Osaako joku sanoa, että voiko noissa kulutuksen ajankohtaan perustuvissa käyttövaikutussopimuksissa (esim. Helenin Fiksu Sähkö) se käyttövaikutuksen hinta olla mitä vain? Jos sitä markkinoidaan "käyttövaikutus +-2 c", onko se todellakin noin? Lukeeko siellä sopimuksessa, että se on juuri 2c? Onko niin, että pörssisähkön hinnalla ei ole muuta vaikutusta sähkön hintaan kuin se, maksatko sähköstäsi +2c vai -2c? Vai voiko se lopulta olla vaikka +30c?
Tässä on markkinointiedot ja myös sopimusehdot:
Määräaikainen Valttisähkö on määräaikainen sähkösopimus, jossa sinulla on mahdollisuus yhdistää kiinteähintaisen ja tuntihinnoitellun sähkön hyötyjä. Lue lisää!
www.helen.fi
Emme pääse asiasta yhteisymmärrykseen puolisoni kanssa ja hän haluaa jonkun insinöörin tai jonkun muun pätevän henkilön lausunnon (eli siis vääntävän mulle rautalangasta, että mä olen väärässä :D). Lupasin sellaisen hänelle hankkia ja nyt käännynkin teidän puoleenne, koska täällä on päteviä äijiä. Mulle on se ja sama, olenko oikeassa vai väärässä, haluan vain ymmärtää ko. sopimustyypin oikein ja saada varmuuden, että se käyttövaikutus ei voi olla mitä tahansa, koska "esimerkit ovat vain esimerkkejä".
Minäkin rupesin miettimään tätä ja näitä käyttövaikutus-sopimuksia noin yleisesti ja mitä yhtiöt niillä tavoittelevat. Ja omassa pohdinnassani käytin apuna omaa exceliäni, jossa on jokainen tunti listattu alkaen 5.10.2022. Ja josta näen oman käyttövaikutuksen joka päivältä pelkällä silmäyksellä. Ja todettakoon tässä myös se, että noiden tuntihintojen ja kulutusten vieminen taulukkoon vie ehkä minuutin pari per päivä. Ettei vaadi kauheasti aikaa varsinkin jos on vähän taulukkoihmisiä. Rutiiniksi muodostunut ja menee samalla kun tyhjentää sähköpostin roskaviestit.
Olettaisin, että noissa sopimuksissa on katot käyttö/kulutusvaikutuksille, koska muuten se on hyvin epäedullinen sopimus YHTIÖLLE, jos hinnat nousevat rankasti ja jos tulee joku suurempi häiriö markkinoilla. Enkä usko, että mikään yhtiö itse on laskenut tuolle riskille todennäköisyydeksi 0.
Esimerkkinä viime vuoden marraskuu ja joulukuu. Silloin oma käyttövaikutus suhteessa pörssihinnan keskiarvoon oli jonain päivänä lähemmäs -10c/kWh. Silloin kun yöllä oli todella halpaa suhteessa päivän hintaan. Monena päivänä se oli luokkaa -5-8c/kWh.
En siis millään usko, että yhtiö antaa rajattoman käyttövaikutuksen sopimukseen, jossa perustaso on luokkaa 8c, koska jos hinta pompsahtaisikin sinne 15-30c/kWh väliin, asiakas saisi tuolla tavalla lähes ilmaista sähköä. Siis silloin kun yhtiö ottaisi törkeästi takkiin muutenkin. Siksi uskon, että maksimi noihin sopimuksiin on se +-2 tai +-3c/kWh.
Sitten tullaan siihen mitä tapahtuu, jos pörssisähkö on halpaa, kuten se nyt on ja kuten sen itse ennustan (ja mm. futuurit ennustavat) myös olevan tulevaisuudessa. Silloin käyttövaikutus on hyvin pientä. Nopealla vilkaisulla koko elokuun suurin käyttövaikutus on ollut 3.8, jolloin se oli kohdallani -0,47c/kWh. Viime viikon lukemat -0,05, +0,05, +0,26, -0,07, -0,10, -0,02, -0,20. Tuo suurin plussa tuli päivältä, jolloin oma hinta oli 1,26c/kWh. Varmaan tuli siitä kun yösähkö pomppasi päälle klo 22 aikaan ja ne halvimmat tunnit olivat siellä aamuyön tunteina. Ilman ohjaavaa relettä joutui myöntämään, että maksoi enemmän kuin mitä pörssisähkön päivän keskiarvo oli. Tammikuussa 2023 (pörssisähkön ka. itsellä 7,61c/kWh) todella moni päivä on myös ollut hyvin lähellä pörssisähkön keskiarvoa. Toki sieltä sitten löytyy noita tuulipäiviä. Esim. ti 24.1 yöllä sähkön hinta oli luokkaa 3-4c/kWh ja päivällä max 26c/kWh. Tällöin oma hinta oli 4,2c/KWh halvempi kuin pörssisähkön keskiarvo (8,9c/kWh ja 13c/kWh). Tällaisienkaan päivien vuoksi en usko, että noissa ei olisi määritelty max vaikutusta sopimuksiin.
Viime kuussa oli se ennätyspäivä jolloin sähkön hinta oli negatiivista koko päivän. 16.7 oma käyttövaikutus oli -2,58c/kWh. (-0,2c/kWh pörssin keskiarvo ja oma keskiarvo -2,78c/kWh)
Päädyin siis siihen lopputulemaan, että tuo käyttövaikutuksen markkinointi ja sen sisällyttäminen sopimuksiin on yhtiöille normioloissa hyvä diili, koska sitä voidaan nyt myydä noilla senttien minuuksilla, mutta todellisuudessa käyttövaikutus jää hyvin pieneksi, jos pörssisähkö on esim. luokkaa 3-8c. Jos tulee negatiivisia piikkejä niin käyttövaikutuksen voi olla isompi, mutta ei sekään yhtiötä haittaa jos asiakas maksaa 8c-2c=6c/kWh sähköstä silloin kun sähkön hinta muuten pörssissä on 0.
Jos sähkön hinta menee keskiarvollisesti luokkaan 10-15c/kWh tai yli, silloin alkaa jo tulemaan eroja oman kulutuksen ja pörssisähkön kanssa. Mutta tuskinpa tulee menemään.
Loppuun omat luvut kun kymppi kohta paukkuu. Tuskin tulee menemään enää yli.
5.10-13.8: ka. 10,02c/kWh (n. 12000 kWh)
1.1-13.8: ka. 6,19c/kWh
1.8-13.8: ka. 2,05c/kWh
(kaikki omat hinnat sisältävät marginaalin)
ja mainittakoon vielä, että se todellakin vaatii kovaa yrittämistä toiseen suuntaan, jos haluaa saada oman keskiarvon huomattavasti pörssisähköä korkeammaksi. Kuten DAF jo kirjoitti. Nyt tällä viikolla maanantaina ja tiistaina oli sellaisia hetkiä, joita ihmettelin itsekin. Esim. tiistaina vuorokauden neljänneksi kallein tunti maksoi noin 4c/kWh ja sitten nuo kolme kalleinta 12-16c/kWh. Hieman joutui itsekin miettimään miten markkinat noin toimivat kun hinta klo 20-21 on 15,9c/kWh ja klo 21-22 3,6c/kWh... Nuo toki olleet tänä kesänä hyvinkin poikkeuksellisia. Mutta toki noihin tunteihin iskemällä saa myös oman keskiarvon suhteessa päivän keskariin ylös. Jos siis lämmittää porealtaansa ja lataa sähköautonsa silloin kun hinta on 4*enemmän kuin päivän keskiarvo. Ja varoiksi vielä lämmittää saunan ja pistää varaajan päiväkäyttöön. Pääsääntöisesti noita piikkeja ollut hyvin vähän puoleen tai toiseen. Esim. tänäänkin klo 9-24 välillä kaikki tunnit sentin sisällä.