No niin, pörssisähkön vuosipäivä. Aika pidemmälle raportoinnille. Ja todettakoon heti alkuun, että en jaksa kaivaa vanhoja kirjoituksia tai edes katsella vanhoja tuulivoimakäyriä tai milloin se OL3 olikaan telakalla? Kirjoitetaan ihan ulkomuistista ja sitten laitetaan omia numeroita, mitkä sisältävät Vattenfallin marginaalin, joka tällä hetkellä on 0,5c/kWh. Se taisi ihan alkujaan olla 0,37, sitten 0,42, mutta nyt se koko tämän kalenterivuoden on ollut 0,5c. Noilla kymmenyksillä en lähde kikkailemaan. Sähkösopimuksen olen tähän torppaan avannut alkuvuodesta 2005 ja samalla firmalla mennään edelleen.
Toukokuussa 2022 loppui oma pitkä ja halpa määräaikainen diili ja siinä koko kevään mietti ja koitti saada hyvän tarjouksen, jonka lyödä kiinni. Ne 10c/sopparit kuitenkin tuntui niin kusetukselta siinä vaiheessa etten siihen lähtenyt. Kesällä hinnat kuitenkin nousivat niin nopeasti ettei meinannut pysyä perässä. Eikä pysynyt Vattenfallin asiakaspalvelukaan kun nostivat hintoja niin etteivät minullekaan yhdestä nostosta ehtineet ilmoittaa. No kuitenkin kesällä 2022 hinta nousi nopeasti sinne 17-18c asti ja sitten viimeinen rysäys vei pörssisähkön portille. Ilmoitettiin, että 5.10 alkaen hinnat nousee jonnekin tasoon 35c/kWh. 2v määräaikaisia sai kai tuolloin jollain reilulla parilla kympillä.
Ei kiitos tuohon, ja vaikka hieman epäilin itsekin pörssisähköasiakkaaksi siirtymistä, niin alkuhan oli oikein mukavaa kun tuuli pauhasi ja piti hinnan maltillisena. Oli siinä lokakuussa melkoinen fiilis, kun toisessa hanskassa oli se mitä olisi maksanut (35c/kWh) ja sitten lokakuun keskari jäi jopa alle 10c/kWh. Marraskuun toisella viikolla kuitenkin tilanne muuttui.
Alkoi todella usean viikon pituinen tyyni jakso, joka nosti hinnat pilviin. Ja se jatkui joulukuulle asti. Tuossa vaiheessa jos olisi halpa sopimus päättynyt, olisi varmasti ollut vaikea valinta. Toki olin aina asennoitunut siihen etten mitään yli 25c maksa missään nimessä kilowatista. Mutta tuolloin hinnat olivat melko pitkään todella ylhäällä. Esimerkkinä vaikka 30.11, jolloin oma keskihinta oli 49,07/kWh. Toki tuossa vaiheessa oli jo hieman ahminut tietoa siitä miten pörssisähkö toimii ja odotti lähinnä tuulen alkamista, mutta jossain vaiheessa tuntui, etteikö se ala ollenkaan. Kunnes itsenäisyyspäivän tienoilla rupesi tuulemaan ja hinta putosi. Ja lopullisesti se putosi joulupyhien maissa. Osasyynä tietenkin myös tuo veroetu, mikä tuli voimaan. Jälkikäteen nähtävissä että tuolloin myös mm. maakaasun hinta romahti.
v.2023 onkin sitten menty sillä lailla, että olen vain odotellut kuinka hinta putoaa. Ja myös niin miten ystävilleni (ja jatkoaikaan) ehkä kyllästymiseen asti olen kertoillut. Eli ero oikean ja määräaikaisen hinnan välillä on edelleen niin iso, kriisivuosien jälkeen, että halvemmaksi tulee 99,99%-varmasti, jos ottaa pörssisähkön. Ja samoilla linjoilla olen edelleen. Mitä enemmän asiasta olen ottanut selvää, sitä enemmän näen edelleen hyviä merkkejä koskien tulevaa talvea ja vuotta 2024. Meille tänne Suomeen on tehty ja tehdään yhä älyttömästi sähköntuotantoa, samalla kun kulutus on laskenut. Se ei tarkoita mitään muuta kuin halvempia hintoja tulevaisuudessa kuluttajille.
Toki pörssisähkössä yksittäinen tunti, päivä tai viikkokin voi näyttää karulta, mutta kuukausi melkein pitäisi olla se mitä lyhimmillään tarkastellaan. Ja tässäpä näitä lukuja tulee. Omat hinnat ja kuten mainittua, näissä hinnoissa mukana yhtiön marginaali.
10/2022: 9,54c/kWh
11/2022: 21,30c/kWh
12/2022: 23,53c/kWh
01/2023: 7,61c/kWh
02/2023: 7,75c/kWh
03/2023: 7,82c/kWh
04/2023: 6,47c/kWh
05/2023: 3,46c/kWh
06/2023: 4,77c/kWh
07/2023: 4,10c/kWh
08/2023: 6,96c/kWh
09/2023: 2,90c/kWh
10/2023: 3,45c/kWh
5.10-4.10: ka. 9,52c/kWh (n.13000kWh)
1.1-4.10: ka. 6,06c/kWh
Marraskuu ja Joulukuu tosiaan olleet kalliit kuukaudet, mutta tämän jälkeen yksikään yksittäinen kuukausi ei ole mennyt yli 8c-rajan ja siksi vuoden 2023 keskiarvo vähän yli 6c. Hyvää tsäkää kävi myös kun viime hallituksemme päätti antaa hieman sähkörahaa ja sehän laskettiin marraskuun 2022 ja joulukuun 2022 hintojen perusteella. Siksi keväällä tuli niitä miinusmerkkisiä laskuja eikä ne nyt kesällä muutenkaan järin suuria ole ollut. Seuraavan laskun summa 25e ja lokakuuksi ennakoin 50-75e laskua.
Jos jotain hyvää tuosta sähkökriisistä niin kulutusta on otettu pois merkittävästi, toki siinä helpottaa se, että talouden koko puoliintunut. Jos ennen paukkui vuosikulutus reilussa 20 tonnissa niin nyt se on 13t. Mutta tätä lukua tullaan kasvattamaan talvella silloin kun sähkön hinta menee käytännössä nollaan. Silloin ei lämpeä takka vaan lattia, koska maksaa se puukin. Varmaan 15 tonniin tulee asettumaan tuo kulutus. Katsellaan nyt. Tietysti maksaa se siirtokin. Ja koko ajan enemmän ja enemmän.
Ja oma torppa on tuollainen 134m2 sähkölämmitteinen omakotitalo, josta löytyy varaava takka mutta ei esim. ilmalämpöpumppua. En ole jaksanut investoida, ehkä olisi jo maksanut itsensä takaisin, mutta laiska kun olen niin jäänyt hankkimatta. Samoin ohjaavat releet yms. puuttuvat sähkökaapista. Kovien hintaerojen sattuessa kikkailen vähän lämminvesivaraajan kanssa, kun 2 hengen taloudessa sitä ei ihan joka päivä tarvitse lämmittää. Samoin lattialämpöjen tehoja säätelen tarvittaessa. Yö-ohjaus on olemassa, mutta sehän napsahtaa päälle klo 22-23 välissä jolloin vielä saattaa olla hieman arvokkaampia tunteja. Mutta tämähän tulee muuttumaan...
... sillä Elenia on ilmoittanut vaihtavansa v.2024 kaikki alueen sähkömittarit johonkin älymalliin, jolla kuluttaja itse pystyy älykkäämmin ohjaamaan sähkönkulutustaan halvemmille tunneille. Saa nähdä millainen malli tulee olemaan ja ottaako Elenia jotain rahaa palvelun käytöstä. Voisi kuvitella, että ottaa niin saa enemmän makkaraa leivän päälle ne ulkomaalaiset sijoittajat.
Keskittämisestä vielä sen verran, että Liukurin laskuri antaa -8,91% omalle Spot Differencelle tuolle ajalle 5.10-4.10. Oikea keskiarvo ollut siis tuolla ajalla 9,96c/kWh. Tuota eroa ehkä olisi voinut saada suuremmaksi, mutta ei ihan hirveästi jaksa miettiä noita, kun tällä hetkellä ero on joitakin kymmenyksiä. Esimerkiksi kaverini joka asennutti Shellyn releen pääsi syyskuussa 1,98c (ilman marginaalia) - hintaan kun itsellä se oli 2,40c. Jaksan odottaa Elenian uutta mittaria. Kuulema maksaisi 160e, jos haluaisin sen nyt. Ensi vuonna hinta on 0e. Toki aina ennen saunan lämmitystä tsekkaan hinnan, ja ehkä etukäteen sitä mietinkin. Eilen oli taas mukava tuhlata Ruotsista kotiutuessa 7kWh saunomiseen kun hinta marginaalin kanssa oli 0,72c/kWh.
Siinäpä tämä pitkä viestini. Ja jos ennusteita pitää tehdä niin uskon edelleen, että hinta pysyy kokonaisuutena hyvin maltillisena. Ensi vuoden keskiarvo tullee olemaan 4-6c välissä. Ellei Putin paina ohjuksia NATO-maiden sähköinfraan tai räjäytä ydinpommia. Jäädään seurailemaan tilannetta. Kohtahan taas tulee niitä siirtorajoituksia niin on varmaan hyviä lööppejäkin.