Lähdetäänpäs liikkeelle siitä, miten tuollainen ilmalämpöpumppu toimii.
Jäähdytyksessä toimintaperiaate on sama kuin jääkaapissa, eli väliainetta puristetaan kompressorilla, jolloin sen paine ja lämpötila nousevat. Sen jälkeen väliaine jäähdytetään kennossa ympäristön lämpötilaan, jolloin se luovuttaa lämpöä ympäristöön. Tämän voi käytännössä todeta kokeilemalla jääkaapin takaseinässä olevaa ritilää, joka on lämmin ja siis lämmittää ympäröivää ilmaa. Tämän jälkeen väliaineen annetaan laajeta toisessa kennossa, jossa se laajetessaan jäähtyy ja jäähdyttää ympäröivää ilmaa.
Lämmitettäessä ilmalämpöpumpulla ulkoyksikössä lämpöenergiaa sidotaan ulkoilmasta väliaineeseen, joka puristetaan kompressorilla kasaan. Sisäyksikössä tuo väliaineen lämpöenergia luovutetaan sisäilmaan puhaltimen avulla. Lämmön luovutettuaan väliaine jatkaa matkaansa paisuntaventtiilille, jossa sen paine putoaa ja se alkaa höyrystymään keräten lämpöä ympäristöstä ja laskien samalla ympäröivän ilman lämpötilaa.
Koko talon energiatase on tietenkin jo paljon monimutkaisempi juttu ilmanvaihtoineen sun muineen, mutta teoriassa on siis kyse siitä, energian kokonaissumman täytyy pysyä prosessissa vakiona.
EDIT: Lisätään nyt vielä, että jos energiatasetta tarkastellaan laajemmin niin minkä tahansa sähköllä toimivan laitteen käyttö periaatteessa lisää ilmaston lämpenemistä niin kesällä kuin talvellakin, jos sähkö on tuotettu vapauttamalla polttoaineeseen sitoutunut energia lämmöksi. Mutta periaatteessa kaverin alkuperäinen ajatus siitä, että ilmalämpöpumppu lämmittää kesällä ja jäähdyttää talvella ulkoilmaa on oikea, jos sitä tarkastellaan suljettuna systeeminä.