Neuvostoliiton parhaat joukkueet

  • 18 031
  • 79
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Kaikkien aikojen parasta neuvostomaajoukkuetta lienee vaikea nimetä, koska maa hallitsi kansainvälistä jääkiekkoa kolmen vuosikymmenen ajan, ja näinä vuosina joukkueessa pelasi yksi toisensa jälkeen parempia pelaajia.

Jos kuitenkin halutaan nostaa pari joukkuetta ylitse muiden, niin oma valintani kohdistuisi joko vuoden 1970 joukkueeseen, tai vuosien 1978-1984 joukkueisiin.

Neuvostoliitto voitti yhdeksän maailmanmestaruutta putkeen vuosina 1963-1971. 1960-luvulla maan kiekkoilun taso nousi räjähdysmäisesti. Vielä vuosikymmenen alussa se kärsi tappioita Kanadan amatöörimaajoukkueille, mutta kymmenen vuotta myöhemmin sen pelaajat olivat jo nousseet parhaiden NHL-ammattilaisten tasolle, kuten vuoden 1972 Super Series todisti!

Kehitys oli siis huimaa. Varmaan suurimmat tekijät kehityksen nousussa olivat kiekkoilun suosion kasvu nuorison keskuudessa ja tieteellisen ammattimainen ote pelaajavalmennukseen.

1960-luvun nousun pääarkkitehtejä oli varmasti valmentaja Anatoli Tarasov, josta tuli eräänlainen neuvostokiekkoilun ikoni. Tarasov johdatti maajoukkueen yhdeksään peräkkäiseen maailmanmestaruuteen.

1960-luku tuotti myös moni loistavia pelaajia. Vuosikymmenen alkupuolelta muistetaan erityisesti ZSKA:n huippuketju Venjamin Aleksandrov - Aleksandr Almetov - Konstantin Loktev, sekä Spartakin aivan yhtä loistava Jevgeni Majorov - Vjatsheslav Starshinov - Boris Majorov. Puolustuksessa esiin nousivat erityisesti Vitali Davidov, Viktor Kuzkin ja Aleksandr Ragulin, josta tuli myöhemmin käsite. Myöhemmällä iällä Ragulin hidastui ja kangistui, mutta mukana hän oli - aina.

Vuosikymmenen puolivälissä mukaan tuli myös herra nimeltä Anatoli Firsov, liukasliikkeinen ja äärettömän voimakas vasen laitahyökkääjä, jota jotkut pitävät edelleen parhaana neuvostopelaajana kautta aikojen. Firsov oli ehkä ensimmäinen neuvostokiekkoilija, jota todellisuudessa voitiin pitää jopa maailman parhaana pelaajana ainakin omalla pelipaikallaan. Tosin vertailu parhaisiin kanadalaishuippuihin on vaikeaa, koska Firsov ei heitä koskaan kohdannut kiekkokaukalossa. Firsov tiputettiin maajoukkueesta keväällä 1972 valmentaja Vsevolod Bobrovin toimesta, koska erimielisyydet pelaajan ja valmentajan välillä kävivät liian suuriksi.

1960-luvun loppuvuodet olivat edelleen neuvostokiekkoilun menestystarinaa. Se voitti jokaisen turnauksen, mutta voitot eivät aina olleet ylivoimaisia. Esimerkiksi vuoden 1969 MM-kisoissa se hävisi kaksi kertaa Prahassa hurmiossa pelannutta Tshekkoslovakiaa vastaan, mutta voitti silti mestaruuden, koska tshekit menivät häviämään Ruotsille kaksi kertaa.

Nuo vuoden 1969 kisat olivat eräänlainen uuden aikakauden alku neuvostokiekkoilussa. Turnauksessa debytoivat Valeri Harlamov, Vladimir Petrov, Boris Mihailov, Aleksandr Maltsev ja Vladimir Lutshenko. Pari vuotta aikaisemmin maajoukkueeseen olivat tulleet mm. Aleksandr Jakushev, Vladimir Vikulov ja Vladimir Shadrin. Vuosi myöhemmin, vuonna 1970, mukaan tulivat vielä Valeri Vasiljev ja Vladislav Tretjak. Tulevan vuosikymmenen suurpelaajat saivat "kasteensa" maajoukkueessa.

Tästä Trojka Petrovasta tuli jääkiekkoilullinen käsite 1970-luvulla. Siitä tuli neuvostokiekkoilun pelottavan hyökkäyspelin symboli. Kun Neuvostoliitto oli tappiolla, jätettiin Trojka Petrova jäälle useiksi minuuteiksi, ja useimmiten kiekko kaivettiin vastustajan maalissa. "Petrovilaisia vastaan tarvittaisiin kuusi miestä ja tukku onnea!", huokaisi eräs turhautunut ruotsalaispelaaja 1970-luvulla.

Yhtään huonommaksi ei jäänyt Aleksandr Maltsevin ura verrattuna "petrovilaisiin". Moskovan Dynamon yksinäisenä tähtenä Maltsev ei kuitenkaan koskaan päässyt maajoukkueessa kolmosketjua ylemmäs. Sillti Maltsev on MM-kisojen kaikkien aikojen 3. paras pistemies. Taidoiltaan Maltsev saattoi olla jopa Harlamovia edellä, mutta saman tason ketjukaverien puute esti häntä nousemasta yhtä legendaariseen asemaan kuin Harlamov. Maltsev ei myöskään koskaan loistanut NHL-ammattilaisia vastaan aivan yhtä kirkkaasti kuin Harlamov parhaimmillaan.

Vuonna 1970 Neuvostoliitolla oli monien mielestä kasassa nimekkäin joukkue kautta aikojen. Maalissa Tretjak. Puolustuksessa Vasiljev, Lutshenko, Ragulin ja Davidov. Hyökkäyksessä Firsov, Harlamov, Petrov, Mihailov, Maltsev, Vikulov, Shadrin, Jakushev ja Starshinov. Eipä ihme, että mestaruus tuli vuonna 1970.

1970-luvun alku jatkoi 1960-luvulta tutuissa tunnelmissa, mutta vuonna 1972 tuli ensimmäinen "työtapaturma" pitkään aikaan - Tshekkoslovakia vei maailmanmestaruuden kotonaan Prahassa vuonna 1972. Tosin venäläisiä varmasti lohdutti olympiakulta samana vuonna Sapporossa, jossa Valeri Harlamov lopullisesti löi itsensä läpi kansainvälisen kiekkoilun todellisena supertähtenä.

Syksyllä 1972 pelattiin sitten se kuuluisa Super Series Kanadan NHL-ammattilaisia vastaan. Kanadan odotettiin voittavan suhteellisen helposti, mutta ottelusarjasta tulikin sille todellinen painajainen. Neuvostoliitto oli joukkueena aivan Kanadan veroinen - se teki sarjassa enemmän maaleja kuin Kanada, päästi vähemmän maaleja kuin Kanada, ja jopa ampui enemmän kohti maalia kuin Kanada (todella erikoista, kun pelattiin NHL-pelaajia vastaan, jotka tunnetusti ampuvat joka paikasta!). Kanada joutui telomaan rikollisesti Neuvostoliiton parhaan pelaajan Harlamovin voittaakseen sarjan äärimmäisen niukasti. Kanadan valmentaja Harry Sinden määräsi ensin Phil Espositon telomaan Harlamovin, mutta Esposito kieltäytyi. Bobby Clarke ei kuitenkaan kieltäytynyt, ja jokainen kiekkofani tietää mitä siitä seurasi. Raukkamainen kahden käden viikateisku Harlamovin jalkaan, ja Harlamovista ei enää ollut Kanadalle vaaraa. Saikohan Clarke edes rangaistusta teostaan?

Joka tapauksessa Neuvostoliitti näytti niukasta tappiostaan huolimatta, että sen pelaajat olivat vähintään NHL-ammattilaisten tasolla. Se varmasti myös oppi paljon peleistä kapeiden kaukaloiden huippuja vastaan. Tulevan kevään Moskovan MM-kisoissa se oli ylivoimaisempi kuin koskaan aikaisemmin tai myöhemmin - se voitti kaikki ottelunsa maalierolla 100-18! Trojka Petrova jylläsi kaukalossa totisemmin kuin koskaan aikaisemmin, ja Vladimir Petrov voitti pistepörssin yli 30 tehopisteellä!

1970-luvun alussa maajoukkueeseen nousivat Tretjakin ja Vasiljevin lisäksi mm. puolustajat Aleksandr Gusev, Juri Ljapkin ja Gennadi Tsygankov. Vasiljev, Lutshenko, Gusev, Tsygankov ja Ljapkin olivatkin todellinen "superviisikko" Neuvostoliiton puolustuksessa koko vuosikymmenen ajan. Hyökkääjistä pinnalle vuosikymmenen alussa nousivat mm. Krylja Sovjetovin kolmikko Juri Lebedev - Vjatsheslav Anisin - Aleksandr Bodunov, joka pelasi todella hyvin Supersarjassa Kanadaa vastaan. Maajoukkueen portteja kolkutteli myös Spartakin Viktor Shalimov, mutta hän nousi todelliselle huipulle vasta vanhemmalla iällä.

Vuonna 1974 Helsingin MM-kisoissa tuli maajoukkueeseen ensimmäinen todellinen uusi superhyökkääjä sitten Trojka Petrovan ja Maltsevin. Hän oli Sergei Kapustin, Krylja Sovjetovissa silloin pelannut luokanopettaja. Kapustinista odotettiin jopa haastajaa Harlamoville maan parhaana hyökkääjänä, mutta aivan siihen Kapustin ei koskaan yltänyt. Kapustinin uraan vaikutti varmasti negatiivisesti se, että Rick Ley teloi hänen jalkansa WHA-sarjassa vähän samanlaisella kirvesiskulla kuin Clarke vuonna 1972. Puolikuntoisesta jalastaan huolimatta Kapustin pelasi hienon uran, ja on edelleen yksi MM-kisojen kaikkien aikojen parhaita pistemiehiä. Parhaimmillaan Kapustin oli pelatessaan 1970-luvun lopussa yhdessä Viktor Zhluktovin ja Helmut Balderiksen kanssa, ja 1980-luvun alussa pelatessaan yhdessä Sergei Shepelevin ja Viktor Shalimovin kanssa.

Vuoden 1972 MM-tappion jälkeen Neuvostoliitto korjasi tappionsa voittamalla MM-kultaa vuosina 1973, 1974 ja 1975. Vuonna 1975 Spartakin 24-vuotias Viktor Shalimov nousi huipulle, ja voitti jopa MM-kisojen pistepörssin ensimmäisissä kisoissaan. Tämä Shalimov on mielestäni yksi aliarvostetuimmista kiekkoilijoista koskaan. Hän oli ratkaiseva tekijä myös vuoden 1981 Kanada Cup voitossa. Shalimovin ja Kapustinin lisäksi näinä vuosina (1972-1976) Neuvostoliitto ei varsinaisesti tuottanut yhtään superpelaajaa, vaikkakin vuonna 1976 maajoukkueeseen nousseet Helmut Balderis, Sergei Babinov, Zinetula Biljaletdinov, Viktor Zhluktov ja Golikovin veljekset olivat kieltämättä aivan maailman eliittiä.

Olympiakullan Neuvostoliitto voitti myös vuonna 1976, mutta tämän jälkeen se hävisi MM-kullan kaksi kertaa peräkkäin Tshekkoslovakialle vuosina 1976 ja 1977. Vuoden 1976 turnaukseen liittyi sellainenkin kummallisuus, että tuolloin Neuvostoliitto hävisi B-sarjaan tippuneelle Puolalle 4-6! Lieneekö heikoin Neuvostoliiton maajoukkueen pelaama kiekko-ottelu koskaan?

Tshekkoslovakia oli juuri noina vuosina voimiensa tunnossa, ja sillä voidaan sanoa olleen kiekkohistoriansa paras joukkue kasassa (tosin vertailu Naganon joukkueeseen vaikeaa). Holecek, Dzurilla, Pospisil, Bubla, Novy, Hlinka, Stastnyn veljekset, Martinec, Kokrment, Ebermann, Cernik, Dvorak, Chalupa, Jiri Holik, Kaberle, Pouzar jne. Ei ihme, että tämä joukkue oli myös vuoden 1976 Kanada Cupin finaaleissa.

Tuohon Kanada Cupiin Neuvostoliitto ei lähtenyt parhaalla joukkueellaan. Kotiin jätettiin mm. Trojka Petrova kokonaisuudessaan, ja lisäksi Spartakin tehotrio Vladimir Shadrin - Aleksandr Jakushev. Se jäikin runkosarjassa kolmanneksi. Mutta sillä oli mukana paljon nuoria pelaajia, jotka kolme vuotta myöhemmin "räjäyttivät pankin" Challence Cupissa NHL:n All Stars miehistöä vastaan. Mukaan lähtivät mm. Zinetula Biljaletdinov, Aleksandr Skvortsov, Vladimir Kovin ja Sergei Babinov. Tässä turnauksessa näistä raakileista koulittiin huipputason miehiä.

Vuonna 1977 Neuvostoliitolla oli pelillisesti ylivoimainen joukkue (voitti Kanadan NHL-pelaajista kootin joukkueen 11-1), mutta se meni tunaroimaan mestaruuden hävittyään Ruotsille kaksi kertaa. Noissa kisoissa maajoukkueeseen nousi myös 18-vuotias jäntevä ja voimakas nuorukainen nimeltä Vjatsheslav Fetisov. Fetisov oli jo ensimmäisissä MM-kisoissaan hämmästyttävän hyvä, ja normaalisti hillitty Harlamov innostui kehumaan Fetisovia tavalla, jota ei olisi uskonut kun kyseessä oli 18-vuotias pojankloppi.

Vuonna 1978 Neuvostoliitto katkaisi vihdoin kaksi vuotta kestäneen Tshekkoslovakian voittoputken, vaikka pelipaikkana oli pahin mahdollinen - Praha! Ratkaisevassa ottelussa Neuvostoliitto voitti edelleen voimainsa tunnossa olleen Tshekkoslovakian niukasti 3-1, kun Boris Mihailov ja ensimmäisessä arvoturnauksessaan mukana ollut Sergei Makarov käänsivät ottelun punakoneen eduksi viime minuuteilla. Fetisov jatkoi tässä turnauksessa kehittymistään maailman parhaaksi puolustajaksi. 19-vuotias nuorukainen teki turnauksessa peräti 8 maalia, ja antoi lisäksi 4 syöttöä. Fetisov oli ehkä jo vuonna 1978 paras puolustaja maailmassa, jopa parempi kuin Larry Robinson, Börje Salming, Denis Potvin, Valeri Vasiljev tai Frantisek Pospisil. Niin vakuuttavaa oli hänen pelinsä.

Tästä Fetisovista tuli neuvostokiekkoilussa samanlainen käsite, kuin mitä Valeri Harlamov tai Anatoli Firsov olivat olleet aikaisemmin. Fetisov kuitenkin loukkasi jalkansa vaikeasti vuoden 1978 lopussa, ja häneltä jäi koko kausi 1978-1979 väliin. Jopa koko miehen ura oli vaakalaudalla. Fetisov kuitenkin toipui Lake Placidin olympialaisiin, mutta aivan ennalleen jalka ei koskaan palautunut. Jotkut ovat jossitelleet, että miten hyvä Fetisov olisi ollut ilman tuota loukkaantumista. Vaikka mies kiistatta oli maailman paras puolustaja vuosina 1978-1987, niin ehkä jotain hänen otteistaan katosi tuon loukkaantumisen jälkeen.

Vuonna 1979 Neuvostoliitto jatkoi voittokulkuaan ilman Fetisoviakin. Helmikuussa se voitti Challence Cupin NHL:n tähtisikermää vastaan New Yorkissa. Viimeinen ottelu päättyi peräti 6-0 Neuvostoliiton eduksi, vaikka Valeri Harlamov ja ehkä sen paras hyökkääjä tuossa turnauksessa, Vladimir Golikov, olivat syrjässä loukkaantumisten takia, ja vaikka maalissa pelasi kokematon Vladimir Myshkin. Neuvostoliitolla oli jalkeilla varsin nuori joukkue. Mukaan olivat tulleet Sergei Makarovin lisäksi parikymppiset Mihail Varnakov, Irek Gimajev, Viktor Tjumenev ja Sergei Starikov. Nuorukaiset eivät ujostelleet kapeassa kaukalossa NHL:n supertähtien puristuksissa ja fanaattisen yleisön huutaessa. Viimeisen ottelun tulos oli shokki Pohjois-Amerikassa. Etukäteen "vuosisadan ottelusarjana" Pohjois-Amerikassa mainostettu turnaus vaiettiin nopeasti unohduksiin.

Saman vuoden MM-kisoissa Moskovassa Neuvostoliitto esitteli joukkueen, jota voitiin pitää kaikkien aikojen parhaimpana siihen mennessä - myös NHL mukaan lukien. Se voitti mm. Tshekkoslovakian huippunimekkään joukkueen kaksi kertaa käsittämättömin lukeminen 11-1 ja 6-1. Ruotsi joutui nöyrtymään punaisen myllyn edessä kaksi kertaa 3-11 ja 3-9 tappiot niskassaan, ja Kanadakin sai kyytiä kaksi kertaa numeroin 9-2 ja 5-2. Harashoo! Kotiyleisönsä edessä pelannut punakone oli vuonna 1978 maajoukkuevalmentajaksi tulleen Viktor Tihonovin luotsauksessa kuin hyvin öljytty kone. Pelissä ei ollut ainuttakaan heikkoutta, eikä yksikään joukkue kyennyt tosissaan haastamaan sitä missään ottelussa.

Vuonna 1980 pelattiin olympialaiset. Siellä Neuvostoliiton piti toistaa vuoden 1979 ylivoimaiset esityksensä. Maailman parhaana pidetty puolustaja Fetisov oli palannut ruotuun. Neuvostoliitto oli ollut ylivoimainen joulukuun Izvestijassa. Tämän jälkeen ZSKA ja Dynamo kävivät voittamassa parhaat NHL-seurat Atlantin toisella puolella. Lisäksi maajoukkueeseen oli noussut pari uutta nuorta tähteä, Vladimir Krutov ja Aleksei Kasatonov. Varsinkin junioritähti Krutov oli noussut huipulle todellisella kohinalla. Krutovista tuli 1980-luvun kiistaton suurpelaaja, vuosikymmenen paras vasen laitahyökkääjä. Hänen onneton NHL-uransa on mustannut miehen mainetta, eivätkä monet muista miten hyvä pelaaja hän oli 20-30-vuotiaana. Kasatonovin nousu huipulle ei ollut yhtä jyrkkä, mutta päästessään Fetisovin rinnalle näistä kahdesta tuli vuosikymmenen paras puolustajapari maailmassa. Kasatonovia ei pidetty koskaan superlahjakkaana pelaajana, mutta hänen taitonsa kehittyivät vähitellen. Vuoden 1981 Kanada Cupissa Kasatonov olikin sitten ja All Stars-puolustaja!

Minkään ei siis pitänyt olla esteenä Neuvostoliiton voitolle. Mutta niin siinä vain kävi, että Neuvostoliitto hävisi mestaruuden, ja vieläpä Yhdysvaltojen nimettömälle koulupoikajoukkueelle. Tätä ottelua pidetään kiekkokaukalon kaikkien aikojen suurimpana ihmeenä, ja sitä se varmasti onkin. Tappio Yhdysvalloille nähtiin myös Tihonovin taktisena virheenä - ensimmäisenä hänen maajoukkueurallaan. Tihonovin ratkaisua ottaa Tretjat pois maalista pidettiin virheenä. Lisäksi hänen katsottiin peluuttaneen liikaa vanhaa superketjua Harlamov-Petrov-Mihailov, kun nuoremmat pelaajat kuten Krutov, Makarov, Balderis ja Golikovin veljekset aiheuttivat enemmän huolta USA:n puolustukselle.

Tappion aiheuttama järkytys oli suuri Neuvostoliiton pelaajille. Esimerkiksi Aleksandr Golikov kieltäytyi vastaanottamasta hopeista mitalia. Fetisov rikkoi mailansa lyömällä sen säpäleiksi päätypleksiin. Jotkut pelaajat pukivat ylleen seuraavan päivän otteluun Ruotsia vastaan vahingossa harjoituspaidan! Joukkueen ammattimaisuutta kuitenkin todisti se, että pelaajien järkytyksestä huolimatta Ruotsia röykytettiin maalein 9-2. Peli oli toisen erän puolivälissä jo 7-0! Murskavoitto ei kuitenkaan paljoa lohduttanut, kun pelaajat lensivät takaisin Moskovaan hopeamitalit mukanaan kovan kritiikin alaiseksi.

Vuosi 1981 sujui punakoneelta jälleen onnellisten tähtien alla. MM-kisoissa tuli ylivoimainen voitto. Finaalissa kukistui Ruotsi modernin jääkiekkoilun ylivoimaisimman esityksen jälkeen 13-1. Ottelu pelattiin kaiken lisäksi Ruotsin kotijäällä Göteborgissa. Erikoista muuten oli, että ottelun ensimmäinen erä päättyi 0-0! Ottelun tunnussävel oli "klap-klap-klap-summerin särähdys". Tässä ottelussa Tihonov käytti ehkä ensimmäisen kerran neljän ketjun totaalista peluutusta, jossa neljä tasavahvaa ja vastustajaan nähden taidoiltaan ja fysiikaltaan ylivoimaista ketjua jyräsi tasaisesti huippuvauhdilla koko ottelun ajan.

Noissa MM-kisoissa Neuvostoliitolla esittäytyi muutama uusi pelaaja: Andrei Homutov, Nikolai Drozdetski, Sergei Shepelev ja Nikolai Makarov. Sergei Makarovin vanhempi veli niitti myöhemmin mainetta Jokereissa, mutta Neuvostoliiton maajoukkueessa hän ei koskaan tehnyt läpimurtoaan. Tämä turnaus jäi hänen ainoakseen, eikä peliaikaakaan herunut kuin muutamassa ottelussa. Sen sijaan Shepelev, Drozdetski ja varsinkin Homutov loivat todella menestyksellisen uran CCCP-paidassa.

Shepelev oli Spartakin miehiä, ja pelasi seurajoukkueessaan yhdessä Kapustinin ja Shalimovin kanssa. Sama troikka oli kasassa myös MM-kisoissa nyt ensimmäistä kertaa, ja se oli heti joukkueen vaarallisimpia hyökkäysaseita. Kolmen kokeneen ja huipputaitavan pelaajan yhteispeli sujui parhaimmillaan kuin unelma.

Drozdetski ja Homutov olivat ZSKA:n miehiä. Drozdetski nousi heti huipulle ollen MM-kisojen 3. paras pistemies. Hän pelasi samassa ketjussa yhdessä kokeneen virtuoosin Sasha Maltsevin kanssa, jolle nämä kisat olivat todellinen joutsenlaulu - Maltsev voitti pistepörssin ja teki finaalissa Ruotsia vastaan tehot 2+3! Drozdetski oli Neuvostoliiton parhaimpia hyökkääjäpelaajia aina vuosikymmenen puoliväliin asti, jolloin erimielisyydet diktaattori Tihonovin ja boheemin Drozdetskin kanssa johtivat välirikkoon, ja Drozdetski häipyi kotiinsa Leningradiin eikä tie maajoukkueeseen enää ollut avoinna.

19-vuotias Homutov oli vielä pienessä roolissa vuonna 1981, mutta myöhemmin tämä pienikokoinen, mutta erittäin voimakas, tekninen ja nopealiikkeinen pelaaja nousi maajoukkueessa todella isoon rooliin muodostaen loistavan parivaljakon yhdessä myöhemmin maajoukkueeseen nousseen Vjatsheslav Bykovin kanssa.

Saman vuoden syksyllä pelattiin Kanada Cup, ja siitä tuli Neuvostoliiton suuri triumfi. Vielä "runkosarjassa" Neuvostoliiton peli vaikutti varsin keskinkertaiselta verrattuna kevään MM-kisojen mahtaviin esityksiin. Valmistautumiseen ja pelaajien mielialaan vaikutti paljon harjoitusleirin aikana tapahtunut legendaarisen Valeri Harlamovin kuolema auto-onnettomuudessa.

Turnauksen ensimmäisessä ottelussa Tshekkoslovakiaa vastaan Neuvostoliitto oli selvästi alakynnessä, ja se saavutti tasapelin vain maalivahtinsa Tretjakin ansiosta. Ruotsi ja USA kaatuivat kuitenkin pienten vaikeuksien jälkeen. Suomikin onnistui piinaamaan Neuvostoliittoa vähän aikaa, ja Matti Hirvonen taklasi Sasha Maltsevin ulos turnauksesta.

Välierässä Tshekkoslovakiaa vastaan Neuvostoliitto oli jälleen vaikeuksissa nuoren ja fyysisen Tshekkoslovakian joukkueen kanssa, mutta ensimmäisen erän aikana hankittu 3-0 johto riitti loppuun saakka - Neuvostoliitto voitti lopulta 4-1.

Finaalissa tuli vastaan Kanada, jolla oli jalkeilla historiansa paras joukkue. Siinä pelasi uusi ihmemies Wayne Gretzky, joka oli edellisellä NHL-kaudella tehnyt ennennäkemättömät pistemäärät NHL:n runkosarjassa. Gretzkyn lisäksi joukkueen hyökkäystä vauhdittivat Guy Lafleur, Gilbert Perreault, Marcel Dionne, Mike Bossy, Bryan Trottier, Rick Middleton, Clark Gillies, Bob Gainey, Butch Goring ja Ken Linseman. Puolustuksessa oli kova kaksikko Larry Robinson - Denis Potvin, ja heidän lisäkseen Bostonin "uusi Orr" Raymond Bourque, Craig Hartsburgh ja jättikokoinen Barry Beck.

Ennakkosuosikista ei ainakaan Kanadassa ollut epäselvyyttä. Neuvostoliiton keskinkertaiset esitykset turnauksessa ja oman joukkueen huippunimekäs materiaali yhdessä Montreal Forumin fanaattisen kotiyleisön kanssa teki kanadalaiset varmoiksi omasta voitostaan. Mutta toisin kävi. Kanadalaiset joutuivat poistumaan finaalin jälkeen niskassaan historiansa nöyryyttävin tappio - 1-8. Moskovan Spartakin keskushyökkääjä Sergei Shepelev teki aidon hattutempun - kolme maalia peräjälkeen - ja Vladislav Tretjat piti maalinsa puhtaana Kanadan ensimmäisen erän kovassa painostuksessa.

Neuvostoliitto oli osoittanut, että kiekkoherruus oli ainakin toistaiseksi idässä, ja kanadalaiset joutuivat taivuttamaan päänsä murskatappioon kotikaukalossaan. Tätä kanadalainen ylpeys ei hevillä pystyny sulattamaan. Tällä voitolla Tihonov sai myös anteeksi Lake Placidin tappion, joten voitolla oli tässä mielessä suuri merkitys Tihonoville.

Neuvostoliitolla esittäytyi tässä turnauksessa yksi uusi merkittävä pelaaja - Igor Larionov. Parikymppinen Larionov nostettiin heti nuorten supertähtien Krutovin ja Makarovin väliin. Kuuluisa KLM-ketju oli ensimmäistä kertaa yhdessä! Larionovin panos oli turnauksessa hieno. Finaalissa hän teki kaksi maalia. Tästä alkoi upea ura, joka jatkui aina viime kauteen asti.

Vuonna 1982 Neuvostoliitto uusi mestaruutensa Helsingin ja Tampereen MM-kisoissa. Mitään uutta ja mullistavaa ei nähty, Neuvostoliiton ylivoima jatkui. Kovin montaa uutta pelaajaa ei tällä kertaa nähty maajoukkueessa. Isokokoinen Spartakin laitahyökkääjä Aleksandr Kozhevnikov kuitenkin teki debyyttinsä.

Vuosina 1983-1984 Neuvostoliitto jatkoi voittokulkuaan voittamalla MM- ja olympiaturnaukset. Näitä vuosina maajoukkueeseen nousivat mm. Igor Stelnov, Vjatsheslav Bykov ja Mihail Vasiljev.

Vuoden 1984 Kanada Cupisa Neuvostoliiton voittokulku katkesi. Se kärsi ennen turnausta pari pahaa loukkaantumista, kun Vjatsheslav Fetisov ja uransa huipulla ollut Nikolai Drozdetski joutuivat jättämään turnauksen väliin. Neuvostoliitto oli runkosarjassa selvästi paras joukkue voittaen kaikki ottelunsa, mutta hävisi välierän runkosarjassa neljänneksi jääneelle Kanadalle jatkoajalla 2-3. Ottelussa Alan Eaglesonin ja muun Kanadan kiekkomafian johtama tuomaritoiminta paljasti rumat kasvonsa. Vuoden 1981 finaalin oli tuominnut ruotsalaistuomari, mutta "vahingosta viisastuneena" Eagleson järjesti välierään Neuvostoliiton ja Kanadan välillä NHL-tuomarin. Igor Larionov kritisoi tuomarin linjaa puolueelliseksi pelin jälkeen ja kertoi Neuvostoliiton pelaajien tulleen petetyiksi kanadalaisten taholta. Ehkä räikein esimerkki oli Mark Messierin tahallinen poikittainen maila Vladimir Kovinin naamaan, jota tuomari ei huomioinut millään tavalla. Kovin kannettiin ulos kaukalosta aivotärähdyksen saaneena ja naama veressä.

Tässä turnauksessa Neuvostoliitolla oli muutama uusi ja lupaava pelaaja. Moskovan ZSKA:n parikymppinen puolustaja Aleksei Gusarov selvisi urakastaan hienosti, ja Moskovan Dynamon nuorisoketju Sergei Jashin - Anatoli Semenov - Sergei Svetlov oli yksi joukkueen tehokkaimpia.

Kuitenkin 1980-puoliväliin tultaessa Neuvostoliiton ylivoima alkoi olla historiaa. Sen uudet pelaajat eivät kyenneet nousemaan maajoukkueessa johtavaan asemaan, ja KLM-ketjun vastuulla oli liikaa. 1970-luvun ja 1980-luvun alun kaltaista materiaalin ylivoimaista leveyttä ei enää ollut.

Neuvostoliitto hävisi maailmanmestaruuden Prahassa Tshekkoslovakialle. Se voitti ensimmäisellä kierroksella kaikki ottelunsa, mutta uuden pistelaskutavan mukaan pisteet nollattiin toisella kierroksella. Niinpä tappio Tshekkoslovakialle toisella kierroksella pudotti Neuvostoliiton kultamitaleilta, ja tshekit juhlivat mestaruutta ensimmäisen kerran sitten vuoden 1977.

Neuvostoliitto voitti jälleen kultaa kotikisoissaan 1986, mutta 5-10 vuoden kaltaista ylivoimaa ei ollut enää nähtävissä. Ruotsi piinasi isäntiä finaalissa viimeiseen saakka, mutta KLM-ketju oli kuitenkin liikaa ruotsalaisille, ja punanutut juhlivat maailmanmestaruutta. Näissä kisoissa Neuvostoliitto esitteli muutaman uuden pelaajan, Valeri Kamenskin, Vladimir Konstantinovin ja Juri Hmylevin. Huomionarvoista on muuten, että Konstantinov aloitti uransa hyökkääjänä, ja sillä pelipaikalla hän esiintyi tässäkin turnauksessa.

Vuosi 1987 oli jälleen tappioiden vuosi neuvostokiekkoilussa. Vanha ylivoima oli mennyttä, vaikka se olikin pelillisesti edelleen paras joukkue. Maailmanmestaruuden se hävisi Ruotsille Kanadan avustuksella (Kanada hävisi tahallaan Ruotsille 0-9, jotta Ruotsi voittaisi mestaruuden maalieron turvin).

Kanada Cupissa tuli tappio äärimmäisen jännittävässä finaalisarjassa Kanadaa vastaan. Näitä pelejä on kehuttu kaikkien aikojen parhaiksi, mutta kannattaa huomioida, että Neuvostoliitto ei ollut alkuunkaan niin hyvä enää tässä vaiheessa kuin se oli ollut 5-10 vuotta aikaisemmin. Tuomaritoiminta aiheutti jälleen kerran paljon spekulaatioita. Neuvostoliitolta hylättiin erittäin kyseenalaisesti kaksi maalia 2. finaalissa, ja NHL-tuomari jätti tapansa mukaan huomioimatta muutaman neuvostopelaajan takaapäin telomisen. YLE:n selostaja Antero Karapalokin harmitteli viimeisessä finaalissa sitä, että aivan samoilla perusteilla eivät tuomarit tuntuneet jäähyjä jakavan näille kahdelle joukkueelle.

Joka tapauksessa Neuvostoliitto esitti finaaleissa ihan hyvää peliä, vaikka takavuosien loistokkuus olikin poissa. Se pystyi ahdistamaan huippuvireisten Mario Lemieuxin ja Wayne Gretzkyn johdattaman Kanadan todella ahtaaseen nurkkaan, ja Kanada tarvitsi supermiestensä supervireen, kotikaukalonsa ja kieltämättä myös tuomarin pienen avustuksen voittaakseen Neuvostoliiton joukkueen, joka materiaalinsa puolesta ei vastannut sen parhaiden aikojen joukkueita.

Vuotta 1987 seurasi vielä kolme menestyksellistä vuotta.

Neuvostoliitto voitti olympiakullan Calgaryssa 1988. Ylivoima oli kadonnut, mutta pelaajien varmuus ja rutiini kuitenkin riittivät voittoihin. Tosin Ruotsi kukistui ratkaisevassa ottelussa näytöstyyliin 7-1. Mukana oli muutama uusi pelaaja. Heistä nimekkäin oli 19-vuotias Aleksandr Mogilny, joka loi NHL:ssä todella mittavan uran. Hänen lisäkseen puolustuksessa nähtiin nuori Igor Kravtshuk, joka tosin oli ollut mukana jo 1987 Kanada Cupissa. Turnauksen paras pelaaja oli jälleen Vjatsheslav Fetisov, jonka esitykset kaukalossa olivat jokseenkin suvereeneja.

Tukholman MM-kisoissa Neuvostoliitto voitti kultaa. Se kävi kovan kamppailun Kanadan kanssa kullasta. Kanadalla oli nimekäs joukkue kasassa. Mukana olivat mm. Mark Messier, Steve Yzerman, Dale Hawerchuk, Scott Stevens, Kirk Muller, Glenn Anderson, Randy Carlyle ja John McLean. Yksi Kanadan kaikkien aikojen MM-joukkueista. Neuvostoliitto voitti sen finaalissa 4-3 KLM-ketjun ollessa pääosassa. Tämä turnaus muodostuikin tälle ketjulle joutsenlauluksi, sillä sen jälkeen se ei enää koskaan pelannut yhdessä. Neuvostoliiton joukkueessa nähtiin Mogilnyn vierellä nuori keskushyökkääjä Sergei Fedorov, joka tulisi myöhemmin Detroitissa pelaamaan loistavan NHL-uran.

Vuonna 1990 Neuvostoliitto voitti viimeisen MM-kultansa, ja teki sen tyylillä. Vanhasta ylivoimasta, joka luultiin jo olevan kadonnut, nähtiin joitakin merkkejä. Tshekkoslovakian Neuvostoliitto voitti 5-1 ja Kanadan se voitti ratkaisevassa ottelussa peräti 7-1. Eikä Kanadalla nytkään ollut mukana mikään heiveröinen joukkue: Mukaan olivat nyt saapuneet mm. Yzerman, Fleury, MacInnis, Coffey, Gilmour, Tocchet ja Sutter. Neuvostoliiton joukkueessa nähtiin pari uutta mielenkiintoista pelaajaa. Puolustuksessa sillä oli nuori superlupaus Mihail Tatarinov, jonka uran valitettavasti henkiset ongelmat pilasivat. Tämä kaveri oli yksi kaikkien aikojen lahjakkaimmista puolustajista. Hänen lisäkseen takalinjoilla luuti isokokoinen ja jouhevan näköisesti liikkuva Vladimir Malahov, ja hyökkäyksessä pyrähteli vasta 18-vuotias rakettimainen "James Dean"-lookalike Pavel Bure, josta myöhemmin tuli todellinen supetähti NHL:ssä.

Tämän jälkeen jättiläisvaltio olikin pian historiaa.

Paljon mahtui matkaan. Paljon loistavia pelaajia, paljon hienoja voittoja ja saavutuksia. Yksi aikakausi kiekkoilussa oli päättynyt.
 
Viimeksi muokattu:

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Loistava katsaus Neuvostoliiton jääkiekkohistoriaan!

Kiitän ja kumarran syvään!

Igor Larionovista puheenollen, luin hänen kirjansa silloin kun se ilmestyi. En olisi silloin ikinä uskonut että hänen uransa oli periaatteessa vasta puolessa välissä. Olisi todella mielenkiintoista jos hän jatkaisi ja dokumentoisi myös NHL vuotensa!

Näistä supermiehistä tulee mieleen myös Vladimir Krutovin värväys Ruotsiin. Hänhän pelasi yhdessä vaiheessa Östersundissa, tosin yllättävän vaatimattomissa olosuhteissa. Muistaakseni Östersund teki todella kovan keräyksen Krutovin hankkimiseksi. Joku vaateliike takasi Krutoville vapaat vaatteet, joku ruokakauppa antoi Krutovin kävellä aina kassan ohitse ostoksiensa kanssa jne.

Muistan myös Bykovin, joka kärähti näpistyksestä eräässä tukholmalaisessa tavaratalossa. Olin varma siitä ettei Bykov tulisi enää koskaan edustamaan punanuttuja kansainvälisellä tasolla, hän tosin palasi maajoukkeeseen myöhemmin.

Loikkaukset ovat myös kokonaan oma kapiittelinsä. Alexander Mogilny taisi olla pelaaja, joka 1989 käynnisti neuvostoliittolaisten pelaajien muuttoliikkeen NHL:n. Muistathan, Mogilny jätti joukkuetoverinsa Ruotsin MM-kisoissa, Dalarössä, Ruotsin saaristossa sijaitsevalla harjoitusleirillä. Kohu Ruotsissa oli valtava ja kaikkien suureksi yllätykseksi Mogilnystä saatiin seuraava elonmerkki Buffalossa, jossa hän teki sopimuksen Sabresin kanssa.

Tämä järkytti neuvostoliittolaisia, joka päätti jo samana vuonna vapauttaa vanhemmat maajoukkuepelaajansa. Fetisov, Larionov ja Makarov olivat ensimmäiset "laillisesti" NHL:n siirtyneet pelaajat.

Alexander Mogilny teki muuten viime vuonna paluun rikospaikalle, Toronton pelatessa harjoitusottelun Djurgårdenia vastaan. Dagens Nyheter muistutti miestä hänen loikkauksestaan. Hän tosin hymyili ja vastasi lyhyesti: - En muista kyseessä olevaa tapausta. Lienee Mogilny väsynyt näihin kysymyksiin... Noh, kyllä hän jotain muistaa, ainakin selässä oleva oleva nr. 89 muistuttaa häntä hänen elämästä takuulla jännittävimmistä tunneista, välillä Dalarö - Buffalo.

Muistan myös Juniori MM:n Anchoragessa, Alaskassa 1989 kun Neuvostoliiton joukkueessa pelasi todella mielenkiintoinen ketju, Alexander Mogilnij, Sergej Fedorov ja Pavel Bure. Eräs "hauska" tapahtuma sattui ottelussa Ruotsia vastaan. Ruotsi, jolla oli mukana kaikki piste-ennätykset lyöneet Peter Forsberg jag Markus Näslund painoi päälle ja onnistuikin iskemään keikon maalin, joka merkitsi kultaa. Tuomari oli kuitenkin huomannut jäällä olevan toisenkin kiekon ja väitti että Ruotsin maaliin lyömä kiekko oli se väärä ja hylkäsi täten maalin - joka oli ihan oikea!

Myöhemmin kävi ilmi että nuori Sergej Fedorov oli pihistänyt vaihto-aitiossa jääkiekon ja tukkinut sen housuihinsa. Taistelun ollessan kovimmillaan se kuitenkin putosi maalin edessä.

Fedorov ei muuten tunnustanut tekoaan...

Tämä kuvasi paljon silloisia olosuhteita Neuvostoliitossa. Tänä päivänä Fedorovin ei tarvitse enää pihistää jääkiekkoja...
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Viestin lähetti finnishninja
Loistava katsaus Neuvostoliiton jääkiekkohistoriaan!

Kiitän ja kumarran syvään!

Tack.


Viestin lähetti finnishninja

Igor Larionovista puheenollen, luin hänen kirjansa silloin kun se ilmestyi. En olisi silloin ikinä uskonut että hänen uransa oli periaatteessa vasta puolessa välissä. Olisi todella mielenkiintoista jos hän jatkaisi ja dokumentoisi myös NHL vuotensa!

Muistan itsekin, että Larionov olisi todennut siirtyessään NHL:ään, että hänellä on vain muutama pelivuosi jäljellä.


Viestin lähetti finnishninja


Näistä supermiehistä tulee mieleen myös Vladimir Krutovin värväys Ruotsiin. Hänhän pelasi yhdessä vaiheessa Östersundissa, tosin yllättävän vaatimattomissa olosuhteissa. Muistaakseni Östersund teki todella kovan keräyksen Krutovin hankkimiseksi. Joku vaateliike takasi Krutoville vapaat vaatteet, joku ruokakauppa antoi Krutovin kävellä aina kassan ohitse ostoksiensa kanssa jne.

Krutov oli neuvostokiekkoilun ongelmalapsi. Krutov ei koskaan pystynyt itsenäisesti kontrolloimaan syömistään, ja hän oli tiettävästi myös alkoholisti. Vain kova neuvostomallinen kuri pystyi pitämään Krutovin kontrollissa ja hyvässä fyysisessä kunnossa.

Länteen päästyään ei tuota kuria enää ollut, ja tämän valtavan lahjakkaan pelaajan fysiikka rapistui syömisen ja juopottelun takia muutamassa viikossa. Ilman fysiikkaa ja kovaa kuntoa ei lahjakkuudesta ole mitään hyötyä, kuten ei Krutovinkaan tapauksessa.

Krutov on nykyisin saanut alkoholisminsa tiettävästi kuriin, eikä ole päästänyt itseään aivan rappiolle. Taitaa mies olla mukana ZSKA:n valmennushommissa?


Viestin lähetti finnishninja

Loikkaukset ovat myös kokonaan oma kapiittelinsä. Alexander Mogilny taisi olla pelaaja, joka 1989 käynnisti neuvostoliittolaisten pelaajien muuttoliikkeen NHL:n. Muistathan, Mogilny jätti joukkuetoverinsa Ruotsin MM-kisoissa, Dalarössä, Ruotsin saaristossa sijaitsevalla harjoitusleirillä. Kohu Ruotsissa oli valtava ja kaikkien suureksi yllätykseksi Mogilnystä saatiin seuraava elonmerkki Buffalossa, jossa hän teki sopimuksen Sabresin kanssa.

Olin vuonna 1989 sen verran nuori, että en muista tapahtumista mitään. Mutta tietenkin olen asiasta lukenut useastakin eri lähteestä. Mogilny oli aina oman tiensä kulkija, ja itsepäinen ja itsenäinen luonne. Hänelle Viktor Tihonovin kaltainen valmentaja oli kauhistus.


Viestin lähetti finnishninja


Tämä järkytti neuvostoliittolaisia, joka päätti jo samana vuonna vapauttaa vanhemmat maajoukkuepelaajansa. Fetisov, Larionov ja Makarov olivat ensimmäiset "laillisesti" NHL:n siirtyneet pelaajat.

Ensimmäinen laillisesti NHL;ään siirtynyt neuvostopelaaja oli tietääkseni Calgaryyn siirtynyt Sergei Priahin, joka ei ollut Neuvostoliitossa suuren luokan pelaaja. Sama mies kiekkoili vanhoilla päivillään Kiekko-Espoon paidassa.


Viestin lähetti finnishninja

Muistan myös Juniori MM:n Anchoragessa, Alaskassa 1989 kun Neuvostoliiton joukkueessa pelasi todella mielenkiintoinen ketju, Alexander Mogilnij, Sergej Fedorov ja Pavel Bure. Eräs "hauska" tapahtuma sattui ottelussa Ruotsia vastaan. Ruotsi, jolla oli mukana kaikki piste-ennätykset lyöneet Peter Forsberg jag Markus Näslund painoi päälle ja onnistuikin iskemään keikon maalin, joka merkitsi kultaa. Tuomari oli kuitenkin huomannut jäällä olevan toisenkin kiekon ja väitti että Ruotsin maaliin lyömä kiekko oli se väärä ja hylkäsi täten maalin - joka oli ihan oikea!

Myöhemmin kävi ilmi että nuori Sergej Fedorov oli pihistänyt vaihto-aitiossa jääkiekon ja tukkinut sen housuihinsa. Taistelun ollessan kovimmillaan se kuitenkin putosi maalin edessä.

Taidat muistaa hieman väärin :)

Näslund ja Forsberg ovat 1973 syntyneitä, eivätkä siten olleet mukana 1989 kisoissa.

En ole koskaan kuullut tuosta toisen kiekon tapauksesta. Pitääpä ottaa selvää.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti finnishninja

Myöhemmin kävi ilmi että nuori Sergej Fedorov oli pihistänyt vaihto-aitiossa jääkiekon ja tukkinut sen housuihinsa. Taistelun ollessan kovimmillaan se kuitenkin putosi maalin edessä.

Fedorov ei muuten tunnustanut tekoaan...

Tämä kuvasi paljon silloisia olosuhteita Neuvostoliitossa. Tänä päivänä Fedorovin ei tarvitse enää pihistää jääkiekkoja...

Oikein muistettu, paitsi, että Fedorov "näpisti" tämän kiekon ollessaan jäähyboksissa.

Tapahtumaan liittyi hassu kommellus, kummassakin boksissa oli istunnolla nuorukaisia kuitenkin siten, että Neuvostoliitto oli alivoimalla jolloin alivoiman päätyttyä yksi heistä palaisi kentälle normaaliin tapaan, loppujen jäädessä boksiin istumaan kärsiessään samanaikaisia rangaistuksia ruotsalaisten kanssa (tjsp).

Fedorov sitten kuvitteli ettei hänen enää tarvitsisi palata jäälle vaan hän viettäisi boksissa niin kauan kunnes tulisi pelikatko - jolloin hän sitten siirtyisi vaihtoaitioon normaaliin tapaan ja veisi "näpistämänsä" matkamuiston mukanaan. Jäähyn kuluessa tulikin tieto vaihtoaitiosta, että Fedorov on se pelaaja joka menee ensinnä kentälle - tässä vaiheessa Fedorov ei enää ilmeisesti ajatellut mukanaan olevaa kiekkoa vaan hän totteli valmentajan käskyä ja siirtyi kaukaloon jäähyn päätyttyä kiekko mukanaan, mikä sitten putosi hänen "housunpuntista" kaukaloon pelin toiseksi kiekoksi aiheuttaen kuvailemasi sekaannuksen.

Tosin, tapauksen tiimoilta kerrotaan myös toista legendaa. Sen mukaan kiekko olisi heitetty jäälle neuvotoliittolaisten jäähyboksista pelin loppuhetkillä.

Tiedä sitten mikä on lopullinen totuus...

vlad.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti The Original Jags
Taidat muistaa hieman väärin :)

Näslund ja Forsberg ovat 1973 syntyneitä, eivätkä siten olleet mukana 1989 kisoissa.
Aivan oikein, sekoitan vuoden 1993 kisoihin. Pahoittelen, sama pää kesät ja talvet!
Krutov oli neuvostokiekkoilun ongelmalapsi.
En muista Larionovin kirjoittaneen mitään Krutovin suhtautumisesta alkoholiin, noh, hehän olivat ystäviä, hyviä sellaisia, joten ehkä tästä kirjoittaminen olisi merkinnyt hyvän ystävän pettämistä Larionoville. Kieltämättä, Krutov on aika hapon näköinen mies!

Ruotsissa on muuten eräs kansalle rakas kommentaattori, Arne Hegerfors. Hänen ikivihreä väläytyksensä tuli kerran ottelussa CCCP:n ja Tre Kronorin välillä: - Ja täältä tulee Krutov, kasvot jota vain oma äiti voi rakastaa...

Krutov piti tosin syömisestä jo Neuvostoliiton aikana ja kyseli paljon neuvoja Igorilta, jolla asiat olivat päinvastoin - kaikkihan epäilivät hänen kykyjään jääkiekkoilijana, koska hän oli niin laiha. Ohjeet saatuaan hän kiitti ja lähti syömään...
Länteen päästyään ei tuota kuria enää ollut,
Muistan lukeeni jostain Krutovin sopeutumisongelmista. Neuvostoliiton aikana kaikki oli ohjattua, eikä heidän tarvinnut ajatella muuta kuin jääkiekkoilua. Pohjois-Amerikassahan tyyli oli erilaista. Krutov ohjattiin hienoon asuntoon ja hänelle lykättiin luottokortti käteen ohjein: kalusta asuntosi mielesi mukaan. Krutov järkyttyi, meni suoraan McDonalsiin ja paino alkoi nousemaan nopeasti.
Taitaa mies olla mukana ZSKA:n valmennushommissa?
Olen myös lukenut tämän jostain.

Niin, Krutov pelasi todellakin vaatimattomissa olosuhteissa Ruotsissa. Östersundin keikka alkoi kolmannessa divisioonassa, sitten pari kautta kakkosessa jatkui Bronflossa, kolmannessa divisioonassa. Tämän jälkeen Krutov lopetti aktiivisen uransa pelaajana.

Seurasin hänen viimeisiä kausiaan lehdistä. Tuntui jotenkin kummalliselta, sillä kysymyshän oli pelaajasta, jolla oli takanaan mm:

WJC-A All-Star Team (1979, 1980)
Named Best Forward at WJC-A (1979, 1980)
USSR First All-Star Team (1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988)
WEC-A All-Star Team (1983, 1985, 1986, 1987)
Named Best Forward at WEC-A (1986, 1987)
USSR Player of the Year (1987)
Canada Cup All-Star Team (1987)

Tässä Vladimir Krutovin tilastot Ruotsissa:

1992-93 Ostersunds IK Swe3 19 25 24 49 12
1993-94 Ostersunds IK Swe2 28 18 22 40 14
1994-95 Ostersunds IK Swe2 27 9 9 18 31
1995-96 Brunflo IK Swe3 18 7 9 16 6


Tulee aina mieleen Krutov, kun Krutov soittaa:-)

Mielenkiintoista muuten, Krutov oli takuulla yksi maailman parhaimmista jääkiekkoilijoista, Vancouver valitsi hänet tosin vasta 11:a kierroksella (238).
Tosin, tapauksen tiimoilta kerrotaan myös toista legendaa. Sen mukaan kiekko olisi heitetty jäälle neuvotoliittolaisten jäähyboksista pelin loppuhetkillä.
Muistelen että tämä oli se ensimmäinen versio taistelun tuoksinassa. Fedorovin housuista pudonnut kiekko selitettiin jollain tavalla myöhemmin.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kiitokset täältäkin Jagsille!

Tiedän, että kaikkien aikojen joukkuetta on hankala nimetä, mutta olisi kiinnostavaa kuulla millaiseksi rakentaisit kaikkienaikojen neuvosto-/venäläisistä pelaajista koostuvan joukkueen? Jos tämä tuntuu liian haasteelliselta tehtävältä niin entäpä joukkueen kokoaminen pelaajista 70-luvulta alkaen.

Moni taitava pelaaja tulisi varmasti jäämään joukkueen ulkopuolelle, tämän ohella olennaisella tapaa joukkueen koostumukseen vaikuttaa se rakentaako ns. allstar -joukkueen vai nykyaikaisen roolitetun joukkueen.

Niin, eikä tätä haastetta ole yksinomaan heitetty Sinulle, olisi muidenkin joukkueita mukava päästä silämäilemään. Omanikin valmistunee jossain vaiheessa, sen pyrin rakentamaan ei pelkistä allstar -pelaajista vaan hivenen roolittaen.

vlad.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Viestin lähetti vlad
Kiitokset täältäkin Jagsille!

Tiedän, että kaikkien aikojen joukkuetta on hankala nimetä, mutta olisi kiinnostavaa kuulla millaiseksi rakentaisit kaikkienaikojen neuvosto-/venäläisistä pelaajista koostuvan joukkueen? Jos tämä tuntuu liian haasteelliselta tehtävältä niin entäpä joukkueen kokoaminen pelaajista 70-luvulta alkaen.

Moni taitava pelaaja tulisi varmasti jäämään joukkueen ulkopuolelle, tämän ohella olennaisella tapaa joukkueen koostumukseen vaikuttaa se rakentaako ns. allstar -joukkueen vai nykyaikaisen roolitetun joukkueen.

Niin, eikä tätä haastetta ole yksinomaan heitetty Sinulle, olisi muidenkin joukkueita mukava päästä silämäilemään. Omanikin valmistunee jossain vaiheessa, sen pyrin rakentamaan ei pelkistä allstar -pelaajista vaan hivenen roolittaen.

vlad.

Yhdistetyn "unelmajoukkueen" rakentaminen kaikilta vuosikymmeniltä on vaikea, miltei mahdoton tehtävä. Miten vertaat esimerkiksi Burea ja Firsovia tai Ragulinia ja Konstantinovia toisiinsa? Mahdotontako?

Unelmajoukkueen rakentaminen joka vuosikymmenelle erikseen onnistuu sen sijaan paremmin. Tässä yhteydessä sama pelaaja voisi olla useamman kuin yhden vuosikymmenen joukkueessa, mikäli hänen uransa on ollut tarpeeksi pitkä ja menestyksekäs. Aloitan 60-luvusta:

1960-luku
Maalivahti: Viktor Konovalenko
Puolustajat: Aleksandr Ragulin, Viktor Kuzkin, Vitali Davidov, Eduard Ivanov, Nikolai Sologubov, Oleg Zaitsev, Valeri Nikitin, Igor Romishevski
Hyökkääjät: Aleksandr Almetov, Konstantin Loktev, Venjamin Aleksandrov, Boris Majorov, Vjatsheslav Starshinov, Jevgeni Majorov, Anatoli Firsov, Viktor Jakushev, Viktor Polupanov, Vladimir Vikulov, Leonid Volkov, Jevgeni Mishakov


1970-luku
Maalivahti: Vladislav Tretjak
Puolustajat: Valeri Vasiljev, Gennadi Tsygankov, Vladimir Lutshenko, Aleksandr Gusev, Juri Ljapkin, Sergei Babinov, Vjatsheslav Fetisov, Zinetula Biljaletdinov
Hyökkääjät: Valeri Harlamov, Vladimir Petrov, Boris Mihailov, Aleksandr Jakushev, Vladimir Shadrin, Viktor Shalimov, Aleksandr Maltsev, Vladimir Vikulov, Sergei Kapustin, Helmut Balderis, Viktor Zhluktov, Juri Lebedev

1980-luku
Maalivahti: Vladislav Tretjak
Puolustajat: Vjatsheslav Fetisov, Aleksei Kasatonov, Vasili Pervuhin, Zinetula Biljaletdinov, Sergei Babinov, Igor Stelnov, Aleksei Gusarov, Sergei Starikov
Hyökkääjät: Vladimir Krutov, Sergei Makarov, Igor Larionov, Sergei Kapustin, Sergei Shepelev, Viktor Shalimov, Andrei Homutov, Nikolai Drozdetski, Vjatsheslav Bykov, Anatoli Semenov, Sergei Svetlov, Valeri Kamenski

1990-luku
Maalivahti: Nikolai Habibulin
Puolustajat: Sergei Zubov, Vladimir Malahov, Vjatsheslav Fetisov, Vladimir Konstantinov, Aleksei Zhitnik, Sergei Gontshar, Dimitri Jushkevitsh, Igor Kravtshuk
Hyökkääjät: Pavel Bure, Sergei Fedorov, Aleksandr Mogilny, Valeri Kamenski, Vjatsheslav Bykov, Andrei Homutov, Igor Larionov, Aleksei Kovalev, Aleksei Zhamnov, Aleksei Jashin, Vjatsheslav Kozlov, Sergei Nemtshinov

2000-luku (toistaiseksi)
Maalivahti: Nikolai Habibulin
Puolustajat: Sergei Zubov, Vladimir Malahov, Sergei Gontshar, Aleksei Zhitnik, Andrei Markov, Daniil Markov, Oleg Tverdovski, Dimitri Kalinin
Hyökkääjät: Sergei Fedorov, Aleksandr Mogilny, Ilja Kovaltshuk, Aleksei Kovalev, Aleksei Zhamnov, Aleksei Jashin, Sergei Samsonov, Vjatsheslav Kozlov, Pavel Datsjuk, Aleksandr Frolov, Andrei Nikolishin, Maksim Afinogenov


Mikä näistä olisi paras? 1970-luvun joukkue vaikuttaisi minusta kovimmalta. Tilanne voisi olla toinen, jos 1970-luvun joukkue laitettaisiin pelaamaan 2000-luvun joukkuetta vastaan, jonka pelaajien harjoitusmetodit vastaavat nykyajan tietämystä verrattuna 1970-luvun tietämykseen.

Mutta 1970-luvun joukkue on parempi kuin muiden vuosikymmenten joukkueet, jos paremmuus mitataan pelaajien ja joukkueen asemalla muihin pelaajiin ja joukkueisiin omalla vuosikymmenellään. 1970-luvulla ja varsinkin sen lopussa, sekä 1980-luvun alussa, Neuvostoliiton maajoukkue saattoi olla jopa kovempi kuin kaikkien muiden maiden parhaista pelaajista koottu joukkue.

Yksittäisiä pelaajia arvioitaessa voidaan todeta, että Vjatsheslav Fetisov mahtuu kolmen vuosikymmenen All-Stars kentälliseen. Hänen valintansa kaikkien vuosikymmenien yhdistettyyn All Starsiin on selviö. Yhtä selvä on myös Vladislav Tretjakin valinta. 11 maailmanmestaruuden, 3 olympiakullan ja yhden Kanada Cupin voittanutta maalivahtia ei syrjäytä kukaan.

Mutta vielä on neljä paikkaa täyttämättä. Fetisov tarvitsee rinnalleen toisen puolustajan. Onko hän Fetisovin monivuotinen pakkipari Aleksei Kasatonov? Vai onko hän kenties Valeri Vasiljev, Gennadi Tsygankov tai Aleksandr Ragulin? Vai kenties yksi nykypelaajista, kuten Sergei Zubov tai Sergei Gontshar.

Oma valintani kohdistuu kaikesta huolimatta Kasatonoviin. Kasatonov oli useassa arvoturnauksella jopa aivan Fetisovin tasolla, ja joskus hänet arvostettiin jopa korkeammalle (kuten 1981 KAnada Cupissa, jossa Kasatonov oli All Starsissa ja Fetisov jätetiin ulkopuolelle). Kasatonovin voidaan sanoa olleen joukkueensa tärkein pelaaja puolustuspäässä. Tämä härkämäisen voimakas, nopea ja sulavasti liikkuva puolustaja oli jokseenkin mahdoton ohitettava kenelle tahansa hyökkääjälle 1980-luvulla.

Oikeaksi laitahyökkääjäksi valitsen Boris Mihailovin. MM-kisojen kaikkien aikojen paras pistemies, CCCP-joukkueen monivuotinen kapteeni ja sen taistelutahdon ilmentymä ei voi jäädä unelmaviisikon ulkopuolelle. Vaikka samalle paikalle olisi tarjolla kenties taitavampi Sergei Makarov, ei häntä voi pistää Mihailovin edelle. Tilanne voisi olla toinen, jos Makarov olisi pysynyt Neuvostoliitossa vielä muutaman vuoden ja ollut johdattamassa punapaitoja muutamaan lisämestaruuteen.

Sentteriksi on tarjolla neljä ehdokasta: Vladimir Petrov, Aleksandr Maltsev, Sergei Fedorov ja Vjatsheslav Starshinov. Petrov oli yhtenä "petrovilaisista" tietenkin todella tärkeä pelaaja joukkueelleen. Hän oli aikansa paras puolustava hyökkääjä ainakin Euroopassa, kenties koko maailmassa. Petrov teki myös paljon pisteitä, kuten MM-kisojen kaikkien aikojen pistepörssin 4. sija todistaa.

Starshinov oli Neuvostoliiton 1960-luvulla alkaneen kiekkodynastian toimeksipanija. Hänen johdollaan Neuvostoliitto kykeni vihdoin kukistamaan Kanadan vuonna 1963 monen peräkkäisen tappion jälkeen, ja tuosta vuodesta alkaen NL voitti 9 peräkkäistä maailmanmestaruutta. Starshinov oli 1960-luvun paras keskushyökkääjä Neuvostoliitossa, ja neuvostojoukkueen kapteenina hänen panoksensa joukkueelle oli yhtä suuri kuin Mihailovin panos oli 1970-luvulla.

Maltsev oli taitavampi kuin Starshinov ja Petrov. Maltsev on kenties taitavin neuvostokeskushyökkääjä koskaan. Joidenkin mielestä Maltsev on jopa kaikkien aikojen taitavin neuvostopelaaja koskaan! Tämä kertoo jotain tästä Moskovan Dynamon liukasliikkeisestä mailavirtuoosista. Maltsevin taidoista kertoo paljon myös se, että hän on MM-kisojen kaikkien aikojen pistepörssissä 3. sijalla, vaikka hänellä ei koskaan ollut vakituisia ketjukavereita vuotta pidempään, ja vaikka hän aina joutui vetämään maajoukkueessa 3. ja 4. ketjun pelaajia perässään! Maltsev on yksi suurista kiekkopersoonista kautta aikojen, siitä ei pääse mihinkään.

Fedorov on nykykiekkoilijoista ainoa, jota voidaan ajatella sentterin paikalle. Hänen NHL-uransa on ehkä parempi kuin kenellläkään toisella venäläisellä. Hän oli parhaimmillaan NHL:n paras pelaaja sekä hyökkäys- että puolustuspäässä. Fedorov ei kuitenkaan koskaan saavuttanut merkittävää kansainvälistä menestystä lukuunottamatta uran alkuvaiheiden maailmanmestaruuksia (1989 ja 1990) sekä olympiahopeaa vuodelta 1998. Sen sijaan Fedorov näytti voittajanominaisuutensa NHL:n pudotuspeleissä voittamalla Stanley Cupin kolme kertaa.

Näistä neljästä valitsen joukkueeseen Fedorovin. Maltsev saattoi hyökkäävänä pelaajana olla parempi kuin Fedorov. Samoin Petrov ja Starshinov saattoivat olla puolustuspelissä Fedorovia edellä. Mutta en usko, että kukaan heistä oli aivan yhtä hyvä kaikilla osa-alueilla kuin Fedorov.

Vasemmalle laidalle on tarjolla Valeri Harlamov, Anatoli Firsov, Vladimir Krutov ja Sergei Kapustin. Näistä valinta kohdistuu Harlamoviin. Hän on MM-kisojen kaikkien aikojen pistepörssissä 2. sijalla, ja hänen maineensa Neuvostoliiton ja koko maailman jääkiekkoilussa on kuolematon. Anatoli Firsov saattoi olla parhaimmillaan parempi kuin Harlamov, mutta valitettavasti Firsovin ura jäi liian lyhyeksi valintaa ajatellen.

Vladimir Krutov oli parhaimmillaan 1980-luvulla aivan maaginen pelaaja, mutta hänenkään meriittinsä eivät riitä Harlamovin ohittamiseen. Eivät myöskään Sergei Kapustinin.

Tässäpä siis kaikkien aikojen All Stars-kentälliseni:

Mv: Vladislav Tretjak
Puolustajat: Vjatsheslav Fetisov, Aleksei Kasatonov
Hyökkääjät: Valeri Harlamov, Sergei Fedorov, Boris Mihailov
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti The Original Jags
Yhdistetyn "unelmajoukkueen" rakentaminen kaikilta vuosikymmeniltä on vaikea, miltei mahdoton tehtävä. Miten vertaat esimerkiksi Burea ja Firsovia tai Ragulinia ja Konstantinovia toisiinsa? Mahdotontako?

Huomasin tehtävän mahdottomuuden itsekin, tai eihän se nyt täysin mahdoton tehtävänä ole mutta likimain sellainen kuitenkin. Kuten totesit, kuinka vertailla eri vuosikymmenten pelaajia toisiinsa? Vaikka kyse on subjektiivisista näkemyksistä niin siitä huolimatta minulle ainakin tulee tunne, että tällaisen ”superjoukkueen” kokoaminen asettaisi pelaajat eriarvoiseen asemaan. Omalta kohdaltani voin tunnustaa etten todellakaan kykenisi suorittamaan vertailua 70-luvun tähtien ja tämän päivän tähtien välillä, senpä tähden päädyin ainakin alkuun laatimaan yhden joukkueen johon kokoan pelaajat 80-luvulta tähän päivään saakka. Tässäkin tapauksessa tullee käymään siten, että vääjäämättä NHL-menestyksellä ja uralla on vaikutuksensa joukkueeseen sijoittumiseen kun vastaavasti pelkän maajoukkueuran luoneet pelaajat eivät pääse - saavutuksistaan huolimatta - samalle lähtöviivalle.

En edes lähde sijoittelemaan pelaajia ketju ja puolustuskoostumuksiin, poimin vain esille maalivahdit (2 kpl), puolustajat (7 kpl) ja hyökkääjät (12 kpl).

Maalivahdit:

Vladislav Tretjak ja Nikolai Khabibulin.

Tämä valinta tuskin synnyttää kritiikkiä suuremmin, Nabokov ei vielä kykene uhmaamaan tämän kaksikon valta-asemaa.

Puolustus:

Vjatsheslav Fetisov, Aleksei Kasatonov, Vladimir Konstantinov, Zinetula Biljaletdinov, Sergei Zubov, Vasili Pervuhin ja Sergei Gontshar.

Pääosin helppoja valintoja, Fetisov, Kasatonov ja Konstantinov olivat varmoja valintoja, samaten Biljaletdinov ja Zubov oli helppo nimetä joukkueeseen. Sen sijaan kahdesta viimeisestä paikasta tuli tiiviimpi taisto, päädyin kuitenkin ottamaan 80-luvun Pervuhinin Daniil Markovin sijaan ja Gontshar’in ennen Malakhovia.

Hyökkääjät:

Vladimir Krutov, Igor Larionov, Sergei Makarov, Alex Mogilny, Sergei Fedorov, Pavel Bure, Sergei Kapustin, Aleksei Jashin, Sergei Nemtshinov, Valeri Kamenski ja Ilja Kovaltshuk sekä Aleksei Kovalev.

”Green unit” on itsestään varma valinta, samaten Mogilny - Fedorov - Bure. Kokonaisuudessaan hyökkääjistö ei vaikuta siinä määrin roolitetulta kuin puolustus. Jos olisin koonnut roolitetumpaa nykypäivän tyylin mukaista joukkuetta olisin varmasti joutunut tekemään muutamia valintoja toisin ja valitsemaan joukkueeseen hivenen lisää kokoa hyökkääjistöön. Nyt hyökkäyksessä on taitoa ennemmän kuin tarpeeksi mutta todellisia työmiehiä vain jokunen - Nemtshinov eräänä sellaisena ja kyllähän Fedorovkin töitä tekee jos on oikeansortin valmentaja penkin päässä. Larionov on nyt oma lukunsa kaikkiaan, hän pelasi aina joukkueelle.

vlad.
 

ralph cox

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, AS Roma, Blues
Kiinnostavaan aiheeseen on tartuttu.

Minulle tärkein kriteeri kaikkien aikojen neuvosto/ venäläiskokoonpanoa muodostettaessa olisi varmaan esteettinen viihdyttävyys. En lähtisi hakemaan kahden suunnan tasapainoisia koostumuksia pyyteettömine duunareineen, vaan ylivoimaiseen kiekolliseen dominanssiin pystyvää ja yltiöpäisesti hyökkäävää ryhmittymää. Pakeiksi tietty kovat luut.

Minun silmiini 1979 Neuvostoliitto oli viihdyttävimmillään.

Toinen juttu on sitten tietysti ehjät ketjut vs. yksilöt ongelma. Kollektiiviajattelu oli neuvostokiekon tavaramerkki Kiusaus olisi suuri pitää troika Petrova ja KLM ehyinä. Tingitään tästä. Pistetään lisäksi vasemmat ja oikeat laidat/pakinpaikat sekaisin.

Eli näillä mennään

1-kenttä
Harlamov - Maltsev - Firsov
Fetisov - Vasiljev

2-kenttä
Mihailov - Petrov - Makarov
Ragulin - Konstantinov

3-kenttä
Balderis - Fedorov - Bure
Zubov - Kasatonov

4-kenttä
Krutov - Starsinov - Jakusev
Zigankov - Biljalednitov

Maaliin Khabibulin, koska veskaripeli on kuitenkin yksilöurheilua, ja mennyt niin hitosti eteenpäin. Pistetään kakkoseksi Tretjak, ja kolmosveskaksi vielä kumiukko Konovalenko.

Valmentajakaksikko tietysti Tarasov(1) - Tihonov(2)
 
Viimeksi muokattu:

mixu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Seuraavaksi odotan ketjun avausta tyyliin "natsi-saksan parhaat nyrkkeilijät" tai Francon upeat futaajat.
En edelleenkään jaksa innostua sellaisen maan jääkiekosta jossa käytetettiin kaikkia mahdollisia keinoja menestyksen eteen kuten esimerkiksi Igor Larionov on kertonut.
Toisille tuntuu sirkushuvi olevan tärkeintä, vaikka sitä tehtäisiin sitten keinolla kaihtamatta.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti mixu
Seuraavaksi odotan ketjun avausta tyyliin "natsi-saksan parhaat nyrkkeilijät" tai Francon upeat futaajat.
En edelleenkään jaksa innostua sellaisen maan jääkiekosta jossa käytetettiin kaikkia mahdollisia keinoja menestyksen eteen kuten esimerkiksi Igor Larionov on kertonut.
Toisille tuntuu sirkushuvi olevan tärkeintä, vaikka sitä tehtäisiin sitten keinolla kaihtamatta.

Järjestelmä oli mätä mutta ei se tarkoita sitä etteikö voisi nauttia muutamien "yksilöiden" saavutuksista.

Tiedän ettei entisen Neuvostoliiton aikaan ihmisarvolla ollut juuri hintaa - kiekkoilijatkin olivat pelinappuloita ja osasia koneistossa. Heidän osansa oli toisaalta hivenen parempi kuin tavallisen kansalaisen mutta he joutuivat myös maksamaan tästä melkomoisen hinnan menetettynä vapautena. He saavuttivat jotain mutta menettivät myös paljon. Totalitäärinen systeemi oli sitä.

Menestystä hankittiin keinoja kaihtamatta mutta - loppujen lopuksi - millä tapaa se erosi siitä kuinka esim. kanadalaiset hankkivat menestystä? Muistellaan vain Kanadan ja Neuvostoliiton kohtaamisia - tuomaripeliä, pelaajien telomisia etc. Yhtälailla mätää löytyi molemmista systeemeistä vaikka kanadalainen perustuikin vapaaseen yrittämiseen.

Jos taas ulotetaan tarkastelu dopingiin niin on totta, että entisen Neuvostoliiton kiekkoilijat joutuivat turvautumaan piristeisiin - tällaisia viitteitä on esitetty. Mutta, ei peli aivan puhdasta ollut (ole) NHL:ssäkään. Sieltä löytyy jos jonkinsortin piriveikkoa. Tosin, Neuvostoliitossa toiminta oli (olettaen) systemaattisempaa tällä saralla.

Jos totalitääristä systeemiä ei lasketa lukuun niin millä tavoin neuvostourheilijoiden/-kiekkoilijoiden arki lopultakaan erosi läntisistä kollegoistaan? Periaatteessa samat urheilun lieveilmiöt löytyvät kummastakin "leiristä".

By the way!

Millaisesta kiekkoilusta innostut - muusta kuin HIFK-kiekkoilusta? Onko se puhdasta kaikesta mädännäisyydestä?

vlad.
 

mixu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Vlad

Tuo sana totalitäärinen kertoo kaiken.Kuten natsi-saksassakin niin sosialistisissa maissa laitettiin koko järjestelmä tukemaan urheilua sillä se oli tärkeä ikkuna maailmalle.

Länsimaissa nämä urheilun ongelmapuolet ovat yleensä lähtöisin yksilöstä tai pienestä ryhmästä kun taas vaikkapa Neuvostoliitossa oli näillä väärillä keinoilla yhteiskunnan tuki.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti mixu

Länsimaissa nämä urheilun ongelmapuolet ovat yleensä lähtöisin yksilöstä tai pienestä ryhmästä kun taas vaikkapa Neuvostoliitossa oli näillä väärillä keinoilla yhteiskunnan tuki.

Aivan kuten Yhdysvalloissa "antidopingtyö" ennen tätä viimeisintä jupakkaa, ettei vaan olisi ollut aika laajojen piirien masinoima toimintaa tämä dopingin käytön salailu ennen nyt jo nähtyjä seurauksia, ja nytkin vasta jäävuoren huippu on paljastunut.

Toki totalitäärisessä yhteiskunnassa tämä(kin) osattiin viedä pidemmälle mutta kyllä tuo Yhdysvaltojen toiminta viime vuosikymmeninä oli likimain verrattavissa totalitääristen järjestelmien harjoittamaan toimintaan - vain sillä poikkeuksella, että heillä kansalaiset olivat vapaita ja yhteiskunta oli vapaa. Merkityksellinen ero, sitä en kiistä, mutta lopputuloksella ei juurikaan ole eroa asiaa urheilulliselta taholta tarkasteltuna.

vlad.

edit: Jottei nyt synny väärää kuvaa niin en nyt kuitenkaan lähde väittelemään järjestelmien välillä, totalitäärinen järjestelmä on sellainen mikä tukahduttaisi minut alta aikayksikön. Tahdon vaan osoittaa sen, että yhteiskuntajärjestelmän erosta huolimatta samat lieveilmiöt löysivät sijansa myös läntisen järjestelmän piiristä.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Jokerit, HJK, Kontu ja West Ham
Jos urheilua aletaan arvostella sen mukaan, mikä totalirismi on sen maajoukkueen takana, silloin ei varmaan voida puhua Unkarin 50-luvun jalkapallomaajoukkueesta, Kiinan pingispelaajista 70-luvulla, Argentiinan jalkapallomaajoukkueesta v 78. Brasialassakin oli diktatuuri v. 70 maan voittaessa maailmanmestaruuden jalkapallossa. Mixu, hoi älä sekoita politiikkaa ja urheilua. Neuvostokiekkoilijat olivat hyviä, koska maan taso oli korkea ja he itse taitavia. Pakkokeinot eivät saaneet heitä loistamaan, vaan heidän omat tekosensa.

se, että arvostaa Harlamovia tai Puskasta ei tee itseään jonkun järjestelmän kannattajaksi. Itse aina muistan, mikä fiilinki tuli punakoneen astuessa Helsingin jäähalliin.

Kyllä natsi-Saksankin urheilijoita voi arvostaa, vaikka olisi järjestelmää vastaan.
 

mixu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Kontulan Ottawa

Tottakai yhteispeli sujuu jos pelaajia pidetään väkisin harjoitusleirillä ilman heidän vapaata tahtoaan ja sen lisäksi käytetään dopingia yms.

Saanko kysyä miksi Venäjä ei enää juhli kuten cccp aikoinaan?
Olisiko politiikalla kuitenkin jotain tekemistä asian kanssa?
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Re: Kontulan Ottawa

Viestin lähetti mixu

Saanko kysyä miksi Venäjä ei enää juhli kuten cccp aikoinaan?
Olisiko politiikalla kuitenkin jotain tekemistä asian kanssa?

Venäjä ei juhli kuten aikoinaan siksi, koska maan kiekkoilun taso on edelleen kovin kaukana parhaiden aikojen tasosta, ja myös siksi, ettei maa saa parhaita pelaajiaan arvoturnauksiin.

Dopingista sen verran, että ainoatakaan venäläistä dopingkäryä ei ole koko kv. jääkiekkoilun historiassa. Voithan sinä tietenkin väittää, että osasivat hyvin "peittää jälkensä". Mutta totuus on, että Suomi johtaa Neuvostoliittoa kv. jääkiekkoilun dopingkäryissä 1-0.

En tiedä, käytettiinkö dopingia Neuvostoliiton kiekkoilussa miten laajasti. Mutta jos käytettiin, niin tuskin olivat ainoita jotka aineita käyttivät.
 

ralph cox

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, AS Roma, Blues
Kiekossa tärkeintä on itse peli kaukalossa.

Neuvostojärjestelmä ja neuvostourheilijat tosiaan panostivat siihen, että laji saadaan mahdollisimman korkealle tasolle. Kanadan järjestelmä ja kanadalaiset urheilijat panostivat/panostavat myös samaan päämäärään.
Sitä kutsutaan myös työnteoksi.

Neuvostokiekkoilijat, jotka ehtivät lopettaa ennen NHL -mahdollisuutta, eivät jälkikäteen vaikuta kovinkaan katkerilta, vaan peliurasta on jäänyt elinikäisiä toveruuksia ja saavutuksia, mitä muistella.

Neuvostoliitto oli hirviömäinen diktatuuri, mutta jääkiekkoilijoiden kohtelu siellä ei kyllä mahdu epäkohtien kärkilistalla minulla kovinkaan korkealle sijalle.

Aika spartalaista maailman absoluuttiselle huipulle pyrkiminen on asiassa kuin asiassa järjestelmässä kuin järjestelmässä.

JK. Itse pääasiaan. Onko asiantuntevilla alustajilla kertoa Vsevold Bobrovista kiekkoilijana muutama rivi ?
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Viestin lähetti ralph cox
JK. Itse pääasiaan. Onko asiantuntevilla alustajilla kertoa Vsevold Bobrovista kiekkoilijana muutama rivi ?

Ulkomuistista jotain:

- Aloitti kiekkoilun vasta 28-vuotiaana(!)

- Pelasi aikaisemmin Neuvostoliiton jalkapallomaajoukkueessa ja voitti jalkapalloilun olympiakultaa Neuvostoliiton joukkueessa(!). Teki olympiafinaalissa Jugoslaviaa vastaan muistaakseni kolme tai neljä maalia!

- Pelasi myös Neuvostoliiton jääpallomaajoukkueessa.

- Neuvostoliiton ensimmäinen todellinen suurpelaaja jääkiekkoilussa. Neuvostoliiton tarkoitus oli osallistua MM-kisoihin ensimmäisen kerran jo 1953, mutta Bobrovin loukkaantumisen takia osallistuminen jätettiin seuraavaan vuoteen! En tiedä ketään toista pelaajaa, joka olisi ollut omassa joukkueessaan tällaisessa asemassa.

- Peliura jäi varsin lyhyeksi johtuen siitä, että aloitti kiekkoilun vasta lähes kolmekymppisenä. Mutta ehti saavuttaa legendaarisen maineen Neuvostoliiton kiekkoilussa. Maan kiekkoilun ensimmäisen maailmanmestaruuden (1954) ja olympiakullan (1956) tärkein pelaaja.

Ei ihan turha mies ollut tämä toveri Vsevolod.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Suosikkijoukkue
Jokerit, HJK, Kontu ja West Ham
mikään totalisrismi ei saanut nevostotähtiä olemaan niin hyviä kuin he olivat HENKILÖTASOLLA. yhteispeli toki parani harjoittelun avulla.

ymmärtääkseni ketään neuvostokiekkoilijaa ei PAKOTETTU olemaan majoukkueessa. Sinne meno oli haluttavaa. se antoi yhteiskunnassa etuja, joita muilla ei ollut..Dopingkaan ei paranna yhteispeliä ollenkaan. Jos joku väittää, että maailmanmestaruudet otettiin dopingin avulla, syyttää kyllä väärää asiaa.Pelitaitoa ei yksikään pillleri paranna.

Ymmärtääkseni NHL-pelaajatkin joutuvat olemaan peliturneilla kaksikin viikkoa ero perheistään. pakottaako joku tähänkin ?

Tämä ei tarkoita sitä, että hyväksyisin neuvostoajan väärän kohtelun.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Jagsilta tuota tietomäärää tuntuu pursuavan jopa ylitsekin, mutta kiinnostaisi kuulla Russian Fiven vaiheista kaikki mahdollinen mitä irtoaa. Josko sieltä löytyisi jotain uutta ja ihmeellistä? :)

Tämä on minulle se Neuvosto-kiekkoilijoiden kaikkien aikojen All-Star -kenttä:

Igor Larionov - Sergei Fedorov - Vyacheslav Kozlov
Vyacheslav Fetisov - Vladimir Konstantinov
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Viestin lähetti Henkka
Jagsilta tuota tietomäärää tuntuu pursuavan jopa ylitsekin, mutta kiinnostaisi kuulla Russian Fiven vaiheista kaikki mahdollinen mitä irtoaa. Josko sieltä löytyisi jotain uutta ja ihmeellistä? :)

Tämä on minulle se Neuvosto-kiekkoilijoiden kaikkien aikojen All-Star -kenttä:

Igor Larionov - Sergei Fedorov - Vyacheslav Kozlov
Vyacheslav Fetisov - Vladimir Konstantinov

Voihan saamari! Ehdin kirjoittaa sinulle pitkähkön vastauksen, mutta sessioaikani oli ehtinyt päättyä kirjoittamisen aikana, ja kirjoitus hävisi bittiavaruuteen!

Ylläpidolle: Eikö ole mahdollista saada sellaista ohjelmistopäivitystä, jossa tuota sessioaikaa voisi pidentää? Pitäisi näköjään muistaa kopioida kirjoitus leikepöydälle aina ennen napin painallusta - kaiken varalta.
 

WPK

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK , Chicago Blackhawks, Leeds United
Viestin lähetti The Original Jags
Venäjä ei juhli kuten aikoinaan siksi, koska maan kiekkoilun taso on edelleen kovin kaukana parhaiden aikojen tasosta, ja myös siksi, ettei maa saa parhaita pelaajiaan arvoturnauksiin.

Tuohon ei voi muuta todeta kuin että : tervetuloa samalle viivalle muiden kiekkomaiden kanssa : )) Turhan kauanhan sitä vääristymää (= vain yhdellä parhaimmisto mukana) piti kaukaloissa katsellakin. Ei nimittäin olleet MM-kisoihin saaneet driimtiimejään muutkaan suurmaat sitten 70-luvun alun ja Pohjois-Amerikasta ei kai koskaan ole sellaista MM:ään saatu.

Tietysti olisi ollut MM-kisojen kannalta toivottavampaa, että kehitys olisi kulkenut päinvastaiseen suuntaan eli mömmömmeissä pelaisivat kaikkien maiden kaikki parhaat.

Muisteltaessa Neuvostoliiton kiekkoilun tähtihetkiä, itselleni on suorastaan syöpynyt mieleen eräs heidän värkkäämänsä maali USA:ta vastaan 80-luvulla MM-kisoissa tai Izvestija-turnauksessa . Punakone vyöryi taas yhteen koko kentällisen hyökkäykseensä ja yliopistonobody-jenkit parveilivat pallohukkasina jaloissa. USA:n puolustusalueella molemmat neukkulaiturit kiihdyttivät laitojaan pitkin siten, että kohtasivat kovalla vauhdilla maalin takana, kiekollisella jannulla puolustaja kintereillään pari potkua myöhässä tietenkin. Sitten kiekollinen pelaaja jätti eleettömästi limpun vastaankiitävän toverin lapaan ja jatkoi itse luisteluaan edelleen vauhdilla poispäin maalista (edelleen puolustaja niskaan huohottaen perässä). Kiekon vauhdissa itselleen saanut laituri kurvasi välittömästi maalin eteen ja kuljetti kiekon reppuun kenenkään estelemättä. Maalivahti nääs oli siirtynyt automaattisesti sille puolelle tolppaa , jonne kiekkoa alussa kuskattiin, eikä osannut ennakoida tuulispäänä tapahtunutta suunnanvaihdosta. --> Kaunista ja suvereenia .
 
Suosikkijoukkue
Jokerit, HJK, Kontu ja West Ham
mutta yhtä nimimerkkiä mukaillen: "pelkkää totalitarismin tulosta, eiväthän he voineet nauttia pelistä ja tehdä hienoja maaleja, koska kaikkeen pakotettiin"
 

blackhawk

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Chicago
Viestin lähetti The Original Jags
Ensimmäinen laillisesti NHL;ään siirtynyt neuvostopelaaja oli tietääkseni Calgaryyn siirtynyt Sergei Priahin, joka ei ollut Neuvostoliitossa suuren luokan pelaaja.

Muistat väärin. Sergei Prjahin siirtyi vasta kaudella 1988-89. Ensimmäinen laillisesti siirtynyt oli Viktor Netsajev, joka pelasi kaudella 1982-83 Los Angeles Kingsissä kolme ottelua, joissa teki jopa yhden maalinkin.

Ennen lyhyeksi jäänyttä NHL-uraansa Netsajev pelasi Leningrad SKA:ssa. Maastamuuttolupa heltisi hänen mentyään naimisiin amerikkalaisen naisen kanssa. Muuttoluvan saamista helpotti, ettei hänellä taitojensa puolesta ollut mitään asiaa Neuvostoliiton maajoukkueeseen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös