Georgian konfliktiin vetoaminen on tässä kohdin hupsua. Tuossahan vain Venäjä vastasi siihen, kun Georgia rikkoi aiemmin solmittua rauhansopimusta hyökkäämällä eteläossetialaisia ja alueella olleita venäläisiä rauhanturvaajia vastaan. Tuon konfliktin todellinen roisto oli Georgian tuolloinen presidentti, jenkkimielinen nukkehallitsija Saakashvili.
Näin yksipuolinen tulkinta on täydellistä tapahtumien aliarviointia, aivan kuin sillä ei olisi mitään merkitystä mitä tapahtui viikkoja ja kuukausia ennen Georgian sotaa. Sodassa Georgia kyllä teki aloitteen (jos tarkastellaan ahtaasti sodan alkua), mutta asetelma oli käytännössä se, että Georgia lopulta provosoitui kun sitä provosoitiin riittävästi Venäjän ja sen "marionettien" taholta.
Condoleezza Rice oli sanonut Shaakasvilille: "
Älkää antako venäläisten provosoida teitä. Jos annatte periksi, kukaan ei tule avuksenne ja te häviätte". (lainaus: Zygar: Putinin sisäpiiri s. 209).
Kävi kuitenkin niin, että Georgia lopulta provoitui ja antoi Venäjälle syyn aloittaa offensiivi, ja miksi Georgia provosoitui - kun tarkastellaan aikajanaa edes vuoden 2008 ajalta on helppoa nähdä, että nukkevaltiot ja Venäjä rikkoivat lukuisia kertoja sopimuksia ja Georgian alueellista koskemattomuutta ennen kuin Georgian asevoimat aloitti offensiivin.
Alueella alettiin lisätä valmiutta jo kevättalvella 2008 - huhtikuussa venäläisjoukkoja siirtyi Abhasian puolelle - joukkojen varustus piti sisällään myös raskasta kalustoa, toukokuussa Venäjä siirsi Abhasiaan asevoimiensa rautatiepioneereja korjaamaan Abhasiaan vievät junaradat, mikä oli vastoi sopimuksia - Yhdysvallat ja EU tuomitsivat Venäjän toimet.
Kevään aikana georgialaisia alueita valvoneita ja tiedustelleita droneja tulitettiin Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa, Venäjän ilmavoimien hävittäjä pudotti ainakin yhden dronen Georgian ilmatilassa, käytännössä Abhasian alueella mutta alue oli
de jure osa Georgiaa.
Jo kesäkuussa sotilasalan asiantuntija Pavel Felgenhauer esitti arvion, että Putin* aloittaa sodan Georgiassa elokuussa. Tuolloin Venäjän valmistelut olivat jo tiiviissä vauhdissa, välittömästi rajan tuntumaan oli keskitetty noin 40 000 sotilasta ja runsaasti kalustoa. Kyseessä oli Venäjän 58. armeija, jota tuki 45. spetsnaz prikaati ja tshetsheeniyksiköitä (muun muassa Vostok-pataljoona). Myös Mustanmeren laivasto ja ilmavoimien tietyt yksiköt siirtyivät taisteluvalmiuteen kesän kuluessa.
Heinäkuussa abhaasi- ja osseetti militantit alkoivat suorittaa iskuja Georgian maaperälle, (jostain syystä venäläisrauhanturvaajia ei kiinnostanut estää kyseisiä iskuja). Kuolleita tuli molemmilla puolilla, Georgia vastasi aggressioihin poliisivoimillaan. Kesän aikana Venäjä jatkoi omalta osaltaan Georgian painostamista, ilmavoimat suorittivat neljän koneen voimin ylilennon Etelä-Ossetian ja osin Georgian ilmatilan kautta, joskin jo lento Etelä-Ossetian ilmatilassa oli selkeä provokaatio Georgian suuntaan, koska E-Ossetia on osa Georgiaa - sen itsenäisyyttä ei ole tunnustettu kansainvälisen yhteisön taholta.
Elokuun alussa (1.8) georgialainen poliisin ajoneuvo räjähdi ajettuaan IED:hen, useita poliiseja haavoittui. Georgian vastaus seurasi myöhemmin päivällä, isku osseettien tarkastuasemaan - muutama kuollut militantti. Edelleen samana päivänä, osseetit tulittivat krh:lla useita kertoja useisiin paikkoihin Georgian puolella - tuleen vastattiin. Seuraavina päivinä (etenkin öisin) hajanaiset yhteenotot jatkuivat, pääasiassa käytettiin krh:ta ja pienikaliperisia aseita.
Elokuun 4. Etelä-Ossetiaan alkoi virrata "vapaaehtoisia" Venäjän puolelta, kyseessä oli Pohjois-Ossetian puolelta tulevat vapaaehtoisjoukot. Myös nk. Donin kasakat ilmoittivat valmistautuvansa sotaan, myöhemmin heidänkin vapaaehtoisia saapui Etelä-Ossetiaan. Samat kasakkajoukot ovat sittemmin taistelleet vapaaehtoisina myös Itä-Ukrainassa.
Yhteenotot jatkuivat myös seuraavina päivinä, 7. elokuuta kaksi georgialaista tarkkailijaa kuoli osseettien krh-tulessa. Näiden päivien aikana georgialaisia alkoi poistua kodeistaan muutamassa kylässä joita oli tulitettu rajummin Etelä-Ossetian puolelta. Samoin 7. elokuuta Rokin tunnelin kautta saapui Etelä-Ossetiaan venäläisjoukkoja, jotka eivät olleet rauhanturvaamistehtävissä - kuuluivat 58. armeijaan, tämä tapahtui ennen Georgian sodanaloitusta.
Georgian tykistö suoritti savukranaateilla keskitettyjä varoitusiskuja 7. elokuuta illalla ennen puoltayötä, tarkoituksena oli varoittaa siviileitä ja antaa heille aikaa suojautua. Seuraavan vuorokauden puolella Georgia aloitti tykistöiskun osseetteja vastaan.
Lähteinä: Mihail Zygar "
Putinin sisäpiiri", "
Russia’s War in Georgia: Causes and Implications for Georgia and the World" ja wikipedia:
Russo-Georgian War - Wikipedia, the free encyclopedia
Kuka onkaan suurin roisto?
vlad
*: Sotaa pidetään yleisesti Putinin sotana vaikka tuolloin Medvedev oli jo presidenttina, tähän päätelmään on tultu myös Zygarin teoksessa.