Neukkujen kaikkien aikojen parhaat

  • 20 769
  • 83

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti TKH
Niin, ei kai NHL:ssä pelaamattomuus voi olla miinus vanhoille neukkupelaajille, kun niillä ei ollut mahdollisuutta siellä pelaamiselle. Eihän Fedorovillekaan ole miinus se ettei se ole pelannut Venäjän liigassa. Arvostus pitää hankkia siitä liigassa missä on mahdollista pelata. Aikaisemmin se oli Neukkuliiga nykyään NHL. Pelaajia arvioidaan sitten suhteessa niihin joita vastaan/kanssa he pelasivat, aivan samoin kuin nykyäänkin.

Olisivat tehneet saman minkä tsekit eli loikanneet länteen - edellinen on sitten hivenen sarkastinen heitto, sitä ei pidä ottaa tosissaan.

Arvostuksen saaminen aiempien vuosikymmenten Neuvostosarjassa oli paljon helpompaa kuin tämän päivän NHL:ssa, näin väittäisin.

Neuvostosarjassa parhaimmat pelaajat sijoittuivat periaatteessa muutamaan huippuseuraan jolloinka he pääsivät pelaamaan koko kauden parhaimpien kanssa muita joukkueita vastaan mikä edesauttaa loistamaan pääsemistä. Kuinka hyvä TsSKA oli ollut jollei siihen olisi haalittu puoltajoukkeellista huippuja koko Neuvostoliitosta? Entäpä olisivatko huippujen pisteet ja saavutukset heikenneet jos he olisivat pelanneet kotiseuduillaan tai jos he olisivat saaneet valita vapaammin seuransa. Tahdon sanoa sitä, että neuvostosysteemi edesauttoi sitä, että pelaajalla (jos oli lahjakas ja hyvä) oli suuret mahdollisuudet nousta maansa ja samalla koko maailman huipuihin lukeutuvaksi pelaajaksi. Sen sijaan Fedorov menetti tämän mahdollisuuden Neuvostojärjestelmän sorruttua - mikä lopulta saattoi koitua koko maailman kiekkoilun parhaaksi.

Arvoturnauksia Fedorovilla on vähemmän kuin vanhoilla tähdillä, mutta niiden arvostus/taso on muutenkin laskenut Neukkujen ja Tsekkoslovakkia hajottua.

Toisaalta hyvinkin merkittäviä arvoturnauksia on pelattu kuten WC sekä useammat Olympialaiset joihin kaikkui parhaimmat ovat päässeet mukaan - en sanoisi, että täysin arvoturnausten taso on laskenut vaikka osassa MM-kisoista tason lasku on havaittavissa (oma mielipiteeni onkin, että koko nykymuotoisen MM-kisasysteemin voisi huoletta lakkauttaa).

Ettei sinulla olisi taustalla pientä katkeruutta siitä ettei Venäjä ole loistanut kisoissa loistavista yksilöistä huolimatta? Omasta mielestäni tämä on usein ollut Venäjän ongelma, lisäksi aivan liian usein ei-kiekkoilulliset syyt ovat päässeet vaikuttamaan joukkueisiin ikävällä tapaa (tarkoitan lähinnä politikointia sekä "kiukuttelua").

Puhuu enemmän selkeää kieltä siitä kuinka vähän annat arvoa HPM:lle, KLM:lle, Firsoville ja kumppaneille. Käytännössähän tarkoitat ettei esim. Firsov, Harlamov tai Makarov olisi loistanut NHL:ssä Fedorovia enemmän. Asiaahan ei voi tietää, mutta mikään ei tue väitettä etteivätkö he olisi luoneet paremman NHL-uran kuin Fedorov. Tietysti 70-luvun NHL oli melkoista hakkaamista ja fysiikaltaan esim. Harlamov ei olisi tykännyt siellä pelata, mutta ei olisi Fedorovkaan tai 99. Joten sitä seikkaa ei tarvitse ottaa huomioon.

Kukahan se nyt jossittelee?

Siinä missä Harlamov oli jotain 170 cm pitkä on Fedorov kuitenkin varreltaan suunnilleen 185 cm ja painoa on päälle 90 kiloa reilusti joten ei hänellä olisi ollut suuren suuria ongelmia sopeutua toisenkaan tyyliseen NHL-kiekkoon - se on sitten eri asia olisiko hän pärjännyt kansalaisuutensa tähden sen ajan NHL:ssa. On myös huomioitava, että uransa alkuvaiheissa hän joutui pelaamaan varsin toisentyylistä kiekkoa kuin tätänykyä NHL:ssa pelataan, silloin myös venäläiset joutuivat toisenlaisen kohtelun kohteeksi kuin nykyään. Kovan koulun hänkin on siis kulkenut.

Jonkin sortin vertailukohdan antaa iäkkäämmän Makarovin ensimmäinen NHl-kausi flamesissa ja nuoren sekä kokemattoman Fedorovin rookiekausi Red Wingseissä - kumpikin onnistui äärimmäisen hyvin, Makarov sai Calderin ja Fedorov oli saada sen omalla kaudellaan, Belfourin loistava kausi pelasi pystin hänelle eli Fedorov oli äänestyksen toinen.

En väheksy menneiden vuosikymmenten neuvostokiekkoilijoita, en vain voi nostaa heitä jalustalle koska en ole koskaan nähnyt heidän pelaavan. Kuten mainitsin, olen seurannut kiekkoa aktiivisemmin 80-luvun alusta alkaen eli olen nähnyt KLM:n parhaina päivinään ja he pelasivat loistavaa kiekkoa mutta olen myös nähnyt Fedorovin parhaimmillaan useana kautena ja vielä useampana playoffkeväänä hyvin vaativan valmentajan alaisuudessa joten en millään voi väheksyä Fedorovin ansioita ja saavutuksia.

Niin ja minulle Stanley Cup'in voitto on arvokkaampi kuin MM-kisojen kulta.

vlad.

edit: Makarovin ja Fedorovin ensimmäiset kaudet NHL:ssa.

Makarov: 80 peliä: 24+62=86 pts: 55 pim: +33.

Fedorov: 77 peliä: 31+48=79 pts: 66 pim: +11.
 
Viimeksi muokattu:

TKH

Jäsen
"Tahdon sanoa sitä, että neuvostosysteemi edesauttoi sitä, että pelaajalla (jos oli lahjakas ja hyvä) oli suuret mahdollisuudet nousta maansa ja samalla koko maailman huipuihin lukeutuvaksi pelaajaksi. Sen sijaan Fedorov menetti tämän mahdollisuuden Neuvostojärjestelmän sorruttua - mikä lopulta saattoi koitua koko maailman kiekkoilun parhaaksi. "


Miten niin menetti? Jos kaveri pääsi siirtymään NHL:ään, niin miten ihmeessä hän silloin menetti mahdollisuutensa kuulua maailman huippuihin?? Ei hän mitään mahdollisuutta menettänyt, paremminkin sai uuden ja paremman, mitä hän ei mielestäni aivan täysin pystynyt käyttämään hyväkseen. Uran alkupuoli oli Fedoroville erittäin lupaava, mutta mielestäni hänestä ei tullut niin suurta tähteä kuin olisi ollut mahdollista. Ei sellaista jonka voisi laskea neukkujen/Venäjän kaikkien aikojen aivan parhaimpiin.



"Toisaalta hyvinkin merkittäviä arvoturnauksia on pelattu kuten WC sekä useammat Olympialaiset joihin kaikkui parhaimmat ovat päässeet mukaan"

No ehkäpä tarkoitin MM-kisoja.



"Ettei sinulla olisi taustalla pientä katkeruutta siitä ettei Venäjä ole loistanut kisoissa loistavista yksilöistä huolimatta?"


Niin, itseasiassa en ole koskaan kannattanut Venäjää. Neuvostoliitto oli sitten asia erikseen. En kyllä katso olleeni edes niiden kannattaja, mutta mahtavaahan se niiden peli useinmiten oli, pakkohan sitä oli jossain määrin arvostettava. Ei Venäjän pelissä ole oikeastaan koskaan ollut samanlaista hohtoa kuin vanhan punakoneen pelissä. Myöskin Tsekkoslovakkian pelejä oli kiva katella.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
re: TKH

Saisimme ikuisuusväittelyn aikaan siitä kuuluuko Fedorov neuvosto-/ venäläispelaajien parhaimmiston kärkisijoille top-10:iin.

Omasta mielestäni kuuluu hyvän NHL-uransa myötä. Siinä missä sinä näet hänen uransa laskusuuntaisena minä en sitä niin laskusuuntaisena näe, Fedorov monena kautena nöyrtyi henkilökohtaisten pisteiden metsästämisen sijaan pelaamaan joukkueelle ja noudattamaan Scotty Bowman'in jopa hyvinkin jyrkkiä käskyjä - Tikhonovkaan ei olisi Fedorovin tasoista pelaajaa pistänyt pakiksi mutta Bowman pisti ja vieläpä useamman kerran (syitä toki oli lukuisia mutta oletan sinun perehtyneen niihin jossain määrin).

Noudattamalla Bowman'in käskyjä Fedorov osoitti mielestäni suuruutensa joukkuepelaajana - siitä seurasi menestystä voitettujen Stanley Cup'ien muodossa. Lisäksi hän oli reilun vuosikymmenen parhaimpia venäläispelaajia koko liigassa - mikä sekään ei ole huono saavutus. Lisäksi tulevat lukuisat valinnat All Star otteluun sekä useat henkilökohtaiset palkinnot.

En voi missään mielessä unohtaa laskuista pois yli tuhatta tehtyä runkosarjapistettä, sekin on saavutus jota ei pidä missään mielessä väheksyä. Hän vieläpä saavutti tämän rajan ensimmäisenä venäläiskiekkoilijana NHL:ssa.

Kuten todettua, kyse on silkasta mielipiteestä - kumpikaan ei ole toista oikeammassa. Toinen meistä arvostaa toista ja toinen taasen toista enemmän kuin toista, merkitykset ja painotukset ovat erilaiset. Toki jos olisin tutustunut entistä enemmin varhaisempien aikojen neuvostokiekkoilijoiden saavutuksiin Feodorv saattaisi pudota listallani useita pykäliä mutta kun en ole perehtynyt näihin pelaajiin niin hyvin, että voisin luoda objektiivisen kuvan heistä omalla listallani Fedorov kuuluu juuri ja juuri top-10:iin, ollen siinä yhdeksäs tai kymmenes.

vlad.
 

Jouni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Big River Prospects
Viestin lähetti vlad
Fedorov monena kautena nöyrtyi henkilökohtaisten pisteiden metsästämisen sijaan pelaamaan joukkueelle.

Noudattamalla Bowmanin käskyjä Fedorov osoitti mielestäni suuruutensa joukkuepelaajana - siitä seurasi menestystä voitettujen Stanley Cup'ien muodossa. Lisäksi hän oli reilun vuosikymmenen parhaimpia venäläispelaajia koko liigassa -

Ottamatta kantaa itse ketjun aiheeseen, olen NHL:n tarkkana seuraajana täysin samaa mieltä vladin kanssa Sergei Fedorovista tässä asiassa. Samat asiat koskevat mielestäni myös esimerkiksi Steve Yzermania.

Minulla oli tilaisuus pari kertaa istua pelien jälkeen Sergei Fedorovin ja Igor Larionovin kanssa ja haastatella näitä miehiä muitten mukana - näistä tuli aikoinaan kirjoitettua JA:n NHL-juttuihin - ehdottomasti fiksuimpia miehiä mitä vastaan koskaan kävelee, jääkiekossa tai sen ulkopuolella.

Sergei Fedorovin suuruutta NHL:n parhaimpiin kuuluvana pelaajana ei voi mitenkään laskea pelkästään pisteitten valossa. Lähes koko uransa ajan NHL:n paras two-way player; harvinaisen taitava pelaaja hyökkäyspäässä, joka samalla pystyy pysäyttämään vastustajan parhaan ketjun puolustuksessa.

Monipuolisuus on aina ollut Fedorovin paras tavaramerkki. Kuten todettu, hän on NHL-urallaan pelannut sentteriä, vasenta laitaa ja pakkinakin. Käsittämätön paketti sekä kiekkotaitoja että puolustuksellisia taitoja; hyvin harva pelaaja pystyy Fedorovin tavalla pelaamaan ensin vaihdon vastustajan parasta sentteriä vastaan ja heti seuraavassa johtamaan ylivoimapeliä.

Sergei Fedorov pystyy luistelemaan kiekon kanssa yhtä kovaa kuin ilman sitä; on hurjaa seurata kuinka hän nousee ylös kiekon kanssa suojaten kiekkoa vartalollaan pitäen sitä rystypuolella - jos pakki vähääkään luovuttaa, Fedorov menee ohi ja vetää kiekon kämmenpuolelle. Käsittämätöntä luistelua, tasapainoa ja kaikki tapahtuu salamannopeasti.

Fyysisessä pelissä Fedorov ei koskaan ole ollut erikoisen huomattava taklaaja, mutta Fedorovin puolustuspeli perustuu tilanteitten lukemiseen ja syöttöjen katkaisemiseen nopeuden avulla. Fedorvin kaltaista lahjakkuutta tietenkin vastustajat yrittävät pysäyttää kovin ottein, taklaten satuttaakseen, mutta Fedorov ei ole koskaan ujostellut kovia tilanteita, vaikkei niistä ole leipäänsä tienannutkaan.

Ainoa kupru Fedorovin Wings-uralla oli mielestäni lähes kokonaan missattu kausi 1997-98, joka päättyi Carolinan järjettömään tarjoukseen, jonka Detroit mätsäsi saadakseen Fedorovin takaisin kokoonpanoonsa. ($38 mill, josta $28 mill heti käteen etukäteismaksuna). Ei tietenkään ole Fedorovin vika jos kaksi hullua detroittilaismiljonääriä haluaa kisailla siitä kummalla on enemmän rahaa. Ja kausihan päättyi Detroitissa Stanley Cup-juhlaan..
 

TKH

Jäsen
TOP 10 all-time european

Kun nyt tuli oheinen lista vastaan, niin laitetaampa sekin tänne. Pelaajat ovat siis parhaimmuus järjestyksessä vaikka järjestysnumeroa ei näykään. Kommentoitavaa?



All-Time Top 10 Best European Players
Selected by The Best of Hockey (1997)

Player | Career | Position | Team

Pavel Bure, 1986-present
C, CSKA/Vancouver/Florida/NYR
High-speed center nicknamed the "Russian Rocket"


Slava Fetisov, 1977-1998
D, CSKA/New Jersey/Detroit
"The Bobby Orr of Soviet Hockey"


Dominik Hasek, 1981-2002
G, Tesla/Chicago/Buffalo/Detroit
Brilliant goalie with an unorthodox style


Jaromir Jagr, 1990-present
C, Kladno/Pittsburg/Washington
Big, strong, exceedingly creative with the puck


Valery KHARLAMOV*, 1967-1981
LW, CSKA
Creative genius, the Soviet Union's best player ever


Jari Kurri, 1977-1998
RW, Jokerit/Edmonton/Los Angeles/ NYR/Anaheim/Colorado
One of the greatest players ever to skate in the NHL


Kent Nilsson, 1975-1997
C, Djurgarden/AIK/Winnipeg/Atlanta/
Calgary/Minnesota/Edmonton
Tall, smooth-skating center, played with finesse


Borje Salming, 1970-1989
D, Brynas/Toronto/Detroit
Smooth-skating offensive defenseman


Peter Stastny, 1974-1995
C, Bratislava/Quebec/New Jersey/St. Louis
Brilliant scorer, defected from Czechoslovakia to play in the NHL


Vladislav TRETIAK*, 1968-1984
G, CSKA
Acrobatic goaltender, the first Soviet player inducted into the Hockey Hall of Fame
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti TKH
Kommentoitavaa?

Täytyy sanoa, että vetää kyllä hiljaiseksi - millähän perusteilla Pavel Bure on listalla ensimmäisenä?

Onhan siellä pelaajia jotka listalle kuuluvat mutta sitten monta listalle kuuluvaa pelaajaa loistaa täysin poissaolollaan - kuten eräs kaikkien aikojen parhaista laitahyökkääjistä eli Sergei Makarov. Kyllä hän minun listallani menee selkeästi esim. Jari Kurrin edelle.

Tretjakin sijoitus on kuitenkin mielestäni liian alhainen, omalla listallani hän on - Hasekin maagisista otteista huolimatta - kaikkien aikojen eurooppalainen maalivahti.

Vaikea oikein kommentoidakaan listaa kun Euroopan kiekkoperheiden joukosta on tullut kaikkiaan niin monta lahjakastaj a hyvää pelaajaa, että väkisinkin näin suppealla (vain top 10) listalla suurin osa loistavista pelaajista tippuu listan ulkopuolelle. Minun on entistä vaikeampi laatia objektiivista listaa koska oma aktiivisin kiekkoseuraamiseni alkaa vasta 80-luvun puolelta, jolloin esim. troikka Petrov on vain muisto menneisyydestä.

Vaikka oma tietämykseni on kovin rajallinen tuntuu, että listan laajijalla (tai laatijoilla) se on ollut vielä rajallisempi kun ensimmäiseksi on onnistuttu nostamaan Pavel Bure.

vlad.
 

Sim0n

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Tottenham
Re: TOP 10 all-time european

Viestin lähetti TKH
Kun nyt tuli oheinen lista vastaan, niin laitetaampa sekin tänne. Pelaajat ovat siis parhaimmuus järjestyksessä vaikka järjestysnumeroa ei näykään. Kommentoitavaa?



All-Time Top 10 Best European Players
Selected by The Best of Hockey (1997)

Player | Career | Position | Team

Pavel Bure, 1986-present
C, CSKA/Vancouver/Florida/NYR
High-speed center nicknamed the "Russian Rocket"


Slava Fetisov, 1977-1998
D, CSKA/New Jersey/Detroit
"The Bobby Orr of Soviet Hockey"


Dominik Hasek, 1981-2002
G, Tesla/Chicago/Buffalo/Detroit
Brilliant goalie with an unorthodox style


Jaromir Jagr, 1990-present
C, Kladno/Pittsburg/Washington
Big, strong, exceedingly creative with the puck


Valery KHARLAMOV*, 1967-1981
LW, CSKA
Creative genius, the Soviet Union's best player ever


Jari Kurri, 1977-1998
RW, Jokerit/Edmonton/Los Angeles/ NYR/Anaheim/Colorado
One of the greatest players ever to skate in the NHL


Kent Nilsson, 1975-1997
C, Djurgarden/AIK/Winnipeg/Atlanta/
Calgary/Minnesota/Edmonton
Tall, smooth-skating center, played with finesse


Borje Salming, 1970-1989
D, Brynas/Toronto/Detroit
Smooth-skating offensive defenseman


Peter Stastny, 1974-1995
C, Bratislava/Quebec/New Jersey/St. Louis
Brilliant scorer, defected from Czechoslovakia to play in the NHL


Vladislav TRETIAK*, 1968-1984
G, CSKA
Acrobatic goaltender, the first Soviet player inducted into the Hockey Hall of Fame

Eikös tuo ole muuten hieman ristiriitaista, kun Bure on ykkösenä, ja Harlamov on "the Soviet Union's best player ever"?
 

TKH

Jäsen
"Eikös tuo ole muuten hieman ristiriitaista, kun Bure on ykkösenä, ja Harlamov on "the Soviet Union's best player ever"?"


No, ei oikeastaan, koska Bure ei oikeastaan juurikaan Neukkuja edustanut vaan Venäjää. Sen sijaan se on ristiriidassa, että Fetisov on ennen Harlamovia, jonka pitäisi listan tekijöiden mukaan olla neukkujen paras ikinä.

Bure pois listalta listalta ja Firsov tilalle, niin olisi vakavammin otettava lista. Aika vaikea paikka on tälläistä listaa ruveta tekemään. Pitäisi ensin yrittää miettiä kattavasti eri maiden parhaat ja sitten samoja periaatteita ja painotuksia käyttäen yrittää valita euroopan parhaimmat pelaajat. Näin äkkiseltään sanoisin, että Firsov, Fetisov, Harlamov, Makarov ja Tretjak kuuluisi listassa olla Neukuista. Jagr, Hasek ja Suchy Tsekeistä. Kaksi viimeistä paikkaa on sitten painotuksista kiinni. Yksi vaihtoehto olisi antaa ne Suomen ja Ruotsin parhaimmille.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Viestin lähetti TKH
Näin äkkiseltään sanoisin, että Firsov, Fetisov, Harlamov, Makarov ja Tretjak kuuluisi listassa olla Neukuista. Jagr, Hasek ja Suchy Tsekeistä. Kaksi viimeistä paikkaa on sitten painotuksista kiinni. Yksi vaihtoehto olisi antaa ne Suomen ja Ruotsin parhaimmille.

Tota noin. Kuinka monta suomalaista tai ruotsalaista kiekkoilijaa tiedät, jotka ovat parempia kuin Mihailov, Petrov, Maltsev ja Vasiljev, jotka puuttuvat tuolta listalta?
 

TKH

Jäsen
Niin, sanoin että kaksi viimeistä paikkaa on painotuksista kiinni.

Yksi vaihtoehto on olla välittämättä kansalaisuuksista jolloin valtaosa listan pelaajista on Neukkuja ja loput pari tsekkejä. Toinen vaihtoehto on kuitenkin katsoa myös hiukan kansalaisuuksia ja valita pari viimeistä sijaa Suomesta ja Ruotsista. Eli ensiksi valitsisi tavallaan kiintiön kullekin maalle, minun esimerkissä se olisi ollut neukut 5, Tsekit 3, Suomi ja Ruotsi 1. Itse pitäisin tämän kaltaista vaihtoehtoa jossa olisi yksi pelaaja sekä Ruotsista että Suomesta valittuna mielekkäämpänä kuin sellaista jossa on vaikka 8 neukkua ja 2 tsekkiä. Onko se sitten väärin niitä valitsematta jääneitä Neukkuja kohtaan? No ehkä, mutta toisaalta onko joku neukkujen listan kahdeksas euroopalaisittain suurempi/tärkeämpi pelaaja kuin Suomen tai Ruotsin listan ykkönen?? Mielestäni ei. Itse valitsisin Suomen tai Ruotsin listan ykkösen ennemmin kuin Neukkuejen listan kahdeksannen.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Juu, eri asia tietysti jos Suomella ja Ruotsille jätetään listalle kiintiöpaikka.

Ilman kiintiöitä ei yhdelläkään suomalaisella tai ruotsalaisella olisi mitään asiaa tuolle listalle. Kuten sanoit, ilman kiintiöitä listalla olisi 7-8 neuvostoliittolaista ja 2-3 tshekkoslovakialaista pelaajaa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti The Original Jags
Juu, eri asia tietysti jos Suomella ja Ruotsille jätetään listalle kiintiöpaikka.

Ilman kiintiöitä ei yhdelläkään suomalaisella tai ruotsalaisella olisi mitään asiaa tuolle listalle. Kuten sanoit, ilman kiintiöitä listalla olisi 7-8 neuvostoliittolaista ja 2-3 tshekkoslovakialaista pelaajaa.

Kaipa näiden listojen laatijat mieltävät asian siten, että tietyillä mailla on kuitenkin oltava ne kiintiöpaikat jottei listoista muodostuisi aivan liian yksipuolisia.

Kaikkiaan tätä listaa ei mielestäni voi edes pitää suuntaa antavana, niin räikeitä virheitä se mielestäni pitää sisällään. Nyt ketjussa on nostettu esille pelaajia jotka kuuluisivat ehdottomasti listalle ennemminkuin Pavel Bure tai jokunen muu listalle kivunnut pelaaja. Omalla listallani esim. Kurri ja Nilsson olisivat selkeästi Makarovia heikompia pelaajia - saattaisin jopa harkita nostaako Nilsson edes kiintiöpaikallekaan omalla listallani vai sijoittaako hänen sijaansa Börje Salming listalle vai kenties joku muu pelaaja.

vlad.
 

Sampe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins/Turun PalloSeura/Kiekko-Vantaa
Enpä voi kehua nähneeni paljon 70- ja 80-luvun kiekkoa, mutta suurimman osan vuoden '72 Kanada-Neuvostoliitto sarjasta olen sentään katsonut. Sen perusteella kelpuuttaisin neukuista top 10 -listalle Harlamovin ja Tretjakin, mutta muut eivät mielestäni olleet pelaajina Ruotsin huippujen tasoa. 80-luvun tähdistä en osaa sanoa juuta enkä jaata.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Viestin lähetti Sampe
Enpä voi kehua nähneeni paljon 70- ja 80-luvun kiekkoa, mutta suurimman osan vuoden '72 Kanada-Neuvostoliitto sarjasta olen sentään katsonut. Sen perusteella kelpuuttaisin neukuista top 10 -listalle Harlamovin ja Tretjakin, mutta muut eivät mielestäni olleet pelaajina Ruotsin huippujen tasoa. 80-luvun tähdistä en osaa sanoa juuta enkä jaata.

Tuota noin, oletko tosissasi?

Ketkä ruotsalaishuiput ovat parempia kuin kaikki muut venäläiset Harlamovia ja Tretjakia lukuunottamatta? Voisitko muodostaa vaikka top 10 -listan näistä huipuista?
 

TKH

Jäsen
"mutta suurimman osan vuoden '72 Kanada-Neuvostoliitto sarjasta olen sentään katsonut. Sen perusteella kelpuuttaisin neukuista top 10 -listalle Harlamovin ja Tretjakin, mutta muut eivät mielestäni olleet pelaajina Ruotsin huippujen tasoa."


???? Kun Neuvostoliitto olisi Summitin sarjan voittanut ilman Harlamovin uloshakkaamista, ja jos parhaat ruotsalaiset olivat neukkuja paremmat, niin silloinhan Ruotsin olisi pitänyt olla ylivoimaisesti maailman paras. Vaan kun ei ollut, ei ollut edes kovin lähellä sitä titteliä. Neukut, Kanada ja Tsekkoslovakkia olivat kaikki Ruotsia parempia. Kyllähän Ruotsilla pari mahtavaa pelaajaa -60 ja -70 luvulla oli, mutta Neukuilla ja Tsekeillä oli niitä enemmän.

Kaikkien aikojen ruotsalaisista en muista nähneeni kattavaa arviointilistaa, mikäli joku on, niin voisi laittaa sen tänne.
 

TKH

Jäsen
TOP 10 Ruotsalaiset

Käytin tuossa pari minuuttia miettiäkseni parhaimpia ruotsalaisia. Jäikös siitä pois sellaisia jotka niiden kaikkien aikojen TOP 10:ssä pitäisi olla?? Missään järjestyksessä pelaajat sitten eivät ole. Ketkä noista kuuluu niiden TOP 10:een ja mihin järjestykseen??


Leif Holmqvist
Sven Johansson
Ulf Sterner
Lennart Svedberg
Anders Hedberg
Kent Nilsson
Ulf Nilsson
Börje Salming
Peter Forsberg
Håkan Loob
Niklas Lindström
Pelle Lindbergh
Mats Sundin
Tommy Salo
Roland Stoltz
Nisse Nilsson
Bengt-Åke Gustafsson
 

Sampe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins/Turun PalloSeura/Kiekko-Vantaa
Sanoisin, että tilanne tiivistyy vastakkainasetteluun suuruus vs. taso. En osaa sanoa saman aikakauden ruotsalaisistakaan mitään, vaan joudun valitettavasti vertaamaan 70-luvun pelaajia parin tuoreimman vuoskymmenen tuotoksiin. Niistä esimerkiksi herrat Forsberg ja Lidström säväyttivät yksinkertaisesti enemmän. Sama pätee toki venäläisistä Fedoroviin jne.

Mielestäni menneen aikakauden pelaajat ovat kokonaisuudessaan yliarvostettuja. Kanadastakaan eivät oikeastaan erottuneet kuin Brad Parkin kyky tukea hyökkäksiä (puolustussuuntaan kaveri oli tosin toisinaan pulassa) ja Gilbert Perreault'n soolot silloin kun mies ylipäänsä laatikkoon päästettiin. Bobby Orr olisi toki ollut hauska nähdä...mutta esimerkiksi Orrin tutkapari Esposito ei kovista tehoistaan huolimatta vaikuttanut mitenkään pysäyttämättömältä.

Lisäksi täytyy ottaa huomioon, että Kanadan valmistautuminen sarjaan ei ollut läheskään yhtä perusteellista kuin Neuvostoliiton. Ja vaikka näitä wanhoja pelejä on toisaalta ollut ilo katsoa, niin tempossa ei tosiaan ole ollut hurraamista, eikä mielestäni taidoissakaan (Harlamovia, Perreault'ta ja ehkä Maltsevia lukuunottamatta). Tosin molemmat saattavat olla erilaisten varusteiden ja huonomman jään aiheuttamia optisia illuusioita.
 

IceBreezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, HIFK, Habs
CCCP Topski 10, alternativksi

Hieman erilaiset,siis edes jollain tavalla ohjelmoidusta koneesta erottuvat, punakoneen sankar'miehet:

1. Igor Larionov: 10 vuotta näytti samanlaiselta kuin muut. Mutta pinnan alla kuohui ja isosti! Rohkea ja älykäs. Muutti kaiken. iso DA!

2.Helmut Balderis: yksilö aikana,jolloin CCCP kielsi yksilöiden olemassaolon, syvimmän Brezhneviläisyyden keskellä. Mamman kutomat sukat olivat symboliarvoltaan valtavat. Edes Tihonovin viha ei tehonnut. Iso latvialainen sydän verenpunaisen CCCP:n paidan alla kitumassa.

3. Vjateslav Fetisov: Henkilökohtainen pelilakko keskellä kiekkosovhoosia (vai oliko se lähempänä kolhoosia). Kova jätkä, aina joka tilanteessa.

4. Aleksander Maltsev: 70-luvulla, ainakin minä etsin lähes epätoivoisesti jotain inhimillisyyteen viittaavia piirteitä neukkujen kasvoista ja pelistä. Aleksanderilla oli aina pilke silmäkulmassa ja omat luovat ratkaisut - lisäksi mies osasi vipata yhdellä kädellä kiekon ylämaatushkaan. Njet Bad.

5. Viktor Konovalenko: pikku kumiukko, joka oli muihin verrattuna arvaamaton - eli ei aina huippumaalivahti. Sitten tuli Tretjak.

6. Aleksander Jakushev. Listan yllättäjä - täällä ainostaan nenänsä takia. Pohdin aina mikä siihen oli iskenyt, enkä koskaan saanut vastausta.

7. Valeri Kamenski. Murrosajan häikäisevä persoona. Välillä pimennossa, välillä teki temppuja jotka saivat antaumuksellisen neukkuvihaajankin taputtamaan. Piti muodostaa Bykovin ja Khomutovin kanssa se seuraava supertoikka. Sitten aukesi dollaritie.

8. Aleksander Sidelnikov. Tretjakin onneton kakkonen. Istui turnauksesta toiseen masentuneena penkillä, kunnes tuli Suomi-ottelun kolmas erä johon CCCP lähti 6-0 johdossa. Aleksander pääsi kehiin ja ehti yleensä päästää 3 Jorma Vehmasen laukausta taakseen. Maalivahti, jonka itsetunto tuskin oli järkkymätön.

9. Sergei Kapustin. Miksi täällä? Koska oli neukkustandardin muototutkielma. Niin puhtaaksi viljelty, että kyseessä oli pakko olla Kremlin camp-henkinen itseironinen ihmiskoe. Olin lapsena täysin varma, että Sergei ei ole ihminen, vaan oikea robotti. Mikään ei muuttanut ilmettä, silmät täysin lasiset. Jos oli ihminen, niin lääkitys oli tiukkaa. Poistui keskuudestamme 44-vuotiaana.

10. Vladimir Jursinov. Jääkiekon SM-sarjan tarrakuva-keräilykirja 70-luvulla (74 tai 75?): KooVeen pelaajavalmentajana Vladimir Jursinov. Päähän ei mahtunut, miten venäläinen voi pelata suomessa, ja hymyileekin kuvassa. Jaaha, KooVee olikin TUL:n juttuja. Nimi ja naama jäivät mieleen. Peliäkään en nähnyt, koska eihän siihen aikaan SM-sarjaa televisioitu. Ihmettelin kuitenkin, miten KooVee pärjäsi niin huonosti, vaikka niillä oli ilmielävä ryssä joukkueessa.
 

Sampe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins/Turun PalloSeura/Kiekko-Vantaa
IceBreezer kirjoitti:
6. Aleksander Jakushev. Listan yllättäjä - täällä ainostaan nenänsä takia. Pohdin aina mikä siihen oli iskenyt, enkä koskaan saanut vastausta.

Jakushevista puheen ollen...nyt kun olen nähnyt koko Summit Series:in tekisi mieli kysyä, kuinka korkealle mies neuvostoliittolaisten joukossa arvostetaan. Itseeni heppu teki nimittäin selkeästi suuremman vaikutuksen kuin herrat Mihailov ja Petrov konsanaan, ja eritoten sarjan loppua kohden Jakushev nousi Neuvostoliiton MVP:ksi. Silloiset kanadalaisselostajat jopa pitivät häntä Harlamoviakin parempana pelaajana!

En olisi Jakusheviakaan valmis nostamaan Forsbergin rinnalle, mutta kyllä hän kokonsa, peliälynsä ja viimeistelytaitonsa puolesta oli aikaansa edellä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
IceBreezer kirjoitti:
Hieman erilaiset,siis edes jollain tavalla ohjelmoidusta koneesta erottuvat, punakoneen sankar'miehet:

Tälle listalle kuuluisi ehdottomasti Aleksander Mogilny, järjesti oikean suoran vasten Tikhonovin kasvoja loikkaamalla Ruotsissa järjestettyjen 1989 MM-kisojen voittajajoukkueesta Buffalo Sabreseihin. Nuori ja vielä kokematon pelaaja oli vain jotenkin kadonnut valvovan silmän alta. Tämän teon jälkeen vanhojenkaan tähtien pidättelylle ei löytynyt sijaa.

vlad.
 

IceBreezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, HIFK, Habs
vlad kirjoitti:
Tälle listalle kuuluisi ehdottomasti Aleksander Mogilny, järjesti oikean suoran vasten Tikhonovin kasvoja loikkaamalla Ruotsissa järjestettyjen 1989 MM-kisojen voittajajoukkueesta Buffalo Sabreseihin. Nuori ja vielä kokematon pelaaja oli vain jotenkin kadonnut valvovan silmän alta. Tämän teon jälkeen vanhojenkaan tähtien pidättelylle ei löytynyt sijaa.

vlad.


Joo se on kyllä totta. Mogilny, vaan ei ehtinyt kuin käväistä CCCP-koneistossa. Alusta asti tätä Glasnost-sukupolvea. Mutta tietty - sekä pelimiehenä että "protestoijana" huippuryssä.
 

TKH

Jäsen
Jakushev

Sampe kirjoitti:
Jakushevista puheen ollen...nyt kun olen nähnyt koko Summit Series:in tekisi mieli kysyä, kuinka korkealle mies neuvostoliittolaisten joukossa arvostetaan. Itseeni heppu teki nimittäin selkeästi suuremman vaikutuksen kuin herrat Mihailov ja Petrov konsanaan, ja eritoten sarjan loppua kohden Jakushev nousi Neuvostoliiton MVP:ksi. Silloiset kanadalaisselostajat jopa pitivät häntä Harlamoviakin parempana pelaajana!

En olisi Jakusheviakaan valmis nostamaan Forsbergin rinnalle, mutta kyllä hän kokonsa, peliälynsä ja viimeistelytaitonsa puolesta oli aikaansa edellä.


Niin, taisi kyllä olla ainoastaan kokonsa puolesta aikaansa edellä. Peliäly ei kyllä ollut aikaansa edellä, ei hän koskaan ollut tunnettu peliälystään. Erittäin hyvä maalintekijä - edelleen yksi neukkusarjan parhaista - Jakushev oli, mutta aikaansa edellä hän oli vain maalineduspelaamisessa ei niinkään viimeistelytaitonsa puolesta, joka edellyttäisi enemmän monipuolisuutta. Neukkujen kaikkien aikojen paras voimahyökkääjä jakushev taitaa olla edelleen, tosin kilpailua ei ole paljoa ollut.

Ei Jakusehevia lasketa aivan kaikkien aikojen neukkujen parhaimpiin, mutta häntä pidetään yleisesti pelaajana joka todennäköisesti olisi Neuvostoliittolaisista hyökkääjistä luonut parhaimman NHL-uran. Tämä siis jos Neuvostoliittolaisten olisi ollut mahdollista pelata NHL:ssä jo 70-luvulla. Tämänkaltaista päätelmää Summitin kaksi pelisarjaakin tukee, tosin vaikea sanoa. Summitissa Jakushev oli parhaimmillaan, MM-kisoissa hän ei ollut Neukkujen aivan kaikkein parhaimpia pelaajia muutamia MM-kisoja lukuunottamatta. Jakushevia ei koskaa edes värvätty ZSKA:han niin kuin useimmat kaikkein parhaimmat pelaajat värvättiin. Jakushev pelasi koko uransa Spartakissa, mikä kai tarkoittaa ettei hänelle katsottu olevan käyttöä ZSKA:ssa.

Harmin paikka, että Neukut ei paljoa arvoa vuoden -76 Kanada Cupille antaneet ja jättivät kaikki parhaimmat pelaajat kotiin tuosta turnauksesta. Pitivät sitä nuorten pelaajien harjoitusturnauksena MM-kisoja varten ja tuon takia myöskään Jakushev ei turnauksessa pelannut. Ehkäpä tämä turnaus olisi nostanut Jakushevin HPM, Firsovin, Maltsevin ja Bobrovin rinnalle neukkujen kaikkien aikojen listoilla. Nyt Jakushev jää pakostakin näiden varjoon.

Jakushevista on muuten jonkun verran juttua tuossa vanhat lätkätähdet -ketjussa.
 

TKH

Jäsen
Käytin tuossa pari minuuttia miettiäkseni parhaimpia ruotsalaisia. Jäikös siitä pois sellaisia jotka niiden kaikkien aikojen TOP 10:ssä pitäisi olla?? Missään järjestyksessä pelaajat sitten eivät ole. Ketkä noista kuuluu niiden TOP 10:een ja mihin järjestykseen??


Leif Holmqvist
Sven Johansson
Ulf Sterner
Lennart Svedberg
Anders Hedberg
Kent Nilsson
Ulf Nilsson
Nisse Nilsson
Börje Salming
Peter Forsberg
Håkan Loob
Markus Naslund
Niklas Lindström
Pelle Lindbergh
Mats Sundin
Tommy Salo
Roland Stoltz
Ronald Pettersson
Nisse Nilsson
Bengt-Åke Gustafsson

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/article482101.ab

Tuossa vanhassa artikkelissa kysellään onko Lindström paras ruotsalainen pelaaja koskaan? Mikä on hyvä ja aiheellinen kysymys, vaihtoehtoja olisi muutama, mutta niiden kaikkien aikojen puolustajan titteli on selvä. Taitaapa meriitit viedä sen myös Foppan ohi Ruotsin kaikkien aikojen pelaajaksi.

Ne joilla on ruotsin kielen taito paremmin hallussa voivat katsoa ja kunnella Tumban mietteitä.
http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=37591&a=810750
 

Hanson

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, alasarjat.
Niin, taisi kyllä olla ainoastaan kokonsa puolesta aikaansa edellä. Peliäly ei kyllä ollut aikaansa edellä, ei hän koskaan ollut tunnettu peliälystään. Erittäin hyvä maalintekijä - edelleen yksi neukkusarjan parhaista - Jakushev oli, mutta aikaansa edellä hän oli vain maalineduspelaamisessa ei niinkään viimeistelytaitonsa puolesta, joka edellyttäisi enemmän monipuolisuutta. Neukkujen kaikkien aikojen paras voimahyökkääjä jakushev taitaa olla edelleen, tosin kilpailua ei ole paljoa ollut.

Ei Jakusehevia lasketa aivan kaikkien aikojen neukkujen parhaimpiin, mutta häntä pidetään yleisesti pelaajana joka todennäköisesti olisi Neuvostoliittolaisista hyökkääjistä luonut parhaimman NHL-uran. Tämä siis jos Neuvostoliittolaisten olisi ollut mahdollista pelata NHL:ssä jo 70-luvulla. Tämänkaltaista päätelmää Summitin kaksi pelisarjaakin tukee, tosin vaikea sanoa. Summitissa Jakushev oli parhaimmillaan, MM-kisoissa hän ei ollut Neukkujen aivan kaikkein parhaimpia pelaajia muutamia MM-kisoja lukuunottamatta. Jakushevia ei koskaa edes värvätty ZSKA:han niin kuin useimmat kaikkein parhaimmat pelaajat värvättiin. Jakushev pelasi koko uransa Spartakissa, mikä kai tarkoittaa ettei hänelle katsottu olevan käyttöä ZSKA:ssa.

Harmin paikka, että Neukut ei paljoa arvoa vuoden -76 Kanada Cupille antaneet ja jättivät kaikki parhaimmat pelaajat kotiin tuosta turnauksesta. Pitivät sitä nuorten pelaajien harjoitusturnauksena MM-kisoja varten ja tuon takia myöskään Jakushev ei turnauksessa pelannut. Ehkäpä tämä turnaus olisi nostanut Jakushevin HPM, Firsovin, Maltsevin ja Bobrovin rinnalle neukkujen kaikkien aikojen listoilla. Nyt Jakushev jää pakostakin näiden varjoon.

Jakushevista on muuten jonkun verran juttua tuossa vanhat lätkätähdet -ketjussa.

Hockey CCCP International / Team USSR : 1954-1991 nettisivut kertovat lähes kaiken (tilastot) neukkujen MM-tason tapahtumista. Kaikki löytyy osoitteesta : www.chidlovski.com/personal/1954/00tops.htm - tutustukaa.
 

stairox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wanha kunnon divariajan Vaasan Sport, Liverpool FC
Tuossa vanhassa artikkelissa kysellään onko Lindström paras ruotsalainen pelaaja koskaan?
Ihan näin sivuseikkana: Niklaksen nimi on Lidström, ei Lindström. Ja, kyllä, on ilmeisesti paras swedu koskaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös