Aika hyvin osui Pronman tänäkin vuonna veikkauksissaan (etenkin kärkivuorojen osalta), vaikka Coyotes meni sotkemaan kuvioita.Viime vuonna Pronman veikkasi top10:n yllättävän tarkkaan, mm. Slafkovskyn, Cooleyn, Wrightin ja Gauthierin sekä toisen pakeista Devilsiin (Nemec ja Jiricek, joista tosin valitsi väärän). Tänä vuonna lopullinen top10 on:
1. Chicago: Connor Bedard
2. Anaheim: Leo Carlsson
3. Columbus: Adam Fantilli
4. San Jose: Will Smith
5. Montreal: David Reinbacher
6. Arizona: Ryan Leonard
7. Philadelphia: Matvei Michkov
8. Washington: Dalibor Dvorsky
9. Detroit: Matthew Wood
10. St. Louis: Nate Danielson
2023 NHL Mock Draft: After Connor Bedard goes No. 1, Corey Pronman sees room for surprise
Who will go No. 2? It could be Leo Carlsson or Adam Fantilli. And Matvei Michkov remains a wild card at the top of the draft.theathletic.com
Veikkaan että suurin syy on suomalaisessa valmennuksessa. Edelleen pelaajia valmennetaan muotteihin sopivaksi, eikä riittävästi katsota sitä millainen pelaaja on kyseessä. Myös itse heittäisin vähän mukaan suljetut sarjat. Suomessa junnut lähtevät tosi nuorina Liigajoukkueiden junioreihin, mutta sitten edustusjoukkueessa istuvat lähes kokonaan penkillä. Viimeksi U20-kisoissa rehvasteltiin, että Suomen joukkueesta kaikki on Liigapelaajia, mutta silti vain yksi tai kaksi pelasi isompia minuutteja. Muut lähinnä jämäminuuteilla, ei erikoistilanneaikaa, ja minuutit väheni vähästä lähes nollaan kun ottelun loppu oli lähenemässä.Coyotes teki fiksusti ja varasi venäläisiä. Seuran vetovoima on tällä hetkellä sitä luokkaa että toi on niille hyvä etu että venäläisten oikeudet ei vanhene.
Viimeseen kolmeen draftiin kahdesti on nyt kahdesti käynyt niin että suomalaisia ei ole varattu ykkösellä. Viime vuonna toki meni kaksi, mutta kumpikaan ei mennyt top kybässä. Samaan aikaan slovakeja on mennyt top kybässä nyt kolme ja itävaltalaisiakin kaksi. Sveduja en jaksa edes laskea. Onko kyseessä hetkellinen taantuma, vai rupeaako nyt jo näkymään se että Huuhkajien ja Susi-jengin innoittamana pikkupoikien ykköslaji ei enää vältämättä olekaan lätkä?
Nyt paria draftia lukuun ottamatta, niin ei ole paljon tsekkejä ja slovakialaisia varattu korkeilla vuoroilla tai noussut NHL:ään viime vuosina ja koko 2010-luvulla. Sen sijaan Suomesta on tullut pelaajia kiitettävästi. Noita Kanadan ja USA:n junnusarjoja en näkisi hirveen hohdokkaana kehitysalustana, jos vaihtoehtona on Liiga ja vakiorooli. Nopeasti tulee mieleen Juolevi, Somppi ja Ranta jotka ovat mm. yrittäneet tuota kautta tarunhohtoiseen, mutta piippuun on jäänyt. Toki Ranta vasta 23 vuotias, niin hän voi vielä yllättää ja tapauskohtaisia nämä varmasti ovat, mutta jos nuorelle pelaajalle vain on tarjolla vakiorooli Liigasta, niin itse näkisin tuon paljon parempana vaihtoehtona kuin nuo Pohjois-Amerikan junnusarjat.Vastaavasti Tsekit ja Slovakit aika nopeasti lähtevät Kanadan ja USA:n junnusarjoihin. Siellä on peliaikaa paljon tarjolla, otteluita on paljon, ja kovuus sekä pelinopeus eri tasolla.
Ja huomionarvoista ehkä myös se, että kaksi näistä on maalivahteja. Luotto on ilmeisen kova venäläiseen maalivahtipotentiaaliin. Eikä suotta, Kochetkovista on tulossa varsin kirkas tähti jos kaikki menee kuin tähänkin asti.Venäläisiä varattiin yhteensä 19. Carolina varasi näistä joka neljännen eli viisi. Kaikki tosin vasta 4. kierroksella ja jälkeen. Assetteja tulevaisuutta varten, kun saavat pidettyä pelaajien oikeudet vuosikausia ilman sopimustakin.
Kaksi vanjaa varasivat Arizona, Philly, Montreal, Colorado ja Calgary. Yksi meni Chicagoon, Pittsburghiin, St. Louisiin ja San Joseen.
Viime vuonna venäläisiä varattiin yhteensä 23, joista Carolina varasi neljä. Kahteen viime Draftiin Carolinan varauksista yli puolet on itänaapurista.
Eikä ihme. Venäjällä tehdään jotain oikein maalivahtien kanssa. Vasy, Bobrovsky, Shesterkin, Sorokin, Samsonov, Georgiev ja sitten nuoremmista Kochetkov, Tarasov ja Askarov.Ja huomionarvoista ehkä myös se, että kaksi näistä on maalivahteja. Luotto on ilmeisen kova venäläiseen maalivahtipotentiaaliin. Eikä suotta, Kochetkovista on tulossa varsin kirkas tähti jos kaikki menee kuin tähänkin asti.
Mielenkiintoista nähdä, miten tälle tuotannolle käy, kun ulkomaiset (suomalaiset) maalivahtivalmentajat ovat poistuneet maasta.Eikä ihme. Venäjällä tehdään jotain oikein maalivahtien kanssa. Vasy, Bobrovsky, Shesterkin, Sorokin, Samsonov, Georgiev ja sitten nuoremmista Kochetkov, Tarasov ja Askarov.
Pistetään tännekin vielä nyt erikseen. Tämän draftin hienoja hetkiä, kun Nashvillen eka kapteeni Tom Fitzgerald kauppasi Devilsin 7. kierroksen varausvuoron Nashvilleen, jotta David Poile saa varata NHL-uransa viimeisen kerran. Twiitistä puuttuvat vain Poilen standing ovationit, jotka tulivat tuon jälkeen.
Tämä on toinen peräkkäinen erittäin hyvä NHL-draft Slovakialle. Leveyttä on jopa viimevuotista enemmän. Vuorot 1. ja 2. menevät tällä kertaa muille, mutta kaksi slovakkia huudetaan varsin todennäköisesti 1. kierroksella - hyökkääjät Dalibor Dvorsky ja Samuel Honzek.
Puolustaja Maxim Strbak on lähtökohtaisesti 2. kierroksen tavaraa, mutta jos joku joukkue on löytänyt skouttaamisella tai muuten vaan näkee jonkin erityisominaisuuden rightin pakissa, 1. kierroksen loppu ei ole täysin poissuljettu vaihtoehto.
Hyökkääjät Alex Ciernik, Juraj Pekarcik ja Martin Misiak ovat lähempänä 3. kierroksen materiaalia kuin 2. kierroksen lukituksia.
Maalivahti Adam Gajan on kysymysmerkki, missä vaiheessa tulee varatuksi. Voi mennä melko varhaisessa vaiheessa - jopa 2. roundilla - tai sitten isompi nippu junnuja on listalla korkeammalla.
Kellarikierrosten potentiaalisia kiinnityksiä ovat hyökkääjät Adam Cedzo ja Ondrej Molnar sekä maalivahti Samuel Urban.
Hyvässä lykyssä siis 9 NHL-varausta tämän vuoden draftista. Se olisi suurin määrä slovakkeja sitten vuoden 2004 (10). Katsotaan miten käy. Joka tapauksessa jo näillä kahdella varaustilaisuudella saadaan kelvollinen mj-runko seuraavaksi reiluksi vuosikymmeneksi. Puolustajat Nemec ja Strbak sekä hyökkääjät Slafkovsky, Mesar, Sykora, Dvorsky, Honzek, Ciernik, Pekarcik ja Misiak. Mv:t ovat aina pientä arpapeliä. Gajan on toistaiseksi yksien U20-kisojen suonenveto. EDIT: Lyöntivirhe.
Tässä tuleekin juuri se dilemma. Moniko Suomen nuorista staroista on saanut Liigassa vakioroolin? Hyvin hyvin harva. Kuten sanoin esim. viimeisten U20-kisojen pelaajista valtaosa oli Liigassa nelosketjun miehiä alle 10 min peliajalla, eikä juuri koskaan peliaikaa erikoistilanteissa tai ottelun ratkaisuhetkillä. Sellainen ei kehitä vaikka mikä olisi se Liigastatus. Somppi ja Ranta olivat muutenkin ehkä kiikunkaakun tuleeko heistä koskaan NHL-pelaajia, vaikka missä pelaisivat, Juolevilla taas on mennyt monta asiaa pieleen, erityisesti loukkaantumisten takia. Ehkä juuri Sompin ja Rannan kaltaisten pelaajien on ollut hyvä valita tietty reitti. Se on aika yksilöllistä pelaajasta riippuen mikä reitti on itselle paras.Nyt paria draftia lukuun ottamatta, niin ei ole paljon tsekkejä ja slovakialaisia varattu korkeilla vuoroilla tai noussut NHL:ään viime vuosina ja koko 2010-luvulla. Sen sijaan Suomesta on tullut pelaajia kiitettävästi. Noita Kanadan ja USA:n junnusarjoja en näkisi hirveen hohdokkaana kehitysalustana, jos vaihtoehtona on Liiga ja vakiorooli. Nopeasti tulee mieleen Juolevi, Somppi ja Ranta jotka ovat mm. yrittäneet tuota kautta tarunhohtoiseen, mutta piippuun on jäänyt. Toki Ranta vasta 23 vuotias, niin hän voi vielä yllättää ja tapauskohtaisia nämä varmasti ovat, mutta jos nuorelle pelaajalle vain on tarjolla vakiorooli Liigasta, niin itse näkisin tuon paljon parempana vaihtoehtona kuin nuo Pohjois-Amerikan junnusarjat.
Muuten olen hyvin pitkälti samaa mieltä kanssasi. U20 sarja on menty pilaamaan, Mestis on tasoltaan aivan liian lähellä U20 sarjaa kuin Liigaa ja Liigassa pelataan aivan liian varovaista jääkiekkoa mikä ei kehitä pelaajia optimaalisella tavalla. Jos huippulupaus joutuu pieneen rooliin (tai pomputeltavaan rooliin) Liiga-seurassa, niin tämän jälkeen vaihtoehdot ovat Mestis ja U20. Nuo eivät ole kovin kehittäviä ympäristöjä talenteille kuten vaikka Halttuselle.
Ja kun katsoo mistä liigoista Tsekkejä ja Slovakkeja varataan, niin tosi monella se on joku Kanadan junnusarja tai vastaava. Varsinkin Slovakiassa pääsarjataso on aika heikko, joten pelaajien arviointi sieltä on hankalampaa, ja etenkin Slovakit ovat hanakasti lähtemässä muualle hakemaan kovempia matseja ja parempia näyttöpaikkoja.
Jään seuraamaan onko Dvorsky yksi ensimmäisiä draftin breikkaajia tai muuten vain ryöstöjä. Aiempia samaan tapaan pudonneita ovat olleet muun muassa Fowler, Couturier, Chychrun ja Barzal ja kaikista tuli varsin ensiluokkaisia vastuunkantajia.
Yksi aika oleellinen pointti tässä on se, että vakioroolia ei saada, vaan se ansaitaan. Ketkä viimeisten U20-kisojen pelaajista joutuivat Liigassa "nelosketjuun", vaikka olisivat näyttöjensä perusteella ansainneet mahdollisuuden isompaan rooliin?Tässä tuleekin juuri se dilemma. Moniko Suomen nuorista staroista on saanut Liigassa vakioroolin? Hyvin hyvin harva. Kuten sanoin esim. viimeisten U20-kisojen pelaajista valtaosa oli Liigassa nelosketjun miehiä alle 10 min peliajalla, eikä juuri koskaan peliaikaa erikoistilanteissa tai ottelun ratkaisuhetkillä.
Tämä taitaa olla näitä Liigan liian suuren joukkuemäärän kukkasia. Pelipaikkoja on tarjolla enemmän, jolloin nuorille annetaan liigassa enemmän rosteripaikkoja vaikka eivät vielä riittävällä tasolla olisikaan. Aikanaan pienemmällä joukkuemäärällä piti oikeasti olla liigan tasoinen pelaaja, että nuori mahtui siellä pelaamaan ja sitä ennen pelattiin nuorissa ja Mestiksessä.Tässä tuleekin juuri se dilemma. Moniko Suomen nuorista staroista on saanut Liigassa vakioroolin? Hyvin hyvin harva. Kuten sanoin esim. viimeisten U20-kisojen pelaajista valtaosa oli Liigassa nelosketjun miehiä alle 10 min peliajalla, eikä juuri koskaan peliaikaa erikoistilanteissa tai ottelun ratkaisuhetkillä. Sellainen ei kehitä vaikka mikä olisi se Liigastatus.
Niinhän se menee, että kaikki johtaminen on ulkopuoliselle niin helponnäköistä. Mutta se todellinen työ on se vastuunkantaminen sen kaiken työn takana. Siitä näillekin kavereille maksetaan.Joka kerta kun näen tällaisen behind the scenes jutun, vakuutun siitä että pysytyisin GM:n hommiin itsekin. Hyvä porukka ympärille (lue -> numerotyyppejä), ja ei muuta kuin "franchisea" pelaamaan. Ja kun on nähnyt Moneyball elokuvan, ei voi välttyä hymähtelemästä kun ukot juttelevat pöydän ääressä prospecteista.
Vielä Chiarelli hengailemassa poikien kanssa oli tämän pätkän chef's kiss. Vice President of Hockey Operations. Siihen hommaan ainakin pystyisin.