Uleåborgir
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Kalamiehen käsikirja vuodelta 1948
Laitan tähän yhden ja ehdottomasti tärkeimmän:
Kalamiehen käsikirja vuodelta 1948, kirjoittajina Yrjö Ylänne ja Erkki Levanto
Tuohon aikaan elettiin vielä korttiaikaa ja paperipulakin vaivasi. Silti pappani oli saanut tämän kirjan syntymäpäivälahjaksi senaikaisen Kemi-yhtiön työporukalta. Kirja on ollut aikoinaan erittäin arvokas. Ja on se sitä varmaan nytkin, mitä lie keräilijät maksaisivat.
Voisin kirjoittaa otteen siitä, kuinka sulkavaa tulisi kohdella vuoden 1948 ohjeistuksen mukaan:
Sulkava on täydellinen roskakala, arvoton taloudessa ja sopimaton täyksi. Se on lahnan sukulainen, leveä ja pienisuomuinen. Tuntomerkkinä hyvin pitkä peräevä. Se on levinnyt epätasaisesti Etelä- ja Keski-Suomen vesistöihin. Sulkava viihtyy saviliejupohjaisissa, kasvillisuusrikkaissa järvissä. Kutu tapahtuu aikaisin keväällä. Lisääntyminen on nopeaa ja kun kalaa ei yleensä pyydetä, on se sellaista "rikkaruohoa" vesistössä, joka olisi syytä hävittää. Paikoitellen sitä käytetään sian ruoaksi.
Puoli sivua sulkavaa, mutta 23 sivua haukea ja 18 sivua ahventa.
Kirjassa neuvotaan pitkälle, kuinka jokainen kalan osa olisi käytettävä ravinnoksi. Hauen päästä saa paistorasvaa, ja lahnanpääkeitto, jossa on mukana vielä kova mäti on jokaisen kalamiehen herkkua. Sanoohan kansan toteamuskin: Lahnan pää lampaan pää, hauen pää halon pää.
Kirjassa myös opetetaan miten heitetään uistinta, jos ei ole varaa kelaan. Siimaa lapetaan sylissä olevaan astiaan ja heitetään taas uistin veteen. Kirjoittajat puhuvat koko ajan lippauistimesta lusikkauistimena ja päinvastoin.
Tästä kirjasta en luovu koskaan.
Laitan tähän yhden ja ehdottomasti tärkeimmän:
Kalamiehen käsikirja vuodelta 1948, kirjoittajina Yrjö Ylänne ja Erkki Levanto
Tuohon aikaan elettiin vielä korttiaikaa ja paperipulakin vaivasi. Silti pappani oli saanut tämän kirjan syntymäpäivälahjaksi senaikaisen Kemi-yhtiön työporukalta. Kirja on ollut aikoinaan erittäin arvokas. Ja on se sitä varmaan nytkin, mitä lie keräilijät maksaisivat.
Voisin kirjoittaa otteen siitä, kuinka sulkavaa tulisi kohdella vuoden 1948 ohjeistuksen mukaan:
Sulkava on täydellinen roskakala, arvoton taloudessa ja sopimaton täyksi. Se on lahnan sukulainen, leveä ja pienisuomuinen. Tuntomerkkinä hyvin pitkä peräevä. Se on levinnyt epätasaisesti Etelä- ja Keski-Suomen vesistöihin. Sulkava viihtyy saviliejupohjaisissa, kasvillisuusrikkaissa järvissä. Kutu tapahtuu aikaisin keväällä. Lisääntyminen on nopeaa ja kun kalaa ei yleensä pyydetä, on se sellaista "rikkaruohoa" vesistössä, joka olisi syytä hävittää. Paikoitellen sitä käytetään sian ruoaksi.
Puoli sivua sulkavaa, mutta 23 sivua haukea ja 18 sivua ahventa.
Kirjassa neuvotaan pitkälle, kuinka jokainen kalan osa olisi käytettävä ravinnoksi. Hauen päästä saa paistorasvaa, ja lahnanpääkeitto, jossa on mukana vielä kova mäti on jokaisen kalamiehen herkkua. Sanoohan kansan toteamuskin: Lahnan pää lampaan pää, hauen pää halon pää.
Kirjassa myös opetetaan miten heitetään uistinta, jos ei ole varaa kelaan. Siimaa lapetaan sylissä olevaan astiaan ja heitetään taas uistin veteen. Kirjoittajat puhuvat koko ajan lippauistimesta lusikkauistimena ja päinvastoin.
Tästä kirjasta en luovu koskaan.