-musiikkiinkin. Jo yhteistyö legendaarisen Miles Davisin kanssa kertoo miehen kyvyistä. Silti mies on jollain taivoin ja ehkä hieman valitettavasti jäänyt niin sanotuksi kakkosmieheksi. Miller ei ole kyennyt nousemaan kaikkein suurimpien profiilien joukkoon.

Basistisuuruksista puhuttaessa ei voi myöskään unohtaa Motown-legenda James Jamersonia. Jamerson oli ehdottomasti yksi uraauurtavimmista basisteista, joka pystyi omalla panoksellaan muuttamaan basson soittoa sekä basson roolia instrumenttina. Jamerson muokkasi perinteistä R&B ja rock -soittoa varsin merkittävästi: hän käytti soitossaan muun muassa niin sanottua walking bass lineä ja synkooppeja. Muiden Motown-muusikoiden tavoin myös Jamerson jäi valitettavasti pääartistien ja vokalistien varjoon. Motown-muusikoiden nimiä kun ei yhtiön levyissä nähty. Silti Jamerson ja koko The Funk Brothers -yhtye olivat omalla alallaan legendoja jo syntyessään. Tästä osoituksina jo ne kaikki sadat tunnetut Motown-hitit, jotka syntyivät yhtyeen sessioissa.

Jollain tavoin nykypäivän Jamersoniksi voisi kenties nostaa juuri Rocco Prestianin. Vaikka Prestia ei saavutuksillaan koskaan pääsekään Jamersonin tasolle, miehen kyvyt R&B/soul/funk-basistina ovat oivat. Etenkin Tower of Powerin What is Hip? -kappaleen basso-osio mainiota kuultavaa, vaikkei siinä huiluääniä tai muuta ällistyttävää kasapäin viljelläkään. Mies nimittäin vain pitää soitollaan koko kappaleen tiukasti kasassa.
 

Mitchner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Mahavishnu kirjoitti:
Pastoriusin soittamana bassosta tuli rytmisoittinen sijasta pikemminkin melodiasoitin. Pastorius yhdisti soittotyylissään melodisia, rytmisiä ja harmoonisia aspekteja sekä oli omalla tavallaan kaventamassa eri musiikkityylien kuten jazzin, R&B:n, rockin ja klassisen välistä kuilua.

Hyvä kirjoitus Mahavishnulta.

Jos joku ei ole vielä tutustunut Floridan suureen poikaan, niin hyviä aloituslevyjä ovat hänen oma esikoislevynsä "Jaco Pastorius" ja Weather Reportin "Heavy weather". HW:lta löytyy "Birdland"-hitin lisäksi mm. Jacon oma "Teen town" ja balladi "A remark you made". Bassokitara ei ole ikinä soinut kauniimmin kuin tuossa jälkimmäisessä kappaleessa, joka onkin sävelletty juuri Jacon bassoa silmälläpitäen.

Meidän oma ykkösbasistimme Pekka Pohjola kehitti myös solistisen bassonsoittotyylin. Saavutus on sitäkin merkittävämpi, kun ottaa huomioon, että Pohjola ei voinut olla Pastoriuksen vaikutuksen alaisena, koska JP tuli maailmanmaineeseen vasta vuoden 1976 paikkeilla, eli aikaan jolloin Pohjola oli jo tehnyt kaksi soololevyä ja luonut oman tyylinsä.
 
Mitchner kirjoitti:
Meidän oma ykkösbasistimme Pekka Pohjola kehitti myös solistisen bassonsoittotyylin. Saavutus on sitäkin merkittävämpi, kun ottaa huomioon, että Pohjola ei voinut olla Pastoriuksen vaikutuksen alaisena, koska JP tuli maailmanmaineeseen vasta vuoden 1976 paikkeilla, eli aikaan jolloin Pohjola oli jo tehnyt kaksi soololevyä ja luonut oman tyylinsä.

Aivan totta, etenkin proge-piireissä Pohjola on hyvin arvostettu muusikko ja basisti. Erittäin harmillista vain, että Pohjolakin kärsi loppujen lopuksi muusikoiden ammattitaudista. Miehestä kun tuli niin monien muiden tavoin alkoholisoitunut ja katkeroitunut suuruus. Kyvyiltään ja lahjoiltaan Pohjolakin oli jotain niin suurta, pääkoppa vain ei kestänyt kaikkea.
 

Pressiboxi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Palloseura
Punk-sukupolven paras basisti, The Clashin Paul Simonon, olisi voinut olla listauksessa mukana myös. Eritoten reggaekompeissa Simononin energinen tyyli lähenteli neroutta. "The Guns Of Brixton" tunnetuimpana esimerkkinä.
 
Mitchner kirjoitti:
Jos joku ei ole vielä tutustunut Floridan suureen poikaan, niin hyviä aloituslevyjä ovat hänen oma esikoislevynsä "Jaco Pastorius" ja Weather Reportin "Heavy weather". HW:lta löytyy "Birdland"-hitin lisäksi mm. Jacon oma "Teen town" ja balladi "A remark you made". Bassokitara ei ole ikinä soinut kauniimmin kuin tuossa jälkimmäisessä kappaleessa, joka onkin sävelletty juuri Jacon bassoa silmälläpitäen.

Kyllä. Ja tosifaneille tuplalevypaketti Portrait of Jaco: The Early Years 1968-1978 on sitten sitä todellista nannaa. Haastatteluita, ennen kuulemattomia demoja ja muita pätkiä sekä muuta mukavaa. Eräänä helmenä muun muassa Weather Reportin keulahahmolle Joe Zawinulille soitettu alkuperäinen kasettidemonauha Continuumista, jolla Pastorius pyrki Weather Reportin basistiksi. Vaikka Zawinul nauroikin Pastoriusin omakohtaiselle esittelylle "olen maailman paras basisti" näiden kahden ensikohtaamisella, Continuum onnistui vakuuttamaan Zawinulin Jacon kyvyistä. Ja loppu onkin historiaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös