Pätkin viestiä ja muokkaan hiukan järjestystä.
Miten perustelet sen, että nämä sinun kutsumasi "tanssiryhmät" eivät ole cheerleadereita?
Cheerleadingin määritelmällä?
Cheerleading on vauhdikas ja näyttävä kilpaurheilulaji, jonka harrastus Suomessa on jatkuvassa kasvussa. Lajiin liittyvät akrobaattiset osat sekä intensiivisyys tekevät siitä paitsi teknisesti vaikean, myös yleisölle yllätyksellisen ja viihdyttävän. Cheerleadingissä on kaksi alalajia,
cheerleading ja
cheertanssi.
**
Cheerleading
- Sarjan vaatimuksena ovat muun muassa ilma-akrobatia eli pyramidit, nostot sekä korkeat heitot, permantoakrobatia sekä omalle joukkueelle suunnatut kannustushuudot.
Lähde:
Suomen cheerleadingliitto
Harvemmin hallien rappusilla mikään ryhmä kunnon ilma-akrobatiaa vetää...
Toki jos pelkkä määritelmä ei riitä, niin voidaan kuunnella laji-ihmisiä:
Cheerleadingiin liittyy yhä paljon stereotypioita: ”Tämä on oikeaa urheilua” - Aamulehti
Cheerleading ei ole mitään huiskan heilutusta - Karjalainen (vain tilaajille)
Tämä on urheilua, ei pompom-huiskuttelua - Tamperelainen
Jäähallien katsomoissa tapahtuva huiskujen heiluttelu on cheerleadingia vain muinaisen määritelmän mukaan. Vuonna 2018 cheerleading-termi viittaa ko. nimellä tunnettuun urheilulajiin. Laji on toki kehittynyt alkujaan tuosta kannustamisesta ja huiskujen heiluttelusta. USA on hieno esimerkki tästäkin, sillä ainakin NFL:n ja NBA:n cheerleaderryhmät ovat tämän moderninkin määritelmän mukaan cheerleadereitä. Tasainen kenttä kun sopii tuohon touhuun hiukan jäähallin katsomoita paremmin...
Mutta ehkä cheerleading-laji-ihmiset eivät tiedä, mitä cheerleading on. Lätkäyleisö tietää varmasti paremmin.
Ammattilaistason jääkiekko-ottelu on myös ammattimainen viihdenäytelmä. Jäällä pelattava ottelu on toki se pääasia ja monia katsojia ei kiinnosta mikään muu, mutta isolle osalle yleisöä on tärkeää, että show on kokonaisuutena hyvä ja katsojien viihtymisen eteen tehdään kaikki mahdollinen. Cheerleaderit ovat mukana tuomassa sitä show-meininkiä ja tunnelmaa.
Toki cheerleaderit eivät kiinnosta kaikkia, mutta jos sinulle on yhdentekevää onko niitä ollenkaan, niin ehkäpä sitten kannattaa miettiä, että voisiko muun yleisön kannalta olla parempi, että cheerleadereita edelleen hallissa nähtäisiin. Jos sinua siis kiinnostaa ottelutapahtumien onnistuminen ja yleisön viihtyvyys. Nämä kuitenkin vaikuttavat oleellisesti myös siihen, millainen taloudellinen tulos ottelutapahtumasta jää seuralle käteen.
Minun nähdäkseni cheerleadereita vastustaa äänekäs vähemmistö. Enemmistö joko haluaa niitä halliin tai ei omaa mielipidettä suuntaan tai toiseen. Sitten löytyy näitä, joille "asialla ei ole merkitystä", mutta osaavat silti olla äänekkäästi niitä vastaan.
Monelleko katsojalle nuo cheerleaderit ovat tunnelman kannalta minkäänlainen tekijä? Onko mikään seura tehnyt kuluttajakyselyä viime aikoina? Cheerleadereitä vastustaa äänekäs vähemmistö. Mutta sama koskee noiden puolustamista. Ei noita puolustamassa ole mitään enemmistöä, vaan pieni mutta äänekäs vähemmistö älähtää. Niinhän esim. Turussa kävi syksyllä. Ei sieltä mitään isompaa kansaliikettä nähty tanssiryhmän palauttamiseksi katsomoon. Kunhan päivän pari mesottiin somessa ja unohdettiin koko asia.
Cheerleaderit ovat pieni ja monilta osin huomaamaton osa ottelutapahtumaa. Esimerkiksi Hakametsässä suuri osa yleisöstä ei ole minkäänlaisessa kontaktissa noihin ottelutapahtuman aikana. Nuo toimivat vain A- ja B-sivuilla. C- ja D- päädyissä tai E-katsomossa olijat ovat kovin kaukana noista koko ajan. Toki nuo ovat usein jäällä pitämässä lippuja tjsp. kotijoukkueen tullessa jäälle tai tosiaan käyvät jäätä puhdistamassa toisella erän mainoskatkoista. Puhutaan muutamasta minuutista, kun nuo ovat kaikkien katsojien huomion keskipisteessä. Tehdessään jotain, mikä liittyy cheerleadingiin varsin vähän. Kunhan näyttävät hyvältä. TV-katsojille? Näytetäänhän noita joidenkin sekuntien mittaisina välähdyksinä välillä. Siinä se.
Tunnelman kannalta on cheerleaderien merkitys käytännössä olematon. Hallien tunnelma tai sen puute riippuu faniryhmistä, lähinnä kotijoukkueen faniryhmästä. Riittääkö into, riittääkö ääni laulamaan ja vetämään muita mukaan? Hallin DJ:n toiminta vaikuttaa olennaisesti. Cheerleaderit nykyisellään ovat lähinnä silmänilona setämiehille. Poikkeuksena tilanteet, joissa nuo tekevät kasvomaalauksia tjsp. muksuille hallin käytävillä.
Cheerleaderryhmillä voisi tulevaisuutta ollakin, jos noista oikeasti saataisiin sitä show-meininkiä mukaan ottelutapahtumaan. Mutta se edellyttäisi ryhmien siirtymistä lähemmäs tuota kilpa-cheerleadingiä, jonka näyttävyys on hieman eritasolla nykysuorittamiseen nähden. En sitten vaan tiedä, kuinka moni tässä ketjussa cheerleadereiden säilyttämistä puolustanut pitäisi kantansa, jos tuonne alettaisiin tuoda sekaryhmiä esimerkiksi mainoskatkoille tai erätauoille kunnon koreagrafioilla viihdyttämään...
Kyse ei ole asiasta, joka kovin herkästi yksinään tuo katsojia halliin tai vie niitä pois, mutta yksi osa vihteellistä kokonaisuutta cheerleaderit ovat. Joskus se on pienestä kiinni, että miten hallilla lopulta viihtyy ja sitten äänestetään jaloilla.
Jenkeissä osataan yleisötapahtumat ja siellä cheerleaderit ovat usein isossa roolissa. Siellä ymmärretään kaikenlaisen viihteen arvo ottelutapahtuman yhteydessä.
En itse asiassa olisi varma, etteikö tuo pitäisi katsojia poissa hallista. Jos puhutaan siis satunnaiskatsojista, jotka voisivat jääkiekko-otteluun lipun ostaa, mutta eivät nykyisin niin tee. Jääkiekon maine "junttimaisena" lajina, "konservatiivisen yleisön" lajina on vahva. Kaikenlaista
äijjäilyä. Homojakaan ei kuulemma lajin parissa nähty ole.
Joku muukin saattaa muistaa erään oululaisen seurakunnan työntekijän kuvauksen nykymuotoisesta "cheerleadingistä" vuodelta 2012:
Cheerleading-toiminta näyttää missä on naisen paikka, kun mies pelaa. Se on käytävällä pyllynheilutuksessa viuhka kädessä.
Lähde:
Naatuksen blogi
Tuo aiheutti älähdyksen jo ilmestyessään vuonna 2012. Yhteiskunnan asenneilmapiiri on tuon jälkeen Me too -kamppanjoineen sittemmin muuttunut lisää aika vahvasti. Naatus on vain yksi ihminen. Leimattakoon kukkahattutädiksi vaikka. Mutta Naatus ei ole tuon ajatuksensa kanssa yksin yhteiskunnassa. Nykymuotoinen "cheerleading" tulkitaan seksistisenä naisen esineellistämisenä aika monella taholla. Itse en ota näkemyksen oikeellisuuteen kantaa, mutta ymmärrän logiikan tuon takana.
Toistan itseäni. Cheerleading
voisi olla iso osa showta. USA:ssa monessa osassa ovatkin. Tuo Liigassa nähtävä "cheerleading"-toiminta ei ole sinnepäinkään. Nykymuodossaan kuoleva taiteenlaji. Joko se keksitään järjestää uudelleen tai kuolee pois tarpeettomana / yhteiskunnan arvojen muuttuessa ja seurojen hakiessa sitä suurta yleisöä mukaan halleihin lajiniilojen seuraksi.