Mitäs veikkaat(te), antaako tämä edun idän joukkueille (ja kenties sitten Bluesille ja Avsille)? Kykenevätkö lähtemään ladatummin akuin pleijareihin, vai onko sillä mitään merkitystä? Olihan esim. Bluesin viime kauden rynnistys aikamoinen jo ennen playoffien alkua, eli voihan se olla että tuollaisesta pitkästä veitsi-kurkulla -meiningistä voi olla hyötyäkin joukkueelle. Ei käy niinkuin Tampalle tms.
Eipä noista kevätkauden akkuja ennen playoffeja ladanneista joukkueista monikaan ole tainnut viime vuosina menestyä erityisemmin, kun taas päinvastaisesti ne nousua toisella puoliskolla tehneet joukkueet ovat menestyneet. 2015-16 kaudella Penguins oli kauden toisen puoliskon kuumin joukkue ja eteni aina mestariksi saakka. Samoin heidän finaalivastuksensa Sharks oli tuolla kaudella kevätkauden joukkue ja playoffeihin lähdettäessä yksi kovavireisimpiä joukkueita NHL:stä, oltuaan kauden ensimmäisen puoliskon siellä keskikastin porukoissa. Samat trendit havaittavissa myös kahdesta muusta top-4 joukkueesta tuolla kaudella. Sitten seuraavalla kaudella lännessä ne kaksi parasta (Predators ja Ducks) olivat siellä kevätkauden parhaita joukkueita, tehden nousua keskikastista ja playoffien ulkopuolelta aina lännen finaaleihin saakka lopulta. Toissa kaudella Jets oli kauden toisella puoliskolla yksi kuumimpia joukkueita ja vire riitti aina lännen finaaleihin saakka. Sillä kaudella toki ne kolme muuta top-4 joukkuetta sitten pääsivät kevätkauden akkuja lataillen aina kärkinelikkoon saakka. Viime kaudella Blues ja Bruins olivat kauden toisen puoliskon kaksi kolmesta parhaasta joukkueesta. Kaksi muuta top-4 joukkuetta (Hurricanes ja Sharks) myös ihan heidän tuntumassaan top-7 sijoilla.
Eli viime vuosien trendit kyllä nähdäkseni tukevat sitä että sillä kauden toisen puoliskon runkosarjan vireellä on suuri merkitys sitten playoff-menestyksen tavoittelussa. Se hyvä vire kantaa siellä sitten usein aika pitkälle, toisin kuin jos vaikka pääsee helpolla viimeisen reilun kuukauden ajan. Siitähän on Lightning tosiaan esimerkkinä. Toki he olivat kauden toisen puoliskon ylivoimaisesti paras joukkue pistekeskiarvossakin, mutta he kulkivat voitosta voittoon rutiinilla ja ilman mitään vaikeuksia. Se kostautui heti sitten playoffeissa. Vegas on tästä(kin) taas poikkeuksena kun he menivät keväällä 2018 playoffeihin hieman kontaten, playoff-paikan ollessa jo hyvissä ajoin melko selvä, mutta selviytyivät lopulta finaaleihin saakka sitten. Heidän lännen finaalivastuksensa Jets taasen olisi ollut koko liigan toisen puoliskon kuumimpia joukkueita, joten siellä oli se Jetsin oiva tilaisuus edetä aina finaaleihin saakka. Heidän tankki tyhjeni kuitenkin edellisellä kierroksella seitsemän ottelun sarjassa Predatorsia vastaan, tuossa kun kohtasivat kauden toisen puoliskon kaksi kuuminta joukkuetta.
Eli eipä mistään pidempiaikaisesta akkujen latailusta ennen playoffeja voi oikein mitään etua katsoa saavan. Sen takiahan tuota President's Trophyä pidetään hieman kirottuna, sen voitossa kun piilee aina se vaara että siellä on sitten loppukausi juuri ennen playoffeja päästy melko helpolla ja sitten playoffeissa sitä vaihdetta ei ole helppo aina siirtää siihen maksimisuoritukseen. Eli kyllä näiden Bluesin ja muiden tällä hetkellä turvallisesti playoff-paikkaa hallussaan pitävien joukkueiden pitäisi pystyä pitämään sitä maksimitasoaan yllä runkosarjan loppuun saakka, eikä yhtään hellittää otetaan ennen playoffeja, jotta mahdollisilta sudenkuopilta välttyvät sitten tosipelien alkaessa.
Luulen että Stanley Cupin voittoon aina helpottaa jos 2 ekaa kierrosta on vähän helpompia. Joko tasoltaan tai sitten, että sattumalta ja vähän munkillakin onnistuu voittamaan sarjat nopeasti ja tulee enemmän huilia mitä seuraavilla vastustajilla. Loppua kohti mentäessä tämä sitten tasoittuu.
Nykyisessä mallissa kovimman Divarin läpi kahlaaminen ja 2 ekaa kierrosta vaatii aivan valtavasti veroja.
No tuosta voi olla näin Penguins-kannattajana helposti eri mieltä sillä kyllähän ne Penguinsin b2b-mestaruudet tulivat kun jo toisella kierroksella oli se kovin sarja. Ja ensimmäisillä kierroksillakin Penguins noina vuosina kohtasi top-10 joukkueet (toisena vuonna peräti top-4 joukkueen).
Samoin Capitals oli toissa kaudella selvä ennakkosuosikki kahdelle viimeiselle kierrokselle viimein selvitettyään sen kovimman peikkonsa toisella kierroksella. Eivätkä antaneet mahdollisuutensa lipua ohitse sitten. Eli kun joutuu käymään kovan tien lävitse päästäkseen vain konferenssifinaaleihin, niin se voi olla myös helpotus ja/tai etu jatkon kannalta sitten.
Vegas tässä jälleen poikkeuksena ja siinä tulee taas sinun pointti esille, kovan divarin läpi kahlaaminen vaatii valtavasti veroja ja niin kävi tuolloin Jetsille. Eli loppupeleissä voisi sanoa kummassakin näkökulmassa olevan totuutta mukana. Riippuu aina siitä sitten miten joukkue onnistuu käsittelemään asiat.
Bruins sekä Blues viime vuonna myös kahdella ensimmäisellä kierroksella eivät nyt erityisen helpolla selvinneet eli tuokin tukee sitä että kovan tien läpikäyminen kahdella ensimmäisellä kierroksella on oikein käytettynä kyllä etu. Aika useasti (ei toki läheskään aina) onkin käynyt niin että sitten konferenssifinaalit ovat tasoltaan olleet kaikkein helpoimmat selvitettävät mestarille (ja finalistille). Näin kävi vaikkapa Penguinsille keväällä 2009 ja melkein voi sanoa viime kauden finalisteillakin olleen helpoimmat paikat konferenssifinaaleissa.