Ihan mielenkiinnosta, millaista Grigorenkon kehitys olisi pitänyt olla? Mitkä ovat mielestäsi ne puutteet Grigorenkon pelissä ja millä tavalla jääminen KHL:ään olisi näitä puutteita korjannut?
Grigorenko oli 16-17 vuotiaana yhtä hyvä kuin Jevgeni Malkin saman ikäisenä. Grigorenkolle ei kuitenkaan kelvannut pieni rooli ZSKA:ssa, vaan hän halusi ison roolin ja paljon peliaikaa, mitä hän ei miesten joukkueessa tietenkään voinut sen ikäisenä saada.
Ilmeisesti agentin suosituksesta hän siirtyi Kanadaan pelaamaan, missä oli tiedossa "rajoittamattomasti peliaikaa" ja "nopein tie NHL:ään". Kyllähän Grigorenko tekikin valtavasti pisteitä junioritasolla ja peliaikaa tuli varmasti paljon, mutta ratkaisevat kehitysaskeleet jäivät ottamatta.
Samanikäinen Malkin jäi Magnitogorskiin, pelasi 18-vuotiaaksi asti pienell jääajalla Metallurgin kolmos- ja nelosketjuissa, kunnes oli 19-vuotiaana riittävän hyvä ottamaan ykkössentterin paikan siinä joukkueessa.
Toinen vertailukohta voisi olla Valeri Nitshushkin, joka oli 16-17 vuotiaana huomattavasti Grigorenkoa vaatimattomampi lahjakkuus, mutta pelaa nyt vuotta nuorempana kuin Grigorenko hyvällä menestyksellä NHL:ssä.
Grigorenkon jääminen Venäjälle ei olisi ollut 100% tae sille, että ura olisi edennyt lahjakkuuden edellyttämällä tavalla, mutta ainakin sille olisi ollut selvästi parempi mahdollisuus.
Jopa sinulta nuo höpinät Zadorovista naurattavat. Jäädessään Venäjälle hänestä olisi tullut näiden muiden saman mittasten maanmiestensä tapaan (kärjistetysti) vain oman maalinsa edessä pönöttävä puukäsi. Kuten olen todennut, niin mies on itse sanonut, että Londonissa häntä rohkaistiin pelaamaan enemmän kiekollisesti jne. Venäjällä hänelle sanottiin, että hänen on peruspakki ja hänen täytyy keskittyä vain olemaan oman maalinsa edessä. Ja kyllähän tämä näkyy suoriltaan hänen pistesaldoissaan (hänen puolustuspelaamisen kummemmin kärsimättä). Toki tämäkin seikka on mielestäsi (koska tuskin sinä olet häneltäkään nähnyt ainuttakaan ottelua näiden junnukisojen lisäksi) vain hänen "omaa tarinaansa jenkkimedialle" (jostain kumman syystä tämä "oma tarina" vain on yksi yhteen todellisuuden kanssa).
Jos katsotaan Venäjän viime vuosina tuottamia parhaita puolustajia, niin kyllä he ovat skipanneet Kulikovia lukuunottamatta Kanadan juniorisarjat pois. Andrei Markov, Sergei Gontshar ja Sergei Zubov ovat jotain muuta kuin oman maalin edessä pönöttäviä puukäsiä.
Ja mieluusti odottaisin edelleen, että Zadorov ottaa ensin vakiopaikan NHL:ssä ja nousee siellä tähtipuolustajaksi. Toivottavasti näin tapahtuukin, mutta ei vielä intoilla liikaa hänen suhteensa.
Venäjän tässä U20-joukkueessa pelaa vain yksi puolustaja (numero 7 Maslov), jonka kiekollisissa taidoissa on selvästi kehittämisen varaa.
Kyllähän Venäjän U-20 joukkueessa on muutenkin tapahtunut paljon kehitystä nimenomaan muutaman viime vuoden aikana, kun verrataan siihen millaisia pelaajia esimerkiksi 1980-luvun lopulla syntyneiden maajoukkueissa pelasi. Näissä ikäluokissa puolustuksessa pelasi sellaisia kohjoja kuin Igor Zubov, Kirill Doronin ja Vasili Tokranov, joilla ei olisi mitään asiaa nykyjoukkueeseen. Tai vielä kauheampi tapaus eli maalivahti Vadim Zheblonjuk, joka oli epävarmuuden ruumiillistuma vuoden 2009 kisoissa. Yllättävän hyvin nuokin joukkueet menestyivät vaatimattomasta pelaajamateriaalista huolimatta, mitali tuli lähes joka vuonna.
Ehkä MHL:n perustamisen vaikutukset alkavat näkyä nyt. Pelaajamateriaali tuntuu olevan laajempi ja laadukkaampi kuin mitä se oli 1980-luvun lopulla syntyneiden osalta, vaikka Venäjän 1994 ikäluokassa ei supertähtiä olekaan. Tai yksi supertähti eli Grigorenko siinä pitäisi olla, jos kehitys olisi kulkenut lahjojen edellyttämällä tavalla,