Stalinin datsallepaosta ja epäilyksistä noutajien motiivien suhteen olen muistaakseni kuullut ensimmäisen kerran ylä-asteen historianopettajaltani (erään nimeltämainitsemattoman nimimerkin mielestä lähde olisi siis täysin väärä ja tieto lähteestä johtuen ehdottomasti valheellista).
1930-luvun Saksassa eläneenä olisin todennäköisesti ollut osa suurta massaa kansallissosialistien takana. Tuskin mitenkään erityisen sisällä poliittisessa järjestelmässä, mutta uskon että Versaillesin häpeärauhan ja 20-luvun talouskaaoksen jälkeen kansallissosialistien lupaukset yhdistettynä globaalisti parantuneeseen taloustilanteeseen (josta natsit luonnollisesti ottivat kaiken krediitin irti) olisivat varmasti kiehtoneet. Patavanhoillinen koululaitos olisi lisäksi valmistanut henkisesti tietynlaiseen ksenofobiaan (myös sisäisiä vähemmistöjä kohtaan) ja vahvaan uskoon isänmaan ylivertaisuudesta, vaikka maailmansodassa turpaan tulikin. Isänmaallisessa hurmoksessa olisi todennäköisesti tullut myös hurrattua ennen sotaa tapahtuneiden alueliitosten johdosta, sekä vielä enemmän sodan alkuvaiheen menestyksestä haltioituneena.
Isäni (jo edesmennyt) eno osallistui muuten Berliinin olympialaisiin nuorisourheilijana, kertoi että tunnelma oli totaalisen hypnoottinen ja kun suuri massa alkaa huutamaan Heil Hitleriä, niin siinä vaan huutaa mukana massahurmoksessa.
Neuvostoliitto oli huomattavasti erikoisempi paikka mielestäni esikuvaksi etenkin länsimaalaisille. Huolimatta 30-luvun terrorista (josta liikkui tietoja jo melko tuoreeltaan ja esimerkiksi intomielinen kommunisti Arvo "Poika" Tuominen otti pesäeron Neuvostoliitosta 30-luvun lopulla ja mm. kieltäytyi tarjotusta Terijoen hallituksen ministeripestistä), Neuvostoliitto oli ilmeisesti aito ihannevaltio todella monelle ihmiselle sekä maan sisällä, että ulkopuolella. Tästä kertovat esimerkiksi useat suomalaiskommunistit, jotka toimivat N-liiton hyväksi sota-aikana (ja palasivat perustamaan SKP:n Suomen osastoa sodan jälkeisessä vallan uusjaossa, jos olisivat osanneet olla sotkematta välejään Staliniin, olisivat epäilemättä saaneet aikaiseksi yksipuoluejärjestelmän ja "Suomen sosialistisen neuvostotasavallan" tai vähintään "Suomen demokraattisen tasavallan"). Näiden ihmisten täytyi tietää ehdottomalla varmuudella ensinnäkin N-liiton harjoittama valtioterrori, että se että terrorin kohteet valikoituivat käytännössä sattumanvaraisesti ja ainoastaan Stalin oli täysin varmasti suojassa terrorilta. Esimerkiksi Otto-Wille Kuusisen vaimo päätyi gulagille vuosiksi 38-55, eikä OW tehnyt elettäkään vaimonsa vapauttamiseksi (tekemättömyyteen on toki voinut vainojen pelon lisäksi vaikuttaa se, että Otolla oli nuorempi muija pykälässä eikä varsinaiselle vaimolle välttämättä riittänyt lämpimiä tunteita).
Neuvostoliitto tuntuu jo oletusarvoisesti niin synkeältä (ja vastenmieliseltä) paikalta, etten pysty parhaalla tahdollanikaan näkemään itseäni ko. järjestelmää kannattamassa. Toki en olisi mihinkään vastarintaan ryhtynyt jos tuonne olisin joutunut, vaihtoehdot siis pyrkiä kaikessa hiljaisuudessa karkuun kyseisestä paikasta. Minun on vaikea nähdä, että mikään määrä valtiollista propagandaa olisi saanut ylistämään tuota järjestelmää, kun järjestelmän epäkohdat olivat kuitenkin aika ilmiselvästi nähtävissä tuoreeltaan (toisin kuin Saksassa).