"Polupanovista vielä sellainen jatkokysymys, että pelasiko mies vuoden -70 MM-kisoissa Firsovin ja Vikulovin välissä?"
Ei, kyllä siinä Maltsev pelasi. Alunperin siinä on varmastikin Polupanovin pitänyt pelata - saattanut yhdessä pelissä jopa pelatakin, mutta Tarasovilla oli jo aikaisemminkin ollut tapana korvata Polupanov Maltsevilla. Tämä siis silloin kun Polupanov ei ollut pelikunnossa - tai ainakaan ykkösketjun vaatimassa pelikunnossa - ryyppäämisen tai krapulan takia.
"käsittääkseni Firsov pelasi ainakin toisinaan viivamiehenä."
Kyllä. Firsovia käytettiin ylivoimalla usein viivamiehenä tulisen ja todella tarkan laukauksensa takia. Firsov oli muuten Tarasovin mukaan ainut hyökkääjä, jota hän saattoi peluuttaa viivamiehenä ilman huolta vastustajan tekemästä alivoimamaalista.
"Kentällinen vaikuttaa olleen ensimmäinen aktiivisesti 1-2-2-taktiikkaa käyttänyt yksikkö. Eli "torpedo" -taktiikkaa käytettiin jo 60-luvun lopulla."
Joo, 1-2-2-taktiikka on Anatoli Tarasovin luoma ja sitä todellakin käytettiin jo 1960-luvulla. Ensimmäisestä ketjusta en ole varma, mutta Aleksander Ragulin oli ensimmäinen puolustaja, jota Tarasov käytti paljon tuolla taktiikalla.
"Nikitin taas lienee pelannut sekä hyökkääjänä, että puolustajana. Ainakin maajoukkueessa hänet on aina listattu puolustajaksi, mutta Khimikin tilastot taasen sopisivat hyökkääjälle."
Joo, tavallaan. Oikeasti se kyllä tietääkseni ihan hyökkääjä on, mutta Tarasov käytti häntä tietääkseni eräänlaisena valmistautumisena seuravaan kauteen. Asia nimittäin on, että Neukut pelasi vuoteen 1967 viidellä puolustajalla ja esimerkiksi juuri Neukkujen vuoden -67 kisoissa ne olivat Davydov, Ivanov, Kuzkin, Ragulin ja Zaitsev. Nikitin oli siis virallisesti tuolloin yksi joukkueen kymmenestä hyökkääjästä. Tarasov kuitenkin käytti Nikitiä ainakin osassa peleistä kuudentena puolustajana, koska tiesi sen olevan joukkueelle hyödyksi. Tarasovilla oli tiedossa, että seuraavan vuoden olympialaisiin joukkueeseen saa ottaa yhden - eli kuudennen - puolustajan lisää. Näin ollen oli järkevää ainakin kokeilla kuuden puolustajan peluuttamisista jo edellisen vuoden MM-kisoissa, koska se oli tulevaisuutta.
Nikitinin toisissa vuoden -70 kisoissa neukuilla oli taas kuusi puolustajaaa, kuten tavaksi oli ollut vuoden -68 kisoista lähtien. Ne olivat Davydov, Lutshenko, Paladjev, Ragulin, Vasiljev ja Romisevski. Nikitin oli nyt virallisesti yksi neljän ketjun hyökkääjistä, hyökkääjiä oli tuolloin siis muuten 12. Nyt Tarasov halusi kokeilla kumpi on joukkueelle tärkeämpi seitsemäs puolustaja vai kahdestoista hyökkääjä. pelin nopeutuminen oli tuolloin hyvin havaittavissa koska jo edellisissä kisoissa (-69) joukkueet olivat saaneet yhden ylimääräisen - eli 11:toista - hyökkääjän mukaan. Vuodesta -71 lähtien Neukut rupesivat käyttämään 7 puolustajaa ja 11 hyökkääjää. Eli Nikitin oli mukana joukkueessa vain silloin kun Tarasov halusi tavallaan testata uutta kautta varten sitä mihinkä sääntöjen antama uusi lisäpelaaja parhaiten sopii. Nikitin oli paras vaihtoehto siihen.
"Romisevski on kyllä ihme juttu. Mies pelasi pitkän aikaa vakiomiehenä maajoukkueessa mutta tietoa hänestä ei tunnu löytyvän mistään. "
Niin, en ihmettele kyllä yhteen. 60-luvun huomattavasti kuuluisimmistakin pelaajista voi olla vaikea löytää tietoa. Eihän Romisevski kuitenkaan pelannut kuin neljät MM-kisat ajanjaksolla -69 - -72 sekä Grenoblen ja Sapporon Olympialaiset. Neukuilta löytyy paljon pelaajia, jotka olivat näkyvämmässä roolissa tai tekivät pidemmän maajoukkueuran.