Mitä kirja-aarteita hyllyjenne kätköistä löytyy?

  • 18 746
  • 89

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Otsikko ehkäpä on hivenen raflaava, tarkoituksenani ei ole udella todellisten kirja-aarteiden perään vaan tiedustella typerän listan muodossa millaisia kirjoja arvon jatkoaikalaiset keräilevät hyllyihinsä pölyttymään, vai keräilevätkö lainkaan. Kun kerran dvd-leffoja listaillaan niin miksei siis kirjojakin.

Oma kotikirjastoni käsittää melkoisen kasan kirjoja, en nyt tässä aloitusviestissäni ryhdy luettelemaan kaikkien kirjojen nimiä vaan poimin joukosta alueittain muutamia kirjailijoita ja kirjoja.

Kirjahyllyistäni löytyy niin faktaa kuin fiktiotakin, aloittakaamme tällä kertaa fiktiolla.

Sotakirjoja löytyy jokunen kappale, poimin esille merkityksellisimmät ja samalla parhaimmat tahi mielenkiintoisimmat. Väinö Linnan “Tuntematon sotilas” kuin myös “Sotaromaani” löytyvät minulta, samoin löytyy James Jones’in “Ohut punainen viiva” ja “Täältä ikuisuuteen”. Sodanajankuvauksista pitänee mainita Hugo Claus’in “Belgian suru”, nuorempana minua viehätti Heikki Hietamiehen “Sotapoika” - löytyy edelleen hyllystä. Tässä yhteydessä ei pidä unohtaa Ziv Barlev’in “Nuoruuteni keskitysleirissä”. Monsarrat’n “Julma meri” kuin myös Simmelin “Ei aina kaviaaria” kuuluvat Huuskosen ja Keinosen ohella kokoelmiini. Moni jäi vielä mainitsematta mutta ehkäpä heidän aika tulee myöhemmin.

Fantasian ja scifin puolelta voinen mainita Tolkienin “Taru sormusten herrasta”, “Silmarillion” ja “Hobitti, eli sinne ja takaisin” (löyty myös nimellä “Lohikäärmevuori”) sekä “Keskeneräisten tarujen kirja”. Dan Simmonsia löytyy neljän teoksen verran, ne ovat “Hyperion”, “Hyperionin tuho” ja “Endymionin nousu” sekä “Endymion”. Ursula Le Guin’ia löytyy kolmin kappalein, eli “Maameren velho”, “Atuanin holvihaudat” ja “Kaukaisin ranta”. Mainitaan vielä Bradbury’n “Fahrenheit 451” sekä Lindgren’in “Veljeni, Leijonamieli” ja sopiihan tässä yhteydessä mainita myös Burroughs’in lähes täydellinen Mars-kirjojen sarja.

Kauhun kuninkaan King’in tuotantoa löytyy muutaman niteen verran, pääasiassa kuitenkin novellikokoelmia jotka pitävät sisällään muutamia pienoisromaaneja kuten (typerällä nimellä käännetty) “Rita Hayworth - Avain pakoon”.

Trillereiden ja vastaavien puolelta löytyy Blockia mm. “Piru tietää sinun kuolleen”, Harris’in “Uhrilampaat”, Hayes’in “Keskiyön pikajuna” sekä B. E. Ellis’in “Amerikan psyko”.

Muuta fiktiivistä tuotantoa edustavat Burroughs’in “Tarzan, viidakon herra”, “Tarzan, apinain kuningas” ja “Tarzan, viidakoseikkailuja”; Cooper’in “Ruohoaavikko”, “Hirventappaja” ja “Viimeinen mohikaani”; Defoe “Robinson Crusoe”; Dickey “Syvä joki”; Duff “Kerran sotureita”; Dumas “Kolme muskettisoturia” sekä “Monte Criston kreivi I - IV”; Forsyth “Shakaali”; Golding “Kärpästen herra”; Kesey “Yksi lensi yli käenpesän”; Guy de Maupassantia löytyy useampi kirja, kuten “Huviretki, ja muita kertomuksia”, “Ihmissydän” ja “Naiskohtalo” sekä novellikokoelma “Maupassantin parhaat”; de Saint-Exupery “Pikku prinssi”; Orwell “Eläinten vallankumous”; Markiisi de Sade “Sodoman 120 päivää - johdanto-osa”; Stevenson “Aarresaari”; Trojepolski “Bim mustakorva”; Mika Waltaria löytyy sitten useamman romaanin verran, kuten “Sinuhe, egyptiläinen”, “Turms, kuolematon” ja “Mikael Karvajalka” sekä “Mikael Hakim”, lisäksi löytyy kokoelma Waltarin novelleja; viimeisenä kirjailijana otan esille Yoshikawan teoksellaan “Musashi”.

Viimeiseksi listaan sitten tiedettä ja historiaa sekä elämänkertoja etc. Tottahan toki Beevor’in “Stalingrad” sekä “Berliini, 1945” löytyvät käsikirjastostani. Muita ovat mm. “Kurskin taistelu” - Frankson/Zetterling; Cleverly “Lauri Törni, syntynyt sotilaaksi”; Frankl “Ihmisyyden rajalla”; Glover “Ihmisyys”; Erno Paasilinna “Rohkeus, Arndt Pekurisen elämä ja teloitus”; Sarjanen “Valkoinen kuolema”; Turtola “Aksel Fredrik Airo”. Mainittakoot myös Darwin “Lajien synty”; Enqvist “Tiede ja uskonto”; Fölsing “Albert Einstein elämänkerta”; Howing “Tuntematon Tutankhamon”; Hawking “Ajan lyhyt historia”; Nietzsche “Ecce homo”; Rees “Ennen alkua”; Valtaoja “Kotona maailmankaikkeudessa”.

Eräänlaisena helmenä (keräilyharvinaisuutenakin kenties) voinen pitää tietosanakirjasarjaa Encyclopaedia Fennicaa.

Lopuksi lyhyt katsaus sotakalustoa etc. käsittelevään kirjallisuuteen, (tottahan sitäkin on löydyttävä hyllystä). Jane’s kustantamolta löytyvät seuraavat teokset “Armour and artillery 1989/90”, “Fighting ships 1989/90”, “Tank recognition guide” (’96 painos), “Tank and combat vehiles” (‘00 painos), “Aircraft recogniton guide” (‘96 painos) ja “Fighting ships of world war II” sekä “Fighting aircraft of world war II”. Lisäksi samaiselta kustantamolta tulee vielä kaksi opusta, eli “Soviet air defence missiles” ja “Soviet military strategy in space”. Muusta alan kirjallisuudesta maininnen vielä Miller’in “Tanks of the world” ja Bonds’in “Modern Soviet weapons” muutamien muiden ohella.

Näiden lisäksi löytyy vielä liuta erilaisia sanakirjoja, karttakirjoja sekä käsikirjoja, mutta ei niistä tämän enempää.

Niin, ja vaikka en uskonnollinen olekaan niin hyllystäni löytyy myös raamattu, kyseessä vuonna 1938 pidetyn yleisen kirkolliskokouksen käytäntöön ottama suomennos.

Entä teillä?

vlad.

edit: Larionov "Ykkösketju kapinoi"; Tihonov "Tihonovin kiekkokirja".
 
Viimeksi muokattu:

Carlos

Jäsen
Helmet:

-HIFK:n 90-vuotisjulkaisu
-HIFK:n 50-vuotisjulkaisu
-HIFK:n 30-vuotisjulkaisu

Muitakin on tietysti, mutta nothing else comes even close...
 

Pikku Myy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Carlos
Muitakin on tietysti, mutta nothing else comes even close...
Värityskirja? ;)

Omasta kirjahyllystä löytyy vaikka mitä omituista laidasta laitaan. Suurin osa lapsuuden kirjoista on tallella, joten Tove Janssonin ja Astrid Lindgrenin kirjoja muun muassa löytyy, samoin lasten suuren kirjakerhon antia. Koulukirjoja on myös paljon, pääasiassa erilaisia psykologian ja sosiaalialan perusteoksia, mutta joukosta löytyy tilastotiedettä ja biologiaakin. Paljon on myös erilaisia luonnonsuojelua, ihmisoikeuksia ym koskevia kijoja, kuten "No logo" ja "Pilluparvi". Erilaisia tietokirjoja biologiasta ja maantiedosta on pirusti.

Muu osasto painottuu fantasiaan; Tolkienia, Eddingsiä ja Rowlingia. Muu on aika sekalaista. Mainitaan nyt esimerkkeinä Tiukkojen tilanteiden käsikirjat, Laura Honkasalon "Sinun lapsesi eivät ole sinun", Kjell Westön tuotantoa, Bulbal Sharman "Munakoisojen kiukku", "Pikkuprinssi", "Juoppohullun päiväkirja", "Naisen seksuaalisuus", "Penis-kirja". Runoja (Hellaakoski, Vakkuri) ja sarjakuvia (Parrakas nainen -sarja, ViiviWagner, Sandman) on myös ehkä keskivertoa enemmän.

Huoh, ärsyttävää listata asioita, jotka eivät ole hyllyssä. Kaikkia, mitkä haluaisi mainita, ei kuitenkaan muista. Täytyy myöhemmin vielä lisäillä jotain.
 

Bone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buccaneers, Lightning
Ohhoh...
vladilla riittää kirjoja.

Pikaisella vilkaisulla itselläni kirjoja näyttäisi olevan tuollainen 30 kappaletta. Kolmasosan vievät John Grishamin tuotanto.
Suomalaisen sotakamreerin, Reino Lehväslaihon. fiktiivisiä sotakuvaelmia löytyy 4 kappaletta. Yksi niistä vuodelta 1958, kuitenkin vain neljäs painos.
James Gardnerin James Bond-kirjoja löytyy myös muutama kappale.

Henri Charrieren Vanki nimeltä Papillon. Tuli samalla mieleen, että jatko-osa pitäisi hankkia.

Aleksis Kiven Seitsemän Veljestä on ehkä arvokkain teokseni. Kirja on kirjoitettu vanhoilla aakkosilla, ja sen on kuvittanut Akseli Gallen-Kallela. Kirja on vuodelta 1942. Hyvässä kunnossa, joten sen arvo voi olla enemmän kuin kahvikupin verran.

Tuntemattoman sotilaan yhdeksäs painos vuodelta 1955.
Sekalaisia romaaneja, kotimaisia sekä ulkomaisia.
Veijareita ja virtuooseja, ensimmäinen painos, kirjailijan nimmarilla on pakkorako Ilveksen kannattajana.
Timo Rautiaisen ja Trio Niskalaukauksen kirja toki myös löytyy.
Suomenkielinen kahdeksas painos Antoine de Saint-Exuperyn Pikku Prinssistä kuuluu jokaiseen kirjahyllyyn.

Eiköhän tuohon hyllyyn tule lisää, pikku hiljaa. En nyt kuitenkaan mikään huippulukija ole.

EDIT: Anthony Beevor Berliini 1945
 
Viimeksi muokattu:

axe

Jäsen
Miun aarre on liki täydellinen kokoelma Jääkiekkokirjoja, siis tämä Honkavaaran 60-luvun alussa aloittama sarja kiekon tilastoteoksia. Muutama vuosi takaperin Kiekkolehdessä oli juttua, että jotkut noista alkuvuosien kirjoista ovat todellisia harvinaisuuksia kun suurin osa painoksesta poltettiin uunissa, ja että Suomessa luultavasti olisi vähemmän kuin viisi täydellistä sarjaa. Isäni varhaisen innostuksen kautta ne harvinaisimmat ovat säilössä. Täydellinenhän sarja ei ole kun yksi puuttuu, mutta ne vaikeimmin löydettävät kuitenkin on ja luulisin tuon 1985-86 kirjan jostain löytyvän jos panostaisi. Miksi puuttuu tuollaisen kauden kirja? Ei kuulemma viitsinyt panostaa kausikirjaan, kun Aamulehti jakoi syksyllä tilaajille sellaisen ohuen tilastoläpyskän edelliskaudesta... ja kun Ilveskin oli voittanut mestaruuden ja Jääkiekkokirjan kansi ei siis ollut komea...

Tihonovin kiekkokirja löytyy myös oikein Viktorin omakätisellä nimmarilla. Eipä ukko paljoa murahdellut tahi edes kulmakarvojaan kohottanut kun Hakametsässä istui pöydän takana piirtämässä rinkuloita kirjan sisäkanteen.

Lisätään nyt vielä noi Kingitkin sitten, vaikken niitä mitenkään erityisinä aarteina pidäkään. Yhtä novellikokoelmaa (tai puolikasta kun niitä saatana on suomennettu ja rahastettu kaksiosaisina) ja Musta Torni -sarjan Velhoa lukuun ottamatta kaikki suomennetut löytyy, lisäksi parisenkymmentä alkuperäiskielellä ja muutama tämmöinen kirja Kingistä itsestään, muiden kirjoittamia elämäkertoja tms. tai jotain haastattelukokoelmia.
 
Viimeksi muokattu:

Filosofem

Jäsen
Kyllähän meikäläisenkin hyllystä jokunen kirja löytyy. Viihdepuolelta lähinnä kauhua ja scifiä, sekä helvetinmoinen tosimiehen läjä Aku Ankkoja sekä jokunen karttakirja, mutta onpahan hyllyyn eksynyt jokunen syvällisempikin kirja. Poimintoja:


Elias Lönnrot: Kalevala - kansallisperinnettä parhaimmillaan
Johannes Nefastos: Luciferin Katekismus - satanistinen vastine luterilaisen kirkon katekismukselle. Pohjautuu satanismin ideologiaan filosofiana. (Rajoitettu 100 kappaleeseen).
Johannes Nefastos: Tieteen Uskonto - tieteellis-okkultistinen teos
Friedrich Nietzcshe: Antikristus, Epäjumalten Hämärä, Ecce Homo, Näin puhui Zarathustra - tyypillistä Nietzscheä, tästä on jauhettu enemmän todella suositussa 'Filosofia-ketjussa'
Lycanthropia - mielenkiintoinen englanninkielinen teos (ja teoria) lykantropiasta
Raamattu - vaikealukuinen fantasiaseikkailueepos, joka tutkitusti pohjautuu historialliseen henkilöön
Eino Leino: Helkavirsiä - suosikkirunoilijani kulttiteos
Eino Leino: Laulun lahja - 'best of' -kokoelma

On minulla toki ihan normaalejakin kirjoja.
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Täytyy kyllä myöntää, että kirjahylly on todella tylsä. Pääsääntöisesti kaikki kama on tietokirjallisuutta(Tietotekniikka, kokkaus, sienet, linnut, etc.).

Waltarit ja Beevorit on tullut luettua laina kamasta ja muutkin vastaavat. Yleensä en puhdasta fiktiota lue, vaan jotain todellisuuden perustaa pitää löytyä(Käsikirja linnunradan liftareille tekee kyllä poikkeuksen).

No löytyy sieltä sentään Waltarin Nuori Johannes ja Johannes Angelos sekä tietenkin Kalevala. Löytyyhän sieltä muutakin mutta ei mainitsemisen arvoista.

Aarteet ovat kuitenkin Lämäri lähtee sydämmestä, Tähtien virta 86 - 96, Minun Raumani, Heinon jaarituksia ja sokerina pojalla Luodetuulen maa(Tapio Koivukari).

Nämä noin pikaisesti mieteltynä.
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Monet ihmiset hamstraavat omaisuutta, mutta minulla ei ole vaikeuksia mahtua yksiööni maallisen aarteistoni kanssa. En siis omista paljon, sitä vain tahdoin sanoa. Käytännössä kaikki kirjallinen materiaali, sisältää lehdet ja tilastokirjat, mahtuu noin 1,5 hyllymetriin. "Oikeita" kirjoja edustavat lähnnä vain Järviseudun Historian kaikki kolme osaa, jotka sain hyvin menneistä ylioppilaskirjoituksisita.

Vaikka aikanaan oli tapani lukea kerran vuodessa Bram Stokerin Dracula, nin en koskaan ole harkinnut opuksen ostoa. Kirjasto riittää minulle. Mieli on kevyempi kun kotona ei ole kuorma-autollista kamaa. Hyviä kirjoja on mukava lukea, siinä se.
 

Tormentori

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Minulta löytyy pääasiassa historiaa kivikaudesta nykyaikaan. Muutama kirja löytyy musiikista (Hevi ja black metal).
 

Claudius

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Aika paljon tuli yhteen aikaan luettua, mutta kovin paljon en kirjoja itselleni ostanut vaan käytin kirjaston palveluja.

Kirjahyllystä löytyy kuitenkin n. 50-60 opusta, joista suurin osa on eri tyylin fiktiota. Eniten minulla on Stephen Kingin teoksia. Niitä löytyy jotain 15kpl. Kaikenlaiset dekkaritkin ovat lahellä sydäntäni ja erityisesti Waltarin Komisario Palmu-sarja. Omana minulla niistä tosin ei ole kuin Komisario Palmun Erehdys vuodelta 1963 (viides painos). Taru Sormusten Herrasta kuuluu myös suosikkeihini, mutta sen tulin lahjoittaneeksi erään tuttavaperheen pojille. Pitääpä varmaan tässä joskus ostaa itselle uusi Sormusten Herra ja aloittaa jälleen sen läpi kahlaaminen.

Mutta jos nyt pitäisi ajatella niitä kirjahyllyn aarteita, niin laitetaan tähän kolme kirjaa, jotka ovat nousseet suosikeiksini:

1. J.L. Runeberg: Vänrikki Stoolin Tarinat

Tämä kirja on hyllyni ehdoton kuningas! Se on teoksen kolmannesta painoksesta vuodelta 1915 ja vieläpä suhteellisen hyvässä kunnossa. Minun käsiini kirja on ajautunut edesmennen mummoni kokoelmista ja todennäköisesti tulee pysymään hallussani, kunnes minusta aika joskus jättää. Kirjan rahallisesta arvosta minulla ei ole mitään hajua, mutta tunnearvoltaan siitä on minulle jo muodostunut korvaamaton.

2. Väinö Linna: Tuntematon Sotilas (elokuvapainos)

Tämä teos on vuodelta 1956 eli vuosi elokuvan jälkeen. Kirjahan on siis yksinkertaisesti se perinteinen Tuntematon Sotilas, mutta tähän on lisätty kuvia elokuvasta sekä johdanto ja jälkikirjoitus koskien niin kirjaa kuin elokuvaakin. Siitä, kuinka monta painosta tätä elokuvapainosta on kaikkiaan otettu minulla ei ole mitään tietoa. Aika ensimmäisiä painoksia tämä niistä kuitenkin on. Mummoni kokoelmista tämäkin on minulle ajautunut.

3. Juha Vuorinen: Juoppohullun Päiväkirja

Tämä teos todellakin kalpenee niin tunnearvoltaan kuin oikeastaan kaikin muinkin tavoin noille kahdelle edellisille, mutta päätinpä kuitenkin nostaa sen esille. Syy tähän on, että se nyt vaan yksinkertaisesti on aivan loistava kirja! Useaan kertaan olen sen lukenut ja yhä se vaan jaksaa naurattaa.
 

St. Pat

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, NUFC, Les Canadiens
Eräkirjallisuutta löytyy jonkin verran. Etenkin retkeilyoppaita on tullut haalittua. Alan klassikoista löytyy Kullervo Kemppsen Lumikuru, Poropolku kutsuu, Haltian harteilla, Tunturikoivun lastuja sekä Eräretkeily. Kaarina Karin Haltin valloitus on hyllyssäni myös.

Hillaryn Kohti Everestin huippua on sitten englantilainen näkemys periaatteessa samasta aiheesta. :)

Ilmailuun liittyvää kirjallisuutta olen myös keräillyt.

Raymond F. Toliver & Trevor J. Constable: Erich Hartmann

Peter Wilhelm Stahl: Pommituslentäjä

Anton Wöffen: Sittenkin ässä

Helmut Lipfert: Kapteeni Lipfertin sotapäiväkirja

Hermann Buchner: Myrskylintu

Hanna Reitsch: Lentäminen - elämäni

Kavo Laurila: Jatkosodan kaukopartiolennot

Jukka Piipponen: Jatkosodan ässä

Jukka Piipponen: Sissilentäjä - Olli Kepsun tarina

Johannes Kauffmann: Sotilaslentäjänä 1935-1945

Hans-Ulrich Rudel: Stuka-lentäjä

Vapaudenrisin ritarikunta niminen opus löytyy myös.

Samon Hasekin mainio Kunnon sotamies Svejkin seikkailut maailmansodassa.

Douglas Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille-trilogia.
Alistair MacLeanin lähes koko tuotanto löytyy myös.

Urheilun puolelta on kasa jalkapalloa käsitteleviä kirjoja mm. Simon Kuperin Matka pallon ympäri.

Total Hockey vie myös tilaa kirjahyllystä kuten myös Charltonin Kiekkokortti kataloogi.

Sitten myös tämä klassikko: Hockey for Everybody: Cam Neely's Guide to the Red-Hot Game on Ice

The Book Of Guinnes Advertising saa aikaan janon tunteen aina kun sitä luen.

Siinäpä noita nyt tuli lueteltua.
 
Viimeksi muokattu:

pygmalion

Jäsen
The Aarre

Kaikenmoisia opuksia löytyy kirjakaapista ja ties mistä (kirjahyllyä ei meidän taloudessamme ole) enemmän kuin muuttopäivinä välittäisi kantaa. Seassa on nähdäkseni runsaasti sisällöllisesti loistavia tai tunnearvoltaan merkittäviä teoksia, mutta jos todellisista aarteista puhutaan, on nostettava esiin yksi ja ainoa teos:

Jean Beliveaun elämänkertateos "My Life in Hockey" miehen omakätisellä omistuskirjoituksella "Suomen suurimmalle Habs-fanille".
 

Lust4life

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Portin vuosikerrat vuodesta 1992 lähtien.
Sota ja rauha, Rikos ja Rangaistus sekä paljon Huovista.
 

Annuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Latvija
Itse olen viehtynyt vanhoihin kirjoihin eli lähinnä painovuoden mukaan. Omistan paljon 1900-luvun alussa painettua kirjallisuutta. Mukana muutama helmi kuten Uutta lukemistoa 1920-luvulta. Kirjoja on aivan liikaa ja siksi vein noin 10 hyllymetriä juuri vintille pari samanmoista löytyy yhä hyllystä.

Hyllystä löytyy kirjoja laidasta laitaan. Venäläisiä klassikoita kuten Anna Karenina ja Sota ja Rauha. Romantiikkaa Kaari Utrion muodossa. Teinikirjoja eli Anna-kirjasarja kokonaisuudessaan. Neumannin lempikirja Orm punainen. Tolkien ja Harry Potterit.

Jääkiekkoa sivuavia kirjoja on pari kymmentä Ilves-historiikki, TPS:n kultaiset vuodet, Vellu Ketola Ässien Ässä, Ässä-historiikki. Muutama 60-luvun jääkiekkoaiheinen kirja. SM-liigan kausikirjoja sekä 70-, 80- ja 90-luvuilta. Keittokirjoja löytyy keittiön kirjahyllystä yli 30, helmenä 1920-luvun keittokirja. Tietenkin pakolliset tietosanakirjat ja eläintietokirjat löytyvät. Ammattikirjallisuutta löytyy filosofian ja ympäristöhörhöilyn puolesta.

Eniten kuitenkin arvostan Anne Frankin päiväkirjojen ensimmäistä suomen kielistä painosta. Eli kirjoja on, isännän mielestä jopa liikaa. Hänen helmensä on Aku Ankan taskukirjat suora sarja 1-140.
 

mirasane

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Penguins, sympatiat Ässille ja IFK:lle
Kirjahyllyni helmi on Hitlerin Mein Kampf 40-luvulta. Kirjassa on Heidrich Himmlerin omistuskirjoitus: "kiitokseksi uskolliselle aseveljeydelle Euroopan uudelleenjärjestelyssä ja yhteisessä bolshevismin vastaisessa sodassa".

Tuo kirjoitus tekee kirjasta kuulemma hyvinkin arvokkaan.

Isoisäni oli siis aikanaan SS-mies ja toi kirjan sotareissultaan. Kun hänestä aika jätti, antoi isoäitini kirjan minulle, koska olin suvun jälkikasvusta ainoa, joka oli kiinnostunut sotahistoriasta.

edit. Lukaisin vasta nyt tuon johdantotekstin tarkemmin, että tässähän piti esitellä kirjahyllyä laajemminkin. Kirjahyllystäni löytyy pääasiassa fantasiaa ja sotahistoriaa. Tolkienin keskeinen tuotanto on kunniapaikalla hyllyssä. Sotahistorian kirjoista rakkain on New Yorkista hakemani Weapons Encyclopedia of WW2. Järkälemäinen kirja esittelee lähes jokaisen toisessa maailmansodassa käytetyn aseen ja kulkuneuvon.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukilahden Työväen Ampujat
Kirjahyllyn täyttää enimmäkseen dvd:t, videot ja sarjikset joten kaunokirjallisuuden klassikoita ei juuri minulta löydy, ellei sitten TSH:ta ja Hobittia sellaisiksi lasketa. Ja tietenkin Tuntematon Sotilas. Onhan siellä hyllyssä toki riparilta saatu Raamattukin. Kirjastosta olen lainannut kaikki "pakolliset" sci-fit ja fantasiat. Viime kesänä tuli tosin ostettua pari helmeä: Irlannin lähihistoriasta kertovia kirjoja "The secret history of the IRA" ja "Green Flag: the history of Irish nationalism". Lisätään vielä yksi helmi: Stuart Bailien "Ballad of the thin man" eli Phil Lynottin ja Thin Lizzyn elämänkerta.

Sekalaista kirjasälää on jonkin verran mutta kirjahyllyni varsinainen aarre on kaikki Sandman-albumit. Muita on mm. Death: Time of your life ja High cost of living. Pari muuta samaan "universumiin" liittyvää albumia on myös. Asterixit löytyy kaikki, Lucky Lukeja uupuu muutama.
 
Viimeksi muokattu:

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Varsinaisia aarteita löytyy niukalti, mutta muutoin kirjahyllyni on oiva sekoitus erityyppistä, -ikäistä ja -maalaista kertomakirjallisuutta. Kotimaisista rakkaimmat ja melko hyvin edustetut kirjailijat ovat Haanpää, Sillanpää, Ruuth ja uudemmista Raittila. Ulkomaisista kirjailijoista mieluiten vaalin mm. seuraavien kirjailijoiden tuotoksia: Vargas Llosa, Steinbeck, García Marquez ja Irving.

Lyriikkapuolelta tärkeimpiä ovat Kivikk´ahon ja Rekolan kootut sekä Pablo Nerudan käännöskokoelma Andien mainingit, joka sivumennen sanoen nykyään sulostuttaa kirjahyllyyni juurikin poissaolollaan erään lainaamisen jäljiltä.

Sekalaista tietokirjallisuutta omistan jonkun verran. Loistavat Markku Envallin esseetkin voidaan laskea tähän. Muuten tietokirjallisuus koostuu satunnaisista niteistä kasvatustiedettä, psykologiaa, filosofiaa, sosiaalipsykologiaa sekä suomen kieltä ja kirjallisuutta.

Määrällisesti kirjoja on vähän liikaa, mutta lisää tulee kaiken aikaa. Jännä nähdä milloin koittaa perikato...
 

Cimbe

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Liverpool
Itselläni ei koskaan ole ollut tarpeeksi varaa kirjahyllyn täyttämiseksi, mutta onneksi rahakkaimmat ajat elämässäni ovatkin vielä edessä...

Tällä hetkellä rakkaimmat kirjat hyllyssä:

- Dee Brown: Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen

- Mika Waltari: Sinuhe Egyptiläinen

- J.R.R. Tolkien: Taru Sormusten Herrasta

- Veijo Meri: Suomen historia -sarja (Maassa taivaan saranat, Huonot tiet, hyvät hevoset, Ei tule vaivatta vapaus ja Suurta olla pieni kansa)


Lisää pitäisi hankkia mm Waltarilta ja historiasta. Ans kattoo milloin on taas varaa.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Cimbe

Lisää pitäisi hankkia mm Waltarilta ja historiasta. Ans kattoo milloin on taas varaa.

Tästä ketjusta ei kai ole tarkoitus tehdä minkäänlaista kirjallista väittelyä, mutta omasta hyllystä sanoisin vielä sen, että oman aikansa ykköskonformistin Mika Waltarin teoksia ei hyllyssäni ole eikä niitä sinne myöskään ilmesty. Waltarista meni nimittäin maku siinä vaihessa kun sinänsä lahjakas kirjailija kirjoitteli propagandaa (Siellä missä miehiä tehdään (1931)) valtion laskuun.
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Viestin lähetti Snakster
Tästä ketjusta ei kai ole tarkoitus tehdä minkäänlaista kirjallista väittelyä, mutta omasta hyllystä sanoisin vielä sen, että oman aikansa ykköskonformistin Mika Waltarin teoksia ei hyllyssäni ole eikä niitä sinne myöskään ilmesty. Waltarista meni nimittäin maku siinä vaihessa kun sinänsä lahjakas kirjailija kirjoitteli propagandaa (Siellä missä miehiä tehdään (1931)) valtion laskuun.
Ihan tästäkin huolimatta Waltarin historialliset romaanit ovat kyllä huikean hyviä. En vastusta politiikan sotkemista mihinkään, mutta tässä asiassa annan itselleni luvan jättää sen huomiotta.

Oman kirjahyllyni aarteisiin kuuluvat (käsittääkseni) täydellinen kokoelma suomennetuista J.R.R. Tolkienin kirjoista. Niistäkin osa on pokkareita, eikä arvoa tunne-sellaisen lisäksi varmastikaan ole. Muusta fantasiasta täytyy mainita (täälläkin) Philip Pullmanin Universumin tomu -trilogia, joka jättää helposti taakseen kaiken maailman harrypotterit. Ja etenkin narniat.

Hannu Salaman kirjoja olen ostellut aina niihin jossain törmätessäni. Likainen vanha äijä, mutta toisaalta kirjoittaa hyvin ja tärkeistä(kin) asioista (joskus).

Suosikkiyhtyeeni kitaristin Boff Whalleyn omaelämäkerta Footnote* löytyy hyllystä tietysti myös. Yksi hauskimpia lukemiani kirjoja.

Kirjoja en koskaan ole oppinut levyjen tapaan keräämään ja siksi en omista montaakaan suosikkikirjoistani. Onneksi vanhempieni kirjahyllystä löytyi aikanaan niin paljon kaikkea hienoa. Venäläiset klassikot jopa lahjoittivat minulle, kun ei niitä kukaan muu koskaan lukenut.
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Aika monta kymmentä kirjaa laitoin kiertoon viime muuton yhteydessä, joten hyllyssä on tällä hetkellä lähestulkoon vain aarre-osastoa. Elämänkertoja (näyttelijät, muusikot, poliitikot/kansankiihottajat), Philip Rothia, John Irvingiä, Kurt Vonnegutia, Carl Hiaasenia, Gloria Steinemia, Susan Isaacsia, dekkareita ja hömppääkin, kaikenlaisia 'Native Americans'-aiheesta olevia kirjoja etc etc. mutta yksi puuttuu, ja sen myötä kaikki - jospa joskus vielä saisin käsiini Claude Brownin kirjoittaman 'Ihmislapsi luvatussa maassa' olisi onneni täysi.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Lukemista tulee kyllä harrastettua jonnin verrankin ja kirjat on kivoja. Mutta lähinnä olen kirjaston suurkuluttaja, ja kovin harvoin itse kirjoja ostan. Paitsi tietty kirppareilta, divareista ja ale-laareista. Mutta onhan meillekin jokunen hyllyllinen noita ehtinyt jo kertyä.

Kaunokirjallisesta puolesta saivat melko kattavan kuvan ne, jotka osallistuivat tuohon kirjallisuusvisaani. Sen tunnistustehtävän kirjat kun olivat kaikki joko omasta tai vanhempieni kirjahyllystä. Mutta voisihan tässä jotain läpileikkausta yrittää tehdä.

Kaunokirjallisuuden puolelta on kai mainittava Clancy, jolta on muutamakin kirja tullut hankituksi teinimpänä. Suurin lemppari lienee kuitenkin Nick Caven Kun aasintamma näki herran enkelin.

Chris Rodleyn Lynch on Lynch -kirjan olin kai lainannut kirjastosta jo viisi kertaa, kunnes sitten viime vuonna sen alennusmyynnistä raaskin omakseni ostaa. Jokunen Chomsky on myös ja juuri ostin tuon Pikaruokakansan. Ahkerasti selattu on myös Stuart Gordonin Suuri huijausten kirja - heikkouksistaan huolimatta.

Urheilun puolelta löytyy vuosikirjoja, myös jalkapallon ja jääkiekon. Pari osaa Huippu-urheilun maailmaa ostin juuri Kirjaston poistomyynnistä ja sitten on kaikkea muuta urheilukirjallisuuttakin. Kuten vaikkapa Björn Borgin piirretty tenniskoulu :-)

Ehkäpä tärkeimmät kirjani löytyvät musiikkikirjallisuuden saralta. Jarkko Kuivasen toimittama Suomi Punk 1977-98 -hakemisto on varmastikin lähes viikoittaisessa käytössä. Viljami Puustisen This is USA on puolestaan varsin hyvä epos sekin. Historiallista arvoa voisi olla Waldemar Walleniuksen toimittamalla kirjalla Punk Rokkishokki sekä Pennie Smithin semilegendaarsella valokuvakirjalla The Clash Before & After. Hulppea Jee Jee Jee on tietty sekin yksi kotikirjastoni kulmakivistä.

Ja mitäänhän ei heitetä pois. Niinpä nuorten kirjojakin on vino pino. Mainitaan nyt vaikkapa ruotsalaiset Bert-kirjat, Parkkisen Oskut ja Terveyshullun päiväkirja. Nalle Puhia on myös meidän talouteemme kertynyt - mutta eipä se minua haittaa, päinvastoin. Niin ja kai Sudenpentujen käsikirja on mainittava. Jos en väärin muista, niin Vakoojan käsikirjakin saattaa vielä jostain löytyä...

Sarjakuviakin on jonkun verran. Tärkeimmistä voisi kai mainita Pupuankka yllättää, Mämmilä-juhlakirjan ja Far Side-tiiliskiven. Toki sitten on Viiviä&Wagneria, Lassi&Leeviä, Akkaria, Asterixia ja Judge Dreddiä, mutta jaksa sen tarkemmin eritellä. Jossain vanhempieni vintillä pitäisi vielä olla hyvät kokoelmat Tarzaneita, Teräsmiehiä, Batmaneja, Korkkareita, Jerry Cottoneita yms.

Tietosanakirjasarjoja on toki kaksi. Pitäähän faktat tarkastaa aina vähintään kahdesta eri lähteestä. Toinen on WSOY:n ja toinen Gummeruksen.
 

Olkku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen mestarit 20-21
Kirja-aarteesta, kun puhuttiin, niin löytyy!

Jääkiekko-kirja numero 2 kaudelta 62-63, eli sama painos, jolla Aarne Honkavaara sytytteli mökillä saunanpesää, kun luuli, ettei kukaan ole kiinnostunut kyseisistä opuksista.

Kirjan olen hankkinut osto-ja myyntiliikkeestä n.10 vuotta sitten, kun halusin kirjasarjan täydelliseksi(ei ole vieläkään) hinta oli 14 mk.

2-3 vuotta sitten jääkiekkolehti arvio numero 2:n arvoksi n.1200-1500 mk, eli kirja on mulle aarre.
 

pasil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Omat "helmet":
Forrest Gump
Advanced perl programming (o'rei(a)lly)
Cisco certified network associate
Jokunen sanakirja
Jokunen tietosanakirja

PDF-printtejä ei voi kirjaksi laskea, niitä löytyykin sitten enemmän, esim. 3 mapillista Solaris admin guidea etc.

EDIT: Unohtu Törnin Laresta kertova kirja, suosittelen muuten lämpimästi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös