RonSwanson
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- ManU, HIFK, Pittsburgh Steelers, Die Mannschaft
Kovasti NFL:ssä arvostetaan varamiehenä juuri tälläisiä veteraani quuppia, tyyliin Weeden, Vick, Hasselbeck, Orton jne. Itse näkisin asian juuri päinvastoin. Eli nuoria kavereita backupeiksi ja sitä kautta kasvamaan NFL pelinrakentajiksi. Sieltä sitten nousee näitä Tom Bradyjä, Aaron Rodgerseja ja Tony Romoja kun heille tilaisuus tulee. Taisivat kaikki kolme nousta juurikin vara pelinrakentajan tontilta ykköseksi?
Toi logiikka voi kuulostaa tosi järkevältä kun luettelee kyseiset esimerkit, mutta ainakin Tom Bradyn kohdalla ei voida puhua mistään "menestysreseptistä", joka olisi millään tavalla toistettavissa. Tom Brady oli draft pick nro 199, ja voitti ensimmäiselä täydellä kaudellaan Super Bowlin. Go ahead and do that. Loppu on historiaa kyseisen jampan kohdalla.
Aaron Rodgers taas oli draftin varaus nro 24, ja hän on "valunut" noin alas, hänestä puhuttiin ihan draftin ykkösvarausta. Joten ensinnäkin hänen kohdalla oli ihan suunniteltua, että miehestä tulee Packersien startteri Brett Favren jälkeen, ja toisekseen yhdelläkään joukkueella ei ole varaa käyttää ekan kiekan varausta kuuppaan, joka suunniteltaisiin kahdeksi-kolmeksi vuodeksi penkille istumaan. Rodgersin kohdalla kävi näin, mutta ei Green Bayta oikein voi syyttääkään siitä, että ovat numerolla 24 ottaneet pelaajan, jota rankattiin jonnekkin top-vitoseen tms. Tarkistin nyt wikistä, että Rodgers tosiaan oli kolme kautta yhden kaikkien aikojen kuupan back-up ennen kuin sai starterin paikan samassa joukkueessa. Ei tuokaan ihan kuulosta uudestaan toteuttavalta kuviolta.
Tony Romo on ilmeisesti ollut varaamaton pelaaja, kenet Dallas on signannut, ja kolmen penkillä istutun kauden jälkeen mies on saanut näytönpaikan ja käyttänyt sen. Hyvä Tony, ei siinä mitään. Jos kuitenkin pohditaan, että tämä olisi se "oikea" keino toimia back-up kuuppien kohdalla, niin heti tulee ainakin pari kysymysmerkkiä mieleen: voiko menestystä hakeva joukkue toimia näin? Eli unohdetaan Titansit ja Redskinsit jne., niin olisiko muuan Steelers voittanut San Diego Chargersin maanantaina jollain varaamattomalla rookie qb:lla? Toinen on juuri tämä draftaamattomuus vs. ykköskiekan pick. Yleensähän siihen on nimittäin jokin syy, jos pelaajaa ei yksikään kolmestakymmenestä joukkueesta valitse seitsemän kierroksen aikana. Onko oletettua, että varaamattomasta pelaajasta kehittyy NFL-tason äijää, ja vastapainona taas tämä menestystä hakeva joukkue: ykköskiekan pickillä olisi kyllä hyvä saada jo ensi kaudella startteri, tai vähintään pelaaja joka jollain tavalla kantaa kortensa kekoon (kakkos-RB, rissu, jne.). Onko mahdollista käyttää draft pick siihen, että se kantaa hedelmää neljän vuoden päästä, ja olla silti hyvä jengi ensi kaudella? Kakkos-QB:n rooliin ei myöskään kovin moni lupaava pelaaja halua joutua, sillä esim. Eli Manning ei ole missannut peliäkään kymmeneen vuoteen, niin ei siinä kauheasti saa näytönpaikkoja. Ben Roethlisbergerilla on saman pituisella uralla nyt 13 peliä, joissa ei ole pelannut, joten ei siitäkään keskimääräisesti laskettuna montaa näytönpaikkaa per kausi saa.
Nyt tuli vähän dumaava mielipide heitettyä, mutta minä näen homman juurikin niin, että ykkös-QB:n on oltava sellainen, joka pelaa kaikki 16 peliä ilman loukkaantumista, ja kakkosena on hyvä olla kokenut kaveri, joka pystyy silti voittamaan pelejä, pelaamalla ns. "virheetömästi". Vertaan tässä nyt Vickin Baltimore peliä, jonka Steelers olisi paremmalla potkaisijalla voittanut: heitot osuivat hyvällä prosentilla, mutta jaardeja kertyi niukasti, joku 160. Tärkeintä oli kuitenkin olla heittämättä inttereitä ja sitä kautta munaamalla peliä.
Draft järjestelmä pitää huolen siitä, että lupaavimmat pelaajat eivät yleensä päädy hyvien joukkueiden haltuun. Ellei joskus kävisi niin, että lähes joka joukkueella olisi hyvä ykkös-QB, niin sitä ennen en näe kovin mahdollisena tälläistä kasvattajareseptiä. Muutenhan tuo QB-ruletti pyörii niin, että paikkoja on olemassa 32 ja niistä ehkä 15 on joka kausi edes jonkinlaisen tappelun alla, loput suurinpiirtein sementoituja.
Heittäkään tähän vastausta, tuliko ajateltua liian lyhytnäköisesti vai mitä mieltä kokeneemmat NFL-seuraajat on?