Laaksosesta kirjoittelinkin taannoin Buffalon kausiketjuun.
Miehellä on vielä pitkä matka NHL-tasolle, mutta ns. raakaa potentiaalia on pirusti ja kehitys on ollut huimaa varauksen jälkeen. Nyt meneillään olevissa kisoissa ei kalpene yhtään Jokiharjun rinnalla. NHL-peleissä Jokharju toki valmiimpi kaveri.
Laaksosen tarina toistaiseksi on aika mielenkiintoinen draftin näkökulmasta. Tuohan oli varauksen aikaan melkoinen WTF-varaus ja pidettiinpä tuota jopa jonkinasteisena huumorivarauksena.
Varausta seuranneen kauden aikana jotain Buffalon management-puolen tyyppiä haastateltiin (ei ollut Botteril) ja samassa yhteydessä kysyttiin Laaksosesta. Totesi, että olivat seuranneet Laaksosta jo useamman vuoden. Arvioivat, että Laaksonen olisi ollut vielä varattavissa myöhemminkin, mutta eivät halunneet ottaa mitään riskiä siitä, että joku saattaisi viedä välistä. Tämä siis siitä huolimatta, että varasivat Laaksosen 89. vuorolla ja seuraava Buffalon pick olisi ollut 99. vuorolla.
Corey Pronman kirjoitteli taannoin artikkelin, jossa hän käsitteli varattavia pelaajia siitä näkökulmasta, kuinka metsään hän aikoinaan näiden kohdalta meni. Laaksosesta Pronman totesi seuraavaa:
The main point of this column is to highlight errors I’ve made and how I’ve learned from them. In the case of Laaksonen, I don’t think I made a glaring error. At the time of his pick, I had never heard of the guy. He was never at an international event but there was no way with my current process I would have ever watched him play live or on tape and deemed him not a prospect. Yet Buffalo picked him in the third round in 2017, surprising some in the industry. Two years later it looks like a very shrewd pick.
I don’t think I made an error in judgment here, but I didn’t even know about a now 19-year-old player who was drafted at 17 and seems on track to become an NHL player in the next few years. That’s a mistake regardless of the reason. It’s also one of the gutsiest and best picks I’ve seen in the past few years with the caveat that Laaksonen still needs to prove it at the NHL level.
Pronmanin kommentit ovat aika valaisevia. Hän on kuitenkin toimittaja, joka tekee päätyökseen prospectien seurantaa. Hänellä on myös kontakteja organisaatioiden scoutteihin. Tästä huolimatta hän ei ollut ikinä edes kuullut Laaksosesta. Siis ei pelkästään, ettei olisi nähnyt tämän pelaavan, vaan edes kuullut koko nimeä. Laaksonen ei ollut listattuna edes NHL:n central scoutingin listoille Euroopassa pelaavien osalta.
Voi olla, että Laaksosesta ei ikinä tule NHL-pelaajaa, mutta mikäli näin käy, ja vielä laadukaskin sellainen, niin värilasit päässäkin voin sanoa kyseessä olevan nimenomaan scouttauksen osalta kova suoritus. Yleensä, kun joukkue varaa kovan pelaajan joltain 7. kierrokselta, puhutaan hyvästä scouttaamisesta. Tämä pitää varmasti osaltaan paikkansa. Kuitenkin noissa tapauksissa tilanne on järjestäen se, että joukkue on varannut sen 6 muuta pelaajaa ennen tuota pelaajaa. Ja noista 6 pelaajasta ei välttämättä yhdestäkään ole tullut yhtään mitään. Tällöin kyse on valtaosin myös onnestakin. Muussa tapauksessa organisaatiot olisivat varanneet nuo jo paljon aikaisemmin.
Laaksosta ei tokikaan varattu ensimmäisellä kierroksella (johon hänet voisi kenties sijoittaa "uusintadraftissa"), mutta siitä huolimatta organisaatio käytti varmuuden vuoksi aikaisemman varausvuoron kuin mitä se arvioi olevan tarpeen. Varmuuden vuoksi. Todennäköisesti liigassa oli organisaatioita, jotka eivät tienneet koko kaverista juuri mitään.