Eiköhän Tapiola 2:ssa pelaaminen johdu tänäkin keväänä vain ja ainoastaan rahasta. Kiekko-Espoon naisten joukkue ei todennäköisesti halua ottaa taloudellista riskiä Metro Arenalla pelaamisen suhteen. Jos jääkiekon puolella ajateltaisiin lajin kehitystä isommassa kuvassa, niin Kiekko-Espoon miesten organisaatio ja Jääkiekkoliitto tulisivat mukaan jakamaan taloudellisia kustannuksia. Juuri suurempaa katsojapotentiaalia on vaikeampaa kuvitella Naisten Liigaan kuin metroderby loppuotteluissa.
Olen kuitenkin jo lähes luovuttanut. Niin monta vuotta on ollut aikaa tehdä asialle jotain ja edelleen suurin ongelma tuntuu olevan lajin päättäjien asennepuolella. Mahtaako omana elinaikana tilanne muuttua yhtään mihinkään, kun jo yli 40 vuotta on junnattu tätä samaa paskaa? Viimeisin etsikkoaika oli ehkä noin 5 vuotta sitten. Nyt yhteiskunnan yleinen asenneilmastokin on vaikuttanut taantuvan. Moni kärkipelaajakin on jo luovuttanut ja mahdollisuuden auetessa siirtyy ulkomaille, jossa lajin kehitys on myönteistä, pelien taso korkeampi ja taloudellisestikin saattaa jäädä jotain käteen tai ei ainakaan tarvitse maksaa pelaamisesta.
***
Tuplapeleissäkin on sellainen ongelma, että ne järjestetään yleensä väärinpäin eli ensiksi naisten liigapeli ja sitten miesten peli, jota ennen hallien täytyy olla vähintään 1,5 tuntia tyhjänä muista tapahtumista. Hallit tyhjennetään välissä katsojista jne. Kaikki tuo nostaa kynnystä lähteä katsomaan kahta ottelua, kun pelkästään ottelut kestävät sen 2-2,5 tuntia/ottelu.
HIFK järjesti liigaan noustuaan naisten TPS-ottelun miesten Tappara-ottelun jälkeen ja silloin paikalle jäi 1352 katsojaa, kun he olivat jo valmiiksi hallissa ja naisten ottelu alkoi järkevän pituisen odotuksen jälkeen. Käytännössä silloin välissä oli vain jään huolto ja pakollinen lämmittely.
18.1.2020 klo 15.00 miesten SM-liiga HIFK–Tappara,
8200 katsojaa
18.1.2020 klo 17.40 Naisten Liiga: HIFK–TPS,
1352 katsojaa
Tosin ei tuossakaan ole ajateltu vain naisia, sillä mahdollisuus tuollaiselle järjestelylle on ylipäätään auennut, kun Tapparan kannattajat olivat jatkamassa ottelun jälkeen laivalle ja HIFK suostui siirtämään ottelun alun normaalia aikaisemmaksi.
Tapparan keskustelupalstalta löytyy vielä lainaus Tapparan otteluennakosta, jossa oli selvitetty poikkeuksellisen aloitusajan syytä:
Erikoista on, että miesten ottelun aloitusaikaa voidaan aikaistaa vieraskannattajien invaasion vuoksi, mutta muuten tuollainen järjestely vaikuttaa olevan SM-liigaseuroille ylipääsemätön tehtävä.
Omissa unelmissani on, että esimerkiksi HIFK ja Ilves järjestäisivät Nordiksella tai Nokia Arenassa tuplaottelut, jossa miesten peli pelattaisiin ensiksi ja sitten perään naisten ottelu. HIFK:n toimistolta tuollainen saattaisi onnistuakin, mutta valitettavasti Ilveksen toimisto ei ole osoittanut juuri minkäänlaista kiinnostusta naisten joukkueeseen, vaikka se on pelannut pääsarjatasolla kaikki kaudet eli nyt jo yli 40 vuotta.
Tuoreena esimerkkina tämän kevään pudotuspeleissä kuin taivaanlahjana putosi samalle lauantaille kaksi Ilves–KalPa-ottelua samalle päivälle, kun naisten 4. puolivälierä pelattiin Tampereella.
naiset pelasivat klo 13.45 Tesomalla
114 katsojalle
miehet pelasivat klo 17.00 Nokia Arenassa
10 866 katsojalle
KalPakin teki satojen kannattajien reissun Tampereelle, mutta yksikään heistä ei tainnut olla Tesomalla, eikä se tuollaisella porukalla olisi ollut logistisesti edes kovin helppo rasti. Itse ehdin yksittäisenä katsojana omalla autolla kyllä Tesomalta Nokia Arenaan, mutta isojen vieraskannattajaporukoiden liikuttaminen turvatarkastuksineen vie aikaa eri tavalla.