Mediakuutio
Jäsen
Kaikkea sitä kyllä saa lukea, voi luoja. Siis mitä järkeä on tuhlata niitä rekrytointiresursseja siihen, että pyydät haastatteluun ihmisen josta tiedät jo ettei häntä valita? Eikä tuossa ole juridisesti mitään epäselvää jos et kutsu haastatteluun henkilöä joka on tätä johtajakokemustaan hankkiessa syyllistyt virkarikoksiin ja kavallukseen… Juuri tuollainen toimintatapa mitä sinä ajat johtaa siihen, että epäpätevät johtajat saavat näitä pestejä kun mennään pelkän CV:n ja linkkariprofiilin perusteella.Julkiseen virkaan rekrytointiprosessin tulee olla tasapuolinen kaikkia hakijoita kohtaan. Se, että jostakin hakijasta tiedetään julkisuuden kautta enemmän kuin toisista, ei voi olla hyväksyttävä peruste kohdella häntä rekrytoinnissa eri tavalla kuin muita hakijoita. Suomen lainsäädännössä ei ole mitään tarkkarajaista kriteeristöä olemassa sen suhteen, että esimerkiksi tietyn suuruinen rikostuomio estäisi valituksi tulemisen julkiseen virkaan.
Sinun tulokulmasi on sen kaltainen, että Yli-Viikari on persona non grata ja häntä ei saa kutsua haastatteluun ja perusteet tälle haastatteluun kutsumatta jättämiselle pitää sitten kehitellä. Kun tietenkin rekrytointia hoitava taho etenee olemassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Lähtökohtaisesti rekrytoinnin ensimmäisessä vaiheessa arvioidaan pitkälti hakijan työhistoriaa ja koulutustaustaa sekä peilataan niitä virkaan, jota ollaan täyttämässä.
Kun haetaan julkishallinnon organisaatioon hallintojohtajaa, niin silloin loogisesti ajateltuna kokemus julkishallinnon johtotehtävistä on yksi aika keskeinen peruste arvioida ensivaiheessa hakijoita. Silmäilin haastatteluun kutsuttujen hakijoiden Linkkari-profiileja ja nähdäkseni Yli-Viikari on nimenomaan johtajakokemusta vertailtaessa ansioitunein hakija. Tässä mielessä olisi ollut juridisestikin kyseenalaista olla kutsumatta johtamiskokemuksella mitattuna ansioituneinta hakijaa haastatteluun.
Edit: Minusta tuo ajatuksesi on aika erikoinen, että jo rekrytoinnin ensivaiheessa tulisi harjoittaa pois sulkevaa menetelmää eli jätetään joku muuten laadukas hakija haastattelematta, koska aikaisempi rikollinen menettely. Omasta mielestäni on paljon loogisempaa, että ensivaiheessa seulotaan hakijoita enemmän heidän kykyihinsä ja potentiaaliinsa pohjautuen eikä negaation kautta. Rekrytointiprosessin myöhemmässä vaiheessa toki sitten myös hakijoiden puutteet ja heikkoudet tulevat tarkempaan syyniin.
Kannattaa myös muistaa, että Suomessa täytetään niitä julkisia huippuvirkoja ihan pelkän puoluekirjankin perusteella joka vuosi eikä siellä paljon pätevyys paina. Joten hiukan lapsellista ajatella, että tämmöisessä yliviikari tapauksessa olisi joku juridinen pakko häntä haastatella.