Opintotuki lainaksi ja ansiosidonnaiseen työttömyystukeen muutoksia?

  • 4 442
  • 61

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Viestin lähetti juppe
Miksi Suomesta muuten käytetään yhä nimitystä hyvinvointivaltio? Täällä on hyvinvointivaltion verotus mutta hyvinvointipalvelut eivät enää pärjää muille länsimaille, eikä kohta enää niille lopuillekaan.
Sehän tässä juuri mättääkin. Palkkatasomme ja palvelumme ovat Kreikan tasoa ja verotus EU:n kireimmästä päästä. Ainoastaan jatkuva "on-lottovoitto-syntyä-Suomeen-ja-ei-muissa-maissa-ole-sosiaaliturvaa-olleenkaan"-propaganda on mennyt todella hyvin läpi. Tätä dogmaa toistetaan alitajuisestikin kyllästymiseen asti.

Mutta kun palveluja kiristetään pitää yksilön alkaa kysyä, että minkä helvetin takia minä veroja maksan? Jos valtio kysyy joka kerta miksi valtion pitäisi maksaa jotain kansalaisilleen, saattaa kansalainenkin joskus kysyä, miksi valtio vie tuloista 30-40 % plus välilliset verot?

Elämme työelämässä ja taloudessa epävarmoja aikoja ja lamaa ollaan ennusteltu pian neljättä vuotta. Herra X ei kenties ota sitä lainaa kun on saanut vakituisen työpaikan, mutta toisaalta herra x ei myöskään kuluta, perusta perhettä vaan säästää sukanvarteen tietäen, että työpaikka on meressä kelluva pelastuslautta, jossa ollessa pitää kerätä voimia pian seuraavaan aaltoon. Kun kotimainen kulutus laskee, talouden pyörät eivät enää pyöri.

En oikein jaksa uskoa, että SAK torpedoisi tämän työttömyysturvaehdotuksen. Koko Sailaksen paperi on luonteeltaan mitä suurimmassa määrin ikärasistinen ja se on sopinut ennenkin ay-liikkeen linjaan. Sanokaa minun sanoneen: ay-liike tulee heittämään nuoret susille ja tämän seurauksena ay-liike menettää valtaansa pitkällä tähtäimellä. Sillä jos ay-liike hylkää nyt nuoret ja toteuttaa totuttuun tapaan suurten ikäluokkien etuja, ei ole mitään syytä nuorilla maksaa ay-maksuja. Loimaan kassaan mars!
 

Chip

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Viestin lähetti Aksu
Miksi opiskelijoiden pitäisi olla tämän maan ainoa ihmisryhmä, joiden PERUSTOIMEENTULO pitää rahoittaa LAINALLA?

Tätä asiaa kysyttiin syksyllä MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa Kaarina Drombergilta, silloiselta ....ministeriltä (pahoittelen kun ei ole titteli jäänyt mieleen...). Drombergin mukaan opiskelijan ei tarvitse käydä töissä, kun tuo opintolaina on tarkoitettu nimenomaan lisätoimeentuloksi jos ei pärjää pelkällä opintotuella. Samaisessa ohjelmassa ministeriltä kysyttiin, tulisiko hän toimeen ohjelmassa esimerkkinä olleen opiskelijatytön varoilla (opintotuesta ja asumislisästä jäi kuussa päivää kohti 2.48 euroa tms, kun vuokra oli maksettu). Dromberg naurahti ja totesi: "En tietenkään!" Laina tuntui olevan ratkaisu tuohonkin tilanteeseen...

Sailaksen ehdotus ei toivon mukaan tule menemään läpi eduskunnassa, ja jos niin ikävästi käy, että opintotuesta tehdään lainaa, jättää tämä tyttö myöhemmissä eduskuntavaaleissa tyhjän lappusen. Ja opiskelu loppuisi omalta kohdalta melko pitkälti siihen, jos tarvitsisi lainaa ottaa. Meidänkin perheessä on kolme lasta, joiden opiskelut vanhempien sitten tulisi rahoittaa. Vai pitäisikö vanhempien kenties valita joukosta lahjakkain ja satsata tämän koulutukseen ja asumiseen?

Milloinka ne keksiivät Arkadianmäellä, että ulkomaalaisten opiskelijoiden yliopisto-opiskelusta voisi periä jotain maksua? Monissa maissa opiskelijat lähetetään ulkomaisiin yliopistoihin opiskelemaan, eikä valtion tarvitse maksaa mitään koulutuksesta (esim. Singapore).
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Viestin lähetti Aksu
Sitä minä en opiskelujen kestoa koskevassa keskustelussa ymmärrä miksi yliopistoja ja korkeakouluja hellitään? Ammattikorkeakoulujen puolella on vuodesta 2001 lähtien ollut voimassa erittäin tiukat kriteerit opiskeluajalla ja yliajan myöntämiselle eli tämä sektori ei ole ongelma, mutta akateemisen vapauden maailmaan ei uskalla yksikään päättäjätaho puuttua.
Osaltaan tähän vaikuttaa myös se, että yliopistoilla on muukin funktio kuin perusopetuksen tarjoaminen eli tieteellisen tutkimuksen tekeminen. Opettajat opettavat puoli vuotta ja käyttävät toisen puolikkaan tutkimukseen. Niinpä itse en kokisi kovinkaan mahdolliseksi tilannetta, jossa opiskelija velvoitettaisiin valmistumaan, vaikkei hänellä tarjota koulutusta.
 

Aksu

Jäsen
Viestin lähetti dana77
Osaltaan tähän vaikuttaa myös se, että yliopistoilla on muukin funktio kuin perusopetuksen tarjoaminen eli tieteellisen tutkimuksen tekeminen. Opettajat opettavat puoli vuotta ja käyttävät toisen puolikkaan tutkimukseen. Niinpä itse en kokisi kovinkaan mahdolliseksi tilannetta, jossa opiskelija velvoitettaisiin valmistumaan, vaikkei hänellä tarjota koulutusta.

On toinenkin funktio. Sitä en kiellä, mutta jos kerta yksiselitteinen tavoite valtakunnassa on tehostaa opetusta korkeakouluopinnoissa niin mistä sen tehokkuden kasvun muualta repii kuin korkekaouluista ja yliopistoista (siis yksi ja sama asia eri nimellä).

Tutkintoon johtavan koulutuksen maksuttomuus on itseisarvo minulle, mutta opinto-oikeuden rajoittamisella voitaneen saada jotain aikaan. EIkä niinkään ajallisen keston osalta vaan määrän suhteen.

Ja mitä tulee ulkomaalaisiin niin Suomi ei ole halunnut syystä tahi toisesta lähteä maksullisuuden linjalle. Kysymys kuuluukin kohdellaako suomalaisia vastaavasti muualla. Ja vastaus edelliseen on ei. Tätä voisi kriittisestikin analysoida. Kansainvälistyminen on itseisarvo yrityselämässä ja koulutuksessa, mutta millä hinnalla? Ja jos hinta on pieni kannattaako sieltä käydä repimään jokaista ns. tyhjää euroa pois vai poikiiko se jossain muodossa itsensä takaisin? Vaikeita juttuja. Minulla ei ole nyt tuoreimpia tilastoja vaihtareista, mutta kattellaa. Otan selvää.
 

Aksu

Jäsen
Lukaisin lopullisen raportin. Sisältö oli tasan sama kuin ennakkoon julkisuuteen vuodettu. Muutama täsmennys sieltä toki löytyi, mutta niiden vaikutus kokonaisuuteen on mitätön.
 

Chip

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Seitsemän uutisissa kolmosella käsiteltiin tuon Sailaksen raportin luovuttamista hallitukselle ja eri liittojen ja muiden mielipiteitä raportin sisällöstä. Jostain kumman syystä opintotuista jne ei puhuttu yhtään mitään vaan pääasiassa käsiteltiin työttömyysturvaa ja verotusta. Ottaa vähäsen päähän.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viestin lähetti Chip
Seitsemän uutisissa kolmosella käsiteltiin tuon Sailaksen raportin luovuttamista hallitukselle ja eri liittojen ja muiden mielipiteitä raportin sisällöstä. Jostain kumman syystä opintotuista jne ei puhuttu yhtään mitään vaan pääasiassa käsiteltiin työttömyysturvaa ja verotusta. Ottaa vähäsen päähän.

Tähän on kaksi vaihtoehtoa:

1. Opintotukiesitys on niin absurdi, ettei mediakaan usko sen menevän läpi, joten asiasta on turha puhua - se tullaan hautaamaan mappi-Ö:hön.
2. Mediaa ei kiinnosta opiskelijat. Työmarkkinoista saa puhua, koska on olemassa ammattiliitot. Opiskelijaa ei suojele kukaan - antaa siis olla.

Toivon vaihtoehtoa 1....
 

Janos

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, ÄTPPOMK
Opintotuen rakenteen muuttamisen näen todella negatiivisena asiana. Yritetäänkö tällä tavalla vähentää nuorten halua kouluttautua akateemisesti? En kyllä usko kuin muutaman prosentin antavan tuon vaikuttaa. Valtiosihteerin paikalle joku sellainen ihminen, joka on myös vähävaraisempien ihmisten puolella ja joka osaa myös tehdä objektiivisiä sekä fiksuja päätöksiä. Sailas ei näytä siihen kykenevän.
 

Sami

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Eikö ketään häiritse tuo työmarkkinatuen (ja toimeentulotuen) muuttaminen vastikkeelliseksi? Mielestäni se on tämän raportin ehdottomasti pöyristyttävin ehdotus.

Mikäli ehdotus menee läpi, tulee Suomeen muodostumaan uudenlainen paaria-luokka, joka tekee yhteiskunnan vähäarvoisimmat työt, joita kukaan muu ei suostu tekemään. Minimaalisella korvauksella (työmarkkinatuki).

Onko se sitten oikeudenmukaista, että muodostetaan ihmisryhmä, joka tekee raskasta työtä, kenties koko työuransa, jopa 45 vuotta, ilman kunnon palkkaa, ilman mahdollisuutta eläkkeeseen.

Tulipa aika pessimistinen tulevaisuudenkuva, mutta näen tämän aivan todellisena riskinä ja mahdollisuutena mikäli työttömyysturva muuttuu vastikkeelliseksi. Miksi maksaa palkkaa työntekijälle kun ihmiset on pakotettu tekemään sama työ ilmaiseksi? Työharjoittelujärjestelmää käytetään jo laajalti juuri vastaavalla tavalla.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Viestin lähetti Sami
Miksi maksaa palkkaa työntekijälle kun ihmiset on pakotettu tekemään sama työ ilmaiseksi? Työharjoittelujärjestelmää käytetään jo laajalti juuri vastaavalla tavalla.
Tällöin nuo "työpaikat" pitää syntyä johonkin yleishyödyllisiin vapaa-ehtoisjärjestöihin. Sellaiseen missä ottamalla ilmaista työvoimaa ei tulisi taloudellista hyötyä työn teettäjälle.

Ainoana vaihtoehtona tällaisen ehdotuksen läpimennessä näkisin ns. italialaisen työtaistelun. Eli työttömät tekevät hommat niin päin helvettiä ettei heitä kannata pitää hommissa. Jos on risusavotassa, niin sahoilla on paha taipumus osua jatkuvasti kiveen. "Hupsista.".

Huvittava piirre ehdotuksessa on että työttömille halutaan yhteiskuntapalvelua. Eli samaa mikä on rangaistuksena esim. nuorisorikollisille. Voin kuvitella keskustelun jonkun yhdistyksen tiloissa:

Nuorisorikollinen: Mitäs tuli tehtyä? Mä myin huumeita ala-astelaisille ja sai 12 kuukautta tätä v*tun yhteiskuntapaskaa?

Työtön: Mä olen ollut 500 päivää työttömänä.

Nuorisorikollinen: Ai, no se on paskempi homma. Sulla tää taitaa olla elinkautinen...
 

mixu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Tässähän on se idea että saadaan työnantajille ilmaista työvoimaa.Muutenkin on ihmeellistä se kuinka vähän kritisoidaan sitä että että valtio antaa niin paljon tukea yksityisille firmoille juuri tätä kautta että annetaan näitä kaikkia tukia jotta voidaan palkata työtön.Tämä on suoraa tulonsiirtoa yrittäjille.Mitä vapaata markkinataloutta sellainen jossa valtio tukee yrittäjiä niinkin paljon mitä Suomessa tehdään.
 

Tuamas

Jäsen
Viestin lähetti mixu
Mitä vapaata markkinataloutta sellainen jossa valtio tukee yrittäjiä niinkin paljon mitä Suomessa tehdään.

- Jaa, että valtio tukee yrittäjiä? Missä? Ei ainakaan työllistämisessä. Suomessa uusien työntekijöiden palkkaaminen on tehty niin pirun kalliiksi, että ihmettelen yleisesti miten yksityisyrittäjät uskaltavat ottaa väkeä töihin.

Yrittäjä/yritys joutuu nykyisellään maksamaan nykyään aivan poskettoman paljon sivukuluja yhdestä työntekijästä, ja vielä joku kehtaa väittää että valtio tukee liikaa yrittäjiä.

En ihmettele yhtään miksei suomessa yrittäjyys innosta, jos kanssaeläjien asenne on tämä...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös