Lasketaanko Ralph Kruger täksi ensimmäiseksi eurooppalaiseksi päävalmentajaksi? Herra siis valmensi Edmonton Oilersia kauden 2012-13 ajan, palkattiin Steve Tambellinin toimesta ennen kauden alkua ja kengittiin Craig MacTavishin toimesta kauden päätteeksi.Milloinkohan NHL on valmis siihen, että uskaltavat palkata eurooppalaisen päävalmentajan? Tai kuka on se ensimmäinen* rohkea GM, joka tuon ratkaisun tekee? En usko, että tätä saadaan enää kovinkaan montaa vuotta odotella.
* olen kyllä joskus kuullut Alpo Suhosesta ja Ivan Hlinkasta.
Ruotsin maajoukkueen nykyinen päävalmentaja Rikard Grönborg olisi varmaan yksi vähiten yllättävistä nimistä. Eri asia on, pestaako kukaan 50 vuotta täyttänyttä luotsia ruoriin. En nyt nopealla haulla löytänyt artikkelia keväältä 2017, jossa spekuloitiin Grönborgin nimellä NY Rangersin seuraavaksi käskyttäjäksi. Tämä siis ennen kuin Rangers oli nimennyt nykyistä valmentajaa David Quinnia tehtävään. Grönborg on asunut Pohjois-Amerikassa ja toiminut alemmilla tasoilla, mm. yliopistopuolella. Ruotsalaispiiskurin voisi kuvitella astuvan johonkin rebuild-prosessissa olevan seuran peräsimeen. Pelaajien kehittäjänä kaksinkertainen maailmanmestariluotsi on varmasti parhaimmillaan.Siis kirjoitin vähän laiskasti. Tarkoitin ensimmäistä eurooppalaista sitten Hlinkan ja Suhosen. Krügeriä en edes muistanut, joten pahoittelut siitä. Hänet voidaan kyllä laskea, vaikka syntyperältään kanukki onkin. On luonut pelaaja- ja valmentajauransa kuitenkin Euroopassa.
Kysytään siis uudelleen, milloin on seuraavaksi aika eurooppalaisen päävalmentajan?
Muistaakseni yhdessä vaiheessa Ulf Samuelson oli jossain päävalmanetjapesti sepukaaltio huhuissa mukana. Samuelsson kun on ollut kakkosena Arizonassa, Rangersissa ja Chicagossa. Tiedä sitten oisko se realistisin nimi tällä hetkellä, vaikka saikin fudut Chicagosta. Mutta uskon että kun euroopalainen päävalmentaja NHL:lässä nähdään niin se on just joku ex-nhl pelaaja joka on toiminut apuvalkkuna NHL:lässä tai sitten farmissa päävalkkuna.Kysytään siis uudelleen, milloin on seuraavaksi aika eurooppalaisen päävalmentajan?
Jos noi Edmontonin ympärillä pyörineet huhut (oliko Pakarisen kertomaa case Puljujärvessä) osan NHL-valmentajien tyylistä valmentaa yksittäisiä pelaajia (eli käytännössä ilmeisesti välillä olematonta) on vieläkin nykypäivää, niin mielenkiinnolla kyllä odotan jotain "karijalosta" tuomaan pelaajalähtöisen valmennuksen salat NHL:n puolelle. Voi olla että moiseen joukkueeseen alkaisi olla kysyntää pelaajienkin puolelta.
Kattelin tossa Eliteprospectista ihan mielenkiinosta että missä se Rikard Grönborg on valmentanut ja tuli aika yllätyksenä että on ollut vuodesta 2006 lähtien vain Ruotsin maajoukkuekuvioissa mukana eikä ole valmentanut koskaan kunnon seurajoukkuetta. Mutta Grönborghan näköjään lopettaa Ruotsin maajoukkueessa tuleviin MM-kisoihin joten on kohta vapaa mies.Joku Richard Grönborgin tyylinen nimitys olisi kiva yllätys. Siis valmentaja, jolla on meriitit muualta kuin Pohjois-Amerikasta.
Hyvää pohdintaa @Barcelona tuossa yllä. Itsekin uskon, että seuraava eurooppalainen päävalmentaja on joku vankan pelaajauran Pohjois-Amerikassa luonut entinen NHL-pelaaja. Joku Richard Grönborgin tyylinen nimitys olisi kiva yllätys. Siis valmentaja, jolla on meriitit muualta kuin Pohjois-Amerikasta.
Suomalaisista Olli Jokinen voi olla ihan hyvä arvaus. Jokisella on toki tällä hetkellä pitkä matka NHL:ään kun on vasta aloitellut valmentajauraa junioreiden kanssa, mutta tuolla pelataan niin paljon nimellä ja suhteilla, etten näkisi tätä ollenkaan mahdottomana.
Kävin huvikseni läpi nykyiset eurooppalaiset apuvalmentajat NHL:ssä. Ei niitä kovin montaa ole.
- Sergei Gontshar (Pittsburgh)
- Steve Smith (Buffalo)*
- Marco Stürm (Los Angeles)
* Smith syntyperältään britti, mutta toki kannuksensa jo pelaajana täysin Kanadassa hankkinut. Eli ei varsinaisesti voida laskea.
Eli siis kaksi eurooppalaista koutsia NHL:ssä apuvalmentajan roolissa. Gontsharia en oikein näe tulevana päävalmentaja, vaan enemmänkin Teppo Nummisen kaltaisena hyvänä mentorina. Stürm sen sijaan voi ollakin joskus päävalmentajana tuolla. Tosin siirtynyt vasta kesken tämän kauden tuonne, joten kenties saa vielä luoda uraa ennen kuin tärppää.
Nykyisistä päävalmentajista Chicagon Jeremy Collitonin tausta on sikäli mielenkiintoinen, että peliura päättyi nuorena Ruotsissa ja sen jälkeen siirtyi nopeasti siellä valmennushommiin 28-vuotiaana. Ja nyt valmentaa NHL:ssä. Neljä kautta Ruotsin divarissa päävalmentajana. Sen jälkeen reilu kausi AHL:ssä ja nyt isoissa valoissa. En usko, että saman taustan omaava jörgenjönsson olisi nyt NHL:ssä päävalmentajana.
Kattelin tossa Eliteprospectista ihan mielenkiinosta että missä se Rikard Grönborg on valmentanut ja tuli aika yllätyksenä että on ollut vuodesta 2006 lähtien vain Ruotsin maajoukkuekuvioissa mukana eikä ole valmentanut koskaan kunnon seurajoukkuetta. Mutta Grönborghan näköjään lopettaa Ruotsin maajoukkueessa tuleviin MM-kisoihin joten on kohta vapaa mies.
Eikö Desjardins palkattu Kingsiin väliaikaisvalmentajan tittelillä juuri siksi, että Stürm halutaan nostaa seuraavaksi päävalmentajaksi?
Ehkä olisi sopiva kyseenalaistaa pikkuhiljaa myös Murrayn asemaa GM:nä. Kukaan järkevä GM ei olisi palkannut Carlyleä edellisen pestin jälkeen.Bob Murray ottaa Anaheimin valmennusvastuun siihen asti kun Carlylelle löytyy korvaaja.
Ehkä olisi sopiva kyseenalaistaa pikkuhiljaa myös Murrayn asemaa GM:nä. Kukaan järkevä GM ei olisi palkannut Carlyleä edellisen pestin jälkeen.
On se hyvä, että GM:llä on luppoaikaa niin voi valmentaa joukkuetta siinä oman työn ohessa. Joku vois keskittyä päävalmentajan etsimisiin, joku joukkueen tulevaisuuteen ja parin viikon päästä tulevaan trade deadlineen - joku taas ottaa vähän extra hommia ja alkaa opetella valmentamista 64 vuoden iässä. Sitähän Murrayn CV:llä ei vielä ollutkaan.
Sinällään ymmärrettävää, että valmentajana GM saa ainakin kunnolla kuvaa siitä, ketkä pelaajista yrittävät pelien ulkopuolella kunnolla ja ketkä vetävät puolivaloilla. Sen pohjalta on sitten helpompaa tehdä loppukauden ja kesän aikana päätöksiä siitä, ketkä jatkavat joukkueessa ja ketkä vaihtavat maisemaa. Lamoriellolla oli tapana harrastaa tuota välillä Devilsissä.On se hyvä, että GM:llä on luppoaikaa niin voi valmentaa joukkuetta siinä oman työn ohessa. Joku vois keskittyä päävalmentajan etsimisiin, joku joukkueen tulevaisuuteen ja parin viikon päästä tulevaan trade deadlineen - joku taas ottaa vähän extra hommia ja alkaa opetella valmentamista 64 vuoden iässä. Sitähän Murrayn CV:llä ei vielä ollutkaan.
Kun näin uutisen niin tuli kyllä ekana mieleen että nyt Murray on päättänyt panostaa tankaamiseen. Just toi että Murraylla on ikää yli 60 vuotta ja nyt löysi ensi kertaa kipinän valmentamiseen haiskahtaa kummasti tässä tilanteessa. Valmennusfilosofia on varmaan mallia "If ain't working don't try to fix it". :DOn se hyvä, että GM:llä on luppoaikaa niin voi valmentaa joukkuetta siinä oman työn ohessa.