Mainos

Palloiluihme Slovenia

  • 7 971
  • 37

HMenthal

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Kai se on vähän katsojasta kiinni, miten noita lajeja arvottaa. Vuodelta 2011 päivätystä Kalevan jutusta käy ilmi, että lentis olisi suurin laji maailmassa harrastajamäärällä. Fanien arvioidulla määrällä futis olisi ykkönen(n. 3,5 mrd) ja lentis yltäisi miljardiin. Lätkä ei. Lätkässä kyllä liikkuu iso raha NHL:n ja KHL:n ansiosta, ehkä myös osin NLA. Lentiksen osalta en osaa arvioida, mutta mutta voi siinäkin lopulta raha liikkua jonkun verran, niin monessa maassa on hyvä liiga. Ei mitään lätkältä pois, mutta en saa sitä samaan kastiin lentiksen kanssa millään.

Joka tapauksessa, Slovenian kohdalla kyse on tuosta menestyksestä aika laajalla rintamalla, kun väkiluku on alle puolet Suomen vastaavasta. Ja pinta-alalta monikertaisesti pienempi.
 

Ralph

Jäsen
Kai se on vähän katsojasta kiinni, miten noita lajeja arvottaa. Vuodelta 2011 päivätystä Kalevan jutusta käy ilmi, että lentis olisi suurin laji maailmassa harrastajamäärällä. Fanien arvioidulla määrällä futis olisi ykkönen(n. 3,5 mrd) ja lentis yltäisi miljardiin.
Mainittakoon myös, että FIFA:lla (kansainvälinen jalkapalloliitto) on 211 jäsenmaata ja FIVB:lla (kansainvälinen lentopalloliitto) on 221 jäsenmaata eli lentopallo on tuolla mittakaavalla maailman suurin palloilulaji, vaikka ei toki muutoin jalkapallolle pärjää. Tähän kun lyödään rinnalle IIHF:n (kansainvälinen jääkiekkoliitto) 74 jäsenmaata, niin aika kauas jää.

Parhaat lentopalloilijat saavat noin miljoonapalkkaa eli karkeasti sanottuna lentopallohuippujen palkkataso on kolme kertaa suurempi kuin Liiga-jääkiekoilijoiden. Eli NHL:ssä maksetaan selvästi enemmän kuin mitä lentopallohuiput saavat.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Ainoa missä jääkiekko on lentistä edellä on juurikin raha ja P-Amerikassa näkyvyys(sekä tietenkin Suomessa). Muutenhan Lentis on kaikilla mittareilla isompi laji. Sitä harrastetaan paljon enemmän, siinä on kovempi kilpailu, hyviä maita ja seuroja paljon enemmän, jne.

Edelleen jääkiekkoa pelaa vakavasti alle 10 maata. Siis sillä tavalla että kansallisesti se olisi isoja laji maassa ja sitä harrastettaisiin merkittävästi. Jääkiekko on täysin marginaaliji ja ainoastaan Suomessa(ja ehkä jossain Kanadassa) voidaan olla tästä asiasta toista mieltä.

Vertailu käsipalloonkin on niin ja näin. Rahaa liikkuu paljon enemmän, mutta taas massa joka käsipalloa pelaa on varmasti isompi. Kilpailukin kovempaa, kun taas maita jotka tosissaan pelaa on enemmän.

Ja onhan noita paljon muitakin lajeja, palloilulajeja, mitkä ovat jääkiekkoa edellä, kaikilla muilla kuin rahan suhteen. Esim. Rugby ja varmaan krikettikin. Baseball on varmaan aika samoissa.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Onko sillä oikeastaan väliä miten monessa maassa jotain harrastetaan tai pelataan. Shakkia pelataan varmasti jokaisessa maailman maassa, mutta ei se minun listoillani ole lätkää "edellä".
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Onko sillä oikeastaan väliä miten monessa maassa jotain harrastetaan tai pelataan. Shakkia pelataan varmasti jokaisessa maailman maassa, mutta ei se minun listoillani ole lätkää "edellä".

Ei sillä ole minulle väliä, mutta kun täällä joku alkaa vertailemaan/arvottamaan lajeja, niin siihen otin itse kantaa.

Ihan samalla tavalla ottanut kantaa siihen miksi Suomessa on hyvät mahdollisuudet saada menestystä jääkiekosta tai salibandystä. Koska ne on täällä isoja lajeja ja maailmalla ei.

En siis itse arvota noita, koska jääkiekostakin tykkään todella paljon, mutta jos joku haluaa noita vertailla, niin turha sitten yrittää jääkiekosta tehdä jotenkin isompaa lajia kuin se on.
 
Suomessa esimerkkinä viimeisen nousukauden aikana keksittiin kaikki pelaa systeemi. Systeemi joka kirjaimellisesti noudatettuna on hirttosilmukka huippu-urheilemiselle. Mukavuudet ja mahdollisuudet laiskotteluun kun on karsittu, niin se pistää vielä vähän extra raakuutta treenaamiseen lisää ja jonkinlaista näyttämisen halua, että kun muussa ei pärjätä niin edes sitten urheilussa. Sieltä kurjuudesta se vähän sairaskin motivaatio ja menestymisen nälkä kumpuaa.

Lasse Virénin treenimäärä hämmästyttää - Suomen huiput juoksivat tuhansia kilometrejä enemmän.
Lasse Virénin treenimäärä hämmästyttää - Suomen huiput juoksivat tuhansia kilometrejä enemmän

Miksi suomalaiset ovat jatkuvasti telakalla?

Kiekonheittäjä Franz Kruger Kalevan kisojen voittaja 41-vuotiaana sanoo amatööriharjoittelulla, että suomalaiset harjoittelevat väärin ja liikaa.

Toinen asia on se, että Suomi on saanut enemmän olympiamitaleita kuin Slovenia suhteessa väkilukuun joukkueurheuilusta 2010-luvulla. Vaikka voidaan sanoa, että Slovenia ja ylipäätänsä kaikki entisen Jugoslavian maat ovat kokonaisuudessaan vahvempia palloilu- ja joukkueurheilumaita kuin Suomi.....mutta Suomi on edelleen vahvempi yksilöurheilumaa kuin entisen Jugosslavian maat.

Joten köyhyydellä ei voida perustella näiden maiden hyvää urheilumenestystä ja päinvastoin Suomen huonoa urheilumenestystä rikkaudella ja siitä seuranneesta mukavuuden halulla ja laiskottelun tarpeella. Norja on kasannut edellisissä olympialaisissa n. 30 mitalia ja niiden bruttokansantuote ja kansan varallisuus on n. 2x Suomeen verrattuna..

Entisen Jugosslavian maiden erinomaisuus palloilulajeissa selittyy lähinnä kulttuurisilla- ja perinneasioilla. Ne on niille samanlaisia perinnelajeja kuin Suomelle on esim. hiihtolajit. Palloiluilajit ovat aina olleet vahvasti edustettuina näissä entisen Jugosslavian maissa toisin kuin Suomessa.
 

RonSwanson

Jäsen
Suosikkijoukkue
ManU, HIFK, Pittsburgh Steelers, Die Mannschaft
Aikalailla samat asiat pätee Islantiin. Ilman valtion tuke ei sielläkään olisi mitään tapahtunut. Maassa on esim. jalkapallohalleja 7. Täysikokoisia siis. Pieniä mini-kenttiä taisi olla yli 100, jne. Tämä maassa joka vastaa Pirkanmaata. Pirkanmaalla esim. vertailun vuoksi taitaa olla täysikokoisia fudishalleja 2.

Tämän väitteen muuten kumosi Gert Remmel aivan täysin viime em-kisojen aikana, ja vielä hyvin ymmärrettävillä argumenteilla. Esittelen ne seuraavaksi, siten miten muistan sen jutun Urheilulehdestä viime vuodelta.

- Aloitetaan siitä, että ne pelaajat, ketkä veivät Islannin viime em-kisoihin, ovat syntyneet keskimäärin vuosina 87-92.
- He ovat olleet teini-ikäisiä siis 2000-luvun alussa, ja tämähän on futispelaajille jo erittäin tärkeä ikä: lajissa käytännössä kukaan ei nouse huipulle tyhjistä sen jälkeen kun on täyttänyt jo vaikka 20v. Toisin sanoen, Islannin tämän hetkisen futismaajoukkueen "pohjatyö" on tehty joskus vuosina 2000-2005, tai mitä tuohon nyt haluaa itse arvioida.
-Sen jälkeen oli tarkka tieto siitä, milloin nuo 7 täysikokoista jalkapallohallia on rakennettu, ja se oli muistaakseni joskus 2010 tai sitä aikoja.

--> Therefore, Islannin tämän hetkisen futismaajoukkueen menestys ei ole millään tavalla täysikokoisten jalkapallohallien ansiota, sillä niiden rakentuessa maajoukkueen runko on ollut jo aikuisiällä ja todennäköisesti pelaamassa ammattilaisina jossakin muualla, kuin Islannin omassa sarjassa.

Onhan se siis tietysti Islannille aivan huippuhomma, että heillä on ns. puitteet kunnossa. Pojat, jotka ovat tällä hetkellä suurinpiirtein kymmenenvuotiaita, saavat huippuvalmennusta jo nuoresta pitäen ja saavat pelata futista 365 päivää vuodessa. Tämä ei kuitenkaan tule näkymään Islannin maajoukkueen menestyksessä vielä vähään aikaan.

Epäilen Islannin ja Slovenian tasoisten palloiluihmeiden tekijäksi jonkinlaista maan kansalaisten kulttuuria pallopelejä kohtaan. Pelataan kovia pelejä tosissaan jo nuoresta pitäen, synnytetään sisäistä kilpailutilannetta, uskalletaan esimerkiksi reenata täysillä jo teini-ikäisestä alkaen eikä suomalaisnuorille tyypillisesti "lukion ja intin jälkeen mä sitten tähtään huipulle, kun on aikaa". Suomalainen ajattelumalli varmaankin saa aikaan koulutetumpia ja sivistyneempiä yksilöitä, mutta raakoja huippu-urheilun ammattilaisia (ja ylipäätään ihmisiä jotka ovat urheilullisia, tässä voisi vetää tilaston siitä että mikä on esimerkiksi ylipainoisten osuus näissä maissa verraten sitä Suomeen) sitten vähän vähemmän. Tästähän on vissiin jo ihan faktaa, että ei nykyään yleisurheilevat nuoret yksinkertaisesti harjoittele yhtä paljon, kun vaikkapa menestysjuoksijat kuten Lasse Viren. Eli 2010-luvun menestymättömyys ei johdu pelkästään siitä, että muualla maailmalla ollaan menty eteenpäin, vaan myös siitä, että suomalaisten nykypäivän ajat eivät kestä vertailua menneisiin yleisurheilijoihin. Tästä minulla ei ole heittää numeraalista faktaa, mutta näin muistan lukeneeni.
 

Japi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh, Jokerit, Saipa, Jokipojat, Titaanit
Lasse Virénin treenimäärä hämmästyttää - Suomen huiput juoksivat tuhansia kilometrejä enemmän.
Lasse Virénin treenimäärä hämmästyttää - Suomen huiput juoksivat tuhansia kilometrejä enemmän

Tuosta jutusta ei käy ilmi eräs seikka, joka selviää Rolf Haikkolan kirjasta: Lasse Virenin menestyksen portaat. Lasse Viren tosiaan harjoitteli kilometrimäärällä laskettuna huomattavasti vähemmän kuin suomalaiset muut sen ajan huippujuoksijat, mutta hän harjoitteli harjoituskerroilla mitattuna huomattavasti useammin kuin muut. Samoin lepopäiviä oli vähemmän kuin muilla, Harjoitukset olivat lyhytkestoisia, mutta tehokkaita ja niitä tehtiin usein verrattuna muihin.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Olen itse omassa päässäni funtsinut että minkä verran sillä on tekemistä tuon menestyksen kanssa että tuo osa Eurooppaa ja nämä vanhat Jugoslavian maat ovat melkoisen köyhää seutua? Siis ihmisten keskipalkat ovat jotain muutamia satasia kuukaudessa ja muutenkin elämä on koko lailla vaatimatonta.

Slovenia ei ole koskaan ollut köyhää seutua, ei edes Jugoslavian aikaan. Kroatiakaan ei niinkään, mutta erityisesti Slovenia oli ikkuna länteen ja hyvinkin vauras osavaltio jo tuolloin. Ei koskaan "muutaman satasen" keskipalkan valtio.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Minkä takia Slovenian katsomossa on noin paljon eri värejä? Yleensä monien maiden katsomoissa on pelkästään koko lailla maan lippuun liittyviä värejä, mutta tuolla näyttäisi olevan paljon värikkäämpää.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Slovenia voitti juuri miesten koripallon Euroopan mestaruuden. Melko huikea suoritus.
 
Viimeksi muokattu:

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Mielestäni Suomen ongelma on pitkälti myös siinä, että Suomessa on niin pirusti lajeja, jonne nuoriso (myös ne lahjakkaat) hajaantuu. Kuinka monta palloililajin huippua pesis on imenyt vuosikymmenten aikana? Salibändy viimeisen 15 vuoden aikana myös, jääpallo sitä aikaisemmin. Siihen päälle kaikki lumilautailut ja muut lajit, niin ei vaan väestöpohja riitä. Pitäisi päättää haluammeko olla maailman huipulla muutamassa lajissa vaan hyviä helvetin monessa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös