Vertaappa Jokereiden ja AHL:n kärkikastin joukkueita. Ero on valtava.
Taas tästäkin eri mieltä. Otetaan aiemmin mainittu Chicago Wolves, joka ei tosin ole AHL:n kärkikastia, mutta joukkueen tunnen kohtuullisesti.
Hyökkäysketjut:
Hardt - Filppula - Rita / Mancari - Reinprecht - Miller
Jokereilla viime kauden AHL-joukkueensa ykköspistemies (Filppula), Chicagolla vastaavat meriitit Mancarilla, joka ehti sen lisäksi pelata 20+ ottelua NHL:ssäkin. Ehkä sitten Rita ja Reinprecht menevät aika päittään, vaikka Reinprechtin ura onkin kovassa laskussa, mutta pelasi silti viime kaudellakin vielä 29 ottelua NHL tehden 10 pistettä. Ritan uran pisteet NHL:ssä jäivät 14:sta 66 ottelussa. Viimeisinä sitten ketjujensa tuntemattomimmat lenkit Hardt ja Miller. Kumpikin on noin 23-24 vuotias nouseva pelaaja, joten vaikea verrata, mutta ei välttämättä suurta eroa suuntaan tai toiseen.
Lahti - Kerälä - Pulkkinen / Sweatt - Schroeder - Haydar
Lahti on SM-liigan maalikuningas, Haydar AHL:n parhaita pistemiehiä, joka on urallaan nakuttanut yli piste per peli tahtia sen 700 peliä. Ja viime kauden TOP5 hyökkääjä liigassa, kuten myös Lahti SM-liigassa. Lahtihan kokeili kauden AHL:ssä, mutta ei onnistunut siellä juuri ollenkaan. Pulkkinen ja Schroeder ovat vähän vastaavat nuoret lupaukset, Pulkkinen vuotta myöhemmin varattu neloskierroksella, kun Schroeder on varattu ykköskierroksella. Kerälä ja Sweatt ovat sitten ketjujensa nimettömimmät, mutta kumpikin on onnistunut kohtuu hyvin heti ensimmäisillä liigakausillaan.
Ruutu - Hahl - Teräväinen / Duco - Doell - Rodin
Ruutu ja Doell ovat kolmosen kokeneet pelimiehet. Ruutu on SM-liigaan erittäin pätevä kaveri, joka tekee vieläkin kovia tehoja. Doell vastaavasti käväisi viime kaudella liigassa ja oli Tapparan paras maalintekijä että pistepörssin ykkönen. Chicagossa mahtuu kolmoseen. Hahl ja Duco ovat työmyyriä ja kumpikin on NHL:ssä pelannut jonkun verran pelejä, Hahl 90+ peliä ja Duco 7-vuotta nuorempana reilut kymmenen, joista osa viime kaudella. Teräväinen ja Rodin ovat sitten ketjujensa nuoret lupaukset. Rodin on toisen kierroksen varaus, joka teki viimekaudella kakskymppisenä Elitserienissä 25+ pistettä ja Teräväinen taas 1994-syntynyt, jonka varausvuosi on vasta edessä. Tässä vertailussa Rodin siis vielä selvästi edellä.
Mäki - Heino - Tyrväinen / Oreskovich - Longpre - Clackson
Nelosketjut kummassakin lähinnä rymistelevät, Chicagossa vielä kovuutta painottaen. Oreskovich pelasi viime kaudella NHL:ssä nelosketjussa, Mäkikin siellä on pelin pelannut. AHL:ään tuo Chicagon nelosketju on varmaankin parempi, SM-liigan voi sopia paremmin liukkaampi Jokereiden nelonen.
Pakisto:
Manelius - Väänänen / Connauton - Tanev
Väänänen on yksi SM-liigan parhaita pakkeja, mutta niin on myös Tanev AHL:n parhaita. Tanev pelasi viime kauden jo puoliksi NHL:ssä ja tulevaisuudessa voi hyvinkin pelata Väänäsen pelimääriä (lähes 500 peliä) NHL:ssä. Manelius on nuori lupaus, samoin kuin Connauton, joka on varattu kolmannella kierroksella ja tekee nyt AHL:ssä yli 0,5 pistettä per matsi tahtia tehoja johtaen pakkien maalipörssiä.
Dehner - Nordlund / Sauve - Erixon
Nordlund oli viime kaudella yksi SM-liigan tehokkaimpia pakkeja ja Erixon oli yksi Elitserien tehokkaimmista pakeista johtaen joukkueensa pakkien pistepörssiä. Kumpikin on jo noussut maansa maajoukkueeseen, Erixon jo 21 vuotiaana. Dehner tuli Suomeen lähes suoraan NCAA-liigasta pelaten vain 8 ottelua (0+1) AHL:ssä, joten tason arvioiminen sinne on vaikeaa. Kuitenkin varsin pieni koko ehkä sopii paremmin Suomeen. Sauve taas on toisen kierroksen varaus ja enemmän fyysinen oman pään pakki, joka omaa kohtuulliset kädet. Näistä Sauve jo pelannutkin pari matsia NHL:ssä ja Dehnerin mahdollisuuksiin NHL:ään en usko.
Niemi - Kivistö / Polasek - Baumgartner
Niemi ja Baumgartner ovat joukkueidensa isähahmot. Kumpikin on jo reilusti päälle 30v ja omaavat kokemusta sekä vähän NHL:stä että reilummin AHL:stä. Kivistö ja Polasek ovat taasen nuoria lupauksia, jotka ovat NHL:ään varattu loppupään kierroksilla. Tästä pakkiparista itse antaisin edgen Chicagoon.
Maalivahdit:
Kilpeläinen - Tuohimaa / Climie - Läck
Kilpeläinen on SM-liigan parhaita maalivahtia ja Climie vastaavasti AHL:n parhaita. Ehkä kuitenkin ykkösmokeissa Kilpeläinen saa pienen edun maajoukkue-edustusten takia. Kakkosina nuoret haastajat, jotka kumpikin ovat olleen maidensa nuorisomaajoukkueissa. Läck lähti heti ensimmäisen Elitserien kauden jälkeen jo AHL:ään ja on pelannut siellä varsin hyvin. Tuohimaa on vielä vähän arvoitus. Kakkosissa taas etu selvemmin Chicagolla.
Yhteenveto:
En itse kovin suurta eroa saa joukkueiden välille tällä analyysillä. Pakistossa erot ehkä ovat suurimmat ja siellä etu menee Chicagolle. Hyökkäys taas vaikea vertailla kokonaisuutena, kun esim Doell pelasi SM-liigassa ykkösketjussa, mutta vastaavasti Ruutu pelasi vielä viime kaudella NHL:ssä.
Mielenkiintoiset matsit varmasti saataisiin jos pelattaisiin pelit Helsingissä ja Chicagossa joukkueiden välillä. Tuskinpa kumpikaan mitenkään selvästi otteluita veisi vaan saattaisi hyvinkin matsit mennä 1-1 voitoin.
Ja huomatuksena, että kokoonpanot otettu viimeisimmistä otteluista ja loukkaantuneista otettu mukaan ne jotka muistin (Kilpeläinen, Baumgartner).