Jos sitä taas sanoisi pari sanaa viimeisimmistä peleistä... Tappio Rangersille oli kitkerä pala varsinkin siksi, että peli oli kolmannen erän puoliväliin saakka hyvin Devilsin hanskassa. Varsinkin avauserässä Devils oli vieraita selkeästi parempi ja tehokas ylivoimapelaaminen oli vienyt joukkueen kahden maalin karkumatkalle. Sitten kuvaan astuivat henkilökohtaiset virheet ja suoranainen huono tuuri. Tappiosta huolimatta paikallispeli oli kokonaisuutena kauden kuudesta ottelusta Devilsin vahvin esitys joukkueena, joten pelistä jäi hyviäkin asioita käteen. Kuten nyt vaikkapa kautensa avanneen Damien Brunnerin virkeä esitys ja tosiaan nuo Jagrin, Henriquen ja Merrillin viimeistelemät ylivoimaosumat.
Mike Cammalleri pelasi ensimmäinen virallisen Hudson-joen taistelunsa ja hänellä oli peli kirjaimellisesti lavassaan. Hän otti 3-1-tilanteessa epäonnisen jäähyn nepattuaan kiekon pleksin yli ja jäähyn aikana Rangers tuli maalin päähän. Cammallerilla oli hetkeä myöhemmin huippupaikka paikata takaisku ja ratkaista ottelu, mutta luja laukaus kilahti yläputkeen ja minuutin kuluttua tästä Rangers tasoitti ottelun. Omassa päässä kamalan harhasyötön antanut Marek Zidlicky saa tosin ottaa Rangersin 3-3-tasoituksen piikkiinsä. En tiedä, mitä Zidlicky oikein ajatteli heittäessään kiekon sokkona kulmasta oman maalin eteen. Ilmeisesti tarkoitus oli siirtää limppu Travis Zajacille, mutta riskinotto kostautui ja syöttö meni täysin harakoille.
Ottelun plussat ja miinukset
+ Damien Brunnerin pirteä esitys
+ Kolme ylivoimaosumaa
+ Ensimmäisten 50 minuutin esitys
- Munittu kahden maalin johto
- Sekava alivoimapelaaminen
- Zidlickyn karkea moka, joka maksoi kalliin takaiskumaalin
Kolmen ottelun voittoputki on vaihtunut kolmen ottelun tappioputkeen. Vieraskiertueen päättänyt ottelu Capitalsia vastaan repesi kolmannessa erässä, kun jäähyihin sortunut Devils väsähti ja pakka hajosi. Kotiavaus Sharksia vastaan oli kohtuullinen esitys, mutta vieraiden tehokas ylivoima ja tiivis alivoima olivat Devilsille liikaa.
Jäähyily on merkittävin yksittäinen syy, miksi Devils on hävinnyt kolme viimeisintä peliään. Kuudessa pelissä paholaiset ovat keränneet jo 29 kakkosta, eli noin viisi per ottelu, mikä on about kaksi jäähyä per ottelu enemmän kuin kolmen neljän edellisen kauden aikana. Kuusi ottelua on tietenkin tilastollisesti mitättömän pieni otos, eikä näistä lukemista kannata viedä johtopäätöksiä kovin pitkälle. Devilsin kauden aloitus on usein ollut ailahteleva ja senpä takia en ole nytkään vielä järin huolissani esityksistä.
Liiallinen jäähyily on johtanut ensimmäisissä otteluissa toiseen/toissijaiseen ongelmaan, eli yskähtelevään alivoimapelaamiseen. Parin edellisen kauden ajan liigan eliittiin kuulunut alivoimapeli on ollut varjo entisestään vaivaisella 72,1 prosentin teholukemilla. Devilsin av-neliö on murrettu toistuvasti (liian helposti) ja viime lauantain Sharks-ottelu on tästä oivallinen esimerkki.
Pavelski ja
Couture saivat viimeistellä maalit Devilsin av-neliön keskeltä. Voltshenkovin ja Faynen lähtö näkyy kenties parhaiten juuri alivoimalla, koska molemmat olivat eritoten mainioita syöttölinjojen peittäjiä. Vaikka jäähyjä muuten tappavat pitkälti samat kasvot kuin vuosi sitten, nelikon toiminta on jälleen opeteltava uudelleen, eivätkä nuoret puolustajat vielä ole lähelläkään sitä suoritusvarmuutta, mikä Faynella ja A-trainilla oli. Runsas jäähyily on johtanut myös siihen, että Greeneä ja Salvadoria joudutaan kuormittamaan runsaasti.
Devilsin av-pelaaminen on nostettu esille myös Bergen Recordin ja Newark Star-Ledgerin jutuissa.
Tom Gulitti lähestyy aihetta ensisijaisesti tilastojen kautta ja Star-Ledgerin populistinen Rich Chere puolestaan
ottaa käsittelyyn fanien kritisoiman Bryce Salvadorin esitykset. Kapteeni myöntää, ettei ole pelannut häävisti alkukaudella, mutta uskoo pystyvänsä parempaan.
I think where my game is at is not where I want it to be at, Salvador admitted. Each game I’m getting to where I want to be. You’re never happy with your game. You never want to get complacent. You always want to improve on it. From where it’s at now, I know I can still improve on it.
Kapteeni Salvadoria voidaan toki osoitella ihan perustellusti, kun katsotaan alivoiman onnistumista. Hän on ollut jäällä seitsemässä takaiskumaalissa kahdeksasta, mikä on sinänsä surkea lukema, mutta on ensisijaisesti seurausta siitä, että Salvadoria on jouduttu peluuttamaan runsaasti alivoimalla. Tietenkään Salvador ei ole syypää läheskään kaikkiin päästettyihin maaleihin, vaan henkilökohtaisia virheitä ovat tehneet monet muutkin. Silti alkukauden aikana vastustaja on huolestuttavan usein korkannut Devilsin av-neliön auki nimenomaan Salvadorin tontilta. Edellä linkitetty Couturen osuma on tästä esimerkki ja toinen esimerkkitapaus otettakoon Florida-ottelusta, jossa
Derek McKenzie suti ylivoimalla joukkueen ainokaisen. Näissä molemmissa esimerkeissä Salvador ajautuu tilanteesta ulos ja vastustajalle avautuu hyvä syöttölinja maalin eteen. Kauden ensimmäisten pelien perusteella vaikuttaa valitettavasti siltä, ettei Salvador enää niin sanotusti riitä, vaan aika on todellakin ajanut hänestä ohi. Ehkä hänkin nostaa tasoaan kauden edetessä, mene ja tiedä.
Katsotaan nyt kuitenkin, mihin suuntaan itse kunkin henkilökohtaiset esitykset ja joukkueen alivoimapelaaminen kehittyy ennen tuomioiden jakamista. Todennäköisesti alivoimapelaaminenkin kohenee reilusti kauden edetessä ja oman alueen pelaamisen tiivistyessä. Alivoimaa arvioitaessa myös huomioitava se, että varsinkin alivoimalla joukkue totuttelee vielä toimintaa Cory Schneiderin kanssa. Pete DeBoer kommentoi osuvasti, että yskähtelevän alivoimapelaamisen taustalla on myös pelirohkeuden puute, joka passivoi (alivoima)pelaamista.
I think we’ve got to get back to doing what we do best on the PK and that’s being aggressive and being hard to play against and taking advantage of opportunities to be aggressive, DeBoer said. I think what happens is, like different parts of your game, when you get scored on early you lose a little confidence, you tend to sit back a little bit more and a lot of times that’s totally counterproductive. You look around the league and the teams that have struggled on the penalty kill, when you lose that confidence to makes plays and it doesn’t feel good, it’s hard to get out of that. And that’s what we’re dealing with right now.
Muuta pientä
- Jordin Tootoo sai kipeän osuman jalkaansa Dan Girardin laukauksesta ja hän on sivussa ainakin pari seuraavaa ottelua. Devils ei ole kommentoinut vamman laatua tarkemmin. Myös Martin Havlatin pelikunto on vielä epävarma, vaikka hän pelasikin Rangersia vastaan. Tootoon poissaolo avaa yhden paikan kokoonpanossa (todennäköisesti Tuomo Ruudulle) ja Jacob Josefsonkin saattaa viimeinkin päästä viimein tositoimiin, jos Havlat ei pysty pelaamaan.
- Martin Havlatista puheen ollen tässä vielä
kuvamateriaalia Havlatin lärvistä 56 tikkiä vaatineen parsimisoperaation jälkeen. Havlat antoi tapauksen jälkeen
näytteensä hirtehisestä tshekkihuumorista, joka kukkii tätä nykyä Devilsin pukukopissa.
I’m just waiting for Lou (Lamoriello) to come tell me that I have to shave, but I’ve got to wait a little bit to take out the stitches. But, I’m ready.
- Cory Schneider aloittaa perjantai-illan Stars-pelissä. Pete DeBoerin mukaan lauantain vieraspelin torjuntavuoro on vielä avoin, mutta Schneiderille annettu vapaapäivä voisi viitata siihen, että hän pelaa viikonvaihteen molemmat pelit.