Lisäksi tuo kaatuilevuus on kyllä vähän sellainen juttu että ihminen joka sanoo Noksun älypuhelimia kaatuileviksi ei ole varmastikaan koskaan elämässään käyttänyt noita ensimmäisen sukupolven Android-halpiksia. Mutta objektiivisuus ei ole kyllä koskaan ollut suomalaisten Nokiasta katkeroituneitten ihmisten ominaisuuslistalla.
Lisäksi tietenkin näyttötuntumassa kyse ei ollut käyttötuntumasta sinänsä vaan valitusta tekniikasta, resistiivinen näyttö nyt vain oli epäherkempi mutta sillä oli omia etujaan, markkinat vain valitsivat, taas kerran, teknisesti huonomman mutta helpomman vaihtoehdon kuten niin monesti on tapahtunut aiemminkin. On niitä yrityksiä maailmassa useampiakin jotka ovat sortuneet tuohon samaan virheeseen, eikä vika ole vain Nokian.
.
Puhun nyt tavallisen käyttäjän näkökulmasta:
- Tavallinen ei insinööri ei ole kiinnostunut pätkän vertaa kosketusnäyttöjen teknisistä ominaisuuksista. Hänelle käytön helppous ja vaivattomuss on kaikki kaikessa. Jos puhelin ei vastaa kun vasta kolmanteen täppäykseen tai toiminnoissa on havaittavaa viivettä, niin tuntuma on kuin olisi kivensiru kengässä. Ja ainakin minua aikoinaan "onnellisena" N98:n omistajana se vitutti. Kuten se, että useasti kesken viestin kirjoittamisen luuri piippasi jä boottasi itsensä uudelleen. Huollon mukaan se oli ominaisuus. Ei vika. Kun vertailukohtana oli iPhone, niin ihan oikeasti siihen verrattuna N98:n käyttötuntuma oli säälittävän huono. Se oli ehkä tärkein peruste, että Nokia on kutistunut tappiolliseksi keskisuureksi yrityksesti. Vaikka Noksussa oli aito keskeyttävä moniajo ja suoraviivaisen helppo tiedonsiirto PC:hen.
Nokia unohti sen, että vaikka asiakas olisi kuinka tekniikasta ymmärtämätön, niin hänellä ovat rahat, joilla ostaa vaikka iPhone noksun tilalle.
Androideja en ole kokeillut. Itselläni on Nokian N9. Edelleen hieno luuri, johon olen saanut tarvitsemani sovellukset.
Vielä käyttäjätutkimuksista:
Ne eivät juuri koskaan synnytä mullistavia innovaatioita. Kuten ikivanha Henry Fordin lohkaisu toteaa: "Jos urani alussa olisin kysynyt ihmisiltä, mitä he haluavat, he olisivat halunneet paljon nopeampia hevosajoneuvoja. Samoin Steve Jobsin kuningasajatus oli, että ihmiset eivät oikeasti tiedä, mitä he haluavat. Esimerkkinä vaikka iPad. Apple innovoi sen "tyhjästä". Loppu onkin historiaa.
Vielä kymmenen vuotta sitten Nokia innovoi ja uskalsi ottaa riskejä. Kamera puhelimessa oli Se juttu. Samoin aito satelliittinavigointi. Sitten vain Apple ja Samsung menivät oikealta ja vasemmalta ohi.