Nokiasta tulee kännypuolelle Dolby Tecnologiesin (ääniteknologia) kaltainen R&D-toimija, joka lisensoi patentteja & keksintöjä valmistamatta itse lopputuotteita. Mielenkiintoista nähdä miten käy esim. kamerapuolen keksinnöille, niille löytyy varmasti halukkaita lisensoijia.
Kauppahinnasta sananen. Otsikoissa kelataan varmasti kuinka iso liikevaihto siirtyi Microsoftille pienellä hinnalla, mutta hinnan määräävät tulosnäkymät, ei myynnin määrä euroissa. Nokian brändiarvokaan ei ole ulkomailla sama kuin viisi vuotta sitten. Lisäksi lisensointisopimus Microsoftin kanssa ei ollut yksinoikeudella, joten sekin jo osoittaa kuinka korkeaksi Microsoft arvotti Nokian patenttisalkun. Kauppahinnasta (5,44 miljardia euroa) 1,65 miljardia euroa oli patenttien lisensoinnista!
Plus Nokialla oli NSN-kaupan jälkeen tarve saada lisää käteistä, luottoluokitus kun ei ole häävi ja lainoja pitää rahoittaa lähiaikoina uusiksi. Tiedotteessa lukee, että kauppahinnan lisäksi Microsoft tarjoaa Nokialle optiona kolmea rahoituspakettia, joista ainakin kaksi ensimmäistä on korkotasoltaan selkeästi alhaisempia kuin mitä Nokia saisi rahaa lainamarkkinoilta. Joten kokonaisuutena myyjällä oli tarve myydä ja ostaja ei ollut pakkoraossa.
Minusta oli tärkeintä, että R&D ja lisenssit pysyvät Nokialla. Here-kartoista kahtalaiset ajatukset: Nokia näkyy uskovan niihin edelleen, ja ehkäpä autoalalle julkistettu pilvipohjainen softa-alusta nähdään kehittämisen arvoisena. Toki Nokia on tuolla alalla johtavassa asemassa, joten se on katsomisen arvoinen kortti - nyt kun kassa on kunnossa ja lisensointisopimus Microsoftille olemassa. Käytännössä Nokiasta tulee 100% business-to-business-yritys, suora kuluttajatuotemyynti jää todella vähäiseksi.
Jos syyllisiä etsitään, kannattaa sormet suunnata viime vuosikymmenen puoliväliin. Mitä lähemmäs kännykät tulivat tietokoneita ja sen alan toimijoita, sitä suuremmiksi kävivät ongelmat. Lopun viimeisteli itseriittoinen johto. Hatunnosto Siilasvuolle, joka laittoi tarinalle tällä erää pisteen. Paluuta odotellessa...