Conquest sarja on peruttu, yleensä kai näissä seurataan miten produktio etenee ennen kuin myönnetään lisää rahoitusta:
Sopimus ohjaaja Carl Erik Rinschin kanssa osoittautui Netflixin kannalta surkeaksi ratkaisuksi. Ohjaaja käytti saamansa varat osake- ja kryptovaluuttakauppaan.
www.kauppalehti.fi
Tavallisesti pitänee täyttää tietyt sovitut tuotannolliset tavoitteet, että sitä rahaa tulee. Tässä tapauksessa varmaan haluttiin noilla lisärahoilla yrittää pelastaa se alkuperäinen sijoitus epätoivossa. Jos ymmärsin oikein, niin Netflix maksoi vähän yli 60 miltsiä oikeuksista. Ja sitten sisässä oli sen ohella jo 44 miljoonaa käytettynä tuotantoon. Joten 11 miljoonaa lähti sitten lisää pelastusrahaa, mistä osa oli korvamerkitty uuden alkuperäistä laajemman käsikirjoituksen esituotantoon, eli sen valmiiksi kirjoittamiseen ja siinäkin oli vielä omat rajaehtonsa. Jos Netflix ei tietyssä ajassa sitoutuisi siihen pidempään käsikirjoitukseen, niin sitten mentäisiin alkuperäisellä 13 jakson suunnitelmalla ja loput rahat siitä 11 miljoonasta menisivät siihen tuotantoon. Mutta Rinsch sitten siirsi käytännössä koko 11 miljoonaa itselleen huolimatta rajaehdoista.
Tuon saman ohjaajan Carl Rinschin 47 Roninin budjetti paisui kuin ilmapallo 225 miljoonaan dollariin. Kärsi jonkinlaisen hermoromahduksen / sortui paineen alla leffan kuvausten aikana, jolloin Universal-studio mikromanageroi kuvauksia loppuun ja lopulta ohjaaja sysättiin kokonaan sivuun leikkausvaiheessa. CV:stä tosiaan löytyy tuon 47 Roninin ohella vain jotain lyhytelokuvaa, sekä Heineken- ja automainoksia ynnä musavideota. Lahjakas varmasti, mutta kova paikka lähteä tuollaisella kokemuksella sadan miljoonan suurtuotantoon tai suursarjaan. Olen ainakin kymmenen vuotta jo ihmetellyt, kun isoissa tuotannoissa on niin vihreitä ohjaajia. Nytkin riittää kun ohjaat yhden pienen elokuvan jota kriitikot hieman suitsuttavat, niin seuraava elokuva on jo joku 80 miljoonan dollarin kaupallinen elokuva. Missä kuitenkin on pikkaisen enemmän liikkuvia osasia ja paineita, sekä vielä psykologinen ja ammatillinenkin haaste tehdä siitä kaupallisesta elokuvasta "oma elokuva".
Tästä Rinchin scifi-sarjasta oli käyty jopa tarjoussota 2018 syksyllä, kun uusien streamauspalveluiden myötä oli valtavaa tarvetta uudelle sisällölle. Amazon oli voittamassa sitä jo 8 numeroisella summalla, kunnes Netflix tuli väliin alkuperäistuotantojensa varajohtajan tekemällä tarjouksella. Netflix laittoi vielä enemmän miljoonia pöytään ja vielä kirsikkana kakun päälle Ridley Scottin "oppipojalle" Rinschille Final Cut -oikeudet, sekä "elinikäiset siivut ja jonkinlainen sananvalta" kaikkiin tuleviin lisäkausiin ja spin-offeihin. Niin Rinschille kuin hänen mallivaimolleen, joka on kehitellyt sarjaa yhdessä miehensä kanssa.
Kaiken huippuna tuossa 47 Roninissa mukana ollut tuottaja Stuber oli tuolloin projektin ostohetkellä Netflixin palkkalistoilla, eikä Netflixin alkuperäistuotannon varajohtaja, joka sarjan osti, konsultoinut tätä Stuberia mitenkään. Ja jos nyt kaverin CV:ssä on vain yksi elokuva, niin olisiko sitä soderberghmaisesti vaikea katsoa vaikka varttia. Tai käskyttää joku vilkaisemaan ja painamaan memoa kehiin.
Tuota scifisarjaa on kuitenkin kuvattu. Alunperin Rinschin omilla rahoilla ja sitten sijoittajayhtiö 30Westistä saatu lisää rahaa. 30West meinasi ottaa projektin jo haltuunsa, kun Rinsch missasi jonkin deadlinen, mutta Keanu Reeves tuli rahoineen apuun. Noissa kuvauksissa syntyi 6 lyhyttä jaksoa kestoltaan 4-10 minuuttia, joiden avulla sarjaa kaupattiin isoille toimijoille. Netflix sitten voitti tarjouskisan 61,2 miljoonalla dollarilla oikeuksista, mistä meni vähän yli 13 miljoonaa projektin alkuperäissijoittajien sekä 30Westin poismaksamiseen. Tämä summa siis vaikkei sarjalla tosiaan ollut valmista kokonaista käsikirjoitusta. Netflixin lompakolla sitten palattiin takaisin kuvaamaan pinnat kireällä.
Rinsch on syyttänyt kuvauspaikalla mm. vaimonsa (tai nyttemmin ex-vaimonsa) hautoneen hänen salamurhaansa Fitzcarraldon hengessä. Vissiin yksi tekijä tuossa voi olla diagnosoitu ADHD ja siihen lääkkeenä käytetty amfetamiinipohjainen Vyvanse, mikä ylikäytettynä voi synnyttää maniaa, harhaisuutta ja psykoosia. Vaimo ainakin yritti Rinschiä saada katkolle ja interventiokin järjestettiin.
Rinschin palkannut isokenkäinen ja toinen siihen sopimukseen liittynyt johtohahmo on siirretty syrjään Netflixiltä.
Siteerasin pitkät pätkät
NYTimesin juttua, jossa oli paljon muutakin kivaa.
Tästä tehdään vielä elokuva. Tai minisarja. Ja se tulee olemaan eeppinen.
EDIT: Netflixiin oli tullut hyvä ja hauska animaatioelokuva: Leo. Entinen Conanin Late Night ohjelman pääkäsikirjoittaja ja Triumph The Insult Comic Dogin takaa löytynyt Robert Smigel ollut kynäämässä ja ohjaamassa. Myös Adam Sandlerilla näppinsä pelissä. Pidin.