Re: TV
Viestin lähetti kissa
TV-sopimuksesta: NHL:n broadcasting-sopimuksen arvolla ei tulevaisuudessa ole niin suurta merkitystä kuin Suomessa väitetään.
Digitelevisio ja matkaviestinlaitteiden kehitys takaavat sen, että jokainen ihminen kenellä on kohtuulliset tulot pystyy seuraamaan lajia näiden vempeleiden suomien mahdollisuuksien avulla. Käytännössä siis suomalainen, ruotsalainen tai ihan minkämaalainen vaan ja missä päin maailmaa tahansa katselee matseja tulevaisuudessa suorana kohtuullista korvausta vastaan. Nämä tulot tulevat peittoamaan kirkkaasti jonkun väsyneen toisen luokan (ESPN) broadcast-diilin.
Pokeri- ja muut lajit voivat olla kiekkoa suositumpia, mutta kuinka moni pokerifani on valmis maksamaan jonkun turnauksen katsomisesta? En usko, että kovinkaan moni. Entä kiekko-ottelusta?
Veikkaan, että aika moni tätäkin palstaa seuraavista on valmis maksamaan merkittäviä summia hyvästä jääkiekosta. Tällaisia ihmisiä on ympäri maailmaa ja vasta digiteknologia 2-3 vuoden kuluttua mahdollistaa sen laajamittaisen hyödyntämisen. Tästä voi syyttää etupäässä suomalaisia. Ei tosin suomalaisia NHL-pelaajia vaan tiedätte kyllä ketä.
Ehkäpä NHL:n pelaajille ehdottamiin rajoituksiin kannattaisi suostua, mikäli tällaista liiketoimintaa varten perustettava mediayhtiö on NHL:n ja NHLPA:n yhteisessä omistuksessa. Tähän NHL-seurat taas eivät varmasti suostu, koska juuri nuo tulot on tarkoitettu vain ja ainoastaan omistajille. Kuten aina ennenkin.
Jos tämän lukee joku, joka tuntee teknologian ja esim. mobiiliTV-bisneksen ja sen suomat mahdollisuudet, niin kerro kuinka oikeassa tai väärässä tässä ollaan.
Menen varmasti hieman ohi asiasta.. mutta yritetäänpä.
Jos tarkoitit nimenomaan mobiiliin teknologiaan saatavaa ääntä tai kuvaa, tai molempia, niin tämä ei ole ihan lähinäköpiirissä. Ja tällaisia innovaatioita on kokeiltu aikaisemminkin. Rannetelevisioita ym. Ihmiset haluavat katsoa yleensä "sosiaalisesti" telkkaria. Eli isosta kuvasta ja mielellään toisen kanssa.
Se on kuitenkin totta, että lähetystekniikoissa ja yleensäkin tiedonsiirtotekniikoissa tapahtuu koko ajan valtavaa kehitystä. Ainoa vain, että siirtoteiden kehitystä jarruttelee pääsääntöisesti se, että on hirvittävän kallista poistaa vanhaa käytöstä ja luoda uutta tilalle. Vaikka teknologia olisikin jo olemassa.
Satelliiteissa sama homma. Niiden välityskapasiteetti on käsittääkseni valtava, mutta jossain tulee rajavastaan. Ja uusien taivaalle laukaiseminen vie rahaa.
Tosin, mahdollista on koko ajan saada kuvaa toiselle puolelle maapalloa ja suht helposti. Kyse lieneekin siinä, että muualla kuin p-amerikassa, tv-yhtiöt ovat aika lailla pienempiä eikä ne voi satsata jonkin lajin yksinoikeuteen. Euroopassa pitäisi kaupata oikeudet usealle eri verkolle, eikä siitä kovin helposti saada lähellekään yhtä isoa rahaa, kuin p-amerikkalaisilta voisi saada. Siis jos lajia kiinnostaisi näyttää tosissaan.
Voin olla väärässä ja voi olla ettei kirjoituksessani ole mitään järkeä. Mutta yritin valottaa sitä, että tekniikka kuvan ja äänensiirtoon on jo olemassa. Jakelukanavatkin on olemassa. Mutta kaikki yhtiöt toimivat yksittäisinä yhtiöinä. Ja niitä euroopassa on monta. Ja monet niistä on pieniä. Uusi tekniikka kyllä vielä nostaa päätään. Jossain vaiheessa voi olla, että kaapeliteeveet kootaan suoraan satelliitti lähetyksistä. Tällä hetkellä ei vielä näin tehdä ja tämä ei ole vielä näköpiirissä. Yksilöitä ei olla saatu houkuteltua ostamaan satelliitti vastaanottimia ja lautasia, vaikka näitä on ollut jo kohta 15 vuotta laajalti (arvaus).
Kissalta hyvä pointti. Voi kohdeyleisö piakoin ollakin muuttumassa.. tai kasvamassa pikemminkin.
Mutta mutta.. tietysti näin innovaatioiden aikana, joku voisi kehittää standardin ja rikastua. Jokin millä voisi poistaa salauksen sekä mobiilista laitteesta, että sitten kodin koneesta, joista näitä normaalisti seurataan. Silläpä muuten voisikin tehdä rahaa ja paljon.. miksihän tästä nyt sitten teille kerroin?