Mitä tapahtui Etelälle ?

  • 15 999
  • 53

Paha_Kurki

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kyllä täs vähän samoilla ajatuksilla on oltava liikkeellä kuin nimimerkki Lampinen, eli sattumien suma tämä taisi olla että "etelä" pelattiin ulos. Toki, hienoa että nämä pienet ja "sympaattiset" välillä yllättävät.. Jotenkin tuntuu että ei toteudu ihan heti uudelleen, ainakaan SM-liigan suhteen. Kuten todettua että ainakin Jokerit vahvistuu todella radikaalisti (Hentunen, Pirnes, Voutilainen?). TPS tulee olemaan Suikkasen alaisuudessa kova. Tuskin Tampere tyytyy moiseen esitykseen kuin viime kaudella. Joten ensi kaudella taas saa POHJOINEN (keski-suomi) näyttää osaamisensa todenteolla.

Ulkojäät. Onko niiden merkitys noin kova kuin mitä nyt tässä jutussa annetaan ymmärtää? Oulun (ja Kajaaniin) leveysasteella varmasti näkyy jo ulkojääkauden pituus verrattuna Helsinkiin. Mutta mites nämä muut tänä vuonna menestyneet? Vaasa, Jyväskylä, Kuopio, Joensuu? Kyllä tuo ulkojääkausi riittävän pitkä on noillakin paikkakunnilla (kuten myös Helsingissä) ja vain muutamia päiviä/viikkoja Helsingin vastaavaa pidempi (talven ja kevään ilmoista riippuen). Joten tuskin kyse on tästä ilmaston suomasta edusta. Ouluun aika vahvasti kääntyy nämä katseet (ja Granlundiin henkilöityy) kun ulkojäiden tuomista hyödyistä puhutaan. Varsinkin viimeaikoina. Lopputulema kuitenkin taitaa olla se että ei Oulussakaan ne ulkojäät sitä menestystä sinne tuo, vaan ennemmin lähtisin etsimään sitä ratkaisua juniorityön kautta (kuten nimimerkki Käytös10 mainitsee). Alue josta pelaajat Ouluun tulevat on todella iso ja valmennusosaaminen on Oulussa korkealla tasolla. Myös nämä muut menestyneet seurat, kyllä niiden elinehto on ehdottomasti tuo oma juniorimylly. Sen täytyy tuottaa lahjakkaita pelimiehiä oman seuran edustusjoukkueen käyttöön.

Ei kuitenkaan pidä väheksyä niiden ulkojäiden merkitystä yksilötaidon kehitykselle, mutta eikai kuitenkaan se ole tulevaisuudessa ratkaiseva etu?

Loppuyhteenvetona siis taitaa kuitenkin olla tänä vuonna tälle etelän ulos pelaamiselle se kuuluista sattuma?
 

Tex Willer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Jyväskylässä heilahtaa kusi päähän jo viiden ottelun kohdalla runkosarjassa, mitähän kauheutta se vielä teettääkään jos mestaruuden voittavat?
Todennäköisesti sen, että kun Ipswich Town menee mestarina mestarien liigaan, niin runkosarjan voittajan farmiseura Diskos-Team automaattisesti saisi karsijan paikan mestarien liigassa. Eiköhän Risto Fitzgerald Dufva tämän Lex Hippoksen ole jo ajanut läpi miellyyttävällä persoonallaan lainaten vaihteeksi Saddam Husseinia.
 

Käytös10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Ansiokasta pohdintaa nimimerkki Pahalta_Kurjelta. Selvennettäköön vielä omalta osaltani sen verran, etten tarkoittanut tuota ilmastoeroa suoranaisena syynä pohjoisen yliotteeseen etelästä kuluvalla kaudella. Jos ilmastomuutos etenee ja talvet eivät ole enää talvia etelässä, sitten asialla voi olla suurempaakin vaikutusta juniorien kehitykseen. Tämä nyt ei kuitenkaan ainakaan kovin nopealla aikajänteellä tule vaikuttamaan liigajoukkueitten voimasuhteisiin. Esitin mielestäni mielenkiintoisen pohdinnon aiheesta ja sen vaikutuksista ja siihen tartuttiin sitten kärkkäästi, mikä on vain ja ainoastaan hyvä asia.

Aikaisemmassa viestissäni esiin tuomani organisaatioiden tasoero ei selitä pohjoisen menestystä kokonaisuudessaan, vaan on todellakin todettava (kuten Paha_Kurki jo tekikin), että sattumalla oli oma osuutensa siihen, että sm-liigan joukkueet on kaikki "pohjoisia". Puolivälieräparit olisivat pienillä pistemuutoksilla voineet olla sellaiset, että pohjoiset joukkueet pelaisivat ristiin ja väkisinkin kärkiporukassa olisi enemmän eteläistä edustusta.
 

Defense

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ei ehkä takaa, mutta kuitenkin KalPan pronssimitalisteista huomattavalla osalla löytyy vuoden takaa A-junnujen kultaa.

Kaikki kunnia KalPalle tässäkin asiassa.

Laser HT:ssä pelaava Mikael Granlund 92-syntynyt on oikein ilmiö, verrattu jopa Reijo Ruotsalaiseen. Poika dominoi 2-3vuotta vanhemmissa 160senttisenä.

Kärppien tilannetta sopii kyllä ihmetellä. Imuroidaan puolen Suomen lahjakkaimmat tyypit Sodankylää myöten usein jo C-junnuikäisinä, mutta mitä heille sen jälkeen tapahtuu?

Muistaako joku, milloin Kärppien A-junnut ovat viimeksi päässeet juhlimaan mestaruutta? Missä mättää?
 

Paha_Kurki

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kärppien tilannetta sopii kyllä ihmetellä. Imuroidaan puolen Suomen lahjakkaimmat tyypit Sodankylää myöten usein jo C-junnuikäisinä, mutta mitä heille sen jälkeen tapahtuu?

Tuostahan Kärppiä on kritisoitu paljon ja aika hyvän kuvan tästä saa kun katsoo viime kausien huippumiesten kotipaikkoja. Jussi Jokinen (Kalajoki), Janne Pesonen (Suomussalmi). Alkaa säteellä olemaan laajuutta. Mutta näinhän se menee ja näiden pelaajien kannalta hyvä näin. Kuka antaa sen mahdollisuuden näille syrjäseutujen pelaajille? Kuinka paljon noille seuduille "hukkuu" lahjakkuuksia, kun eivät näyttöpaikkaa saa? Asia ei kuitenkaan ole näin mustavalkoinen kuin sen esitin. Onhan Kärpillä myös täysin Oululaisia sekä Oulun seudulta tulevia huippupelaajia ollut riveissään. Joten ei mistään ryöstökalastuksesta voida puhua. Tästä asiasta voisi keskustelua jatkaa useista eri näkökulmista ja useista eri lajeista Suomen tasolla melko pitkään...

Muistaako joku, milloin Kärppien A-junnut ovat viimeksi päässeet juhlimaan mestaruutta? Missä mättää?

Tämä muuten on totta ja sopii ihmetellä mitä tapahtui esimerkiksi tänä vuonna? Pelasivat SM-Liigan karsintasarjaa. Riveistä löytyi kuitenkin nämä tulevaisuuden huippunimet Granlund ja Donskoi..

Lisäksi tulevaisuuden nimet eikä junnumenestys takaaa mitään miesten tasolla. Vrt. esim. JYP:n aikaisempi menestys A-junnuissa tai sitten KalPa:n.

No ei tietenkään takaa, mutta selkeä etu siitä on. Helpompi on lähteä rakentamaan tulevien vuosien joukkuetta kun tietää että omista kasvateista saa joukkueeseen kelvollisen rungon. Kyllä tässä KalPan tilanteessa (pronssimitalit) oli varmasti hyötyä näistä viime vuoden A:n mestareista jotka pelasivat itsensä läpi miesten SM-Liigaan. (kuten moni tässä keskustelussa on todennut) Kuopiossa on muutenkin ollut huikealla tasolla juniorimyllyn toiminta jo useita vuosia. Tuolta maailmalle ponnistaneita pelimiehiä ovat muun muassa J.Laakkonen, J.Voutilainen, O.Jokinen, K.Timonen sekä monia muita. Kaverit ei ihan viime vuosina sieltä ole lähtenyt, joten hyvää työtä on tehty melko kauan.

Sitten tämä JYPin mestaruusvuosi junioreissa. Eikös tuo joukkue hajonnut melko pahasti kauden jälkeen? Näin muistelen. Lähtijöinä ainakin Ahlqvist, Riska ja Asplund, Virpiö. Ratkaisupelaajia kaikki. Tästä syystä siis tuo hyödyntäminen jäi vajaaksi. Nyt näitä pelaajia kuitenkin on päästy/päästään hyödyntämään. Virpiö kävi TuTo:ssa kehittymässä ja palasi. Riska kävi Vaasassa kehittymässä Mestiksessä ja pelaa nyt edustusjoukkueessa. Asplund kävi Jukureissa ja palaa ensi kaudella JYPin ja D:n joukkueisiin. Veikkaan että JYPin paras juniorimyllyn hyödyntäminen tulee esiin vasta tulevina vuosina, kun tuo JYP - DTeam - A-juniorit akseli lähtee kunnolla toimimaan.

Mites A-junnut? Varmasti kovempi juttu mitä joku Mestis tai Suomi-Sarja.

A-Junnujen SM-liiga on kova sarja. Mutta ei se niin kova ole kuin Mestis. Siinä on vielä jonkunmoinen tasoero junioreiden ja miesten pelien välillä. Vauhtia voi yksittäisissä peleissä olla enemmän A:n puolella, mutta Mestiksessä on fyysisesti vahvemmat pelaajat. Lisäksi Mestiksen puolella peli on teknisesti taitavampaa. A:n puolella aika usein "koohottamista" on vielä liikaa. A-jun ja Suomisarja? Niitä vertaillessa voi jo junnut viedä voiton. Ei siis mitenkään Suomisarjaa väheksyen.

Niin. Tai B-junnut???

Todellakin. Ei missään tapauksessa pidä väheksyä Bluesin toimintaa viime vuosina junioripuolella. Hienoa työtä ovat Espoossa tehneet ja varmaan samalla tavalla homma jatkuu. Onko Blues sitten se tulevaisuuden todellinen suurseura? Resurssit taloudellisesti on hyvässä jamassa ja nykyään myös juniorimylly jauhaa tehokaasti ja sitä myös hyödynnetään. Vahvaa tulevaisuutta on luvassa Espooseen.
 

molari

Jäsen
Kyllä luonnonjäät Etelä-Suomessa on "katoavaa kansanperinnettä", niin ajallisesti kuin määrällisesti - paljon jätetään kenttiä jäädyttämättä ja hoitamatta säästösyistä, niissä olisi juuri aikaa koulun jälkeen ja iltaisin kikkailla ja pelata pihapelejä.

Jos omia junnuaikoja muistelee, niin, kaikki pelit ja treenit vedettiin ulkojäillä A-junnuihin asti, muutamat matsit pelattiin Matinkylässä tai Pirkkolassa - ja siinä ne hallit sitten olikin siihen aikaan.

Mitä sitten tuohon junnutoimintaan tulee, niin etelässä on vaihtoehtoja paljon ja kilpailu kavereista kovaa. Omat sloddit ovat harrastaneet kiekkoa, fudista, säbää ja yleisurheilua.

Noista Honka-akatemian toiminta oli kaikkein parhaiten organisoitua ja tavoitteet kovat, kiekosta jäi jotenkin amatöörimeininki mieleen. Hongassa nimenomaan panostettiin monipuoliseen harjoitteluun - 3-4 valmentajaa - ja käytössä oli jo ns. try-outit 12-v iässä. Tuo näkyi sitten menestyksenä niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Lisäksi säbä imee paljon lahjakkaita kavereita, nimenomaan sellaisia hyvän peliälyn ja mailatekniikan omaavia "taiteilijoita", eikä hommaa tehdä liian totisesti.

Kuitenkin kyse lienee nyt vain varianssista, muutaman vuoden kuluttua saattaa olla tilanne, että semeissä on pelkästään Etelä-Suomen jengejä (pitkäänkin), Bluesista olen jäävi sanomaan mitään, mutta paljon - todella paljon - nykyiseen tilanteeseen on vaikuttanut Narrien ja IFK:n toistaiseksi vuodesta toiseen jatkuva täysin amatöörimainen puuhastelu "johtoportaassa", käytettävällä top 3 -massilla on onnistuttu kerta toisensa jälkeen ryssimään joku osa-alue, mikä on jo taito sinänsä.
 

Morgoth

Jäsen
Loppuyhteenvetona siis taitaa kuitenkin olla tänä vuonna tälle etelän ulos pelaamiselle se kuuluista sattuma?

Ei kai se ole sattumaa, että 'pohjoisessa' on tehty hyvää työtä? Ehkä osittain olosuhteiden pakosta, kun resurssit ovat rajalliset niin on enemmän mietittävä, miten käyttää niitä järkevästi. Oli seurat mistä oli, niin onhan se mukava, että hyvällä työllä menestyy.

Tietysti liiga ei kestä montaa kautta, että 'etelä' ei menesty tai ainakin lätkän asema ykköslajina Suomessa katoaisi samalla jonnekin 'pohjoiseen'.
 

Paha_Kurki

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kyllä luonnonjäät Etelä-Suomessa on "katoavaa kansanperinnettä", niin ajallisesti kuin määrällisesti - paljon jätetään kenttiä jäädyttämättä ja hoitamatta säästösyistä, niissä olisi juuri aikaa koulun jälkeen ja iltaisin kikkailla ja pelata pihapelejä.

Jos omia junnuaikoja muistelee, niin, kaikki pelit ja treenit vedettiin ulkojäillä A-junnuihin asti, muutamat matsit pelattiin Matinkylässä tai Pirkkolassa - ja siinä ne hallit sitten olikin siihen aikaan.

Niin, kyllähän tuo totuus on että jääkiekko on jo junnutasolla nykyään hyvin pitkälti sisäurheilulaji. Ulkojäiden osuus on hyvin pieni ja pienenee vuosi vuodelta. "Ilmaston muutokset" ja nyt vallitseva taloustilanne tuskin parantaa ulkojääkenttien olosuhteita. Mutta vaikea sitä on lähteä todistelemaan että mikä on niiden (ulkojääkentät) vaikutus todellisten talenttien kehitykseen. Ja kyllä se taitaa niin olla, että olipa kenttiä miten vähän tahansa, niin kyllä ne pelimiehen alut jotka tahtovat yksilötaitojaan kehittää, löytyvät tiensä niille kentille, olipa sinne matkaa paljon tai vähän. Kyllä se tahto ja halu sinne kikkailemaan on niin kova että siihen ei matka hirveästi paina.

Kuitenkin kyse lienee nyt vain varianssista, muutaman vuoden kuluttua saattaa olla tilanne, että semeissä on pelkästään Etelä-Suomen jengejä (pitkäänkin), Bluesista olen jäävi sanomaan mitään, mutta paljon - todella paljon - nykyiseen tilanteeseen on vaikuttanut Narrien ja IFK:n toistaiseksi vuodesta toiseen jatkuva täysin amatöörimainen puuhastelu "johtoportaassa", käytettävällä top 3 -massilla on onnistuttu kerta toisensa jälkeen ryssimään joku osa-alue, mikä on jo taito sinänsä.

Tuo on kyllä osittain totta. Olisiko jopa Espoossa isketty täysin tarkoituksella nyt? Kyllä etenkin Jokerit on tuon juniorimyllynsä (tuottaa hyviä pelimiehiä vuosi vuoden jälkeen) tuoton hukannut lähes täydellisesti. Vaikka puheet omien junnujen nostamisesta edustukseen on joka vuotista toiveiden nostattamista. Tosin viime vuosina lähes täydellisesti se on osoittautunut jargoniksi. Suurin hyötyjä Jokerien juniorimyllystä viime vuosina ollut Tampereen Tappara.
 

Tuzzi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tämä muuten on totta ja sopii ihmetellä mitä tapahtui esimerkiksi tänä vuonna? Pelasivat SM-Liigan karsintasarjaa. Riveistä löytyi kuitenkin nämä tulevaisuuden huippunimet Granlund ja Donskoi..

Etelä-Suomen moraalittomat rahaseurat ryöväävät meidän huippujunnut. Risto Korhonen, Juho Jokinen, Tommi Leinonen, Riku Härmä, Mikael Granlund...Ja tähän mennessä ovat onnistuneet pysäyttämään näiden pelaajien kehityksen loistavasti (pl.Mikke?)...minkäs teet kun tarjotaan euroja kasapäin A-juniori-ikäisille tai jopa nuoremmille.
 

Paha_Kurki

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ei kai se ole sattumaa, että 'pohjoisessa' on tehty hyvää työtä? Ehkä osittain olosuhteiden pakosta, kun resurssit ovat rajalliset niin on enemmän mietittävä, miten käyttää niitä järkevästi...

Ei tietenkään menestys ole sattumaa. Näillä pohjoisen "sympaattisille" noiden resurssien oikein hyödyntäminen on välttämätöntä ja pitkässä juoksussa elinehto. Joukkueen menestyminen oman alueen pelaajien ansiosta on myös tuolle kaupungille jopa maakunnalle suuri piristysruiske. Tällä saadaan jo tuo "lumipallo" efekti liikkeelle (yleisö, sponsorit), minkä avulla voidaan kehittää toimintaa jatkossa..
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tämä talvien lyhentymisestä puhuminen ei tähän liiga- tai mestisjoukkueiden menestykseen suoranaisesti liity. Liigapelaajat ovat ammattilaisia ja ostomiehiä eikä omia junnuja ole järjestäen kuin marginaalimiehet nelosesta. Kyllä tuo ilmastonmuutos pitää ensin näkyä hyvin selvästi junnuissa ennenkuin se alkaa edustusjoukkueissa näkymään ja Bluesin ja HIFK:n menestys junnuissa todistaa että siitä ei ole nyt kyse. En myöskään millään tavalla kiistä ilmastonmuutoksen olemassaoloa, mutta muistettava on että siinäkin asiassa on sellainen 10-15 vuoden viive ennenkuin se alkaa aikuisten tasolla näkymään, sillä kyllä ne vanhimmat junnut vaan halleissa nykyään vetävät eli luonnonjäät ovat vain nuorempien juttu.
 
Viimeksi muokattu:

jani#31

Jäsen
Suosikkijoukkue
UudestiSyntynyt. ReBorn.
Ei kai se ole sattumaa, että 'pohjoisessa' on tehty hyvää työtä? Ehkä osittain olosuhteiden pakosta, kun resurssit ovat rajalliset niin on enemmän mietittävä, miten käyttää niitä järkevästi. Oli seurat mistä oli, niin onhan se mukava, että hyvällä työllä menestyy.

Onkos kukaan ajatellu sellasta, että mitä Kärpille tapahtuu kun Heikkilän ajoista asti voittamassa olleet herrat Viuhkola,Aarnio,Aaltonen,Mikkola(?)Paakkolanvaara,Korpikari,Alikoski e.t.c, e.t.c eläköityvät tai vaihtavat maisemaa?? Listassa voi olla vääriä nimiä,mutta ymmärtänet pointin eli kun nykyisen (tai viimevuosien) joukkuueen runko hajoaa ja "voittamisen kulttuuri"
haihtuu taivaan tuuliin niin mitä sitten? Kärpät on kai siinämielessä ottanut rajustikin viimevuosina takapakkia, että omilta(kin) junnuilta alkaa ovi liigajoukkueeseen olla jopa kiinni koska Junno tuo rahalla pelureita muualta.

Veikkaisin, että ennenpitkää edessä on tolla keinolla mahdollisesti pitkäkin korpivaellus kun edellämainitut voittamisen ammattimiehet lähtee...
 

PJx

Jäsen
Lähtisin siitä, että etelässä kiekko-buumi on ohi. Tilanne alkaa muistuttaa Ruotsin tilannetta, jossa pikkupaikkakuntien joukkueet ovat isossa roolissa.

Junnutoiminta ja ulkojäät ovat ontto selitys, etelän joukkueilla on luja ote junnukiekossa, harrastuksen painopiste on etelässä, mutta kilpakiekon painopiste on siirtymässä pienempiin keskuksiin.

Oikeastaan tämän voi huomata jo junnukiekossakin, jossa katsojat koostuvat keskuksissa pääosin pelaajien perheenjäsenistä. Maakunnissa katsomosta löytyy väkeä suhteellisesti huomattavasti enemmän, jos ei muuta, niin koulukavereita, vaikka pelin taso maakunnassa on heikompi (junnu-SM vs. alasarjojen pelit).

Kiekon aseman ennuste nykytrendillä ei välttämättä ole kovin hyvä. Jos pako keskuksista jatkuu, niin kokonaisrahoitus saattaa kärsiä. Ei kiekko pääkaupunkiseudulta kuitenkaan mihinkään kaikkoa eikä Tampereelta eikä Turusta, menestys sen sijaan saattaa olla vaisumpaa. Jaffala tulee kuitenkin edelleen olemaan pääareena.

Tämä toki parantaa pienempien paikkakuntien suhteellista kilpailukykyä, mikä pienentää "vahinkoa". Jos arvata täytyy, niin epäilen, ettei etelän keskukset menetä asemiaan harrastustoiminnassa mukaan lukien junnujen SM. Sen sijaan totisen kilpakiekon painopisteen siirtyminen etelän keskuksista jatkuu edelleen.
 

Handyy

Jäsen
Lähtisin siitä, että etelässä kiekko-buumi on ohi. Tilanne alkaa muistuttaa Ruotsin tilannetta, jossa pikkupaikkakuntien joukkueet ovat isossa roolissa.
Minä puolestaan lähtisin siitä, että tällä hetkellä pohjoisemmassa sijaitsevat organisaatiot ovat huimasti edellä etelämpiä kilpakumppaneitaan etenkin ns. tekemisen meiningissä. JYP ja KalPa ovat tällä hetkellä malliesimerkkejä, kuinka pieni voi ponnistaa ylöspäin kunhan jokainen organisaation jäsen toimitusjohtajasta huoltajiin ovat täydellä sydämellä mukana.

Lukko on valitettava esimerkki siitä, miten homma ei todellakaan toimi. Kenelläkään ei ole sen kummempaa vastuuta eikä paloa hoitaa hommaa, vaan vaihdellaan joukkueellisen verran pelaajia kesken kauden koska rahaa sattuu olemaan. Näin ei voida pohjoisemmassa tehdä, vaan menestys pitää perustaa pitkäjänteiselle työlle. Ja helvetin hyvä, että asia on näin...
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Lähtisin siitä, että etelässä kiekko-buumi on ohi. Tilanne alkaa muistuttaa Ruotsin tilannetta, jossa pikkupaikkakuntien joukkueet ovat isossa roolissa.

Junnutoiminta ja ulkojäät ovat ontto selitys, etelän joukkueilla on luja ote junnukiekossa, harrastuksen painopiste on etelässä, mutta kilpakiekon painopiste on siirtymässä pienempiin keskuksiin.

Oikeastaan tämän voi huomata jo junnukiekossakin, jossa katsojat koostuvat keskuksissa pääosin pelaajien perheenjäsenistä. Maakunnissa katsomosta löytyy väkeä suhteellisesti huomattavasti enemmän, jos ei muuta, niin koulukavereita, vaikka pelin taso maakunnassa on heikompi (junnu-SM vs. alasarjojen pelit).

Kiekon aseman ennuste nykytrendillä ei välttämättä ole kovin hyvä. Jos pako keskuksista jatkuu, niin kokonaisrahoitus saattaa kärsiä. Ei kiekko pääkaupunkiseudulta kuitenkaan mihinkään kaikkoa eikä Tampereelta eikä Turusta, menestys sen sijaan saattaa olla vaisumpaa. Jaffala tulee kuitenkin edelleen olemaan pääareena.

Tämä toki parantaa pienempien paikkakuntien suhteellista kilpailukykyä, mikä pienentää "vahinkoa". Jos arvata täytyy, niin epäilen, ettei etelän keskukset menetä asemiaan harrastustoiminnassa mukaan lukien junnujen SM. Sen sijaan totisen kilpakiekon painopisteen siirtyminen etelän keskuksista jatkuu edelleen.

Tähän voi yhtyä aika pitkälti. Samalla lisäisin sen, että kilpailu näissä paikoissa on huomattavasti kovempaa. Tämä voi vaikuttaa näin laman keskellä vielä enemmän jatkossakin. Toki jääkiekolla on hyvä asema pk-seudulla, Tampereella ja Turussa(esimerkkeinä nämä kolme isointa), mutta silti kilpailu myös on selvästi kovempaa niin euroista, kuin ihan vain harrastajistakin.

Tämä ei ole tietenkään mitään pois pienemmistä paikoista tai muaalta Suomessa missä asioita tehdään oikein, mutta aika selvää on myös samalla se että kilpailu urheilumarkkinoilla/urheiluharrastajista ei ole läheskään samaa luokkaa kuin isoimmissa paikoissa. Tässä on helpompi sitä yhtä yksittäistä asiaa juurruttaa joukkuetta juurruttaa paikkaan, kun kilpailijoitakaan ei ole niin paljoa.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Lukko on valitettava esimerkki siitä, miten homma ei todellakaan toimi. Kenelläkään ei ole sen kummempaa vastuuta eikä paloa hoitaa hommaa, vaan vaihdellaan joukkueellisen verran pelaajia kesken kauden koska rahaa sattuu olemaan.

Minä en näkisi sitä noin että kenelläkään ei Lukossa olisi paloa hoitaa hommaa. Minun mielestäni Lukossa suurinta valtaa pitävällä herralla on ehkä liikaakin paloa, ja on jopa liikaa "fani", kun tahtoo nimittäin järki unohtua välillä siitä touhusta ja homma on sen takia aikamoista poukkoilua. Tuo poukkoileva johtaminenhan on Lukon ongelmista suurin, ja juuri tuo että kukaan ei tunnu oikein tietävän kuka on vastuussa mistäkin kun käsittääkseni seuran johdossa oleva herra vähän väliä kävelee milloin valmentajan ja milloin toimitusjohtajan yli.
 

Suomi-Salama

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Lähtisin siitä, että etelässä kiekko-buumi on ohi. Tilanne alkaa muistuttaa Ruotsin tilannetta, jossa pikkupaikkakuntien joukkueet ovat isossa roolissa.

Junnutoiminta ja ulkojäät ovat ontto selitys, etelän joukkueilla on luja ote junnukiekossa, harrastuksen painopiste on etelässä, mutta kilpakiekon painopiste on siirtymässä pienempiin keskuksiin.

Oikeastaan tämän voi huomata jo junnukiekossakin, jossa katsojat koostuvat keskuksissa pääosin pelaajien perheenjäsenistä. Maakunnissa katsomosta löytyy väkeä suhteellisesti huomattavasti enemmän, jos ei muuta, niin koulukavereita, vaikka pelin taso maakunnassa on heikompi (junnu-SM vs. alasarjojen pelit).

Kiekon aseman ennuste nykytrendillä ei välttämättä ole kovin hyvä. Jos pako keskuksista jatkuu, niin kokonaisrahoitus saattaa kärsiä. Ei kiekko pääkaupunkiseudulta kuitenkaan mihinkään kaikkoa eikä Tampereelta eikä Turusta, menestys sen sijaan saattaa olla vaisumpaa. Jaffala tulee kuitenkin edelleen olemaan pääareena.

Tämä toki parantaa pienempien paikkakuntien suhteellista kilpailukykyä, mikä pienentää "vahinkoa". Jos arvata täytyy, niin epäilen, ettei etelän keskukset menetä asemiaan harrastustoiminnassa mukaan lukien junnujen SM. Sen sijaan totisen kilpakiekon painopisteen siirtyminen etelän keskuksista jatkuu edelleen.

Enpä kyllä voi allekirjoittaa tuota tuollaisenaan. Ensinnäkin tuosta saa sen kuvan, että nyt kiekkovaltikkaa pitävät paikkakunnat ovat jotain tuppukyliä, joissa höntsätään talkoovoimin makkarapalkalla. Sinällään sekin on arvokasta toimintaa, mutta tuskinpa tuottaisi kilpailukykyistä junnutuotantoa vuodesta toiseen, kuten esim. liigan tämän kauden mitalistipaikkakunnat tuottavat.

Jos kirjoittaja on sitä mieltä, ettei esimerkiksi Jyväskylä, Kuopio tai Oulu ole tähänkin saakka olleet erittäin merkittäviä kiekkopaikkakuntia Suomen kartalla, hänen kannattaisi tehdä excursio kehä III:n ulkopuolelle edes kerran (en tosin edes tiedä, missä hän asuu. jos meni vikaan, pahoittelut).

Junnukiekon osalta etelässä luja ote? Millä perusteella? Esim. JYP ja KalPa ovat voittaneet aivan viime vuosina A-junioreiden SM:n. Samoin siellä on suurta menestystä B-junioreissa. Kiekkoa pelataan laajasti myös muissa kuin ikäkausiluokkien edustusjoukkueissa. KalPan perinteet mahtavana juniorimyllynä tietävät kaikki, jotka vähänkin ovat selvillä entisten ja nykyisten NHL-pelaajiemme taustoista. Eikä

Siitä toki olen kirjoittajan kanssa mielellänikin samaa mieltä, mikäli kilpakiekon menestys siirtyy uusille paikkakunnille vähän pysyvämminkin. Tosin Oulua nyt en enää kovin uudeksi menestyspaikkakunnaksi laskisi.

En tiedä, mitä tuolla "maakunnalla" sitten tarkoitat. Joka tapauksessa ketjun aihe taisi liipata mm. sitä, että tällä kaudella mitalit menivät liigassa ns. pohjoiseen, ja sitä taustaa vasten kirjoitin.
 

Handyy

Jäsen
Minä en näkisi sitä noin että kenelläkään ei Lukossa olisi paloa hoitaa hommaa. Minun mielestäni Lukossa suurinta valtaa pitävällä herralla on ehkä liikaakin paloa, ja on jopa liikaa "fani", kun tahtoo nimittäin järki unohtua välillä siitä touhusta ja homma on sen takia aikamoista poukkoilua. Tuo poukkoileva johtaminenhan on Lukon ongelmista suurin, ja juuri tuo että kukaan ei tunnu oikein tietävän kuka on vastuussa mistäkin kun käsittääkseni seuran johdossa oleva herra vähän väliä kävelee milloin valmentajan ja milloin toimitusjohtajan yli.
Hyvin kirjoitettu. Kirjoitin itse heikosti, mutta tarkoitin juuri tuota että yritetään mennä siitä mistä aita on matalin jatkuvilla pelaajahankinnoilla eikä keskitytä tekemään joukkueesta yhtenäistä. Viitanenkin oli ylijäämäpelaaja Lukolle, mutta kuitenkin JYPille pudotuspeleissä tärkeä palanen. Itseluottamus on vain niin hirvittävän suuri osa pelaajan otteita, onneksi kaverille saatiin se täällä palautettua koska potentiaalia löytyy.

Jokerit teki kyllä hyvän periaatepäätöksen, että ensi kaudella pelataan pelkästään suomalaisilla pelaajilla. Eihän se mikään itseisarvo tietysti ole, mutta osoittaa kyllä sen, että asenteet alkavat muuttua sielläkin. Tai pakkohan se on, kun noilla resursseilla ei saada mestaruuksia aikaiseksi.
 

PJx

Jäsen
Junnukiekon osalta etelässä luja ote? Millä perusteella? Esim. JYP ja KalPa ovat voittaneet aivan viime vuosina A-junioreiden SM:n. Samoin siellä on suurta menestystä B-junioreissa. Kiekkoa pelataan laajasti myös muissa kuin ikäkausiluokkien edustusjoukkueissa. KalPan perinteet mahtavana juniorimyllynä tietävät kaikki, jotka vähänkin ovat selvillä entisten ja nykyisten NHL-pelaajiemme taustoista. Eikä

Siitä toki olen kirjoittajan kanssa mielellänikin samaa mieltä, mikäli kilpakiekon menestys siirtyy uusille paikkakunnille vähän pysyvämminkin. Tosin Oulua nyt en enää kovin uudeksi menestyspaikkakunnaksi laskisi.
Harvoin viesti vastaanotetaan niin kuin lähettäjä olettaa. Ihan ensimmäiseksi: En tiedä sitten, kuuluuko Oulu, Kuopio ja Jyväskylä eteläiseen Suomeen. Etelän ongelmista tässä ketjussa kai pitäisi keskustella? Jos helpotti, niin jatketaan.

Täältä Tampereen (jonka luen vielä tässä yhteydessä etelään) näkövinkkelistä katsottuna etelä junnutoiminta vaikuttaa todella vahvalta ja toisaalta paikallinen toiminnan kilpailukyky hiipuu junnujen varttuessa. Vielä jossain C/B junnuissa homma hoituu osapuilleen, mutta suhteellinen kilpailukyky on jo hiipumaan päin. Saman olen havaisevivani Myös Kehä III sisäpuolella.

Väittäisin, että täältä Tampereeltakin löytyy keskimäärin pari joukkuetta, jotka ovat perinteisesti haastaneet KalPan junnukiekossa varsin menestyksekkäästi ja etelämpää yli puoli tusinaa lisää (sanotaan alle A-ikäisissä ikäluokittain). Nyt kuitenkin siirtyminen kilpakiekkoon (Cn->A) on alkanut tökkiä pahasti. Osittain tämä johtuu siitä, ettei mihinkään ikäluokkaan panosteta erityisesti. Sama tilanne käsittääkseni Kehä III sisäpuolella.

Jos muita syvempiä syitä halutaan hakea, niin esimerkiksi kaupungin molemmissa B-sm, joukkueissa valmennus oli kuluneella kaudella todellisessa kriisissä (likapyykki pestäköön muualla). A-junnut kuuluvatkin sitten liiga-organisaatioon ja siten osa keskustelun alaista ongelmaa.

Mistä kriisiytyminen kertoo: Näkisin, että buumi on ohi eikä tavoitteelliseen kiekkoon siirryttäessä enää löydy talkoohenkistä väkeä joka pystyy sitoutumaan tarpeeksi. C/B-junnujen valmennus on täällä Tampereella (ja käsittääkseni myös myös pääkaupunkiseudulla) nykyään valitettavasti jossain määrin onnen kauppaa (ei tarpeeksi tukea ylhäältä). Myöskään A-junnuihin ei samasta syystä enää panosteta riittävästi.

Tätä satoa kun niitetään, niin junnumaajoukkueissakin edustaneita poikia joudutaan lapioimaan ulos kilpakiekosta ennen A-junnuikää. Toisaalta osa lähtee tässä vaiheessa (tai vähän ennen) "peliajan perässä" "pienempiin" seuroihin. On surullista katsoa, kuinka lahjakkuutta hukataan näennäisen omahyväisesti peruutuspeiliin tai sivuille vilkuilematta. "Sivistynyt arvaus" on, että sama meiniki on vallalla myös pääkaupunkiseudulla.

Tietyssä mielessä täälläkin on pientä valonpilkahdusta näköpiirissä. Nyt ollaan heräämässä siihen, että junnu-toiminnassa on siirryttävä ammatti-valmentajiin. Se tarkoittaa luultavasti, että kustannukset nousevat oleellisesti ja harrastusmäärät tulevat pienenemään täällä, jolloin harrastamisenkin painopiste saattaa joutua liikkeeseen...

PS. Yksi esimerkki uloslapioinnista, ja Tampereen toiminnan tilasta junnu SM:ssä käy noin yleisemmin, käy Ilveksen B, joka ei selvinnyt pleijareihin. Ilman sen kummempaa miettimistä varmuudella tulee heti mieleen 5 kaveria jotka ovat saaneet junnumaaottelumerkintöjä, mutta joille on (kauden aikan/kesän jälkeen) ilmoitettu, ettei ole käyttöä SM-ringissä. Muutamasta en ole varma täyttyykö molemmat kriteerit, kaikista tapauksista tuskin tiedän ja todennäköisesti en muistanut kaikkia. Jossain seurassa saatettaisiin olla iloisia jo 5 "maajoukkuemiehestä"....
 
Viimeksi muokattu:

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Viitanenkin oli ylijäämäpelaaja Lukolle, mutta kuitenkin JYPille pudotuspeleissä tärkeä palanen. Itseluottamus on vain niin hirvittävän suuri osa pelaajan otteita, onneksi kaverille saatiin se täällä palautettua koska potentiaalia löytyy.

Yksi osasyy on varmasti tuo, mutta kuten kirjoittelin tuonne Lukko-osastolle niin yksi iso syy on varmasti myös se että Dufvan systeemi sopii paljon paremmin Viitasen kaltaiselle pelaajalle kuin Uraman pelisysteemi.
 

oka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoolainen kiekko
Tuosta Etelän junnujen tai seurojen tason tippumisesta nyt voisi heittää pari faktaa:

Aaro Kivilinna palkinto kertoo ko seuran toiminna tasosta kaikilla tasoilla. 2008-09 Taulukko.
Kolmen parhaan joukossa kaksi pk-seudulta ja viiden joukossa 3 pk-seudulta.

Viimeisen 10 vuoden aikana Kivilinna palkinto mennyt 6 kertaa Etelään ja 4 kertaa Ouluun. Taulukko

Ja sitten Pohjola-leirin paras alue viime vuosilta:
2008-09 Etelä
2007-08 Etelä
2006-07 Länirannikko
2005-06 Pk-seutu


Mittareita on monenlaisia mutta itse en ole nänhyt pk-seudulla mitään merkittävää kiekko-hiipumista. Halleja rakennetaan kokoajan uusia. Ikäluokat ovat ehkä vähän pienempiä mutta taas toisaalta seurajoukkueiden määrä on lisääntynyt.
 

PJx

Jäsen
Mittareita on monenlaisia mutta itse en ole nänhyt pk-seudulla mitään merkittävää kiekko-hiipumista. Halleja rakennetaan kokoajan uusia. Ikäluokat ovat ehkä vähän pienempiä mutta taas toisaalta seurajoukkueiden määrä on lisääntynyt.
Olen täysin samaa mieltä, että pääkaupunkiseutu (vähän laajennettuna) hallitsee junnujen harrastustoimintaa sekä laadullisesti että määrällisesti. Ei Tampereellakaan aivan surkeasti ole mennyt. Jossain A-junnuissa tämä ei näy enää täysimääräisenä ei ainakaan Tampereella eikä mielestäni myöskään Helsingissä.

Näiden suurten touhu potentiaalisten pelaajien liigaan kehittämisessä on tietyssä mielessä väsynyttä. Pohjola-leirille asti osataan poikia viedä mallikkaasti eteenpäin. Junnujen SM-tasolla, jossa todellinen pelaajien kehittäminen tapahtuu, ote ei ole samaa luokkaa. Tiedän, ettei ainakaan täällä tahdo löytyä kaikin puolin sopivia valmentajia, vaan piiri pieni pyörii ja se näkyy tuloksista... Juuri tässä tämä buumin hiipuminen näkyy junnutoiminnassa. Toimintatavat kaipaavat "talkooväen" puutteen vuoksi ammattimaista valmennusosastoa. Ainakin Tapparassa tämä tarve on jo tuotu suoraan julki eikä Ilveskään jatkane aivan vanhaan malliin. Se ei voi olla näkymättä kustannuksissa.

Toki asiat voi halutessaan nähdä toisin, niin täällä on seuroissa tehty jo tovi. Epäilisin, että ainakin Tampereella nähtiin aika opettavainen talvi... Toisaalta tuskin HIFK:n A-junnutkaan nyt ihan mielikseen karsivat.
 

Hanson

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, alasarjat.
Tulihan niitä mitaleita eteläänkin, sillä SM-liigan mitalijoukkueissa pelasi 23 pelaajaa, jotka ovat syntyneet eteläisen Suomen alueella (mm. Hki, Espoo, Turku, L:ranta, Tampere, Rauma jne.), Mestiksen mitalimiesten mukana matkasi puolestaan 21 mitalia kohti etelää. Luvuissa ei ole mukana ulkomaalaiset. Ehkä voisi oikeutetusti sanoa, että ainakin joidenkin joukkueiden mitalit olisivat jääneet saamatta ilman "etelän miehiä", vai mitä esim. JyP (Malmivaara ja Piiroinen/Hki, Pihlman/Espoo, Virtanen/Turku, Louhivaara/Kotka, Saksinen/Lahti, Viitanen/Nurmijärvi, Lippojoki/Imatra, Sipiläinen/L:ranta...).
JyP on mitalinsa ansainnut, onnea, mutta älkää pilatko saamianne sympatioita turhanpäiväisellä uhoamisella, kuten Kärpät tekivät jo vuosia sitten.
 

AnFa

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Tulihan niitä mitaleita eteläänkin, sillä SM-liigan mitalijoukkueissa pelasi 23 pelaajaa, jotka ovat syntyneet eteläisen Suomen alueella (mm. Hki, Espoo, Turku, L:ranta, Tampere, Rauma jne.), Mestiksen mitalimiesten mukana matkasi puolestaan 21 mitalia kohti etelää.

Niin ja tuolla alueella syntyy 80% vai 90% väestöstä? Wau! Kyllä etelän vetelät nyt taas veivät mm. Jypin mestaruuteen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös