Jouni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Big River Prospects
Jääkiekosta ei ole koskaan tehty todella hyvää elokuvaa mielestäni 70-luvulla tehtyä Lämäriä lukuunottamatta - mutta nyt on mielestäni tullut uusi elokuva, joka monellakin tapaa vie kiekkoelokuvien tasoa eteenpäin ja hurjasti.

Kävin tänään ensi-illassa katsastamassa Disneyn tekemän elokuvan "Miracle", joka on tositarina USA:n olympiajoukkueen taipaleesta, joka päättyy uskomattomaan olympiakultaan Lake Placidissä 1980.

Pääosassa valmentaja Herb Brooksin roolissa esiintyy erittäin vakuuttavasti Kurt Russel; entinen ammattilaisbaseball-pelaaja, joka selvästi ymmärtää hyvin urheilun maailman.

Elokuvassa käsitellään mielestäni todella hyvin Brooksin taustoja miehenä, joka viimeisenä pelaajana pudotettiin viikkoa ennen kisojen alkua 1960 olympialaisista. Brooks sai TV:stä katsoa viikko tämän jälkeen miten hänen parhaat kaverinsa voittivat olympiakultaa.

Viime kesänä auto-onnettomuudessa kuollut Herb Brooks ei valitettavasti koskaan elänyt nähdäkseen tämän elokuvan, mutta kuten elokuvan lopputeksteissä todetaan - hän eli sen tapahtumat oikeassa elämässä.

Brooksin idea valita oma joukkueensa ja lähteä uhkarohkeasti tavoittelemaan olympiakultaa yliopistopelaajista kootulla porukalla pelaamalla vauhdikasta joukkuepeliin perustuvaa peliä - eli tavallaan tarkoituksena lyödä kovin joukkue Neuvostoliitto näitten omassa pelissä - ei saanut varauksetonta kannatusta Amerikan kiekkoliitossa eivätkä hänen metodinsa kouluttaa pelaajiaan armottomalla rääkillä ja henkisillä koetuksilla olleet kaikkien mieleen.

Mutta ilmeisesti hän tiesi mitä teki. En halua pilata kenenkään elokuvailtaa menemällä elokuvan yksityiskohtiin, mutta suosittelen tutustumista USA:n 1980 olympiajoukkueesta tehtyyn materiaaliin sikäli mitä sitä on saatavilla - mitä enemmän tietää asiasta, sitä mielenkiintoisempi elokuvan katsominen on.

Valittuaan pelaajansa Herb Brooksin piti vielä saada "myytyä" tämä erikoinen peli-ideansa pelaajilleen ja saada näiltä sataprosenttinen yritys joukkueena joukkueen hyväksi. Joukkue koostui pääasiassa kahden USA:n kiekkoilun pääpaikan; Minnesotan ja Bostonin alueen pelaajista ja nämä kaksi ryhmää eivät aluksi edes pitäneet toisistaan katkerien yliopistoturnausten perusteella.

Kun päästään varsinaiseen turnaukseen Lake Placidiin saadaan nähdä elokuvan parasta tarjottavaa olevat action-kuvaukset. Tässä on mielestäni jotain mitä ei ole koskaan ennen elokuvassa nähty - erittäin kovatasoista ja nopeaa jääkiekkoa. En tiedä ovatko näyttelijät todella näin hyviä kiekkoilijoita ja miten suuri osuus on stunt-näyttelijöillä ja tietokoneilla, mutta lopputulos on todella hurjaa menoa.

Jos on nähnyt Lake Placidin pelejä televisiosta tai videolta, katsoja on ihmeissään, koska tässä elokuvassa tapahtumat on filmattu prikulleen juuri niin kuin ne oikeassa elämässä tapahtuivat, syöttöjä, taklauksia, maaleja ja maalivahdin päälleajamisia myöten. Uskomatonta työtä kertakaikkiaan.

Ymmärrän, että moni epäilee tällaista elokuvaa etukäteen siksi, että sehän käsittelee USA:n historian yhtä suurimmista urheilutapauksista ja on selvää, että elokuvassa tähtilippu liehuu ja kotijoukkuetta kannustetaan sen omalla nimellä. Mutta tässä ei ole kyse hollywoodista vaan tositarinasta.

Vähän samalla tavalla kuin Suomen Leijonien hieno MM-kulta keväällä 1995 - jossa siniristilippu kyllä myös liehui jne - USA:n ihme vuonna 1980 tuli maalle sopivaan aikaan. Suomalaiset saivat pahan laman jäljiltä jotain ilon aihetta MM-kullasta; samalla tavalla ainakin jotkut Amerikassa saivat näitten college-poikien ihmeestä uskoa huomiseen monien huonosti menneitten 70-luvun vuosien jälkeen. Tämä on tavallaan yksi elokuvan teemoista myös.

Maalivahti Jim Craigin roolissa nähdään näyttelijä Eddie Cahill, jonka jotkut saattavat tunnistaa TV:stä Jennifer Anistonin poikaystävänä Friends-sarjan muutamasta jaksosta. Jos jotkut torjunnoista näyttävät tutuilta, Vancouverissa kuvatun elokuvan maalivahtistunttina toimi Billy Ranford.

Boris Mihailovin roolissa NHL-kiekon ystävät tunnistanevat Sasha Lakovicin komeat slaavilaiset piirteet.

Olympialaisten tuomarina toimii vanha NHL-pelaaja Ryan Walter.

Kiekkoilun ystävät tulevat myös huomaamaan miten tässä elokuvassa kaikki varusteet mailoja ja hanskoja ja pelikalsareita myöten on tehty täsmälleen samalla tavalla kuin ne olivat vuonna 1979-80.

Miracle on jääkiekkoelokuva, ei mikään jääkiekon ympärille ympätty independenceday tms, suosittelen sen katsomista, koska itse en ainakaan ole koskaan nähnyt mitään lähellekään näin hienosti tehtyä jääkiekkoaiheista elokuvaa.

Samasta aiheesta tehtiin jo parikymmentä vuotta sitten TV-elokuva, jossa Brooksin roolissa oli isonenäinen Karl Malden. Miracle on tuhat kertaa parempi versio.

www.miracle.movies.com
 
"Jouni Nieminen on heittämällä parhaimpia suomalaisia NHL-toimittajia, ja vaikka hän asuukin Kanadassa, suomen kieli taipuu todella mallikkaasti."

Groucho

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Traileri on nähtävissä täällä: http://www.apple.com/trailers/disney/miracle/

Jääkiekkoaiheisia elokuvia ei tosiaankaan ole aikojen saatossa liikoja tehty. Itselleni mieleen tulevat oikeastaan vain Slap Shot (ja sen katastrofaalinen seuraaja Slap Shot 2) sekä piakkoin DVD:näkin julkaistava Youngblood. Ainakin trailerin perusteella Miracle voi olla ihan katsottavakin elokuva.
 

Toupal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sparta Praha
Mahtiankat selvästi parempi..; )

No joo, USA:ta ja lähes kaikkea siihen liittyvää vielä muutama vuosi takaperin jokaisella solulla vihanneena henkilönä saattaa kynnys tämän "amerikkalaiset sankarit osa XXX.." -spektaakkelin katsomiseen olla kohtuullisen suuri. Etenkin, kun olen jääkiekon esikuvana pitänyt aina Neuvostoliiton ja sittemmin Tsekkien sekä Slovakkien omaksumaa syöttöpeliä, enkä P-Amerikan rynnimismallia. Kannattamansa "ideologian", jos tässä voi näin sanoa, tappion näkeminen ei välttämättä olisi niin kovin viihteellistä.

Toki pilveä polttelevien jenkkipoikien voitto oli hieno saavutus, ei siinä mitään. Mitenhän muuten mahtoikaan olla se tuomarilinja kyseisessä ottelussa? Saikohan ilkeä kommunisti edes hipaista vastustajaa, ilman että joutui istunnolle?

"Vähän samalla tavalla kuin Suomen Leijonien hieno MM-kulta keväällä 1995 - jossa siniristilippu kyllä myös liehui jne"

Älä nyt kehtaa verrata näitä kahta asiaa. Suomen voittoa jopa osattiin odottaa tuolloin, kun muistelee millaisilla "tähdistöillä" vastustajat kisoihin lähtivät. Suomi ei ollut altavastaaja varmaan kertaakaan. Ihan yes oli toki 1995 hurmos, mutta ei se nyt rehellisyyden nimissä mikään "Miracle on Ice" ollut.
 
Viimeksi muokattu:

Hockey

Jäsen
Tästä Miraclesta on aikoinaan (siis monta vuotta sitten, en muista/tiedä kuinka kauan) tehty mainio TV-filmi, jossa Herb Brooksina hääri Karl Madden.

Se oli tehty kerrassaan mainiosti, sillä siinä oli yhdistelty aitoja filminpätkiä näihini uudelleenkuvattuihin. Kun esim. Brooks katoaa aitiosta Venäjä-matsin jälkeen, kuvassa on ensin oikean Brooksin selkä. Seuraavassa kohtauksessa Karl kävelee kohti kameraa (samanlainen takki päällä).

Myös ottelupätkät ovat pitkälti aitoja.
 

axe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, URS LaKu, Slow Motion
Minä olen ymmärtänyt, ettei tässä Miracle-leffassa ihan kaikkea sentään tehty suoraan vuoden 1980 turnauksesta kopioiden, vaan lopulta piti käyttää taiteilijan vapautta ja saada draamasta vielä parempaa draamaa hollywoodilaisittain höystettynä.

Oikeastihan USA kohtasi turnauksen viimeisessä matsissa Suomen, joka sen piti vielä voittaa kullan varmistaakseen. Suomi taisi parin erän jälkeen vielä johtaakin, kunnes USA tuli ohi ja voitti. Elokuvassa taas Suomi jätetään kylmästi sivuun ja keskitytään päävastustaja Neuvostoliiton kaatamiseen, mikä sitten riittää kultaan. Saatiin ilmeisesti parempi loppuhuipennus, jossa "hyvä" viimeisessä taistelussa kaataa "pahan".

Mainittakoon myös, että en ole tietenkään leffaa nähnyt, mutta luin jonkun arvion siitä jostain, ettei vain olisi ollut iltapäivälehdestä. Siinä kun myös väitettiin, että leffa olisi muuttanut totuutta myös sen verran, että USA:n voitto N-liitosta oli muutettu lukemiin 4-3 vaikka oli oikeasti "vähemmän jännä" 4-2, mutta kyllähän tuo 4-3 näyttää oikeastikin olevan. Pistää tietty heti epäilemään, onko sen leffajutun kirjoittajalla muutkaan faktat kohdallaan. Mitä jos se olikin poistunut paikalta kesken kaiken ja se Suomi-matsikin vielä tuli sieltä...
 

Master Chief

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Denny Crane
Viestin lähetti axe
Minä olen ymmärtänyt, ettei tässä Miracle-leffassa ihan kaikkea sentään tehty suoraan vuoden 1980 turnauksesta kopioiden, vaan lopulta piti käyttää taiteilijan vapautta ja saada draamasta vielä parempaa draamaa hollywoodilaisittain höystettynä.

Oikeastihan USA kohtasi turnauksen viimeisessä matsissa Suomen, joka sen piti vielä voittaa kullan varmistaakseen. Suomi taisi parin erän jälkeen vielä johtaakin, kunnes USA tuli ohi ja voitti. Elokuvassa taas Suomi jätetään kylmästi sivuun ja keskitytään päävastustaja Neuvostoliiton kaatamiseen, mikä sitten riittää kultaan. Saatiin ilmeisesti parempi loppuhuipennus, jossa "hyvä" viimeisessä taistelussa kaataa "pahan".

En tiedä seurailetko yhtään Hockey's Futuren keskustelusivuja mutta siellä on melkein joka osiossa vähintään yksi ketju tästä leffasta joten arvosteluja pitäisi löytyä. Yhdessä näistä ketjuissa tiedettiin kertoa että Brooksin (tai siis Russelin) kertojaääni kertoisi tuon Suomi-pelin lopputuloksen leffan lopussa. Eipä siitä SUomi-pelistä kauheaa draamaa saisi tuon Neuvostoliitto pelin jälkeen enää. Okei, olivat kahden erän jälkeen tappiolla 2-1 ja seuraava tapahtui (HFBoardsilta kopsattu):

During the second intermission of the Finland game. Herb walks into the locker room and says "If you blow this, you'll take it to your ****ing graves". He walks out. Gets to the doorway. Turns around and says, "Your ****ing graves!!"
 
"ShiiiiiIIIIiiiitttttt."" - Clay Davis

Tesla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tshekki, Tre Kronor, Frölunda sekä sympatiaa Luleå
Ylös tämä. Tulee pian elokuvateattereihin myös Suomessa, ensi ilta taitaa olla jo huomenna 14.5. Aikooko joku muukin mennä katsomaan?
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Taidan odottaa dvd:tä. Mutta innolla odotan silti.
 
”Niin paljon kuin internetiä halveksinkin, mun on myönnettävä, että internet pelastaa meidät uudelta vapaussodalta. Kuka viitsisi lähteä kaupungille osoittamaan mieltään tai edes kirjoittaa jotain vakavasti odotettavaa, kun voi sen saman työajan ja vapaa-ajan viettää vaikka pornografisilla sivustoilla? "
(Teemu Keskisarja)

Wesku

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Slap shot 2

Hei koskas tästä legendaarisesta lämäristä on jatko- osa tehty ja onko täyttä tuubaa, kuten joku jo mainitsi ainakin katastrofaaliseksi ?

Tuskin yltänee alkuperäisen tasolle ainakaan siinä mielessä, että en ole tästä kuullut sanakaan yhtään missään. Onko joku tämän nähnyt ja jos on niin voisi muutaman sanasen lausahtaa leffasta ja juonesta.
 
Errare humanum est.

Rocco

Jäsen
Re: Slap shot 2

Viestin lähetti Wesku
Hei koskas tästä legendaarisesta lämäristä on jatko- osa tehty ja onko täyttä tuubaa, kuten joku jo mainitsi ainakin katastrofaaliseksi ?

Tuskin yltänee alkuperäisen tasolle ainakaan siinä mielessä, että en ole tästä kuullut sanakaan yhtään missään. Onko joku tämän nähnyt ja jos on niin voisi muutaman sanasen lausahtaa leffasta ja juonesta.
Juoni taisi olla jotakuinkin sellainen, että Chiefs ostettiin johonkin ihme karnevaalitarkoitukseen ja pelasi vain yleisöä viihdyttääkseen. Ikäänkuin joku Harlem Globetrotters koripallossa.

Totaalisen p**ka leffa. Tämän leffan myötä p**ka saa uusia ulottuvuuksia. Mieluummin käytän muutamat eurot tämän videon vuokraamisen sijaan ostamalla jostakin karvakäsi-terroristibingosta kissantonnikala-pizzan, ja kärsin pari päivää ruikkutaudista.

Paul Newman varmasti kääntyy haudassaan tämän leffan takia, ja kaveri ei ole vielä edes kuollut!
 
"Aina nähdessäni kaljupäisen ihmisen, mietin lusikkaa ja miten sillä napsautan keitetyn kananmunan rikki."
- SamSpade

Wesku

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kiitoksia tiedonantajille. Jätän suosiolla jatko-osan katsomatta. Sen verran hieno leffa oli tuo alkuperäinen Lämäri.
 
Errare humanum est.

GameOver

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, ManU ja Ducks
Ihan ok leffahan tämä oli, ehkä oli vähän liikaa pas**an hauhantaa, mutta loppu oli ihan hyvä. Tyhmää oli se että varsinaisesta ratkaisevasta pelistä Suomea vastaan näyttettin vaan pieni pätkä, olis ollu parempi jos siitäkin ois tullu yhtäpitkä kuin tosta Venäjä-pelistä, no ihan sama...
 

Master Chief

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Denny Crane
Viestin lähetti Jokeri-iki
Ihan ok leffahan tämä oli, ehkä oli vähän liikaa pas**an hauhantaa, mutta loppu oli ihan hyvä. Tyhmää oli se että varsinaisesta ratkaisevasta pelistä Suomea vastaan näyttettin vaan pieni pätkä, olis ollu parempi jos siitäkin ois tullu yhtäpitkä kuin tosta Venäjä-pelistä, no ihan sama...
No se Suomi-pelihän olisi ollut pienoinen anti-kliimaksi tuohon Neuvostoliitto-matsiin verrattuna. Ainakin eivät jättäneet kertomatta siitä, kuten jotkut ennen leffan ilmestymistä pelkäsivät.
 
"ShiiiiiIIIIiiiitttttt."" - Clay Davis

Honza82

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo Blues, 15 # Patrik Lostedt
Kävinpä tsekkaamassa eilen kyseisen leffan, oli ihan hyvä muttei kyllä pärjää legendaariselle Lämärille. Mutta kaikesta huolimatta suosittelen tätä kaikille kiekosta kiinnostuneille, näitä urheilu tai eritityisesti lätkäaiheisia leffoja on niin vähän, ainakin vähintään hyviä sellaisia.
 
Petri Matikainen, voitto tai kuolema, saatanallinen taistelu!
Viestin lähetti Hockey
Tästä Miraclesta on aikoinaan (siis monta vuotta sitten, en muista/tiedä kuinka kauan) tehty mainio TV-filmi, jossa Herb Brooksina hääri Karl Madden.

Se oli tehty kerrassaan mainiosti, sillä siinä oli yhdistelty aitoja filminpätkiä näihini uudelleenkuvattuihin. Kun esim. Brooks katoaa aitiosta Venäjä-matsin jälkeen, kuvassa on ensin oikean Brooksin selkä. Seuraavassa kohtauksessa Karl kävelee kohti kameraa (samanlainen takki päällä).

Myös ottelupätkät ovat pitkälti aitoja.
Joo, tuon elokuvan olen joskus VHS- nauhana ostanut poistomyynnistä erään videofirman mentyä nurin ja se tuli aikoinaan katsottua pariinkin kertaan.

Mutta elokuvana oli vähän leikkaa-liimaa - periaattella tehty monituntinen TV- draama jossa oli myös ihmissuhdeasiaa ja välissä taas kiekkopätkiä yhdistettyinä jälkinäyteltyihin (joskus huvittavan tökeröstikin yhdistettyihin) kohtauksiin.

Tosin molemmissa (TV- ja elokuva Miraclessa) on näköjään Neuvostoliiton kaataminen SE iso ottelu, jonka jälkeen kultamitali on voitettu. Eli tosiaan "hyvä ja inhimillinen" kohtaa "pahan koneen".

Nimittäin näitä tarinoita amerikkalaiset rakastavat. Self-made-man - tarina parhaimmillaan.
 
Rakastan noita Bostonin poikia.

Mdawg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Pistetääs vaikka tänne, kun en muutakaan paikkaa keksinyt. Mistäköhän voisi löytyä Suomen rosteri näissä '80 kisoissa?
 
Ovi kii!

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Mulla on tuo USA-Suomi matsi tallessa (samoin kuin USA-neukut), mutta jenkkiselostajien kyvyttömyys lausua suomalaispelaajien nimiä oli sen verran häiritsevää, että yhdessä heikohkon kuvalaadun takia ei kaikista pelaajista selvää saanut :) Kyllä siellä kuitenkin ainakin Jari Kurri, Timo Susi, muistaakseni Esa Peltonen pelasivat. Maalissa taisi olla Valtonen.
 
”En ole koskaan väittänyt, että kaikki konservatiivit olisivat typeryksiä. Sen sijaan kaikki typerykset ovat konservatiiveja.” - John Stuart Mill

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Viestin lähetti Mdawg
Mistäköhän voisi löytyä Suomen rosteri näissä '80 kisoissa?
Hyökkääjät:
Markku Hakulinen, Markku Kiimalainen, Jukka Koskilahti, Hannu Koskinen, Jari Kurri, Mikko Leinonen, Reijo Leppänen, Jarmo Mäkitalo, Esa Peltonen, Jukka Porvari, Timo Susi, Ismo Villa

Puolustajat:
Kari Eloranta, Hannu Haapalainen, Tapio Levo, Lasse Litma, Seppo Suoraniemi, Olli Saarinen

Maalivahdit:
Antero Kivelä, Jorma Valtonen
 
"I only shoot and score then you score then will come." - Jesse Puljujärvi

Master Chief

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Denny Crane
No nyt on nähty ja ihan hyvä leffahan tämä oli. Menee Slap Shotin jälkeen ehkä kakkoseksi. Hiukan häiritsi joidenkin punakoneen pelaajien väärä kätisyys noissa pelikohtauksissa jotka todellakin olivat hyvin totetutettu. TOJ:n kitinää tuomaripelistä odotellessa...
 
"ShiiiiiIIIIiiiitttttt."" - Clay Davis

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Master Chief sanoi:
No nyt on nähty ja ihan hyvä leffahan tämä oli. Menee Slap Shotin jälkeen ehkä kakkoseksi. Hiukan häiritsi joidenkin punakoneen pelaajien väärä kätisyys noissa pelikohtauksissa jotka todellakin olivat hyvin totetutettu. TOJ:n kitinää tuomaripelistä odotellessa...
Samasta kätisyysongelmasta avauduin ja mielestäni tuo oli kuitenkin ns. tyhmä&helppo virhe, mikä olisi ollut helppo tarkistaa ja hoitaa kunnolla.
 

kovalev

Jäsen
Venäläisethän voisivat nyt vuorostaan viedä Usa;n peliin lakanan jossa lukee ;
" U.S.A - Get the #uck out of Afganistan "

Onhan tuo ihan katseltava leffa, kun vain suodattaa sen Hollywood-siirapin.

Seuraavaksi odotetaan Sveitsiläisten omaa "Miraclea" Torinosta (Sveitsi 2 - Kanada 0 ). En pidä tuota Usa;n voittoa yhtään sen sensaatiomaisempana, mutta se olikin USA joka voitti ja vielä itsensä pirun.
 
" Fuck the EU "
(Usa:n epävirallinen kanta)

Master Chief

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Denny Crane
kovalev sanoi:
Onhan tuo ihan katseltava leffa, kun vain suodattaa sen Hollywood-siirapin.
Itse asiassa tässä oli yllättävän vähän "siirappia" tai patriotismia. Tyylillä hoidettu mielestäni, kun ottaa huomioon että kyseessä oli Disneyn leffa.

Multa on muuten mennyt ohi tuo Sveitsin voittama kulta Torinosta. ;)
 
"ShiiiiiIIIIiiiitttttt."" - Clay Davis
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy