MM 2016 – selostajat ja media

  • 73 016
  • 329
Tila
Viestiketju on suljettu.

Knap

Jäsen
Ei ehkä juuri tänne kuulu, mutta kun näytetään noita TOP5-koosteita niin onko niitä useampia? Kun olen törmänny pätkään jossa Duchenen maali on ja missä ei. Kyseessä ei voi olla TOP-Koosteiden päivityksestä, koska nää on tullut sellaisessa järjestyksessä. Toki onhan MTV voinut unohtaa päivittää TOP-koosteiden sisältöä joiltain ajankohdilta, en olisi yllättynyy.
 

Valapatto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
MTV:n aikana mielenkiinto kisoihin on omalta kohdalta aikalailla romahtanut. Uskomaton taito muuttaa niinkin helppo formaatti kuin jääkiekon MM-kisat täydeksi paskaksi. Menee tosin linjassa kanavan muun ohjelmiston kanssa.
 

Dorian Gray

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johdossa oleva joukkue
Pari kommenttia radio Novan kautta tulevista selostuksista. Äänessä JP Jalo ja Tero Lehterä.

Posit:
  • Ylipäätään tulee radiosta
  • Color commentary (vrt. televisio jossa vain Metsi tai Saukkonen).
  • JP Jalon äänenväri kun selostaa
Negat
  • JP Jalo selostaa kuin televisioon. Saattaa mennä minuuttitolkulla aikaa tilastojen läpikäymiseen. Taustalla kuuluu kuinka yleisö huokaa, viheltää ja kiekko kilahtaa tolppaan. Ja oho, tuli maali. Eli pelistä ei saa mitään tolkkua.
  • Lehterä 1: Sallinen ei ole tehnyt pisteen pistettä -> "Ei se ole ollenkaan tärkeää, jokaisella on oma roolinsa joukkueessa."
  • Lehterä 2: Sallinen sai syöttöpisteen -> "Kyllä on hyvä että sai pistetilin auki, se on tärkeää että jokainen tekee tehoja."
  • Erätauot: Hätäinen erätaukohaastattelu ja sitten mainoksia + 80-luvun syntsapoppia.

Nyt osaa arvostaa esim. Radio JKL:n kiekkokierrosta aivan uudella tavalla. Toiselta planeetalta, toisesta universumista on selostuksen, tilastojen, kommentoinnin ja erätaukoviihteen laatu joka ikisessä liigapelissä.

Jääkiekon selostaminen radioon hyvin on nykyisin muuten pirun vaikea homma pelin valtavan nopeutumisen vuoksi. Yritin kerran huvikseni selostaa liikkuvan kuvan päälle kuin radioon mielestäni pitäisi ja huomasin minuutissa, että ei tule mitään. Peleissä tulee jatkuvia flipperikiekkoja, menetyksiä ja riistoja niin, ettei niistä pysy mitenkään kärryillä, jos samaan aikaan yrittää selittää, missä kohti kenttää pelataan, noustaanko hyökkäykseen vasemmalta vai oikealta jne. Ja jos vaikka tähän kaikkein pystyisikin, puhetemmon pitäisi olla niin valtava, ettei kukaan jaksa kuunnella sitä kauaa. 1980-luvun pelissä pystyi vielä selostamaan 'kaiken', tosin silloin Höyry käytti ajan kaukalon äärellä istuneista nyrkkeilijöistä kertomiseen.

Siksi selostajan on valittava näkökulma. Voi seurata kiekkoa ('tullaan ylös vasemmasta laidasta, siinä tulee menetys, Suomi saa kuitenkin kiekon takaisin ja se lyödään päätyyn') ja jättää pelaajat nimeämättä. Tai voi seurata pelaajia ('Barkov pelaa kiekkoa eteenpäin, se tulee Laineelle joka jatkaa Jokiselle') ja jättää kertomatta sen, ollaanko hyökkäys- vai puolustusalueella ja montako pakkia on vielä pelin alla. Tai voi pyrkiä seuraamaan pelin kokonaiskuvaa ja poimimaan esille muutaman yksityiskohdan ('Suomi on kiekossa paljon enemmän ja onnistuu pelaamaan hallittuja hyökkäyksiä, nytkin päästään alueelle ja siellä Sallinen vääntää laidassa')

J-P on iän myötä siirtynyt enemmän tuollaiseen viime mainittuun, kommentoivaan suuntaan. Uskon sen olevan enemmänkin valintakysymys kuin osaamattomuutta, se onko valinta oikea, on sitten makuseikka. Itse en ole Jalon suuri fani, mutta hän on tehnyt nähdäkseni vähintäänkin kelvollista työtä
 

inkku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kotka Rankki ohutta yläpilveä
Oonko mä ainoa henkilö Suomessa, jonka mielestä Saukkonen on ihan hyvä selostaja?
Et oo, et oo. Saukkonen osaa hommansa ja on synkassa pelitapahtumien kanssa. Selostajien kanssa vatvominen on ihan turhaa, kaikki on edes jonkin verran osanneet taustoittaa kuvaa, että pysyy detaljeista kärryillä. Kuva ja ohjaus on pääasia.
 

Hauntti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, TPS
J-P on iän myötä siirtynyt enemmän tuollaiseen viime mainittuun, kommentoivaan suuntaan.

Minkä verran Jalo on muuten radiohommia tässä viime vuosina tehnyt? En muista miehen ääntä kuulleeni television ulkopuolella piiiitkään aikaan. Sillä vaan meinaan, että voisiko tuollakin olla asiaan vaikutusta.
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
Minkä verran Jalo on muuten radiohommia tässä viime vuosina tehnyt? En muista miehen ääntä kuulleeni television ulkopuolella piiiitkään aikaan. Sillä vaan meinaan, että voisiko tuollakin olla asiaan vaikutusta.

Tällä kaudella hän oli HIFK:n paikallisradioselostaja, joten sikäli ihan tuoretta kokemusta on.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nyt menee hermo. Goolekaan ei löytänyt, että pelataanko eka pudotuspelikierros lohkojen sisällä vai toisen lohkon joukkueita vastaan? Siis A1-B4 vai B1-B4? Päivänmäärät nää nerot oli osannut kopioida, mutta siihen kapasiteetti oli loppunut.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kiitos. Tyhmyyksissäni katoin oikeudet omistavan sivuilta ja googlella. Mut YLE on osannut skoda cupin parhaiten aina...
 

vetoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia, Bolts
Mertaranta saa täällä pääsääntöisesti rapaa niskaansa, mutta teen poikkeuksen. Eilen Slovakia-Saksa -ottelussa Mertaranta veti taas hyvällä tasolla. Hän oli selvästi tehnyt taustatyönsä huolella. Slovakian kiekkoliittoa kohtaan suunnattu mj-pelaajien boikotti, Danon loukkaantuminen ja toipumisaikataulu tulivat mainittua. Myös slovakkipelaajien nimien oikeaoppinen lausuminen on taas loistavalla tasolla. Pääsääntöisesti mies huomaa kesken ottelun tehdyt kokoonpanomuutokset kelvollisesti. Slovakia kuuluu eittämättä Mertarannan sympatisoimiin kiekkomaihin. Vaikea sanoa, onko sillä vaikutusta, että hän on niin hyvällä tasolla aina Slovakian peleissä.
 

godspeed

Jäsen
Suosikkijoukkue
Heikki Silvennoinen, Ali Leiniö
Mertaranta on hyvä selostaja - kunhan hän ei selosta Suomen peliä. On melkein ikävä Ylen aikoja, jolloin Mertsi selosti muidenkin maiden pelejä. Värilasittomampaa suorittamista ja tuntui jossain tilanteissa, että pystyi suhtautumaan objektiivisesti mihin tahansa maahan, toisinaan hehkuttamalla jopa enemmän kuin Suomen tekemisiä. Venäjän maailmanmestaruusselostus 2008 jäänyt mieleen, kun normaalisti tykkää venäläisiä vähän tökkiä.
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
Mertaranta on hyvä selostaja - kunhan hän ei selosta Suomen peliä.
Tämä!

Itseäni Antsan selostuksissa ärsyttää vain ja ainoastaan tuo värilaisien sinistyminen entisestään => taklaukset ovat murhayrityksiä (kun kohdistuvat suomalaisiin), jäähyn arvoiset rikkeet tuomitaan aina heppoisesti (jos tekijä suomalainen) ja kirsikkana kakkuun kaikki maalit ovat veskarin mokia! Muiden maiden otteluissa kaveri vetää ilman värilaseja ja vaikka tietynlainen jääkiekko-osaamattomuus paistaakin läpi on Antsa tehnyt aina taustatyöt kunnolla, osaa ottaa esiin oikeasti kiinnostavia juttuja ja lausuu erittäin sujuvasti, luontevasti ja oikein pelaajien nimet.

Toki kun Saukkosta taas pääsi vähän kuulemaan niin valittavana on oja tai allikko (tai Radio City Hki).
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Itse en arvosta Mertarantaa kovin korkealla selostajana mutta näissä kisoissa se "pakko-olla-hemmetin-hauska-kokoajan" tyyli on loistanut poissaolollaan. Toki vieläkin tulee hauskoja heittoja mutta nyt ne tulevat kohtuu luonnostaan tai siltä se ainakin kuulostaa. Toki mertsin viimeisen erän manaaminen, ne täysin sinivalkoiset lasit kun jotain esim taklataan ja täälläkin mainittu ominaisuus ettei Mertaranta kovinkaan herkästi myönnä virheitään ärsyttävät meikäläistä aika paljon. Toki Mertsiä kuuntelee mieluummin kuin Saukkosta.

-Tinke
 

Nynoamous

Jäsen
Mertarannasta jyrkkiä näkemyksiä IL:n lukijoilla: "Ilman en katsoisi" - "En voi sietää" | m.iltalehti.fi

Mertarannasta kommentteja. Miehen oma videopätkä myös ihan hyvää settiä.
Sehän Mertarannassa on parasta, ettei kusi ole noussut päähän, kuten hän itsekkin sanoi.
Koomistahan tässä on se, että nyt kun viime aikoina Mertaranta on alkanut tällä palstalla saamaan huomattavasti aiempia vuosia positiivisempia arviointeja laittaessaan ylikulutettuja maneereitaan ja hullunhauskoja sanaparejaan mukavissa määrin taka-alalle, niin samaan aikaan bulkkikansan keskuudessa on Mertsin selostuksesta ensimmäistä(?) kertaa noussut vähän isompi haloo, kun oikein ministerikin kävi laittamassa haarukkansa ja veitsensä soppaan. Tästä kun vedetään kaikki mutkat suoriksi ilman jarruja ja lasketaan 1+1=2, niin kansan syvät rivit janoavat selostukseen entisiä neitejä ja muita kuuluisia ja vaarallisia sanontoja - kaiken muun kustannuksella. Olisi kovin ikävää olla tarjoamatta kansalle sitä, mitä se haluaa.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Toki Mertsiä kuuntelee mieluummin kuin Saukkosta.

Itse en koe Saukkosessa muuta vikaa kuin sen, että en ymmärrä, miten lätkä-äijä voi olla noin pihalla paitsioista, pitkistä kiekoista, jäähyistä jne. Ei varmaan ikinä huomaa tulevaa rangaistusta ja jatkaa selostustaan kunnes "ja sitten soi pilli" jota seuraa myötähäpeällinen "mitäs siellä nyt tapahtuu?" "jäähy tulee!" ja pahinta tässä on se, että toinen on saattanut pyörittää 6vs5 -peliä minuutin ennen kuin tämä rekisteröi, että jäähy on tulossa.

Oon seurannut lätkää vasta 5 vuotta itse aktiivisesti ja jo ekan vuoden jälkeen mä opin huomaamaan noi. Miten mies, joka on seurannut lätkää +20v ei huomaa noita pelin timmellyksessä?
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Tuleekohan niille, joiden mielestä MM-kisojen seuraaminen riippuu Mertarannasta, lainkaan mieleen, että jotkut matkustavat ihan paikan päälle pelejä katsomaan. Ei kuulu Venäjän halleissa Mertarannan selostus ja silti suomalaiset näyttävät olevan innoissaan.

Saukkosen eduksi menee se, että hän ei pyri varastamaan show'ta itselleen, vaan pääosassa on peli. Mertarannan repertuaariin taas kuuluu kohdistaa huomio itseensä. Sitä vain, että miksi antaa Saukkosen virheiden häiritsevän, jos kerran itse tietää ja näkee tilanteet oikein. Joskus tuntuu, että nämä Saukkosta haukkuvat haluavat kuulla selostajan tekevän virheitä, jotta voi kokea itsensä pätevämmäksi. Minä ainakin pystyn seuraamaan peliä huonollaki selostajalla niin kauan kuin tämä ei huuda ja hehkuta niin, että selostus valtaa meikäläisen olohuoneen, enkä pysty juurikaan aistimaan hallin tunnelmaa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Itse en koe Saukkosessa muuta vikaa kuin sen, että en ymmärrä, miten lätkä-äijä voi olla noin pihalla paitsioista, pitkistä kiekoista, jäähyistä jne. Ei varmaan ikinä huomaa tulevaa rangaistusta ja jatkaa selostustaan kunnes "ja sitten soi pilli" jota seuraa myötähäpeällinen "mitäs siellä nyt tapahtuu?" "jäähy tulee!" ja pahinta tässä on se, että toinen on saattanut pyörittää 6vs5 -peliä minuutin ennen kuin tämä rekisteröi, että jäähy on tulossa.

Oon seurannut lätkää vasta 5 vuotta itse aktiivisesti ja jo ekan vuoden jälkeen mä opin huomaamaan noi. Miten mies, joka on seurannut lätkää +20v ei huomaa noita pelin timmellyksessä?
Laine pisti Jaagerin ennätyksen uusiksi ja Saukkonen oikein nimesi syöttäjät ja maalintekijän, mut kapasiteetti ei riittänyt huomaamaan Laineen mainetekoa. Tai huomas se, kun tuli ruutuun tekstinä, että idiooteinkaan ei sitä voinut sivuuttaa.

Mertarannan tyylittömyyteen ja palon sammumiseen + muka hauskuuteen kypsyin vuosia sitten ja jopa Saukkonen vie voiton hänestä.
 
Itse en koe Saukkosessa muuta vikaa kuin sen, että en ymmärrä, miten lätkä-äijä voi olla noin pihalla paitsioista, pitkistä kiekoista, jäähyistä jne.

Kuka Saukkosta on "lätkä-äijäksi" väittänyt? Tuskinpa hän itsekään kuvittelee sellainen olevansa. Yleisurheilua hän käsittääkseni on harrastanut, ja Mertarannan laji on pesäpallo. Se kyllä kuuluu miesten lätkäselostuksista mutta väliäkö hällä.

Tuleekohan niille, joiden mielestä MM-kisojen seuraaminen riippuu Mertarannasta, lainkaan mieleen, että jotkut matkustavat ihan paikan päälle pelejä katsomaan. Ei kuulu Venäjän halleissa Mertarannan selostus ja silti suomalaiset näyttävät olevan innoissaan.

Ne kisaturistithan nyt ovat niin ympäripäissään, etteivät ne saisi selostuksesta edes selvää, vaikka se tulisi omalla äidinkielellä:
https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.ne...=76c7553f2503563898081b2b0c1aab84&oe=57A9D9A5
 

Tach

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Itseasiassa maksamalla tänä vuonna olisi laatu vain huonontunut omasta mielestä. Itselle on oikeastaan se ja sama selostaako Saukkonen vai Mertaranta, molemmissa on ne ärsyttävät puolensa joten sama se. Mainostauot eivät häiritse kun ne tulevat vain tiettyinä hetkinä, jonka lisäksi ei tarvitse kuunnella ympäripyöreitä loppuun kuluneita kommentteja studioväeltä erätauolla
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Kuka Saukkosta on "lätkä-äijäksi" väittänyt? Tuskinpa hän itsekään kuvittelee sellainen olevansa. Yleisurheilua hän käsittääkseni on harrastanut, ja Mertarannan laji on pesäpallo. Se kyllä kuuluu miesten lätkäselostuksista mutta väliäkö hällä.

Jaa, Mertarannan omien puheidensa mukaan ylivoimainen ykköslaji on englantilainen jalkapallo. Uran parhaat kohokohdat olivat Valioliigan selostaminen 1992-96 ja jalkapallon EM-kisat 1996.

"Surukseen jalkapallosta luopumaan joutunut, jääkiekkoon ja yleisurheiluun keskittyvä Mertaranta nostaa kohokohdakseen jalkapallon EM-kisat Englannissa 1996 ohi Globenin maailmanmestaruuden. Taustalla on kymmenvuotiaasta kestänyt rakkaus brittijalkapalloon, vaikka suhde on vaihdellut "syvästä masennuksesta välinpitämättömyyteen.

"Kuulun siihen typerään vähemmistöön, jonka mukaan englantilainen jalkapallo on ainoaa oikeaa jalkapalloa."
"

Antero Mertaranta, mies ja ääni | Kulttuuri | Kaleva.fi
 
Jaa, Mertarannan omien puheidensa mukaan ylivoimainen ykköslaji on englantilainen jalkapallo.

Antero Mertaranta: Pesäpalloa kentällä ja katsomossa - KPL Kouvolan Pallonlyöjät

"Olen pelannut itsekin pesäpalloa 15 vuotta ja käyn katsomassa otteluita vähintään puolenkymmentä kertaa vuodessa. Pesäpallo on hienoin kesäpeli, mitä Suomessa on", muun muassa jääkiekkoselostuksistaan tunnettu Mertaranta suitsuttaa.

Pesäpalloa Mertaranta on siis pelannut 15 vuotta. Englantilaista jalkapalloa hän tuskin on pelannut päivääkään, kun eihän sitä Suomessa edes pelata. Uskon, että tämä 15 vuoden ero harrastuneisuudessa on aika merkittävä lajiymmärryksen kannalta. Ja itse arvostan sitä, että selostajalla on lajiymmärrystä. Mertaranta olisi luultavasti mitä mainioin pesäpalloselostaja, jääkiekon puolella ei voi sanoa samaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös