Nyt heräsi mielenkiinto, saako tuosta kotitekoisesta nuuskasta jotain koostumukseltaan ettanin oloista tököttiä, vai onko se enempi sellaista jota minulle tarjottiin vuosia sitten baarissa, aivan kuin olisi lyönyt sätkänpuruja ylähuuleen?
Nuuskan valmistushan on taidetta ja nyt näyttää käyneen niin, että joku on tarjonnut sinulle baarissa Janne kolme veen tuotosta Picassona.
Lyhyesti vastattuna - kyllä saa. Nyt uskaltaa jo sanoa, että kokemusta nuuskan kotivalmistuksesta on kohtuullisesti. Tästäkin ketjusta löytyvät ohjeet toimivat, mutta pari fiilausta ja höyläystä on matkan varrella löytynyt ja näillä fiilauksilla siis päästään noin 99 prosenttisesti Ettania muistuttavaan tuotteeseen, jossa sätkäpurun koko on identtinen ja samannäköinen on O'boy kaakaojuomajauheen "purut".
Tämä lähentelee nyt kyllä liikesalaisuuksien paljastamista, mutta hyvän asian vuoksi menkööt. PURUJEN KUIVATUS JA LIIVATE. Tuossa se on lyhyesti. Uskon itse Hugo von Ettaninkin aikoinaan noin vuonna 1788 huomanneen, että noillahan oikean nuuskan koostumus ratkaistaan. Lopputulema on kuten kaikki tiedämme nuuska, joka on pehmeä, hellä huulille ja ikenille, maistuu hyvälle, tuntuu taivaalliselle ja nostaa sinut uusiin ulottuvuuksiin. Itse uskon vakaasti, että vuosi Hugon keksinnön jälkeen puhjennut Ranskan suuri vallankumous puhkesi siksi, ettei keksintöä paljastettu suurelle yleisölle. Tuon puhjenneen kahakan lopputuloksenahan oli pari päätä lyhyempää keisaria ja kunkkua sekä salaisuutena säilynyt nuuskaan koostumus ja edelleen leveästi hymyilevä Hugo.
Seuraavassa palikkamalli, jonka olen kymmenkunta kertaa tehnyt ja toimii aina.
1) osta 5 pakettia vihreää sätkätupakkia (LM ja Pall Mall) ainakin löytyy. Peruspakkauksessa on puruja 35 g, maxeissa sitten enemmän, mutta tämä peruspakkauksen mukaan.
2) Revi paketit kotona auki ja kaada purut johonkin tilavaan astiaan kuivumaan vähintään viikoksi. Tuon viikon aikana kääntele puruja ja hienonna niitä kädellä. Sitä ei voi olla huomaamatta kuinka purut kuivuvat ja esim. viikon jälkeen se muuttuu jo pelkällä käsillä puristelulla ihan jauhoksi. Mitä kuivempi sen parempi ja kuivausta auttaa purujen kääntely ja niiden ykkösvaiheen murskaus kädessä hiplaamalla (ei rasvasormille perkele)
3) laita 2-3 reilua teelusikallista ruokasoodaa uuniin 200 C ja itse pidän vähintään 30 min. Kannattaa laittaa alumiinifolioon, joka ei juuri kuumene ja jonka saa helposti otettue esim. uuninpelliltä.
4) Tuon ruokasoodan kuumentamisen aikana kaada kuivanneet sätkäpurut silppuriin ja jauha ne kaakaojauheen näköiseksi. Tuo onnistu lähes millä tahansa sähköisellä silppurilla parissa minuutissa. Minulla on Bilteman 12 egen silppuri ja sillä teen hienonnuksen kahdessa osassa. Mitä enemmän ja pidempään silppuria käyttää sen hienompaa jauhetta. Itselläni on aina käynyt niin, että jauhe on niin hienoa, että "pöllyää".
5) ruokasooda nuuskajauhojen joukkoon ja sekoitus tasaiseksi. Kestää 15 sekuntia, mutta edelleen jos käytät silppuria pidempään niin hienompaa kamaa tulee.
6) 1,5 desiä erittäin kuumaa vettä ja sinne lioitat yhden liivatelehti arkin. Esim. Meiran löytyy 10 arkin levyjä (ehkä 5 cm x10 cm ohut läpinäkyvä arkki)varmaankin eurolla tai jotakin sinne päin. Sekoita niin, että liivatelevy hajoaa ja liukenee täydellisesti veteen.
7) kaada vesi- ja liivateseos nuuskajauhon joukkoon ja sekoittele hyvin. Tätä varten nuuska kannattaa silppurista heittää ensin isompaan astiaan ja siellä on sitten helpompi sekoitella. Aivan ensiluokkainen sekoitusväline on haarukka. Sillä voi painella kasaumat rikki ja siis saada kosteuden levimään mahdollisimman tarkoin. Liivateveden lisäämisen kanssa kannattaa olla tarkkana, aluksi vähän ja sitten lisää sen mukaan kuinka kosteaa nuuskaa haluaa.
8) työnnä tykki kippoon ja testaa!! Loppu sitten joko purkitettuna tai isossa astiassa jääkaappiin ja tuosta tulee 7-8 purkkia vähintäänkin yhtä hienoa nuuskaa kuin Ettan ja liivate pitää sen niin kasassa, että ei valu, lähtee helposti huulesta pois ja on kaikinpuolin täydellinen.
Täytyykin lähteä jauhamaan, kotona odottelee pari viikkoa kuivamassa olleita puruja. Tuosta kohdasta 2 jos tinkii, niin Ettan tyyppistä hienoa nuuskaa on mahdotonta valmistaa. Jos tarve on saada nopeasti nuuskaa niin voihan puruja kuivatella uunissa ja sen jälkeen silppuriin. Näin saa kohtuullista nuuskaa tehtyä noin tunnissa, mutta kannattaa samalla lailla valionuuskaa varten satsi puruja kuivumaan.