Oletko valmistautunut kriisitilanteeseen, ja miten?

  • 6 716
  • 48

Rankkari

Jäsen
Luin iltalehdestä 29.08.-18 kirjailija ilkka Remeksen lööpin siitä, että hänen mielestään ihmiset eivät ole varautuneet kriisitilanteisiin. No joo, olen aikaisemminkin hieman miettinyt samanlaisia asioita, ja avaan ketjun.
Oletko varautunut kriisitilanteisiin, ja kenties miten?
Joillekin kriisitilanne olisi vain sota, taikka valtava luonnonkatastrooffi, toiselle se olisi se, että nettiyhteys on minuutin pois toiminnasta. Tarkoitan kriisitilannetta lähinnä, tuota ensin mainittua, ja esim sitä, että jos ihmisellä olisi vesi, ruoka, talvella lämpö, sähköt, ja vaikkapa puhelin ja nettiyhteydet viranomaisiin, sukulaisiin ja tuttaviin täysin poikki, ja pidemmän aikaa.
Olemme paljon sen kaiken varassa, mitä yhteiskunta tarjoaa päivittäin. Mitä jos sitä ei enää olisi? Oletko varautunut siihen, edes ajatuksen tasolla?
 

rpeez

Jäsen
Joo. Jos infrastruktuuri sakkaa pahemman kerran olen ajatellut mennä mökille. Siellä on tietty puulämmitys mahdollinen eli pystyy elämään ilman sähköä, ja järvestä saa kalaa ruuaksi. Ja metsästämään pystyy. Hieman kyllä pistää mietityttämään muu ruoka, metsämarjat kun on hetken herkku.
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
Vaimo on partiolainen, minähän en pärjää missään. Kissan kanssa katellaan kun emäntä tekee tulet. Se on hämmästyttävä taito. Ihailen.

Toki olen miettinyt, että megakatastrofin saapuessa käyn hoitamassa pari bisnestä maaliin, kun vituttaa tietyt naamat. No niin, tämä nyt oli tämmöinen kevennys.
 

Cranbrooker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Red Wings
Tämä on kyllä mielenkiintoinen, monesti käyny mielessä. Nykyään rivarissa asuvana voin sanoa että kolmen lapsen kanssa vois olla haastavaa. Tilanteessa luultavasti sähköt poissa, joka poistaa hellat, mikrot ja vedentulon.

Toista se oli hetki sitten meillä, vesi tuli kaivosta, oli tulisijoja ja tilaa varautua säilykkein mahdolliseen katastrofiin. Täällä vaan loppuu kaappitila ja tulisijat.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Torppa lämpenee maakaasulla. Kattilassa pystyisi periaatteessa polttamaan klapejakin, mutta ei taitaisi tuolla systeemillä tarjeta. Eli kyllä joskus on ollut mielessä, että aikalailla itänaapurien armoilla oma koti on.
 

Bunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Coyotes, Thrashers
Kriisitilanteeseen olen valmistautunut siten, että mikäli tv hajoaisi niin näen silti Formulat ja änärit joko kännykän ruudulta (kiitos Telia tv:lle) taikka sitten Wiziwigin lagisista striimeistä, joita käytänkin vain hätätapauksissa. Kaapista löytyy myös aina puuroriisiä ja Oreo keksejä.
 

Rankkari

Jäsen
No ite oon valmistautunut lähinnä ajatuksen tasolla. Kotoa ei pidä poistua, ellei pakon edessä. Metsässäkin pärjää aikansa, jos tarve.
Tuo on hyvä, että ketju on osittain otettu vastaan, myös huumorin kannalta. Kriisi kun voi olla sekin, että uskaltaa mennä myöhässä, ja kännissä kotiin, ja siellä olisi vastassa kiukkuinen akka..
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
En ole miettinyt pätkääkään, mutta jäljet näkyy kotikaupungissa:

2002 European floods - Wikipedia

Pelossa ei ruveta elämään ja on vain tyhmyyttä kantaa juomavettä marketista. Tässä ei pidä valmistautua yhtään mihinkään.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Suomalaisille survivalisteille on oma nettisivunsa ja siellä foorumikin. Tuolta saa ohjeita hätätilanteisiin. Tosin kannattanee tutustua aiheeseen netitse ennen kuin paska osuu tuulettimeen, jälkeenpäin se voi olla vähän hankalaa.

Jotain perusjuttuja pitäisi aina kotona olla, mutta kaupungin kerrostalo-olosuhteissa on vaikea valmistautua todelliseen tosipaikkaan. Ei asuntoon mahdu mitään valtavia erätarpeita tai bunkkeria. Kirves pitäisi kyllä olla, nyt ei toistaiseksi ole. Lääkkeitä on jonkin verran varastossa, RC-colaa on 90+ tölkkiä kaapissa, kissanruokaa noin pariksi viikoksi ja suklaata jokunen Fazerin levy. Pakastimen sushit söisin kriisin ensimmäisenä päivänä.
 

lake79

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi, Pahalampi.
En ole, koska Suomessa ei tarvitse.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
On retkikeitin ja kaasupatruunoita, ei niitä survivalismia varten ole hankittu mutta on. Kuivamuonaa kuten riisiä, makaroonia ja nuudelipakkauksia on, mitä nyt kerrostaloasunnon pariin kaappiin mahtuu. Kai niillä pari viikkoa pärjäisi kun hakisi ulkoa joesta vettä keittelyyn. Lihasäilykkeitäkin on.

Jos tulee kylmä, niin laitan villakerraston päälle ja ryömin makuupussiin.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olen. Pöydälläni maailmanloppua odottaa talouspaperia, makukondomeja, lonkeroa, pelikortit ja alumiinifoliota.
 
Viimeksi muokattu:

muaddib

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mimosanherkät Itkupillit ja Setämiehet
Pienempää kriisiä varten riittää voimassaolevat passit lähipiirillä ja tukikohdat kahdessa Nato-maassa.
Nuclear holocaustia varten on pullollinen 36 vuotta vanhaa skottiviskiä.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Ainoa kriisin kannalta ongelmallinen asia on tähän mennessä ollut vesi.

Hienosta tarinasta pitää poimia tämä yksi pieni tai siis iso asia. Seuraavat suuret sodat tulevat olemaan vedestä. Sillä ei ole mitään merkitystä kenellä on öljyä, jos niillä seteleillä ei saa puhdasta juomavettä.

Puolassa varautumisen huomaa hyvin. Porukka ostaa naurettavia määriä pullovettä, vaikka hanavesi on täysin turvallista. Se ei juuri Päijänteestä tuohon hanaan tule, mutta se on silti kunnollista.
 
Viimeksi muokattu:

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
No en ole varautunut mutta aika hyvin pärjäisin. Veden saan kaivosta ja tulisijoilla pystyisin ainakin keskikerroksen pitämään lämpimänä. Toki pitkät sähkökatkokset aiheuttaisi kaikenlaista veivaamista lähinnä jäätymisten takia, mutta antaa tulla vaan.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Minussa asuu pieni oman elämäni doomsday prepper, joten kyllähän tässä toimeen tulisi, mökillä olisi sitten lisää tarvittavia välineitä elämisen jatkumiseen.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Eipä ole oikein varasuunnitelmia kun yheiskunta romahtaa. Toivottavasti ei tapahdu lähiaikoina. Ei ole edes hivaa ja sokeria kiljua varten.
 

Shard

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Tappara, Laine, Barkov
Asun kerrostalossa kaupungissa. Joskus liikaa Walking deadia katsoessa tuli tarkistettua että mitä välineitä ottaisin mukaan, kun hädän tullen aloittaisin 35 kilometrin marssin kohti vanhempieni maataloa. Siellä on paljon paremmat mahdollisuudet selvitä. Lähinnä puukko, ruokaa ja tietyt vaatteet lähtisivät mukaan. Lätkämailan voisin ottaa lyömis/tökkimisaseeksi. Suurimman haasteen toisivat varmasti matkan varrella vaanivat zombilaumat ja ihmisselviytyjät.
 
Mökillä on polttopuita noin kuukaudeksi ja tietysti metsää joka suuntaan useita kilometrejä. Myös vene, verkot ja onki yms. löytyvät sieltä, mutta jos joku kunnon kriisi tulee, niin pitää varmaan vähän ennakoida ja lähteä ennen kuin liikennekin menee poikki. Vetta saa lähteestä, jonka vedenlaatua ei ole tutkittu, mutta keittämällä se lienee ihan hyvää.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Varsinaisesti en ole varautunut mutta kyllä täällä jonkun aikaa pärjäisi. Meillä on takka, leivinuuni ja puuhella joten lämmitys ja ruuanlaitto onnistuisi. Polttopuitakin on muutamat pinot. Oma kaivo on ja siitä saa vettä ihan helposti käsipelillä. Säilyketölkkejä ja kuivamuonaa löytyy kaapeista jonkin verran. Tällä hetkellä kellarissa on juuresta ja vihannesta omasta maasta sekä mehuja, hilloja ja kurkkusäilykkeitä, suolasieniä unohtamatta. Kyllä näillä hetken selviää. Proteiiniksi voi yrittää pyydystää metsäneläviä ampumalla. Sitä en tiedä osuisinko, ladon oveen kyllä mutta en ehkä rusakkoon. Vene on pyöräilymatkan päässä "kalaisalla" järvellä jonne voi käydä heittämässä katiskan tai virittämässä verkot.
 

NDT665

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Olen.
Meillä on mökki, en kerro missä, jossa voimme kriisin sattuessa perhepiirissä elää onnellisempaa elämää kuin epäonnisemmat lähimmäiset.
Ai. Oliko sen koordinaatit 64.15.35 ja 023.56.55 ja punainen rikkinäinen muovinen postilaatikko. Voihan vietävä! Teemme siellä ensi keskiviikkona ydinpommikokeen. Voitteko mennä kolmeksi päiväksi vaikka sinne naapurin Teboilille? Etkö saanut meidän kirjettä?

Älä pahastu!
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Ai. Oliko sen koordinaatit 64.15.35 ja 023.56.55 ja punainen rikkinäinen muovinen postilaatikko. Voihan vietävä! Teemme siellä ensi keskiviikkona ydinpommikokeen. Voitteko mennä kolmeksi päiväksi vaikka sinne naapurin Teboilille? Etkö saanut meidän kirjettä?

Älä pahastu!
Piti mennä perhana katsomaan johonkin Islannin lähelle Atlanttiin näytti.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Jotain survivalismista on tullut luettua ja kasa dokkareita katsottua, mutta oma varautuminen on olematonta.

Varustus:
+ Käteistä löytyy jokunen tonni. Jos euro ei nyt kokonaan sukella, niin tuolla kestäisi helposti vaikka cyberhyökkäyksen sotkemana pankkiliikenne ei toimisi useampaan viikkoon tai harmaan vaiheen aikana hommaisi lentoliput muualle. Toki oletuksena, että esimerkiksi kaupat ja ravintolat olisivat auki, vaikka korttimaksut eivät menisikään läpi.
+/- Ainoat säilötyt annokset juotavia nesteitä ovat alkoholia, ellei jääkaapin mehupurkkia lasketa. Ehkä noita viskejä ja muita voisi käyttää silti vaihtotavarana.
- Puukko ja keittiöveitset ovat tällä hetkellä kodin ainoaa "aseistusta", eli paljoa ei näillä välineillä metsästetä tai puolustauduta.
- Kuivamuonaa on pariksi päiväksi, eli mitään pahempaa skenaariota ei tällä ravinnolla kestäisi.
- Ei löydy autoa. Jos sporat, dösät ja metro ovat pois laskuista, niin jollain Alepan fillarilla pitäisi koittaa sotkea menemään.
- Mitään mökkiä ei löydy itseltäni tai lähisukulaisilta, joten esimerkiksi harmaan vaiheen aikana ei löydy suoraan paikkaa minne vetäytyä.

Kämppä:
+ Ulko-oville on lyhyt ja lähes esteetön (~8-10 rappusta) pääsy ja ikkunasta kahden metrin pudotus kadulle. Esimerkiksi tulipalotilanteessa kämpästä pääsisi pois erittäin nopeasti ja vaikka rappukäytävä roihuaisi, niin ikkunasta pääsisi pois.
- Ikkuna on tosiaan muutaman metrin kadusta. Jos paska osuisi tuulettimeen ja kadut olisivat esimerkiksi täynnä ryösteleviä ihmisjoukkoja, niin pari kerrosta ylempänä voisi tarjota vähän enemmän suojaa. Puhumattakaan, miten yksiössä kävisi, jos kaduilla aseet paukkuisivat.
- Ei löydy klapivarastoa, lämmitysuunia tai kaivoa. Metsätkin ovat sen verran rajallisia tässä, että jos ruokaa ei saa kaupasta tai ravintolasta, lämpöä pattereista tai sähkökäyttöisellä lämppärille ja/tai vettä ei tule hanoista ja kaupat ovat kiinni, niin nopeasti tulee lähtö muualle.
- Katselin tuossa jotain ydinohjussimulaattoria. Topol-M (800kt) Helsingin keskustaan tekisi munkin kämpästä muusia.

Taidot:
- Jos ase löytyisi ja metsää olisi vieressä, niin tuskin saisin mitään mainittavaa metsästettyä. Aika paljon pitäisi olla ammuksia, aikaa ja tuuria, että edes yhden pieneen saaliin saisi. Aseiden osalta oppia on vain intistä ja metsästystä en ole ikinä koittanut.
- Kalastuksesta en ymmärrä käytännössä mitään. Taas tuurilla voisi jotain tarttua, mutta kovinkaan kauaa en pelkillä kalastusvälineillä hengissä pysyisi.
- Vaikka joku elukka kaatuisikin tai kala söisi, niin tulta valmistukseen en stidien stendarin nesteiden loputtua tai loppumisen/kastumisen saisi tehtyä. Ja niin rajalliset taidot mulla on kalojen tai kuolleiden eläinten käsittelystä, että vaikka jotain saisikin aikaan, todennäköisesti suuri osa menisi hukkaan.

Muut:
+ Verkostoja löytyy ulkomailta sen verran, että jos ei mennä ihan kehitysmaihin, lyhytaikaisen majoituksen osalta löytyy kontakteja useasta eri maasta. Vähän helpottaisi elämää paon keskellä, jos pari viikkoa olisi sohva tiedossa ja joku kertomassa miten hommat uudessa maassa menevät.
+/- Miinusta siitä, että raakaa omenaa en pysty syömään. Olisi nimittäin näin uusavuttomalle melko helppo lähde hankkia ravintoa kesäisin Suomessa edes jossain määrin. Tai no kiiviä en kestä ollenkaan, mutta tuo tuskin on suuri ongelma. Muutoin ei allergioita ole, joten ravinnon osalta rajoitteet ovat vähäisiä.
+/- Ensiapukortti löytyy ja taitoja on tullut kerrattua. Ei tuolla taikatemppuja tehtäisi, mutta ainakin jonkinlainen kyky löytyy toimia hätätilanteessa.
- Koivuallergia voi hidastaa menoa, jos jotenkin tästä metsään päätyisikin.

Joo etelän vetelänä ja cityjunttina en kovinkaan monesta eri skenaariosta selviäisi. Mulle ruoka tulee pöytään tai löytyy kaupasta, sähkö tulee seinästä ja lämpö patterista. Jos tuosta joku isompi katastrofi iskisi kohdalle, niin aika pienet kertoimet antaisin omalle pärjäämiselleni.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös