Ihmisen pää on anatomisesti sellaisessa paikassa, ja niin huonosti suojeltu, että vaikka miten kitkettäisiin kaikki kontakti päähän, niitä tulee aina. Jos taklaat pelaajaa, kuka ei ole valmistautunut iskun vastaanottoon, pää heilahtaa aina johonkin suuntaan ja pelkkä nopea retkahdus saattaa aiheittaa aivotärähdyksen. Nimi tuolle vammalle on muutenkin harhaanjohtava, sillä suoranaista tärähdystä ei missään edes tarvitse syntyä, että aivotärähdys syntyy. Aivot ovat kallon sisällä, ja edestakainen heilahdus tekee riittävän kovana sen, että aivot osuvat ensin liikesuuntaan nähden kallon seinämään ja monesti vielä vastaliikkeen seurauksena toiselle puolelle. Se pään raju heilahdus on aika lailla samanlainen lopputulokseltaan, kuin päähän kohdistunut isku. Esimerkiksi autokolareissa turvavöissä istuva voi saada aivotärähdyksen, vaikka ei päätään lyö mihinkään, pelkän heilahduksen seurauksena.
Ja kun ihmisen pää on tosiaan heilurina vartalon yläpäässä, pää heilahtelee joskus rajustikin. Taklaus suoraan kehoon pysäyttää vartalon, mutta pää heilahtaa eteen ja tämäkin liike on hyvin raju. Lisäksi jos tässä pää vielä osuu tähän puhtaasti taklauksen tehneeseen pelaajaan, niin vielä pahempi.
Kun on verrattu amerikkalaiseen jalkapalloon, niin siellä on otettu isoja askeleita turvallisuuden takaamiseksi. Jefussa on aina onneksi kypärät olleet sellaisia, että pää ei pääse kovin paljoa heilumaan, sillä kypärä ottaa jossakin vaiheessa kiinni hartiasuojuksiin, ja sitä kautta vaimentaa heiluriliikkeen vaikutusta. Vastapainona kypärät ovat paljon isompia ja suojaavat myös kasvoja, minkä kautta on lähes joka kontaktissa pääosuma olemassa. Viimeisinä vuosina on kypärät lähdetty suunnittelemaan toisin kuin ennen. Aiemmin kypärät oli kovia, ja sisällä oli pehmusteet, mutta nykyään
kypärät ovat joustavia, ja absorvoivat ison osan iskun voimasta antamalla periksi, ja suojaamalla sitä kautta pään liikkeitä. Tuossa linkissä ihan lopussa näkyy se ero kahden kypärän kohdalla, ja se toinenkaan ei ole mikään isoisän aikainen potta.
Jääkiekossa tietysti ongelma on se, että kypärät eivät suojaa kasvoja, eikä ole muutenkaan suunniteltu vastaanottamaan kovia iskuja kovinkaan hyvin. Jääkiekkokypärät ovat edelleen aika kovia kuoreltaan, ja sisällä on pehmuste. Tarkoitus on edelleen pääosin estää päähän tulevien ulkoisten vammojen estäminen, ei niinkään aivotärähdysten estäminen. En usko että kasvojen suojaaminen olisi jääkiekossa mitenkään järkevää, sillä se vain lisäisi osuma-alaa kaikissa tilanteissa ja lisäisi päähän tulleiden osumien määrää entisestään. Ongelma jääkiekossa on se, että pää edelleen pääsee liikkumaan samalla tavalla ilman kypärää kuin kypärän kanssa. Sitä on vaikea muuttaa, sillä pelaajien pitää nähdä todella hyvin mitä kaukalossa tapahtuu, ja pään kääntymistä on vaikea ja epäloogista lähteä rajoittamaan. Kypärän kokoa ei voi myöskään hirveästi muuttaa suuremmaksi, sillä se taas lisää sitä osumien määrää.
Vaikeaa se jääkiekossa on tehdä mitään, mikä varusteiden osalta muuttaisi asiaa, paitsi täälläkin mainittu hartiasuojusten pienentäminen. Kun taklaajan ei tarvitse miettiä omaa turvallisuutta yhtään, voi taklata toisia miten sattuu. Jos porukka pelaisi Shanananit päällä, pitää aina harkita sitäkin, että miten kovaa voi taklata ettei itseä satu.