NHL Entry Draft 2015

  • 315 721
  • 863

Jabbbe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Oulun Kärpät
Joku oikeasti haluaa Oilersille jotain hyvää?

Tottakai! Loistava kiekkokaupunki ja hieno fanikulttuuri, joten miksi ei? Se että organisaation asioita on viime vuodet hoidettu päin persettä, ei ole fanien vika. Nimenomaan fanit ansaitsisivat jo pikkuhiljaa uutta nostetta Oilersin osalta. Ja itse en usko, että tällaisen varauksen jälkeen edes MacTavishin klaani mahdollisesti vielä jatkaessaan voisi olla niin käsittämättömän osaamaton, ettei organisaation kurssi alkaisi pikkuhiljaa kääntymään. McEichel-RNH-Draisaitl -kolmikkoon saa helvetinmoisen selkänojan, prospectpoolista löytyy muutenkin talenttia varsin mukavasti, treidipalasia mistä hieroa riittää yllin kyllin ja Barcelonankin jo yllä mainitsema UFA-pelaajien mielenkiinto tulee pomminvarmasti kasvamaan McEichelin myötä. En sano että tuosta välttämättä parissa vuodessa vielä contenderia tulee, mutta siihen en millään jaksa uskoa etteikö Oilers jopa nykyisen sikariportaansa kanssa yltäisi muutaman vuoden kuluessa pleijaristatuksen omaavaksi organisaatioksi. Ja tämän tottakai perustan täysin siihen, että uskon McEichelin olevan kaiken sen hypetyksen arvoinen timantti, josta paskaa ei saa tekemälläkään. Ei edes Edmonton Oilers.
 
1. Leafs:
Olisihan se nyt älyttömän hienoa nähdä McDavid paikallisvastustajan riveissä, etenkin jos Sabs saa Eichelin. Leafs-faneja potkittu päähän jo kohta 50 vuotta, joten eikö olisikin posin aika?

Jos kaikista seuroista pitäisi valita suosikki ykkösvaraajaksi, niin se olisi varmaankin Stars. Toisaalta enemmän heille olisi hyötyä Hanifinista, mutta ajatuksena ykkösketju, jossa Seguin, McDavid ja Benn, on aika huikea. Nill tehnyt sen verran kovaa työtä, että kyllä toivon Starsille kaikkea hyvää.

Eipä saata Toronto niin alas vajota. Tähän mennessä kuitenkin jaetulla kakkossijalla varsinaisella peliajalla otetuissa voitoissa, ja eniten tehtyjä maaleja koko liigassa. Eiköhän Coloradot ja Dallasit myös pysyttele poissa kellarista.

Carolinallakin olisi sitten ihan nimekäs ryhmä hyökkäyksessä, jos on McEichel, Semin, Skinner, Staal, Staal, Rask ja Lindholm. Jos saisivat McDavidin, niin sitten on kiintoisaa nähdä annetaanko Eric Staalille kahdeksan vuoden sopimus 10 miljoonaa per kausi, kuten seuran tapoihin ja arvoihin katsoen voi ennustaa. Sitten Staalin kalliiden ja ikiaikaisten dinosaurusten yhteiskustannus nousee 16 miljoonaan per vuosi, ja on Semin ja Skinner myös kalliita. Ostaako joku seura Seminin 7 milj sopimuksen, ei ole tällä kaudella ainakaan oikein sujunut. Eikä Skinneriäkään ihan tuosta vaan kannata myydä. Ehkä nuoret ruotsalaiset kauppaamalla saisi jonkun hyvän puolustajan.
 

adetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buffalo Sabres, Ryan Miller, HPK
Tää on helppo. Sabresiin mieluusti. Oilers viimeinen mahdollinen, mutta eiköhän he onnistu taas haalimaan jomman kumman.
 

Janders

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Edmonton ei mielestäni ansaitse mitään hyvää. Vähiten organisaation puoli, mutta eipä faneja kohtaankaan ole sympatiaa. Siellä ne elävät jossain haavemaailmassa Eakinsiä ja maalivahteja syytellen. Kaikin puolin iljettävä joukkue ja organisaatio.
 

Bunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Coyotes, Thrashers
Laitetaanpas oma McDaividin ansaitsemisjärjestys:


6. Devils: Ei tarvitse. Ei ansaitse. Ei kiinnosta. Ei.

5. Senators: Olisi ihan jees, nähdä McDavid Sensissä, mutta mikään lottovoitto se ei kuitenkaan olisi. Senators fanit eivät mielestäni ole yhtä rasittavia kuin Canadiens ja Blackhawks fanit.


4. Leafs: Torontolle olisi varmasti hienoa saada tällainen supertähti. Valtava mediahuomio.


3. Oilers: Seura rakastaa nuoria pelaajia. Tämän jälkeen joukkueessa olisi hurja määrä taitoa, joten menestyminen olisi jo pakollista


2. Blue Jackets: Superstar Columbukseen parin vuoden tauon jälkeen. Katsomot pullistelisivat McDavid paidoista. Jatkoon.


1. Coyotes: Tämä olisi paras vaihtoehto, vaikka uskonkin, että Coyotes yrittää nousta vielä pleijareihin tällä kaudella. Mikäli McDavid tarttuisi Coyotesin haaviin, niin tarttuisi sinne jotain muutakin. Stanley Cup nimittäin.
 

Le Dang

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins
Jos saisivat McDavidin, niin sitten on kiintoisaa nähdä annetaanko Eric Staalille kahdeksan vuoden sopimus 10 miljoonaa per kausi, kuten seuran tapoihin ja arvoihin katsoen voi ennustaa. Sitten Staalin kalliiden ja ikiaikaisten dinosaurusten yhteiskustannus nousee 16 miljoonaan per vuosi, ja on Semin ja Skinner myös kalliita. Ostaako joku seura Seminin 7 milj sopimuksen, ei ole tällä kaudella ainakaan oikein sujunut. Eikä Skinneriäkään ihan tuosta vaan kannata myydä. Ehkä nuoret ruotsalaiset kauppaamalla saisi jonkun hyvän puolustajan.

Jos menisi Penguinsiin niin trendi varmasti jatkuisi. Jim Rutherford kun ei enää Carolinassa kirjoita ainuttakaan sopimusta. Ei ole joukkue tainnut vielä pahveja tehdä uuden GM:n Ron Francisin aikakaudella, mutta ihme on jos tuo trendi jatkuu.
 

Eugene

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, SaiPa, Ketterä
Pakko nyt Oilersin fanina puuttua keskusteluun.

Ei Oilers kumpaakaan noista ansaitsisi. Ei missään tapauksessa. Organisaatio on malliesimerkki koko urheilumaailmalle, miten nuoret pelaajat onnistutaan kerta toisensa jälkeen lyömään alas. Markkasen Jussi oli aikoinaan todella iso syy, miksi tuli vielä ala-asteikäisenä Edmontonia vahvasti seurattua, yhdessä mm. Floridan ja Montréalin lisäksi. Todellinen fanitus lähti oikeastaan kaudesta 05-06. Pelattiin finaaleissa. Oli Prongeria, Smythia, Rolosonia, Hemskyä ym. huippukaveria. Sen jälkeen ollaankin tarvottu kohta kymmenen vuotta ilman yhtäkään playoff-peliä.

Näytti todella valoisalta, kun varattiin 2010 Taylor Hall. Tän kaverin ympärille pystyy alkaa rakentamaan uutta Cup-contenderia. Tuskin kukaan olisi uskonut, että neljän vuoden päästä ollaan edelleen liigan jumbona? Varattiin vielä RNH ja Yakupov, joukkue alkoi näyttää jo huikealta kun ajatteli pari kautta eteenpäin. Tynkäkausi 12-13 oli todellinen valonpilkahdus, Nail Yakupov löi tehot 17+14=31 tiskiin 48 pelissä, +/- näytti vain -4, voitti joukkueen sisäisen maalipörssin, oli ehdolla Calder Trophyyn. Sam Gagner teki 38p 48 peliin, -6. Oikeastaan koko joukkueesta ei kukaan ollut pahemmin miinuksella, poislukien Schultzit, Nickillä -13 ja Justinilla -17 ja muistaakseni pelasivat paljon pakkiparina silloin. Rekordi näytti ihan mukavaa 19-22-7. Piru vieköön, varattiin vasta sijalla 7. Seuraavalta kaudelta uskolsi jo odottaa jotain, "heikosti" suorittanut Krueger ulos, sisään hypetetty Eakins ja kesällä Ference ja Perron ainakin. Mitä tuloksena? Käytetään edelleen esimerkkeinä Yakupovia ja Gagneria, edellä mainitulla 63 peliin 11+13 ja karmea -33. Gagnerilla 67 peliin 10+27, -29. Gagner oli alkukauden klesana, Yakupov joutui Eakinsin koirankoppiin. Koko joukkue suoritti todella kovalla tasolla, vain Ryan Jonesin +/- näytti nollaa 52 ottelun jälkeen paljon pelanneista. Tässä oli nyt pointtina se, että joo, ehkä Eakins ansaitsi nuo haukut mitä porukalta tuli.

Eikä siellä ole taidettu katsoa Oilersin pelejä tällä kaudellakaan. Scrivensin peli aivan karmeaa katsottavaa. Mutta ei siinä, kyllähän se itseluottamus menisi varmasti lähes jokaiselta veskarilta tuossa joukkueessa. En lähtisi itse syyttelemään ketään, suurin ongelma taitaa olla siellä johtoportaassa. Kai tuolla Eakinsilläkin oli joku vaikutus, kun koko joukkueen taso tippui pikkasen Kruegerin vaihduttua Eakinsiin. En tiedä, en jaksa miettiä. Ehkä vielä joskus tapellaan taas playoffeissa, McDavidin kanssa tai ilman. Columbus ansaitsisi eniten McDavidin tai Eichelin, mutta taitaa Jackets vielä nousta taistelemaan playoff-paikasta.

Ottaisin ennemmin edes yhden kevään playoff-kiekkoa kuin McDavidin.
 

Rewert

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Pens
Nyt on ensimmäinen peli U20-kisoja takana ja varausikäisistä ainoana selkeästi erottui Mikko Rantanen, joka ei sinänsä liene yllätys kun puhutaan kuitenkin mahdollista top 10 varauksesta. Jack Eichel oli juuri niin hyvä kun saattoi odottaa, kiekon kanssa jäätävän rauhallinen oivaltavia syöttöjä, mutta sortui turhaan showmaiseen kikkailuun aika ajoin. Mielenkiinnolla jään odottamaan tuota yöllistä Kanadan ottelua, ja erityisesti tottakai McDavidin otteita.
 

Eager

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Eagles, HPK ja Barça
U20-kisat pyörähtäneet käyntiin, joten aika herätä.

Rantanen oli tosiaan vahva ja ratkaisuhalukas. Myös Hintz nosti päätään mitä pidemmälle ottelu eteni. Näillä molemmilla on kyllä hyvät palaset olemassa. Löytyy kokoa, liikettä ja sopivasti taitoa sekä halua ottaa niitä mustelmia, mitä vaikkapa viime kesän first rounder Kapaselta nähty taaskaan, vaan neppaili milloin missäkin. Sebastian Ahonkaan suorittaminen ei ollut mitenkään heikkoa, vaan teki varsinkin kiekollisena paljon nopeita ja oikeita ratkaisuja, mitkä vain ominaisuuksina istuvat hyvin korkean temmon Pohjois-Amerikkalaiseen kiekkoon.

Jenkkien puolelta Eichelin touhu meni vähän turhan väkinäiseksi jumalmoodin hakemiseksi, mitä pidemmälle ottelu eteni ja Suomi pysyi ennakkokaavailujen vastaisesti mukana touhussa, mutta eiköhän se tuosta jatkossa asetu varsinkin kun vastaan asettuu Saksa. Se maalin pohjustus oli vuorostaan sitä anteeksi, mitä osastoa, joilla hypeä luodaan. Hanifinista puolestaan näki heti, että kova pakki on tulossa, vaikka siinä Rantasen maalissa ihmettelikin yhdessä Demkon kanssa. Oli kiekollisesti eleetön ja kaksinkamppailuissa aktiivinen ilman tyhmiä ylipelaamisia. Erityisesti pidin kaverin palosta ja suoraan selkärangasta tulleista reagoinneista eri tilanteisiin. Jonain muuna vuonna voisi olla aivan hyvin first overall, mutta nyt ei taida olla kolmatta varausta korkeammaksi asiaa. Werenski sen sijaan vaikutti tässä matsissa puhtaammin kiekolliselta ässältä, jonka osaaminen korostuu ylivoimalla, mikä tuo niitä kovia tehojakin, kuin joltain johtavalta all-around puolustajan alulta, mutta katsotaan mitä tekee jatkossa? Oli myös ottelun alussa kiekon kanssa kovin virheherkkä ja jopa aran puoleinen, joten tiedä sitten josko se tuosta rentoutuisi. Brandon Carlo oli aikalailla sitä, mitä WHL:ssäkin. Selvät high-end ominaisuudet puuttuvat, mutta isolla pojalla on paljon hyvää pelaamisessaan, mitkä tekevät tästä kiinnostavan prospectin, kun ei puhuta mistään aivan kärkivarauksesta.

Muista isoista nimistä Pavel Zacha väläytteli Ruotsia vastaan pariin otteeseen, mutta jäi suuressa kuvassa vähän näkymättömäksi, mitä tietysti auttoi tshekki-valmennuksen halu jakaa helmensä (Vrana, Pastrnak ja Zacha) eri ketjuihin, jonka seurauksena Zacha jäi omassaan kovin yksinäiseksi soturiksi.

---------------------------

Vaikuttaa olevan enemmän kiekollinen pelaaja joka suojaa hyvin ja mieluummin pitää kiekkoa kuin taklailee. Kuten mainittua, mielellään joku enemmän ja mahdollisesti jopa ihan oikeita pelejäkin nähnyt voisi vähän kertoa lisää. Todella mielenkiintoinen kaveri.

Kohtuullisesti on tullut Kingstonin pelejä nähtyä ja pitkälti noin voisi pojan pelaamisen typistää. Iso, ulottuva ja jo nyt kohtuullisen vahva kaveri, joka suojaa vahvasti kiekkoa, möyryää kulmissa ja maalinedustoilla, voittaa kaksinkamppailunsa jne. Liike ei ole mitään superia, mutta maisema vaihtuu kiitettävästi. Liikkeen tavoin kädetkään eivät ole monien pienten taiturien veroiset, mutta isoksi pojaksi musta tottelee mukavasti ja hahmottaa myös ympäristöään hyvin, jonka myötä kykenee rakentamaan ja luomaan tilanteita hyvän suojaamisen ja kiekonpidon jatkoksi. On kuitenkin pelaajatyyppinä enemmän maalintekijä kuin tilanteiden luoja, mutta mistään putkinäköisestä dump&chase kulmapyörijästäkään ei tarvitse puhua. Tarvittaessa pelaa fyysisestikin, mutta Lucic-vertaukset eivät toimi ja toivoisinkin hieman särmikkäämpiä otteita loppukaudesta panosten noustessa. Itse asiassa oli viime kaudella 16-vuotiaana ”nimeä tehdessään” fyysisempi ja ärhäkämpi, mitä on toistaiseksi toisella OHL-kaudellaan ollut. Tietysti roolikin oli Kingstonissa tuolloin pienempi ja energiapelaamiseen sopivampi. Uskon, että nyt Kanadan paidassa roolitus vie asteen-pari viime kauden otteita kohti.

Sanotaan nyt vielä, etten pidä kaveria yhtä kovassa arvossa, mitä monet muut, kun tuntuu löytyvän parhaillaan kaikkien listoilla top10:stä. Ensimmäisen kierroksen varaus selvästi, mutten pidä Cousea high end ominaisuuksiltaan top10 varauksen väärtinä, ainakaan tässä draftissa. Taito, koko ja liike yhdistelmä on kuitenkin sellainen varma ja turvallinen panostus vuodesta toiseen ja Crousestakin kasvanee ajan myötä hyvä NHL-ammattilainen. Onko sitten 30+ osuman maalinsylkijä vai enemmän n. 20:nen maalin ympärillä pyörivä kakkosen-kolmosen laita onkin se varausnumeron määrittävä olettama?

Se, että meni valinnoissa mm. Dal Collen ohi, selittyy roolituserolla, eikä tälle pidä antaa turhan suurta painoarvoa. Dal Colle olisi vaatinut merkittävää tehoroolia siinä missä Crouse pystyy vetämään energisesti ja työteliäästi nelosen laitaa ja tuskinpa 13. hyökkääjän roolikaan mieltä latistaa.

Ei ole tämän ketjun asia, mutta Joe Hickettsin kisapaikasta voi sanoa samoja juttuja. Oikean puolen pakkina meni roolituksessa monen normaalisti vasemmalla puolella pelaavan ohi mm. Fleyry. Lisäksi apuvalmentaja Dave Lowry on tuttu mies Victoria Royalsin penkin takaa. Hickettsin pro-potentiaalin varaan en kuitenkaan suuria laske. Sanotaanko, että henkilökohtaisesti pidän jonkin kokoisena ihmeenä, mikäli Hickettsistä kuoriutuu pitkän uran vetävä NHL-puolustaja. Alle 175 senttinen kaveri ei vain voi olla liikkeeltään yhtä tasapaksu, mitä Hicketts on. Ei tämä ole hidas, mutta kyllähän pienille kiekollisille pakeille elinehto on jäätävä luistelu, mikä toistuu aina vain ja mitä Hickettsiltä ei löydy. Otetaan esimerkiksi vaikka suomipojat Sami Vatanen ja Julius Honka. Hicketts on vankkarekeinteinen ja koostaan huolimatta vahva peluri, eikä peliälyssäkään ole mitään vikaa, mutta junioreista ammattilaiseksi siirryttäessä vastustajat ainoastaan kasvavat pienten tippuessa harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta leikistä pois, siinä missä en näe tällä enää juurikaan sitä kasvunvaraa, vaan alkaa olemaan jo aika bulkki. Kun sieltä tulee jatkuvasti vastaan selvästi suurempia kavereita, jotka päihittävän ulottuvuuden lisäksi nopeudessakin, niin fysiikan lait tulevat nopeasti vastaan.

En halua torpata kenenkään Wings-kannattajan uskoa poikaa kohtaan ja olihan tämä varaamattomana signauksena täysin riskitön veto, jota olisin mielelläni nähnyt Flyersinkin kokeilevan, mutta jotenkin Hickettsin ympärille noussut hypetys on alkanut jos ei häiritsemään, niin ihmetyttämään, jossa ne realiteetit ja pelaajan ominaisuudet tuntuvat tilastoja tarkasteltaessa unohtumaan turhan monelta.
 
Eipä saata Toronto niin alas vajota. Tähän mennessä kuitenkin jaetulla kakkossijalla varsinaisella peliajalla otetuissa voitoissa, ja eniten tehtyjä maaleja koko liigassa. Eiköhän Coloradot ja Dallasit myös pysyttele poissa kellarista.

Minun mielestäni Maple Leafsin pleijaripaikka ei ole vielä varma, ja Coloradon ja Dallasin jäämistä pleijarien ulkopuolelle pidän jopa todennäköisenä. Ja mikäli seura jää pleijarien ulkopuolelle, silloin se pääsee osallistumaan arvontaan McDavidistä. Todennäköisyys sille, että ensimmäinen varausvuoro menee jollekin runkosarjan kolmesta huonoimmasta joukkueesta, on vain 45 prosenttia.
 
Viimeksi muokattu:

Ralph

Jäsen
Coloradon ja Dallasin jäämistä pleijarien ulkopuolelle pidän jopa todennäköisenä.
Itse pidän pienenä ihmeenä, jos toinen näistä jatkaa pudotuspeleihin. Jos molemmat pääsevät, se olisikin iso yllätys. Mutta veikkaan, että molemmat hinaavat itseään sen verran ylöspäin, että kummalekaan ei tule top-8 varausta ilman lotteryn voittoa.

Edelleen pyörittelen mielessäni ajatusta Connor McDavidista Avalanchessa. Nathan MacKinnon, Matt Duchene, Gabriel Landeskog ja McDavid, ihan kelpo nelikko tulevaisuuteen kun vanhin olisi ensi kauden alkaessa vasta 24-vuotias.

Avalanchelle voisi Brandon Carlo olla hyvä varaus. Isokokoinen puolustaja, sitä Avalanche tarvitsee. Lisäksi Carlo on kotoisin Coloradosta. Ei toki Denveristä, mutta samasta osavaltiosta kuitenkin.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Eugenen viestiin palatakseni, niin Eakinsin tilalle tulleen Todd Nelsonin alaisuudessa Oilers on taas näyttänyt siltä samalta porukalta joka se oli Kruegerin valmentaessa Oilersia. Että kyllä Eakins oli todellinen hutikuti organisaatiolta.
 

Eugene

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, SaiPa, Ketterä
Joo, kyllähän tuolla pelillä oli pientä eroa, kun nyt saadaan niitä maalejakin. Viisikkopuolustus vielä kuntoon ja se yksi iso treidi ehkäpä.

Mutta ketjun aiheeseen. Olisikohan Roope Hintzillä nyt U-20 kisoissa enemmän onnistumisia tullessa nousemaan 1. - 2. kierrokselle asti? Vaikutti todella hyvältä jenkkejä vastaan. Kokoa, taitoa ja tahtoa löytyy, tehnyt mukavat pisteet Ilveksen paidassa tällä kaudella. Lähtökohtaisesti olen pitänyt Rantasen ja Ahon jälkeen Nättisen Juliusta kolmantena kaverina, jolla on tsäänssit nousta ykköskierrokselle. Nättinen tehnyt myös hyvät tehot JYP-Akatemian paidassa ja myös Jypin paidassa käynyt kolme pinnaa heittämässä kuuteen peliin. Mitenkäs enemmän SM-liigaa seuraavat arvioisivat nämä kaverit? Onko Aholla, Nättisellä ja Hintzillä oikeasti tsäänssit nousta sinne 1.kierroksen puolelle? Olisi myös mielenkiintoista kuulla Nättisestä lisää.

SaiPan kasvatti Parikan Jarkko on myös mielenkiintoinen kaveri ensi kesän draftiin. Kingstonin paras +/- (+5) pakeista, 31 peliin 0+4, mutta eipä siellä ole McEnenyä lukuunottamatta pakeista kukaan hirveämmin tehoillut. McKeownillakin "vain" 0+10.

Tänään pelattavasta Suomi-Slovakia pelistä slovakkipaidan mielenkiintoisempia nimiä 17-vuotiaat Radovan Bondra ja Erik Cernak. Molemmilla mitat kohdillaan ja etenkin Cernak vakuutti viime kevään U-18 peleissä. Todella perusvarma pakki, raitin kuti ja voimakas kaveri. Bondralla on hurjat mitat hyökkääjäksi (196cm/96kg), antoi pari näyttävää niittiä noissa otteluissa. Taitoa löytyy, suojaa kiekkoa tuon varren kanssa hyvin ja luistelukin kohtuullista noihin mittoihin. Todella mielenkiintoista nähdä, miten kaverit ovat kesän jälkeen kehittyneet. Christian Jaros siirtyi myös täksi kaudeksi Luleån riveihin ja saanut peliaikaa ihan SHL:n puolelta. Oli Slovakian U-18 tiimin pakistossa niitä kantavia voimia Cernakin lisäksi.
 

Quethas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Suomen maajoukkueet, Tampere United
Oma veikkaukseni on, että Aho varataan lähempänä Draftin loppua kuin alkua. Pelaajatyypiltään tuo hieman pienikokoinen suomalaislaituri ei ole erityisesti NHL-joukkueiden suosiossa. Aho luistelee vikkelästi ja on melko hyvä hyökkäyspäässä, mutta se erityisominaisuus tuntuisi puuttuvan. Sen verran hyvin Aho ikäisekseen pelaa, että eiköhän varaus sieltä tule, mutta ei vain kovin aikaisessa vaiheessa.

Olen nähnyt pari Nättisen liigapeliä, toisessa oli näkymätön, toisessa kykeni jatkuvasti hyviin hyökkäyspään ratkaisuihin. Liike vaatii vielä sen verran duunia, että ensimmäiselle kierrokselle tuskin on asiaa.

Hintzillä koen sen sijaan olevan pieni mahdollisuus ensimmäisen kierroksen varaukseen. Erityisesti, jos otteet nuorten kisoissa jatkuvat laadukkaina. Tosin sitä en osaa sanoa, että kuinka paljon kisat lopulta vaikuttavat vakituisesti Liigassa pelaavan ja skouttien silmien alla olevan pelaajan kohdalla.

Oma veikkaus on myös se, että Aleksi Saarela ja Veini Vehviläinen varataan kolmen ensimmäisen kierroksen aikana.
 
Mikko Rantasen uskon menevän ensimmäisellä kierroksella jossain sijoilla 10-20. Mikäli osaisi viimeistellä paremmin puhuttaisiin varmasta TOP10 varauksesta. Pelityyli sopii Pohjois-Amerikan kaukaloihin ja hyvä liike kokoiselleen kaverille. Ei kaihda kontaktia vaan halukas menemään sota-alueelle ja varressa vielä paljon kasvuvaraa massan suhteen.

Sebastian Aho puolestaan napataan 2-3 -kierroksella. Hyvä liike, pelisilmä, taitava, tunnistaa hyvin tilanteet ja riittävän fyysinen. Hieman tuo itselleni nuoremman Granlundin mieleen pelaajatyyppinä. Mielenkiinnolla seuraan tämän kaverin urakehitystä.

Roope Hintz on mielinkiintonen tapaus ja hieman hankalampi arvioitava draft -sijoituksen osalta. Voi hyvinkin mennä jo kakkoskierroksella potentiaalinsa johdosta, mutta en olisi yllättynyt vaikka valahtaisi aina neloskiepille asti. Joten varaus voi tulla missä vain 2-4 -rundien kohdalla. Todella taitava kaveri ja tyylikäs pelaaja, jota on hauska seurata. Ottanut hyvin roolia Liigassa ja kelpo pisteetkin takonut miesten seurassa. Steal/Bust -tyyppinen tapaus, joko nousee Änäriin kahteen kärkiketjuun kiekolliseen rooliin tai sitten ei ole mitään asiaa lähellekään NHL-paikkaa. Aika näyttää.

Aleksi Saarela puolestaan on tyyppiesimerkki juniorista, josta kohitustu kun on junioritasolla päässyt yllättämään hieman vanhemmatkin junnut kypsällä fysiikallaan mutta miesten seurassa vaikeuksia nousta kovalle tasolle. Erikoisosaaminen ei kuitenkaan ole mitään Granlundin tai Barkovin tasoa lähelläkään ja varressa mittaa suhteellisen vähän vaikka voimaa löytyykin. Myös loukkaantumiset tiputtavat arvostusta kykyjenetsijöiden silmissä. Joku seura poiminee Aleksin 4-5 -kierroksilla.

Mustana hevosena mainitaan vielä että Joni Tuulola saatetaan huutaa hyvinkin sadan ensimmäisen pelaajan joukossa vaikka nyt nuorten kisat menivätkin sivusuun. Sen verran vakuuttavaa ja kypsää pelaamista oli terveenä ollessaan liigassa. On kokoa, kovuutta, taitoa ja pelisilmää.
 

Barney

Jäsen
Itse kyllä uskon, että Nättinen varataan ennen Ahoa ensi kesän draftissa. Jos vertaa Nättistä Ahoon, niin Nättinen on kookkaampi, pystyy pelaamaan sekä laidassa että keskellä ja omaa myös IMO suuremman hyökkäyspotentiaalin. Nättinenhän on ollut U18-joukkueessa suorastaan dominoiva (7gp 4+11) ja jos ja kun pelaa loistavat kisat, niin varausnumero nousee kohisten. Jos pitäisi tässä kohtaa veikata suomalaisten varausnumeroita, niin sanoisin jotain tälläistä:

1st round: Mikko Rantanen
2nd round: Roope Hintz
3rd round: Julius Nättinen, Aleksi Saarela
4-5 round: Sebastian Aho, Joni Tuulola, Veini Vehviläinen
6-7 round: Sami Niku, Ville Järvinen, Jarkko Parikka

Useinhan sieltä tulee vielä joku suomalainen vähän puskista kuten viime vuonna Miro Karjalainen.
 
Kun nyt on nuorten kisat käynnissä, niin muistui mieleen nimi Pavel Zacha. Varmasti tuttu nimi monille, ainakin ketkä seuraa nuoria kykyjä.
Zacha on siis tshekkiläinen kiekkoilija joka on varattavissa ensi kesänä. En ollut seurannut häntä ollenkaan, koska en vielä ole pyrkinyt perehtymään varattavissa oleviin pelaajiin, lukuun ottamatta kahta kohujunioria ja suomalaisia. Näköjään aika isoksi kasvanut - onnekseen, ja vanhempien onneksi - kun on 191cm ja 97kg. pelaa Sarnia Stingissä, 21 pelissä 19 pistettä. Rankattu sijoille 4-8 eri listoilla ensi kesän draftista.

Kaksi vuotta sitten ProHockey -lehdessä oli artikkeli kiekkovanhemmista. Miten he tekevät paljon työtä, jopa uhrauksia junioreiden eteen ja heille sitten ollaan kiitollisia kun sinne NHL:ään on päästy.
Artikkelissa kerrottiin mm. Pavel Zachasta. Aika kovaa panostusta heillä on ollut jääkiekkoon jo aivan alusta, siis todellakin aivan alusta lähtien. Tässä lainauksia tekstistä:"

Pavel Zacha senior päätti luopua omista kunnianhimoistaan jo ennen kuin hänen poikansa syntyi 1997. Hän päätti ryhtyä ammattimaiseksi isäksi tulevalle ammattilaisurheilijalle.
-Minä ja vaimoni päätimme tehdä kaikkemme, että pojastamme tulisi maailmanluokan urheilija.
Zacha jäi kotiin poikansa kanssa ja keskittyi opettamaan hänet kiipeämään, kävelemään, hyppäämään, luistelemaan, hiihtämään, pelaamaan tennistä...
Iltaisin ja öisin hän yritti pyörittää pientä mainostoimistoa, kunnes lähes romahti taakan alle. Silloin hän alkoi etsiä sponsoreita lapselleen.
- Olin yllättynyt kuinka menestyksekkäästi se sujui. Ihmiset pitivät projektistamme ja jotkut ovat lähettäneet meille rahaa säännöllisesti, sanoo Zacha joka kiersi ympäri Tshekkiä poikansa kanssa löytääkseen parhaat seurat ja valmentajat.

He asuvat Liberecissä maan pohjoisosassa, mutta rouva Zachova asuu 200 kilometrin päässä Brnossa. Toisten mielestä Zacha on hullu, mutta hänet tuntevat näkevät älykkään ja vastuunsa tuntevan miehen. Hän on kehittänyt tieteellisen lähestymistavan kasvatukseen. Hän kirjoittaa kirjaa nuoren urheilijan kasvattamisesta ja neuvottelee ruokavalioasiantuntijoiden, psykologien ja lääkäreiden kanssa.
...15-vuotiaana hän on ehtinyt hylätä pari tarjousta kanadalaisista juniorisarjoista...

Aika hyvin on tämä projekti onnistunut. Noilta sijoilta varattavista kun tulee melko varmasti NHL-pelaajia.
 

Kumielvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Paltamon Pantterit
Aika sairaan kuuloista touhua toi AGM laittama. Tulee vähän mieleen ne jutut Patrick O'Sullivanin vanhemmista, miten käy sitten kun ei herra Zachova pääse enää päättämään poikansa elämästä? Ja mitä jos Pavel olisi halunnutkin olla vaikkapa meribiologi tai puuseppä? Toisaalta eipä tuolla änärissä ketään pelaa joka sinne ilman suuria uhrauksia muusta elämästä olisi päässyt.
 

Zborik_

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekko
1st round: Mikko Rantanen
2nd round: Roope Hintz
3rd round: Julius Nättinen, Aleksi Saarela
4-5 round: Sebastian Aho, Joni Tuulola, Veini Vehviläinen
6-7 round: Sami Niku, Ville Järvinen, Jarkko Parikka

Useinhan sieltä tulee vielä joku suomalainen vähän puskista kuten viime vuonna Miro Karjalainen.

Tietysti nämä ovat mielipidekysymyksiä, mutta itse pidän Vehviläistä kolmoskierroksen varauksena ja lisäksi Jonne Tammelan näkisin saavan varauksen keskikierroksilla. Aho on minusta viimeisten kierroksien pelaaja. Jos pitäisi valita yksi pelaaja tässä vaiheessa, jonka NHL-varaus saattaisi tulla yllätyksenä ns. suurelle yleisölle, niin sellainen voisi olla KalPan A-nuorissa pelaava taitava ja hyvin liikkuva pakki Otto Leskinen. Myös Bluesin A:ssa pelaava laituri Kasper Björkqvist on kelpo lupaus IMO.

EDIT: Ja Saarelaa en näe ihan kolmoskierroksen tasoisena pelaajana, itse asiassa ennen viimeisintä loukkaantumistaan listasin hänet neloskierroksen alkuun. Varaus on mielestäni kuitenkin ihan todennäköinen. Loukkaantumishistoria jo tässä vaiheessa on toki ikävä. En tiedä, unohditko Veeti Vainion tuosta, itse pidän tätä potentiaalista hyökkäävää puolustajaa hyvänä lupauksena draftissa.
 
Viimeksi muokattu:

Uniquewn

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames
Nyt on mielenkiintoista nähdä, miten draftirankingit suomalaisten kohdalla kehittyvät. Jos katsotaan joulukuun rankingeja, niin suomalaisten sijoitukset ovat niissä seuraavanlaisia:

ISS TOP 30:
Rantanen #16

Hockeyprospect TOP30:
Rantanen #26

Future Considerations TOP30:
Rantanen #22

McKeen's Hockey TOP30:
Rantanen #18

Button's TOP100:
Rantanen #22
Aho #33
Nättinen #65
Saarela #89

Se taitaa ainakin olla varmaa, että Rantanen kohensi asemiaan. Mikäli häntä ei TOP20:ssä varata, niin tässä kohtaa kautta se olisi yllätys. Lähempänä TOP10-varausta kuin sitä, ettei mahtuisi ekaan kahteenkymppiin. Selkeästi tulee olemaan ensimmäinen suomalainen, joka NHL:ään varataan. Nähdäkseni oli nuorten kisoissa selvästi parempi kuin esimerkiksi poikkeuksetta rankeissa TOP10:een povattu Tshekin Zacha tai Kanadan Crouse.

Hintz pelasi myös aika hyvät kisat, ja vaikkei esimerkiksi Buttonin sadan joukossa edes ollut, niin uskon Hintzin olevan toinen suomalainen NHL-varaus tässä ikäluokassa. Jotkut väläyttelivät Hintzin nimeä jopa ekan kierroksen loppupäässä, mutta tällä hetkellä vaikuttaa sellaiselta varmalta tokan kierroksen alkupuoliskon varaukselta.

Ahon kisat eivät välttämättä antaneet parhaita mahdollisia näyttöjä skouteille, Lisäksi pienehkökokoinen pelaaja, joten toisen kierroksen varaus olisi hänen kohdallaan hyvä saavutus. Uskon kuitenkin enemmän, että lipuu odotetummin sinne kolmoskierrokselle, ellei sitten räjäytä pajatsoa alle 18-vuotiaiden kisoissa.

Nättinen ei mahtunut nuorten kisoihin, mutta meikäläisen papereissa hän on tästäkin huolimatta kolmas NHL-varauksen saava pelaaja Rantasen ja Hintzin jälkeen. Näin jälkiviisaana mietin jopa, että olisiko ollut jo nyt käyttöä alle 20-vuotiaiden kisoissa? Koko ja monikäyttöisyys ovat niitä asioita, jotka puoltavat Nättisen aikaista varausta. Voi jopa yllättää ja mennä toisella kierroksella, mutta veikkaan kolmoskierroksen alkua tässä kohtaa todennäköisimmäksi.

Saarelan tilanne on kinkkinen. Peli ei ole ollut ihan sitä, mitä se olisi voinut olla, ja kun loukkaantumiset kiusaavat edelleen, on luonnollista, että varausvuoro tippuu. Jos jotain pitäisi heittää, niin veikkaisin tylysti vasta vitoskierrosta.

Joni Tuulola ei kisoissa loukkaantumisen takia pelannut, mutta mielestäni hän on selkeästi paras varattava suomalainen pakki tulevan kesän draftissa, vaikkei Nikukaan huono ole. Yli-ikäisenä varataan varmasti johonkin, sillä raamitkin ovat hyvät Tuulolalla. Neloskierros sanon minä.

Vehviläinen on eittämättä taasen se paras veskari Suomesta. Aineksia on sellaiseksi suht kovaksi ryöstöksi, sillä pienemmällä tapetilla Vehviläinen saa pelailla Mestistä, koska Liigassa vakituisia pelejä on erittäin vaikeaa saada, etenkään JYPistä. Toisaalta suomalaisen maalivahdin leima saattaa myös vaikuttaa positiivisesti varausnumeron pienuuteen. Veikkaan kuitenkin vitoskierrosta.

Ja loppuun vielä TOP10:

1. Rantanen (1. kierros)
2. Hintz (2. kierros)
3. Nättinen (3. kierros)
4. Aho (3. kierros)
5. Tuulola (4. kierros)
6. Saarela (5. kierros)
7. Vehviläinen (5. kierros)
8. Niku (6. kierros)
9. Vainio (6. kierros)
10. Heljanko (7. kierros)
 
Viimeksi muokattu:

Apheu

Jäsen
Itse toivoisin, että McDavid päätyisi nimenomaan Coyotesiin. Seurassa ei ole aikoihin ollut ketään varsinaista tähtipelaajaa, mutta seura on sinnikkäästi sopivilla UFA-signauksilla, kovalla työnteolla ja potentiaalin äärirajoilla vetämisellä sekä kapteeni Doanin johdolla ollut jo vuosia liigan tasaisimpia suorittajia. Tämä huipentui 2012 konferenssifinaaleihin, joissa ei sitten ihan riittänyt järkyttävässä iskussa tuolloin ollutta Kingsiä vastaan. Sitten kesällä lähti mm. Ray Whitney ja siitä on alkanut Coyotesin pieni alamäki, jota on loivennettu jälleen hyvillä kaupoilla ja signauksilla. Mutta nyt väistämättä jo mm. Doanin vanhetessa tuo hyökkäys kaipaisi sitä tähtikaliiberin kaveria. Domi-McDavid -kaksikko olisi todella hieno parivaljakko Coyotesilla tulevaisuudessa, sekä Doan saisi vielä kauden-parin ajan opettaa McDavidia johtavaksi pelaajaksi organisaatiossa. Tämä olisi mielestäni hieno tarina.

Kaikkein vähiten itse haluaisin, että Edmonton saa jälleen kerran kärkivarauksen. Itselle on jotenkin alkanut tulla vielä pari kautta sitten suht sympaattisesta seurasta melkoinen inhokki. Tuo jatkuva keväinen luovuttaminen, suorastaan käsittämätön puuhastelu ja jatkuva surkea suorittaminen lukuisista kärkivarauksista huolimatta ei kyllä nostata mitään sympatiapisteitä.

Ei se voi olla sattumaa, että lähtien vuodesta 2009 tähän päivään nuo Oilersin kärkivaraukset ovat pettäneet odotuksiin nähden enemmän tai vähemmän. 2009 Pääjärvi, jonka NHL-ura alkaa pikkuhiljaa olemaan paketissa, tai siltä ainakin kovasti näyttää. "Oikealla kehityksellä", eli aikaa antamalla tuolta draftista alkaa nyt vasta kuoriutua pelaajia, jotka jatkuvalla kehityksellä alkavat nyt olla NHL-pelaajia. Esim. Pääjärven jälkeen varatut Leddy, Ellis, Kreider, Johansson, Palmieri, O'Reilly, Silfverberg, Chiasson, Tatar, R. Smith.. Sen jälkeen 2010 Taylor vai Tyler -taistelu taitaa nyt sitten olla vihdoin olla taputeltu, eiköhän jokainen seura valitsisi Seguinin ensimmäisenä. RNH ei ole myöskään lähelläkään omasta mielestäni sitä, mitä on odotettu. Meneekö tulevaisuudessa rauhassa kehitetyt muut sentterit RNH:n edelle tuosta draftista.. Zibanejad, Scheifele? 2012 Yakupov ja hänen peluuttamisensa on mielestäni ollut käsittämätöntä. Kolmosketjussa rouhijoiden kera. Menikö tässä taas yksi suuri lupaus? Filip Forsberg dominoi tällä hetkellä Predatorsin ykkösketjussa, varattu numerolla #11/2012. Darnell Nursen kanssa Edmonton toimii oikein, mutta miksi ihmeessä he tekivät jälleen saman virheen noiden hyökkääjien kanssa, mitä on tehty tässä jo vuosi toisensa perään (omasta mielestäni). Draisaitl vetelee jotain kolmosketjun roolia tuolla. En vaan ymmärrä. Buffalo fiksuna palautti Reinhartin junioreihin, mutta Oilers tekee jälleen samat virheet toisensa perään.

Siksi en toivoisi, että Oilers enää mitään McDavidia tuonne saisi. Palasia on jaeltu heille aivan tarpeeksi. On jonkun muun joukkueen vuoro saada supertähti. Coyotes kaikkein mieluiten, mutta miksei Buffalokaan, siellä tehdään kuitenkin hyvää rakennusprojektia ja ajatellaan myös nuorten pelaajien etua, kuin sitä, että nuoret heti kehiin, jos pystyisivät joukkuetta kannattelemaan ja olemaan joukkueen kiiltokuvina. Blue Jackets ansaitsisi myös tuonne supertähden, mutta toivon heidän yltävän playoffeihin. Miksei myös Carolina ja Ottawa.

Ja tosiaan, mikäli Leafs sukeltaisi vähän ja voittaisi lotteryn ja nappaisi McDavidin ja Buffalo seuraavalla vuorolla Eichelin, siitä tulisi varmasti aivan käsittämättömän hieno taistelupari. McDavid kanukkijoukkueeseen ja Eichel jenkkijoukkueeseen, joilla on muutenkin jo rivalry -henkeä.
 

Grinder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canes, TPS, Wizards
He taitaa ainakin olla varmaa, että Rantanen kohensi asemiaan. Mikäli häntä ei TOP20:ssä varata, niin tässä kohtaa kautta se olisi yllätys. Lähempänä TOP10-varausta kuin sitä, ettei mahtuisi ekaan kahteenkymppiin. Selkeästi tulee olemaan ensimmäinen suomalainen, joka NHL:ään varataan. Nähdäkseni oli nuorten kisoissa selvästi parempi kuin esimerkiksi poikkeuksetta rankeissa TOP10:een povattu Tshekin Zacha tai Kanadan Crouse.

Bob Mckenzie ainakin totesi eilen Suomi-Ruotsi ottelun erätauolla Rantasen olleen yksi turnauksen vakuuttavimmista kesällä varattavissa olevista pelaajista. Omasta mielestä oli kisoissa McDavidin ja ehkä Eichelin jälkeen paras kesällä varattavista pelaajista. Jos Rantanen pelaa hyvän loppukauden, uskon että tulee TOP10-varaus. Toivottavasti sai kisoista itseluottamusta etenkin maalintekoon.
 

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Slovakialaisittain mielenkiintoinen draft tulossa. Ainakin Erik Černák, Christián Jaroš, Radovan Bondra, ja Matej Tomek varataan suurella todennäköisyydellä. Černák varataan todennäköisesti 1-3 kierroksella, ja Tomek saattaa myös olla ensimmäisten kierroksen varauksia. Bondrasta on hankala sanoa, kun ainakin Eliteprospects on luokitellut hänet ihan top prospectiksi, mutta muualla häntä ei sellaiseksi ole luokiteltu. Veikkaan että menee 3-5 kierroksella. Jaroš on esiintynyt meneillä olevissa alle kaksikymppisissä mielestäni hyvin. Viidennen kierroksen varaukseksi oli jossain ainaki arvioitu, mutta uskon että varataan hieman pienemmällä numerolla. Joka tapauksessa, hyvä drafti näyttäisi tulevan pitkästä aikaa Slovakialle.
 

Jaws

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, San Jose Sharks, Slovakia, Baltimore Ravens
Slovakialla tosiaan ihan kelpo nimiä, kuten @red.machine tuossa yllä listasi. Tomek on lupaava maalivahti ja pelannut hienon kauden P-Amerikassa. Maalivahtien kanssa on aina arvoitus, milloin menevät, mutta Tomek on yksi lupaavimmista slovakkimolareista vuosikausiin. Černák saattaa mennä ensimmäisellä kierroksella, mutta veikkaisin valuvan toiselle kirrokselle. Itsekin olen povannut Bondrasta draftin yllättäjää, isokokoisena hyökkääjänä saattaa mennä yllättävän korkealla. Jaroš on toinen samanmoinen jässikkä, mutta tämä puolustaja mennee hieman myöhemmin. Kaikkein mielenkiintoisinta slovakialaisittain on kuitenkin se, millä kierroksella ja mihin joukkueeseen Denis Godla varataan. Oli jo viime vuonna varauskelpoinen, mutta silloin ei kelvannut kenellekään. Joku NHL-joukkue halunnee kokeilla tämän kortin.

Omat arvioni:

Erik Černák 2. kierros
Matej Tomek 2. kierros
Radovan Bondra 3./4./5. kierros
Christian Jaroš 4./5. kierros
Denis Godla 4./5./6./7. kierros

Seiskakierroksella voi tulla vielä jokin yllätysnimi, mutta jotenkin en usko, että viittä enempää Slovakiasta menisi.
 

Dissonanssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Moderaattorit
Kaikkein mielenkiintoisinta slovakialaisittain on kuitenkin se, millä kierroksella ja mihin joukkueeseen Denis Godla varataan. Oli jo viime vuonna varauskelpoinen, mutta silloin ei kelvannut kenellekään. Joku NHL-joukkue halunnee kokeilla tämän kortin.

Omat arvioni:

Erik Černák 2. kierros
Matej Tomek 2. kierros
Radovan Bondra 3./4./5. kierros
Christian Jaroš 4./5. kierros
Denis Godla 4./5./6./7. kierros

Seiskakierroksella voi tulla vielä jokin yllätysnimi, mutta jotenkin en usko, että viittä enempää Slovakiasta menisi.

Ovathan nämä Godlan kaltaiset yllättäjät aina sympaattisia, mutta kyllähän mopo karkailee aika pahasti, jos joku nyt vakavissaan kuvittelee, että yksikään NHL-joukkue tulee käyttämään edes seiskakierroksen varausvuoron (puhumattakaan esim. neloskiekasta) pienikokoiseen, varausvuonna 20 vuotta täyttävään kaveriin, jolla ei ole mitään näyttöjä miesten peleistä, ja jonka näytöt perustuvat muutamaan peliin junnujen kisoissa.

Godlahan ei ollut pelkästään varauskelpoinen viime kesänä, vaan jo vuonna 2013, sillä hän on Juuse Saroksen kanssa aika tasan samanikäinen.

Olen yllättynyt, jos saa edes ELC:n johonkin NHL-seuraan offseasonilla. Tätä en pidä kuitenkaan mahdottomana. Varausta kylläkin.

edit. Jos en väärin muista, niin eurooppalaisille kavereille ei saa tehdä sopimusta ilman varausta ennen kuin tietyn iän jälkeen, joten se saattaa nostaa mahdollisuuksia pieniksi. Viime vuosilta ei tule mieleen kuin Gudlevskis, joka olisi varattu selvästi yli-ikäisenä,mutta hän on melkein 15 senttiä pidempi ja hänellä oli kovemmat näytöt kovemmista liigoista.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös