Mainos

Miten syödä terveellisesti?

  • 13 893
  • 73

JM81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Ensinnäkin onneksi olkoon proffalle hienosta saavutuksesta. Tuollaisesta suorituksesta voi olla ylpeä koska tuo vaatii aika paljon itsukuria ja tahtoa.

Itse tulee syötyä aika terveellisesti ja ruokavalio koostuu pääosin täysviljatuotteista,maitorahkasta,kala,kana,vähärasvainen liha,vihannekset+hedelmät. Ravintojakauma menee seuraavasti
proteiini 35% Hiilarit 45% Rasvat 25%

Harrastukseni vuoksi katson aika tarkkaan,mitä suuhuni ruokaa syön mutta hyvä perus ohje on että jättää kaikki valkoiset jauhot pois eli vaaleat leivät,vaaleat pastat jne..ja pyrkii syömään täysviljatuotteita. Kaikki kalathan sisältävät paljon proteiinia sekä hyviä rasvoja joten syö ainakin kerran viikossa kalaa. Vihanneksia saa vetää niin paljon kuin vain jaksaa sekä hedelmiä. Jos tarkoituksena on hieman ottaa liika kiloja pois niin älä vähennä rasvan saantia vaan hiilareiden. Tietysti hiilihydraatteja pitää saada jotta jaksaa mutta liika hiilari kertyy vyötärölle helposti. Proteiini pitää pitkään kylläisenä ja hyviä rasvoja saat juuri kaloista,oliivi- ja kylmäpuristetusta rypsiöljystä.
Vaikka katson mitä syön,en siltikään siitä stressaa liikaa,pidän vain huolen että saan tarpeeksi kaikkia ravintoaineita ja voin hyvin.

Liian usein ihmiset tekevät syömisestä tiedettä ja liika kuri ei johda kuin siihen että kyllästyminen tulee vastaan aika nopeesti.
Herkutellakin saa ja pitääkin ja itse syön aina yhtenä päivänä " yleensä viikonloppuna " kaikenlaista roskaruokaa jos mieli tekee.

Tänä päivänä syön sellaiset 3500Kcal päivässä
juuri tuolla proteiini 35% Hiilarit 45% Rasvat 25% systeemillä ja hyvin menee.

Kaikille joita vaan kiinnostaa niin hyvä saitti on www.kalorilaskuri.fi
Siellä voi seurata tarkkaan,mitä syön ym..tai vain tarkistaa kuinka paljon esim jauhelihassa on ravintoaineita.
 

fullkelson

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Itse olen nyt pudottanut 5 kg painoa kuukaudessa, lainasin kirjastosta tämän kirjan:

http://www.bookplus.fi/product.php?isbn=9525421074

Tuolta lisää: http://www.anttiheikkila.com/

Kalorien laskemisella en ole vaivannut päätäni, ainoastaan periaatteella leipä, riisi, pasta, peruna ja sokerit pois. Maidon olen vaihtanut kermaan, ruokavalioon on tullut paljon salaattia lisää ja uutena tulokkaana juurekset.

Hyvin toimii, fiilis on hyvä, suosittelen.
 

cbt

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Snakster kirjoitti:
Suolapähkinöitä parempi iltapala ovat pähkinät, joita ei ole liiassa suolassa marinoitu eikä paistettu upporasvassa. Mantelit, cashew-pähkinät, tavalliset maapähkinät ja muut puolustavat paikkaansa ruokavaliossa, mutta suolapähkinöistä pysyttelisin kyllä erossa. Sitä paitsi rasva, jossa ne on paistettu ja jota ne ovat siis myös itseensä imeneet, on jotain ihan muuta kuin pähkinöiden oma terveellinen rasva.
Tämäkään ei muuten pidä paikkaansa. Suolapähkinöitä ei valmisteta uppopaistamalla epämääräisessa rasvassa, vaan ne paahdetaan kasviöljyä lisäämällä. Kasviöljynä käytetään yleensä palmuöljyä tai rypsiöljyä, ja näiden öljyjen rasvahapot ovat ihan hyvälaatuisia, kuten myös pähkinöissä itsessään olevat. Eikä tämä laatu huonone paahtamisoperaatiolla, rasvan määrä vain hiukka lisääntyy jo ennestään rasvaisissa pähkinöissä. Tyydyttyneitä rasvahappoja suolapähkinöissä on vähän verrattuna tyydyttymättömiin, lähteistä riippuen 6-8 grammaa. Markkinoilla on olemassa myös kuivapaahdettuja suolapähkinöitä, joiden valmistuksessa ei ole käytetty rasvaa ollenkaan. Ovat silti yhtä hyviä.

Mitä tässä yritän sanoa? Ravintona suolapähkinät ovat ihan ok, korkean proteiinipitoisuutensa, alhaisen hiilaripitoisuutensa ja hyvälaatuisten rasvojensa takia. Niissä on kuitenkin niin paljon energiaa jo pienessäkin pussissa, että jos nautiskelija ei tiedä energiankulutuksestaan ja saannistaan hölkäsen pöläystä ja tapailee vain syödä niitä napostelutarkoituksessa, ei ole mikään ihmekään että maha kasvaa kun kalorit paukkuu reilusti ylitse. Pähkinät itsessään eivät lihota sen enempää kuin normaaliruoka, liian suuri kokonaisenergiansaanti verrattuna kulutukseen lihottaa. Tosissaan treenaaville varsinkin bulkilla ihan hyvää kalorien täytettä, kiristelytarkoituksessa pysyisin silti kaukana, koska samalla määrällä energiaa voi syödä kilon puuroa, ja pysyy kylläisenä koko päivän. Ja mitä järkeä ottaa reilusti rasvaa sisäänsä, jos siitä on tarkoitus päästä eroon?
 

Jape

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Leipää vai ei?

Leivän terveellisyydestä on aina paljon puhetta. Eilisessä kamera kiertää -ohjelmassa oli hyödyllistä tietoa leivästä. Siinä myös kumottiin vanha fraasi: "Leipä ei lihota, vaan se mitä leivän päälle laittaa". Nykytietämyksen mukaan asia on juuri päinvastoin. Pelkän leivän syöminen juuri lihottaakin. Leivästä saa paljon mm. tärkkelystä ja valkuaista. Leivän päälle pitäisi valita monipuolista ravintoa, kuten juustoa, kokolihasiivuja, tomaattia, kurkkua ym.

Itse olen pitkälti tässä asiassa samoilla linjoilla. Ruisleipä on mielestäni suositeltavaa kohtuullisessa määrin laihduttajalle ja terveellisesti elävälle, mutta leivän päältä pitää myös löytyä tavaraa. Ruisleipä myös kiihdyttää aineenvaihduntaa kuitupitoisuutensa vuoksi ja on myös siksi hyvä valinta, mutta siis kohtuullisessa määrin. Vaaleaan leipää en ole koskenut aikoihin ja se menee mielestäni siihen herkuttelupäivän piikkiin.
 

smasa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Djurgårdens IF, Eintracht Frankfurt
Jape kirjoitti:
(...) Pelkän leivän syöminen juuri lihottaakin. Leivästä saa paljon mm. tärkkelystä ja valkuaista.

(...)

Ruisleipä myös kiihdyttää aineenvaihduntaa kuitupitoisuutensa vuoksi ja on myös siksi hyvä valinta, mutta siis kohtuullisessa määrin. Vaaleaan leipää en ole koskenut aikoihin ja se menee mielestäni siihen herkuttelupäivän piikkiin.

Mihinkäs tässä enää sitten voi uskoa, jos leipäkin on terveydelle haitaksi!? Kuitenkin luulisin ravintopyramidin pitävän suunnilleen paikkansa, eli viljatuotteiden olevan samalla viivalla kasvisten ja hedelmien kanssa; niitä tulee syödä paljon päivittäin. Jos leipää ei kuitenkaan saa syödä, koska se "lihottaa", millä viljan tarve sitten täytetään? Puoli tusinaa lautasta puuroa päivässä?
 

JV

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
sampio kirjoitti:
Pointti on myös siinä, että yöllä et juuri kuluta illalla mahdollisesti hankkimaasi energiamäärää, erityisesti hiilareita. Hiilarit ovat kehon polttoainetta, ja yöllä kone ei käy kovilla kierroksilla, joten ylimääräinen bensa varastoituu ihraksi eli fläsäksi, jos asia yksinkertaistetaan.

Höpö höpö. Ainoa mikä ratkaisee on päivän aikana nautittu energiamäärä verrattuna kulutkseen. Se aterioitten määrä ja laatu sitten vaikuttaa siihen tekeekö mieli syödä enemmän tahi ei. Tämä siis normitallaajalla kun puhutaan painon muutoksista. Sitten kun halutaan vaikuttaa samalla myös lihaksien määrää ja suorituskykyyn voidaan alkaa keskustella hiilareista/proteiineista/rasvoista ja niiden varastoitumisesta.
 

Jinsui

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
smasa kirjoitti:
Mihinkäs tässä enää sitten voi uskoa, jos leipäkin on terveydelle haitaksi!? Kuitenkin luulisin ravintopyramidin pitävän suunnilleen paikkansa, eli viljatuotteiden olevan samalla viivalla kasvisten ja hedelmien kanssa; niitä tulee syödä paljon päivittäin. Jos leipää ei kuitenkaan saa syödä, koska se "lihottaa", millä viljan tarve sitten täytetään? Puoli tusinaa lautasta puuroa päivässä?
Tästä nyt on väännetty kättä jo kauan, mutta osa asiantuntijoista pitävää nykyisen ruokaympyrän tai minkä lie pyramidin rakennetta vääristyneenä. Itselläni ei mitään paino-ongelmia ole, mutta olen nykyään kyllä koittanut jättää turhien hiilareiden määrän minimiin, juuri esimerkiksi leivän ja perunan. Proteiinipitoisempi ruoka sitäpaitsi pitää näläntunteen pidempään poissa.
 

Kaivanto

Jäsen
Jape kirjoitti:
Leivän terveellisyydestä on aina paljon puhetta. Eilisessä kamera kiertää -ohjelmassa oli hyödyllistä tietoa leivästä. Siinä myös kumottiin vanha fraasi: "Leipä ei lihota, vaan se mitä leivän päälle laittaa". Nykytietämyksen mukaan asia on juuri päinvastoin. Pelkän leivän syöminen juuri lihottaakin. Leivästä saa paljon mm. tärkkelystä ja valkuaista. Leivän päälle pitäisi valita monipuolista ravintoa, kuten juustoa, kokolihasiivuja, tomaattia, kurkkua ym.

Juustosta ja kokolihasta saa huomattavasti enemmän valkuaista kuin leivästä. Eikä valkuainen edes ole erityisen lihottavaa, joten ihmettelen, mitä ihmettä ohjelma (?) on yrittänyt tuossa sanoa, siis jos se on jotain muuta kuin älä syö leipää -skuuppi. Ei kyllä jaksa oikein edes lukea jokaviikkoisia uutisia milloin mistäkin käänteentekevästä havainnosta johonkin tuttuun ruokatarvikkeeseen liittyen. Tunnutaan hakemalla hakevan epäterveellisyysuutisia terveellisinä pidetyistä ruoka-aineista ja päin vastoin.

Lähes kaikkiin hiilihydraatteihin kohdistuva hysteria lienee lähinnä osa atkins- ym. dieettibuumia. Tietysti ruisleivästä irtoaa kaloreita helpommin kuin kanasta, mutta ruoasta on käsittääkseni tarkoitus saada energiaa. Tahtoisinpa nähdä jonkun runsaasti ylipainoisen, joka on todistettavasti hankkinut fläsänsä ensisijaisesti ruisleivällä tai vastaavilla kokojyvätuotteilla eikä munkeilla, limsalla, karkilla ym. lyhyillä sokereilla sekä sipseillä ym. upporasvapaskalla yhdistettynä olemattomaan liikuntaan.

Pehmeä vehnäleipä on kyllä vältettävien listalla, paitsi jos tarvitsee nopeasti sokeria.
 
Viimeksi muokattu:

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jos on tarkoitus laihtua niin se on helppoa. Syö vähemmän kuin kuluttaa. Kannattaa lueskella eri tuotteiden energiamääriä (kcal) ja katsoa, että syö oikean verran. Riippuen ihmisen koosta, aktiiviudesta yms. sitä vissiin kuluttaa sellaiset 2000kcal-3000kcal päivässä. Verrokkina voisi sanoa, että esim. suklaalevyssä on n. 1000kcal samoin kuin Hesen megahampurilaisessa.

Vaikeaa on luultavasti saada kaikki vitamiinit ja muut tarvittavat palaset ja silti syödä tarpeeksi vähäenergisesti. Kauppojen ja apteekkien vitamiinivalmisteet ovat varmasti päteviä ja kannattavia jos aikoo laihdutuksen aikanakin turvata tarpeelliset setit. Laihdutuksessa kannattaa ottaa myös huomioon, että laihduttaessa energiaa palaa läskin lisäksi lihaksista. Jos haluaa, etteivät lihakset täysin surkastu niin kannattaa myös syödä paljon proteiinipitoista ruokaa (liha, raejuusto, maitorahka ymsyms).

Itse laihdutin muutama vuosi sitten n. 20 kiloa (95->75) käytännössä vain ruokatapoja muuttamalla. Nykyisin paino on pysynyt melko hyvin kurissa katsomalla, ettei mitään järkyttävää paskaa syö.

Makeannälkää lievitän yleensä Light-limppareilla, joissa ei siis ole yhtään energiaa eli ne ovat ihanteellisia laihduttajille. Mehujäät ovat myöskin melko vähäenergisia ja huomattavasti jäätelöä terveellisempiä.

Käytännössä syön päivästä riippuen (erittäin epäsäännöllisinä aikoina) aamupalaksi muutaman Real-ruisleipä viipaleen, joidenka päällä on kinkkua ja tavallista juustoa. Joskus syön yhden tai kahden aterian verran ruokaa. Välipaloina syön Ehrman-maitorahkaa sekoitettuna jugurtin kanssa, tai tonnikalaa kevyen Italian salaatin kanssa.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
JV kirjoitti:
Höpö höpö. Ainoa mikä ratkaisee on päivän aikana nautittu energiamäärä verrattuna kulutkseen.

Höpöhöpö itsellesi, vanha kunnon "kalori on kalori" teoria ei oikein toimi.

On täysin eri asia otatko 1000kcal paistijauhelihasta vain 1000kcal ranskanleivästä.
 

girlzilla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Daespoo kirjoitti:
Höpöhöpö itsellesi, vanha kunnon "kalori on kalori" teoria ei oikein toimi.

On täysin eri asia otatko 1000kcal paistijauhelihasta vain 1000kcal ranskanleivästä.

No ei lihomisen kannalta. On tottakai paljon terveellisempää syödä monipuolisesti, mutta kyllä se pitää paikkansa että ainoa tapa jolla laihtuu on se, että kulutus on kaloreina suurempi kuin se mitä vetää sisäänsä. Vähän sama kuin se, että liikunta itsessään ei laihduta ollenkaan niin paljon kuin ihmiset luulevat. Kuntopyörällä puoli tuntia polttaa pois yhden rasvaisen jugurtin. Liikunta ei niinkään juuri laihduta, mutta lihasten kasvaminen auttaa rasvan poltossa.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Snakster kirjoitti:
Itse olen huomannut, että silloin kun urheilee paljon, tulee myös syötyä automaattisesti melko terveellisesti ja säännöllisesti. Sitä vastoin aina kun liikunta jää vähemmälle joko sairastelun tai kiireiden takia (tekosyy), niin ruokailutottumuksetkin lipsahtavat heti huonompaan suuntaan.
Sama vika.

Peruselämäntapani on kohtuullisen urheilullinen futiksen, lenkkeilyn ja pienimuotoisen lihasharjoittelun myötä, ja normaalisti tulee syötyä varsin säännöllisesti ja terveellisesti. Fiksut ruokailutottumukset tulevat tällöin automaattisesti sen kummemmin asiaa ajattelematta, sillä tuntuuhan se hölmöltä rasittaa ja rääkätä kehoaan, jos ei sitten ravitse sitä kunnollisesti.

Viime aikoina on kuitenkin ollut muutamia pikkulämpöjä ja flunssatauteja päällä vittumaisen usein, eikä lisääntyneiden duuniasioiden vuoksi ole välttämättä muutenkaan ihan yhtä vireessä kuin esim. vielä syksyllä, ja johan heti käy kuten Snaksterilla. Eli suklaata tulee lapioitua naamariin ihan eri tahtiin, iltapalaksi syödäänkin ruisleivän, jogurtin ja raejuuston sijaan rasvaisen oloisia leipomo-osaston karjalanpiirakoita joko kaakaolla tai Cokiksella huuhdottuna ja välipalaksikin kelpaa vähän mitä sattuu. Ruisleipä vaihtuu pullamössöleipään ja voin määrä luonnollisesti tuplaantuu. Iltaruoka saattaa olla Saarioisten jauhelihapizza tai pinaattilettuja, ja nämä tuskin ovat ravitsemuslistalla ykkösenä.

Kunhan tästä taas tervehtyy täyteen iskuun, alkaa jälleen ns. normielämä lähes päivittäisine urheilusuorituksineen, ja tulee ankara stoppi tällaisille parin viikon mässäilyputkille. Syön kyllä näiden heikkojenkin kausien aikana varsin terveellistä ruokaa ja ateriat koittavat säännöllisesti, mutta kaikenlainen paskamättö ja epäterveellinen lisuke tuppaa tulemaan siihen kylkiäisiksi. No, onneksi ei kaikki sentään pelkkänä läskinä tunnu kertyvän, kunhan jotain pientä jaksaa fleguviikkoinakin tehdä.

Pituutta on 186cm, paino on pikku hiljaa ottanut nousujohdanteen muodossa tai toisessa. Kesällä juoksuineen ja hurjine futismäärineen n. 84 kg:ssa pysyttelevä peruspaino on nykyään tasainen 87-89kg, mutta sehän on pelkkää plussaa.
 
Viimeksi muokattu:

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
girlzilla kirjoitti:
No ei lihomisen kannalta. On tottakai paljon terveellisempää syödä monipuolisesti, mutta kyllä se pitää paikkansa että ainoa tapa jolla laihtuu on se, että kulutus on kaloreina suurempi kuin se mitä vetää sisäänsä. Vähän sama kuin se, että liikunta itsessään ei laihduta ollenkaan niin paljon kuin ihmiset luulevat. Kuntopyörällä puoli tuntia polttaa pois yhden rasvaisen jugurtin. Liikunta ei niinkään juuri laihduta, mutta lihasten kasvaminen auttaa rasvan poltossa.

No nimenomaan laihduttamisen kannalta sillä on hirveä ero!

1000kcalin satsin jauhelihaa pilkkomiseen varastoitavaan muotoon menee paljon enemmän energiaa kuin vastaavan satsin pullamössöä tai rasvaa, siksi ylimääräinen protsku ei ilmesty vatsan ympärille samalla tavalla kuin ylimääräinen hiilari tai rasva.
 

proffa#8

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Kai Suikkanen, Pool ja NHL
Olen huomannut itse myös sen, että jos urheilee niin tulee syötyäkin terveellisesti.. Yleisesti itse koitan vältellä hiilareita iltaisin ja mielummin syödä juuri tonnikalaa ja c-vitamiini pitoisia hedelmiä. Makeata en osaa syödä oikein, tämä on ehkä se heikkouteni, tulee mässättyä liikaa ja on ihan turvonnut olo, siinä on sitten mukava lähteä salille kun hyvä, että penkistä ylös pääsen. Olen miettinyt, että pitäisi varmaan syödä joku välipala eikä sitten taas yhellä kerralla mitään pesuvatia.
 

D - fence

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, kiekkoon osuva pakki, hampaaton kanadalaine
Sananen näistä kevyt tuotteista. Itse olen innokas kotikokki ja vastaan usein meidän talouden ruokapolitiikasta. Ennen laitoin ruokaa yleensä aina näitä kevyt kermoja ja levitteitä ja suolaakin todella vähän. Mutta vuosien varrella olen koko ajan enempi korvannut kevyt kermat ja puolivoit aitoihin ja ropsinut suolaakin vähän enempi ja täytyy sanoa, että ruuan maku on parantunut huomattavasti. Lapsetkin syövät lautaset tyhjiksi, kun on isän laittamaa safkaa, äitin terveyspöperöt jää armotta kakkoseksi. Eli itse suosin tätä ranskalaista/italialaista herkutteluruokailua ilman huonoa omatuntoa. Rasvasen ruuan syöminen ei ole niin vaarallista, jos ei koko ajan syyllistä itseä. Tuote ei yksinkertaisesti voi olla hyvää, jos siinä lukee rasvaton, kolestroliton, laktoositon..yhtä hyvin siinä voisi lukea samalla mauton. Eli pointtini on, että elämässä pitää olla nautintoja, edes joskus. Syö vaikka terveysruokaa viikolla ja viikonloppuisin herkuttelee oikealla ruuilla katsomatta rasvamääriä, unohtamatta ruokajuomia, kunnon viiniä tai napakkaa A-olutta isosta tuopista.
 

Ande

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
D - fence kirjoitti:
Tuote ei yksinkertaisesti voi olla hyvää, jos siinä lukee rasvaton, kolestroliton, laktoositon..yhtä hyvin siinä voisi lukea samalla mauton.

Täyttä höpöhöpöä.

Esim. Valion laktoositon maitojuoma maistuu aivan täysin tavalliselta maidolta, eikä makealta hyla-maidolta. Tuote sopii myös leipomiseen ja ruuanlaittoon. Itse juon mieluummin tätä, kuin pahaa hyla-maitoa. Voinhan toki juoda tavallista maitoakin ja haista pahalle koko loppupäivän.

Täysin rasvattomia ruokia ei taida edes ollakaan, mutta monet vähärasvaiset ruuat ovat ihan tavallisen makuisia. Mikä nyt sitten on vähärasvaista? Esim. Valion 15 % Polar-juusto on juustoksi melko vähärasvaista, mutta helvetin hyvä juusto. Sen sijaan 5 % Polar-juusto on jo vähän kengänpohjamallia. Söin juuri HK:n aitoja kuorellisia nakkeja, joissa rasvaa oli 10 %. Helvetin hyviä nuokin.

Miten muuten kolesterolittomuus tekee ruuan mauttomaksi?

Mielestäni mantrasi on perinteistä "äijämäistä" uhoa, jolla ei ole mitään tekemistä nykypäivän kanssa.
 

ludvig

Jäsen
Miinuskaloreita

Itse aloitin kiinteytysprosessin alkusyksystä ja hyvällä mallilla etenee. Eniten kiinnitin huomiota juuri ruokavaliooni - muistaen kuitenkin lisätä aerobista liikuntaa salitreenien lisäksi. Tulos on ollut erinomainen ja painoni on laskenut huomattavasti, valitettavasti hieman lihasten kustannuksella.

Ruokavaliossani puutuin rankalla kädellä hiilareiden (varsinkin nopeat) syömiseen. Jätin siis lähes täysin pastan, riisin, leivän, jogurtin jne ja korvasin ne kasviksilla. Annokseni koostuvat siis tällä hetkellä rehuista (mm. paprika, kesäkurpitsa) ja vähärasvaisesta lihasta (mm. kanafile, paistijauheliha). Tärkeät kuidut saan kasviksista ja muutamasta leipäpalasta (tumma leipä, monivilja), jotka sopivasti hidastavat proteiinin imeytymistä ja pitävät muutenkin pakin kunnossa. En myöskään ruokia tehdessäni käytä juurikaan rasvoja, vaan suosin uunin käyttämistä.

Alkuun ajatus kasvisten popsimisesta tuntui epämiellyttävältä, mutta hyvän grilliruoan ystävänä rupesin valmistamaan niitä "grillityyliin". Eli esimerkiksi paprikaviipaleita ja ananasta folioon sekä maustesekoitusta perään, niin johan maittoi.

Muita mainittavia pikkuseikkoja ruokailutottumukseni muokkaamisessa ovat olleet ruokailukertojen lisääminen (hyvä määrä 6-8krt/pvä) sekä ruokailun aloittaminen aina proteiinilla, sillä proteiini luo kylläisyyden tunteen. Vettä tankkaan myös paljon sekä suolaa en enää käytä.

Hiilareiden erittäin suuri vähennys ruokavaliossani ei ole vaikuttanut lainkaan negatiiivisesti olotilaani, vaan jaksan edelleen treenata hyvällä sykkeellä. Olen oikeastaan kokenyt fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin parantuneen paljon - vaikka en ole kummemmin treenien määrää lisännyt. Näläntunnekaan ei ole missään vaiheessa muodostunut epämiellyttäväksi, kun proteiini ja kuidut tuntuvat hyvin pitävän sen loitolla.
 

D - fence

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, kiekkoon osuva pakki, hampaaton kanadalaine
Ande kirjoitti:
Esim. Valion laktoositon maitojuoma maistuu aivan täysin tavalliselta maidolta, eikä makealta hyla-maidolta. Tuote sopii myös leipomiseen ja ruuanlaittoon. Itse juon mieluummin tätä, kuin pahaa hyla-maitoa.
Tässä olet oikeassa.

Ande kirjoitti:
Valion 15 % Polar-juusto on juustoksi melko vähärasvaista, mutta helvetin hyvä juusto.
Ihan ok, mutta reunoilta "kuivuu", jos on pidempään jääkaapissa.

Ande kirjoitti:
Sen sijaan 5 % Polar-juusto on jo vähän kengänpohjamallia.
Tai aika paljonkin.

Ande kirjoitti:
Söin juuri HK:n aitoja kuorellisia nakkeja, joissa rasvaa oli 10 %. Helvetin hyviä nuokin.
Kaikki ruoka on hyvää, jos on nälkä. Kokeile seuraavaksi Portin nakkeja, hakkaa HK:n tekeleet mennen tullen.

Ande kirjoitti:
Miten muuten kolesterolittomuus tekee ruuan mauttomaksi?
No ei suoranaisesti teekään, mutta tavallisesti maukkaus ja epäterveellisyys (enempi kolestrolia) kulkee käsi kädessä. Vertaa esim järvikalan paistaminen voissa vs. jossain kevyt hässäkässä.

Ande kirjoitti:
Mielestäni mantrasi on perinteistä "äijämäistä" uhoa, jolla ei ole mitään tekemistä nykypäivän kanssa.
Uhoaminen kuuluu nuoruuden intoon, sen vaiheen olen jo ohittanut. Muuten olen kyllä yksipuoleinen "äijä", konservatiivinen jyyrä ja itserakas mulkku. Mitä tuohon nykypäivään tulee, mielestäni ihmiset ovat kautta aikojen yrittäneet syödä mahdollisimman hyvää ruokaa. Niin minäkin teen, vaikka se tietäisi paria vuotta jälkipäästä pois. Ja loppuun pehmennys: tottakai sitä ajattelee myös terveellisyyden kautta näitä asioita, mutta eihän sitä nyt aina tarvii ostaa mitään korvikkeita.
 

Miguel

Jäsen
Tykki kirjoitti:
Ykis helppo ja siltikin niin pirun vaikea tapa saada ruokailutottumuksensa paremmalle tolalle on syödä ja juoda vain ja ainoastaan ruokapöydän äärellä. Kuulostaa helpolta, mutta entä kun illalla tulee telkkarista hyvää ohjelmaa? Olisi niin mukava mussuttaa siinä samalla jotain pikkukivaa snäksiä.

Minullekin iskee pakonomainen naposteluntarve usein elokuvien ääressä. Olen uskotellut itselleni, että jaksan keskittyä filmiin paremmin väsymyksestä tai pitkäveteisestä kerronnasta huolimatta, jos elimistöni saa samalla jonkinlaista ravintoa tai virikettä. Tämä saattaa jopa pitää paikkansa, mutta tapa on silti huono. Helpoin tapa pysyä erossa naposteltavista on olla käyttämättä niitä ollenkaan. Joskus taannoin karkkilakossa ei enää ollut suurta kiusausta käydä makean kimppuun, mutta puolihuolimaton retkahdus palauttaa aina vanhan huonon tavan.

Kotioloissa olen keksinyt korvikkeeksi punaviinin. Mukava maistella aivan hiljakseen elokuvan tai TV-ohjelman kuluessa, eikä kyseisen aineen kanssa tee oikeastaan koskaan mieli läträtä humalaan asti. Aika moni tutkimus puhuu jopa terveysvaikutteiden puolesta.

Pienestä herkuttelutaipumuksesta huolimatta syön kohtalaisen hyvin enkä geenieni ansiosta onnistu lihomaan millään, mutta iän karttuessa pitää olla varuillaan. Tärkeintä on, kuten Snakster ja Iker ovat todenneet, säilyttää liikunta.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Itse toimin leffojen kanssa siten, että syön iltapalan niiden aikana. Riippuu hiukan päivän liikunnasta mitä vedän, joskus teen salaattia, toisinaan mätän voileipiä kahvin kanssa. Pointti on kuitenkin siinä, että en syö normaaliin iltaan verrattuna ylimääräistä. Tottakai annan joskus luvan itselleni karkkiin leffan kanssa, mutta toisinaan sohvan kulmalla ei ole kuin lasi ja 1 1/2 litraa maustevichyä.
 

Ruutuässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Joskus joulun aikoihin tuli sellainen fiilis, että alkaa pikku hiljaa kertyä vatsalle vähän uimarengasta, joten rupesin miettimään tarkemmin mitä syön. Varsinaisesti massaa ei ole liikaa (172 cm/65 kg), massa vaan on huonosti jakautunut. Kestävyysurheilun myötä lihasmassaa on aika vähän. Vatsalihasliikeitä, selkää ja punnerruksia teen lähes päivittäin, mutta salilla tulee käytyä max. kerran viikossa.

Nykyisin valitsen ruoat sen mukaan, missä on vähän kaloreita. Jogurtti on vähärasvaista, samoin juustot jne. Vihanneksien määrää olen yrittänyt nostaa, samoin hedelmien. Yleensä leivän päälle laitan juuston lisäksi margariinia ja tomaattia, kurkkua tai paprikaa. Omenoita en oikein voi syödä, kun tulee vatsa vähän kipeäksi, joten klementiinit ovat aika lailla ainoita hedelmiä, mitä tulee viikoittain vedettyä. Vitamiinien saannin turvaamiseksi syön yleensä Möllerin tuplan päivässä. Pyrin välttämään rasvoja ja hiilareita.

Suurimmat ongelmat ovat ruokamäärien jakamisessa päivän mittaan. Ennen koulua syön aamupalaksi 2 palaa leipää ja kipollisen jogurttia. Koulussa syön kerran lounaan ja välillä klementiiniä ja koulun jälkeen välipalaksi leipää ja jogurttia. Myös iltapalaksi menee jogurttia. Päivässä tulee siis noin 4-5 ruokailukertaa. Kalaa tulee syötyä liian harvoin ja olutta tulee otettua liian usein. Ruoka on usein aika yksipuolista, vaikka kouluruoka onkin olevinaan ihan terveellistä.
 

JV

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Daespoo kirjoitti:
No nimenomaan laihduttamisen kannalta sillä on hirveä ero!

1000kcalin satsin jauhelihaa pilkkomiseen varastoitavaan muotoon menee paljon enemmän energiaa kuin vastaavan satsin pullamössöä tai rasvaa, siksi ylimääräinen protsku ei ilmesty vatsan ympärille samalla tavalla kuin ylimääräinen hiilari tai rasva.

No ehkä jos tuollaisiin annoksiin mennään. Lisäksi tuollaisesta lihamäärästä saattaa osa jo jäädä sulamatta. Kuitenkin laihduttaessa pitää aina muuttaa pysvästi elintapoja jos haluuaa pysyviä tuloksia. Silloin tuo kalori kalorista on ainoa tapa.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
JV kirjoitti:
No ehkä jos tuollaisiin annoksiin mennään. Lisäksi tuollaisesta lihamäärästä saattaa osa jo jäädä sulamatta. Kuitenkin laihduttaessa pitää aina muuttaa pysvästi elintapoja jos haluuaa pysyviä tuloksia. Silloin tuo kalori kalorista on ainoa tapa.

Annoskoolla ei sinänsä ole teoriassa mitään väliä, sama idea pitää paikkansa. Rasvasta ja hiilareista tullut energia on huomattavasti helpompi kropalla varastoida kuin proteenista johtuen siitä että proteiniin pilkkomiseen ja varastoimiseen menee paljon enemmän energiaa.

Kyllä, ainoa tapa laihduttaa on se että kuluttaa enemmän energiaa kuin mitä ravinnosta saa mutta myös mistä energian ottaa vaikuttaa käytännössä huomattavasti.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Työpaikan lähipubin lounaalla tarjoillaan aivan loistavia lohkoperunoita ja niitä on tullut useammankin kerran viikossa syötyä viime aikoina. Olen ruvennut miettimään ovatko ne miten terveellisiä?

Kai ne jossain upporasvassa kuitenkin paistetaan, pitäisi varmaan siirtyä riisiin.
 
Työpaikan lähipubin lounaalla tarjoillaan aivan loistavia lohkoperunoita ja niitä on tullut useammankin kerran viikossa syötyä viime aikoina. Olen ruvennut miettimään ovatko ne miten terveellisiä?

Kai ne jossain upporasvassa kuitenkin paistetaan, pitäisi varmaan siirtyä riisiin.
Eipä niissä muuta epäterveellistä sinällään ole kuin juuri se paistorasva. Joskin tuskin sentään ihan uppopaistetaan.. Mutta rasvaa niissä siis jonkin verran on.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös