Re: Upea ketju (kateellisten dissauksesta huolimatta)
Viestin lähetti krobbe
Noiden kaikkien muistamien huippunimien lisäksi omaan humeettiini on jättäny lähtemättömän jäljen herra nimeltä Nikolai Drozdetski. Harmi, että kaveri oli julkisuuden valokeilassa aivan liian lyhyen ajan, ilmeisesti ongelmia Tihonovin kanssa niin kuin The O J tuolla kertoikin. Mikä oli muuten Nikolain pelipaikka ja numero maajoukkueessa?
Nikolai Drozdetski on eräs minunkin suosikeistani. Hän kuuluu näihin vähemmän tunnettuihin suuruuksiin, mutta oli omana aikanaan maailman parhaita laitahyökkääjiä.
Drozdetski tuli nuorena miehenä, n. parikymppisenä, Leningradin SKA:sta ZSKA:han yhdessä myöhemmin supertähteyteen nousseen Aleksei Kasatonovin kanssa. ZSKA:n ja maajoukkueen valmentaja Viktor Tihonov oli huomannut Drozdetskin kyvyt tämän pelatessa SKA:n joukkueessa, ja lupasi Drozdetskille paikan maajoukkueessa, jos tämä tulisi ZSKA:han pelaamaan.
Drozdetski siis saapui ZSKA:han kaudelle 1979-1980, ja debytoikin maajoukkueessa jo huhtikuussa 1980 Suomea vastaan (punakone voitti ottelun 8-3).
Ensimmäiset MM-kisat Drozdetski pelasi keväällä 1981, ja oli heti turnauksen parhaita pistemiehiä. Drozdetski pelasi noissa kisoissa yhdessä legenda Aleksandr Maltsevin ja Vladimir Golikovin kanssa, ja pisteiden valossa ketju oli Neuvostoliiton paras turnauksessa (parempi kuin mm. supertroikka Krutov - Petrov - Makarov).
Saman vuoden syksyllä Drozdetski oli voittamassa Kanada Cupia, samoin vuosien 1982 ja 1983 MM-kultia ja vuoden 1984 olympiaturnausta. Drozdetskin uran alku oli siis loistelias, ja mies voitti muutaman vuoden sisään kaiken mahdollisen kansainvälisessä kiekkoilussa.
Kesällä 1984 Drozdetski loukkaantui, ja joutui jättämään väliin vuoden 1984 Kanada Cupin (Slava Fetisov oli myös pois kyseisestä turnauksesta loukkaantumisen vuoksi). Kevään 1985 MM-kisoissa Drozdetski oli jälleen mukana, mutta runkosarjan ylivoimaisesti voittanut Neuvostoliitto romahti mitalisarjassa yllättäen pronssille. Drozdetski oli kuitenkin edelleen turnauksen parhaita pelaajia.
Hyvistä esityksistä huolimatta vuoden 1985 MM-kisat jäivät Drozdetskin viimeiseksi arvoturnaukseksi. Jonkin verran boheemin luonteen omanneen Drozdetskin ja Viktor TIhonovin välit menivät pahasti poikki. Niinpä Tihonov pudotti Drozdetskin pois maajoukkueesta vuoden 1986 MM-kisoista, ja tästä, ja paljosta muustakin suivaantuneena Drozdetski palasi takaisin Leningradiin. Siellä hän pelasi uransa loppuun.
Drozdetski ei ollut pelityyliltään tyypillinen neuvostolaituri. Hänen luistelutyylinsä ei ollut Sergei Makarovin tai Viktor Shalimovin tapaan kevyttä ja pehmeää, vaan enemmänkin pohjois-amerikkalaiseen tyyliin rynnivää ja kulmikasta. Drozdetskia voidaan pitää voimalaiturina (vaikkei tuota termiä 1980-luvulla tunnettukaan), sillä hänen pelityyliinsä kuului suoraviivainen rynniminen maalin edustalle ja kiekkojen kaivaminen kulmissa.
Ei kannata kuitenkaan ajatella, etteikö Drozdetski olisi ollut taitava pelaaja. Sitä hän toki oli. Hänen mailatekniikkansa oli ensiluokkaista, ja tarkka ja tulinen rannelaukaus lähti nopeasti ja vaikeasta asennosta. Drozdetski oli eittämättä 1980-luvun alun aivan parhaita pelaajia koko maailmassa. Sitä todistaa hänen suuri roolinsa sen ajan maailman parhaassa kiekkojoukkueessa.
Drozdetskin ura huipulla oli lyhyt, vain n. viisi vuotta, mutta sinäkin aikana hän jäi monen kiekkojännärin mieliin taitavana, persoonallisena ja karismaattisena pelaajana. Hän myös pelasi Neuvostoliiton maajoukkueessa aikana, jolloin sen iskukyky oli paras sen historiassa. Hän saavutti urallaan monta suurta voittoa, ja jää historiaan yhtenä kiekkoilun suurista pelaajista. Aivan supertähtiluokkaan häntä ei silti voida nostaa pitkälti uran lyhyydestä johtuen.
Nikolai Drozdetskin poika, Aleksandr, pelaa nykyisin kiekkoa Ak Bars Kazanin joukkueessa Venäjän pääsarjassa, ja kuuluu sarjan lupaaviin nuoriin pelaajiin. Aivan isänsä veroinen lahjakkuus Aleksandr ei kuitenkaan ole.
EDIT: Niin, se pelipaikka ja numero. Drozdetski pelasi yleisimmin oikean laitahyökkääjän paikalla, mutta pystyi tarvittaessa pelaamaan myös vasemmalla, kuten vuoden 1984 olympiaturnauksessa, jossa hän pelasi yhdessä Spartakin miesten Viktor Tjumenevin ja Aleksandr Kozhevnikovin kanssa.
Drozdetski aloitti maajoukkueessa numerolla 15, mutta vaihtoi numeronsa numeroon 13 vuoden 1981 Kanada Cupissa. Numero vaihtui siksi, ettei Drozdetski luonnollisesti voinut pelata numerolla 13 ennen Boris Mihailovin lopettamista maajoukkueessa.