Millainen karsintasysteemi SM-liigaan?

  • 11 566
  • 71

Millä tavalla liigakarsinnat tulisi järjestää.

  • Ei mitenkään. Kioski kiinni!

    Ääniä: 12 5,3%
  • Nykyinen systeemi

    Ääniä: 60 26,3%
  • Kaksinkertainen karsintasarja. Liigasta 4, Mestiksestä 2 joukkuetta

    Ääniä: 28 12,3%
  • Kaksinkertainen karsintasarja. Liigasta 2, Mestiksestä 4 joukkuetta

    Ääniä: 128 56,1%

  • Äänestäjiä
    228
Henk.koht. kannatan nelosvaihtoehtoa. Jokainen joukkue saa 5 kotiottelua ja varmasti vetäisi väkeä halleihin ja kamerat paikalle. Jos toimii Ruotsissa, niin miksei voisi toimia myös Suomessa? Ja täksi kaudeksi Ruotissa tapahtuikin vaihtuvuutta, kun Rögle tipahti Allsvenskaniin.
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365 ja Real Madrid
Jos karsintoja pelataan niin niissä pitää selvittää täysin joukkueiden todellinen urheilullinen taso ennen kuin joukkueita aletaan siirtämään/vaihtamaan sarjaportaalta toiselle. Tämä tarkloittaa käytännössä Liigajoukkueen ja Mestisjoukkueen kohtaamista sarjassa joka pelataan paras seitsemästä, eli neljästä voitosta poikki.

Minusta siis tämä nykyinen malli on toimiva. Harkita tietysti voisi sellaista, että Liigan viimeinen pelaa Mestiksen finaalien häviäjää vastaan ja Liigan toiseksiviimeinen pelaa Mestiksen mestaria vastaan. Näin ollen kahdella jengillä olisi siis mahdollisuus nousta.
 

Rocco

Jäsen
Järjestelmän tulee olla sellainen, että Liigan häntäpäässä olisi oikeasti pelkoa joutua karsintaan, ja sitä kautta joukkueet eivät voisi ruveta ihan miten vaan hoitaa asioitaan ilman putoamisen uhkaa. Samalla Mestiksessä pitäisi saada menestys palkittua paikalla karsinnoissa. Lisäksi kun monella joukkueella on mahdollisuus karsintaan ylöspäin, se luo hyvää taloudellista pohjaa joukkueille, mahdollistaa Mestiksenkin joukkueille edellytykset rakentaa menestyvä ja nimekäs joukkue Mestikseenkin.

Alkuun tietysti Liigan joukkuemäärä tulisi saada pienemmäksi. 12 joukkuetta olisi paras. Eli joka kahtena vuonna karsintasarja, missä varmasti yksi liigajoukkue putoaa, ehkä kaksi tai kolmekin, jos Mestiksestä nousisi yksi tai kaksi.

Eli jatkossa Liigan kaksi heikointa ja Mestiksen neljä parasta kaksinkertaiseen sarjaan, ja kaksi parasta saa Liigapaikan. Kahtena liigan joukkuemäärää supistavana kautena 3+3, joista kaksi saa liigapaikan.
 

Ambi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mestiksen voittaja ja SM-liigan 2 viimeistä. Liigajumbot pelais keskenään paras viidestä sarjan ja häviäjä Mestis-mestaria vastaan paras seitsemästä. Mestiksen kakkosella ei mun mielestä ole asiaa liiga-karsintoihin, kun eivät mitään ole voittaneet niin ei pitäisi olla mahdollisuutta niinkin suureen "palkintoon" kuin liiganousu.
 
Viimeksi muokattu:

Pianisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Liigalisenssi voitaisiin ensimmäisenä heivata helvettiin. Kenelläkään mestisseuralla ei ole varaa maksaa tuosta vaan 1.6 miljoonaa euroa paikasta parrasvaloihin. Tämä lisenssi ei lisäksi kehitä ketään eikä mitään muuta kuin liigan tekemää tulosta osakkeenomistajille.

Korvaavaksi rahasammoksi liigalle voisi järkätä systeemin jossa Mestiksen kaksi parasta karsii kaksinkertaisessa sarjassa jossa liigan 13. ja mestiksen mestari saavat kotiedun. Liigajumbo ja mestiksen finaalin häviäjä joutuvat sitten aluksi vieraskentille pelaamaan. Liiga ottaisi lipputuloista kaiken tuoton ja jakaisi sitä takaisin seuroille tämän sarjan sijoitusten mukaan.

Sarjassa olisi 12 matsia joten lipputuloja on odotettavissa. Kotiedun muodostuminen tulisi suunnitella niin että sen tavoitteleminen Mestiksessä ja liigassa olisi erittäin tavoiteltavaa.

Liiga maksaisi lipputuloista osuudet seuraavasti:

1. 25% (liigaan)
2. 20% (liigaan)
3. 15% (mestikseen)
4. 10% (mestikseen)

Liigalle jäisi sitten itselle 30% osuus 12 ottelun lipputuloista joka kattaisi lisenssipelleilyt. Karsintasarjan kahdelle viimeiselle jäisi sitten itsellekin rahaa käyttöön seuraavaa Mestiskautta varten. Tämä kehittäisi osaltaan Mestistä. Jokainen joukkue pitäisi sitten oheismyyntitulonsa tietysti itse.

Ongelma on vain siinä että liiga on osakeyhtiö joka toimii puhtaasti omien etujen tavoittelemiseksi. Uskon kuitenkin että tämän systeemin myötä suomen jääkiekkoilu kehityisi ja liiga saisi lisää tuloja pitkällä tähtäimellä mestiksen kehittymisen myötä. Luulisi tämän olevan liigan etujen mukaista siinäkin suhteessa että muutama suurseura lähtee Euroopan sarjoihin tulevaisuudessa. Olisiko hyvä varautua siihen jo nyt?

Voisi kuvitella että jos ensi kaudella Mestiksessä pyörii joku (tai jotkut) nykyisistä liigajoukkueista niin se kasvattaa katsojalukuja melkoisesti.
 
Viimeksi muokattu:

Migron

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Liigan viimeinen tippuisi suoraan ja Mestiksen voittaja nousisi suoraan. Sitten liigan toiseksi viimeinen ja vaikka Mestiksen kakkonen pelaisivat toisiaan vastaan ja voittaja liigaan.
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365 ja Real Madrid
Liigan viimeinen tippuisi suoraan ja Mestiksen voittaja nousisi suoraan.

Täysin järjetöntä ja vääryyttä olis tälläinen vaikka onkin monissa maissa ja monissa lajeissa käytössä. Tämähän ei perustuisi mihinkään todelliseen näyttöön tai paremmuuteen. Se, että saadaan/halutaan vaihtuvuutta ei voi olla syy siihen, että SM-Liigan ja Mestiksen välillä siirtyy joukkueita! Ainoa järkevä syy vaihtaa joukkueiden sarjatasoa on joukkueiden tasoero joka täytyy mitata aina paras seitsemästä sarjassa.

Lähtökohdan pitää olla se, että SM-Liigassa pelaa pelillisesti Suomen parhaat joukkueet. Ei SM-Liigaan voida ottaa mitään "pielaveden sampoa" esimerkiksi Tepsin tilalle sen takia, että sampolla on niin kovin hyvät miehet pyörittämässä organisaatiota pikkuhiluilla ja on niin hurjan eteenpäin menevä seura.
 

Pianisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olen ihan samaa mieltä tästä kuin Kaukosäädin. Paikka on ansaittava joten suoraan putoamiset ja nousemiset on huonoja ideoita. Tuo neljän joukkueen kaksinkertainen sarja ei välttämättä ratkaise paremmuutta koska vähäinen ottelumäärä antaa enemmän sijaa sattumalle. Ajattelin siinä lähinnä sitä että se voisi olla liigalle sopiva systeemi koska ne on niin sen rahan perään. Paras seitsemästä-systeemi on ehdottomasti paras systeemi paremmuuden ratkaisuun urheilullisesti.
 
Olen ehdottomasti Ruotsin mallin kannalla. Liigasta 2 heikointa ja Mestiksestä 4 paras mukaan ja siitä sitten kaksinkertainen sarja. Jos tämä jostain syystä tuntuu liian pitkältä karsintasarjalta, niin sitten liigasta 2 + Mestiksestä 2. Näin ollen pelejä tulee kaksinkertaisella sarjalla joka joukkueelle joko 6 tai 10. Ruotsissa homma on toiminut menestyksekkäästi jo ties kuinka kauan ja karsintasarjan mielenkiinto on ollut huipussaan kaudesta toiseen.
 

verikuut

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suonen Veto
Joka kaudella 2 liigan viimeistä pelaavat paras 7 sarjan, häviäjä putoaa Mestikseen ja kukaan ei nouse tilalle. Lopulta pleijarit tarkoittavatkin vain ja ainoastaan karsintasarjaa. Viimeisellä kaudella, kun liigan 2 jäljelläolevaa joukkuetta tahkoavat 60 tiukkaa runkosarjamatsia keskenään kamppaillessaan kotiedusta ja pudotussarjat vielä siihen päälle, voittaja kruunataan kaikkien aikojen jääkiekkojoukkueeksi ja koko organisaatio jäädytetään nestemäisellä typellä. Tämän jälkeen Mestis on virallisesti suomalaisen jääkiekon ylin sarjataso, ja siellä ei mitään perkeleen mestislisenssejä pyöritellä. Ennen otteluiden alkua lauletaan rukouksenomaisesti kaikkien aikojen joukkueen pelaajarosteri numerojärjestyksessä nimi nimeltä läpi. Eräässä ottelussa Porissa syntyy mellakka, kun Diskoksen kannattajat kovassa humalassa vittuillakseen laulavatkin rosterin läpi aakkosjärjestyksessä. Yön Olli pillahtaa itkuun ja renkaat alkavat lennellä.

Vastasin, että nykyinen on ihan kiva.
 
Suosikkijoukkue
Timo Rajalan Kultainen Takki
Ruotsin mallin kannalla täälläkin. Ensiksi pitäisi vaan saada liiga supistettua kahdella joukkueella, mitä ei nykymeiningin mukaan tule tapahtumaan koskaan ilman suuria taloudellisia muutoksia.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Jos karsintoja halutaan jatkaa, niin silloinhan jo pelkästään sen mielekkyyden takia tarvitaan järjestelmä, joka mahdollistaisi nousut ja tippumiset. Tältä kannalta katsottuna play-out järjestelmä tuntuu parhaimmalta. Siinä ei tarvi mestisjoukkueelle itkeä kotietua, koska liigajoukkueen kaksi tappiollista sarjaa voi olla etua enemmän kuin tarpeeksi.

En kuitenkaan kannata tippumisia, koska se tekee mielestäni suomalaiselle kiekolle enemmän hallaa, kuin sen seurauksena saadaan hyötyä. Tämän takia kannattaisin 10+10+10 järjestelmää, jossa ei ole suoria nousuja, mutta markkinatilanteen niin vaatiessa, joukkueiden paikkoja voitaisiin vaihtaa. Eli kaikki 30 joukkuetta pitäisi saada saman "yrityksen" piiriin, jossa vaikka korkeimman tason joukkueilla kullakin olisi 10 osaketta, seuraavalla tasolla kaksi ja kolmannella yksi. Sitten vain sopimukset siihen malliin, että jos tietyt reunaehdot toteutuvat, osakas voi lunastaa toiselta "toimialuettaan huonosti hoitaneelta" puuttuva/t osakkeet sarjatason nousua varten.

Kokonaisuutta muutettaisiin siten, että "playoff kevääseen" pääsisi osallistumaan jokaiselta sarjatasolta. Eli alimmalla tasolla neljä parasta pelaisi jo tyyliin tammi-helmikuussa playoffit, joiden voittaja pääsisi keskimmäisen tason seitsemän parhaan kanssa pelaamaan pudotuspelit. Näiden voittaja jatkaisi edelleen korkeimmalle tasolle taas seitsemän parhaan kanssa kilpailuun Suomen mestaruudesta. Täten vältyttäisiin tippumisen konkurseilta, mutta toisaalta pienemmilläkin paikkakunnilla voitaisiin päästä aina mestaruuteen asti. Niillä rahoilla sitten rauhallisesti kasvatetaan organisaatiota ja jos puitteet yms. sen sallivat, niin korvaisivat ylemmällä tasolla mahdollisesti huonommin toimivan organisaation.

Tällainen järjestelmä tietenkin aiheuttaisi Tammikuun tyhjennysmyynnit, mutta sekin edes auttaisi alemman tason joukkueita vahvistumaan juuri playoffeja varten. Lisäksi voitaisiin antaa molempien alempien tasojen voittaja joukkueelle lupa vahvistaa joukkuetta vaikka viidellä, jo keväänsä suomalaisissa liigoissa lopettaneilla pelaajilla. Täten lisättäisiin mahdollisuutta, että alemman tason joukkue pärjäisi ylemmän tason joukkueita vastaan. Lisäksi voisi ainakin kokeilla systeemiä, jossa runkosarjan voittaja pääsee valitsemaan vastustajansa ja sen jälkeen jäljelle jääneistä seuraavaksi paras ja niin edelleen.

Tässä mallissa ylimmällä tasolla voitaisiin pelata kuusi kertaa kaikkia muita vastaan, toiseksi ylimmällä viisi ja kolmannella neljä kertaa. Täten saataisiin pudotuspelitkin alkamaan eri aikoihin, joka mahdollistaisi ylläkuvatun mallin. Jos 56 peliä olisi liian vähän, niin tähän kylkeen vielä jonkinlainen liigacup sydeemi, jolla saataisiin enemmän suurjoukkueita maakuntiin vierailemaan.
 

karate Mauri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HardCore Hooligan
markkinatilanteen niin vaatiessa, joukkueiden paikkoja voitaisiin vaihtaa. Eli kaikki 30 joukkuetta pitäisi saada saman "yrityksen" piiriin, jossa vaikka korkeimman tason joukkueilla kullakin olisi 10 osaketta, seuraavalla tasolla kaksi ja kolmannella yksi. Sitten vain sopimukset siihen malliin, että jos tietyt reunaehdot toteutuvat, osakas voi lunastaa toiselta "toimialuettaan huonosti hoitaneelta" puuttuva/t osakkeet sarjatason nousua varten.

Mie ku luulin seuraavani lätkää enkä Monopoli-peliä.

Aika monisäikeisen mallin kehittelit kyllä. Oli siinä minun silmääni hyviäkin asioita.

Siinä ollaan samoilla linjoilla, että aito mahdollisuus nousuun pitäisi olla. 10+10+10 on ihan kiinnostava malli. Siinä kysymys vain on siinä, että onko meillä 30 aidosti elin/kehityskelpoista seuraa? Jos ei, niin 12+12 tai 12+10 voisi olla harkinnan arvoinen.

12+10 voisi toimia esim. niin, että liigasta 2 karsisi, divarista karsintaan tulisi kaksi, jotka olisivat sarjan voittaja suoraan ja kakkonen tai kolmonen näiden keskinäisen poffsarjan jälkeen. Divarissa voitaisiin pelata vaikka neljän joukkueen playoutti, josta kaksi karsimaan alaspäin. Tällä saataisiin minimoitua täysin merkityksettömien pelien määrä oikeastaan kaikkialla.

Kaiken pahan alkujuurihan on se, että liiga on oy. Nyt se olisi vielä mahdollista purkaa, mutta sen jälkeen kun joskus joku seurapolo on sinne onnistunut nousemaan ja maksaa itsensä kuoliaaksi tuon liigalisenssin kanssa, niin järjestelmää ei ihan niin helposti ajetakaan alas.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
10+10+10 on ihan kiinnostava malli. Siinä kysymys vain on siinä, että onko meillä 30 aidosti elin/kehityskelpoista seuraa? Jos ei, niin 12+12 tai 12+10 voisi olla harkinnan arvoinen.

Oma näkökulma tässä on se, että tällä mallilla olisi mahdollista päästä kahteen täysin ammattimaisesti toimivaan sarjaan ja kolmas taso olisi sitten se semi-ammattilaissarja. Uskoisin siitä olevan hyötyä Suomikiekolle, jos ammatikseen voisi pelata kahdella eri tasolla.
 

Pianisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tältä kannalta katsottuna play-out järjestelmä tuntuu parhaimmalta. Siinä ei tarvi mestisjoukkueelle itkeä kotietua, koska liigajoukkueen kaksi tappiollista sarjaa voi olla etua enemmän kuin tarpeeksi.

Tämä on kyllä saatanan tosi tuon kotiedun puolesta. Ei paljoa kotiedut auttanu sillon ku ite karsinnoissa tapeltiin. Playout systeemi on silti perseestä koska kilpaurheilussa ei mun mielestä tarttis kilpailla lomille pääsystä. Neljä viimeistä voisi karsia suoraan Mestiksen neljän parhaan kanssa. Siinä olis vauhtia ja vaarallisia tilanteita :)
 

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Karsintasarja tuntuu parhaalta vaihtoehdolta, oli sitten joukkuemäärä 2+4 tai 3+3 tai 2+2 tai 1+3. Monta joukkuetta mukana. Draamaa ja jytinää!

Tässä on vain se ongelma, että sarjan loppupuolella voi tulla joko täysin merkityksettömiä pelejä tai vain toiselle joukkueelle merkityksettömiä pelejä. Siinä on sitten kiva spekuloida jälkikäteen jotain outoja 13-0 tuloksia, kun liigapaikan varmistanut joukkue laittaa juhlahumussa viimeisen ottelun täysin kävelyksi. Tai yhtä lailla mikä on motivaatio nousumahdollisuuden menettäneellä joukkueella? Otteluohjelman laatijalle riittäisi haastetta jotta nämä mahdollisuudet saataisiin minimoitua.

Kokeilisin silti. Ne playoutit sen sijaan oli mielestäni väsynein keksintö mitä liigahistoriassa on ollut.
 
Tässä on vain se ongelma, että sarjan loppupuolella voi tulla joko täysin merkityksettömiä pelejä tai vain toiselle joukkueelle merkityksettömiä pelejä.

Ei ainakaan viime kevään Kvalserienissä voi havaita ottelutulosten perusteella tuollaista. Nuosumahdollisuutensa jo menettänyt Växjö voitti toiseksi viimeisessä ottelussa kotonaan noususta pelanneen Leksandin 5-2. Viimeisessä ottelussa tarjosi tiukan vastuksen AIK:lle ja vasta kolmannessa erässä AIK pääsi maalintekoon.
Sarjan 30 ottelua keräsi yhteensä 133622 katsojaa.
 

Pianisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Sarjan 30 ottelua keräsi yhteensä 133622 katsojaa.

Jos tollanen järkättäis Suomessa ja jokainen noista lunastaa edes 15 euron pääsylipun niin siitä tulisi liigalle jo 2 miljoonaa euroa rahaa. Eikös se tyydyttäis osakkeenomistajien ahneuden ja luovuttais siitä helvetin lisenssistä. Plus vielä oheiset ja mediatulot sun muut härvelit ja virvelit.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Jos nyt on pakko jotain olla niin viimeinen vastaan Mestisykkönen liigajoukkueen kotiedulla riittää ihan hyvin. Mielestäni se on Mestisjoukkue joka koittaa napata paikan pois liigajoukkueelta joten kotietu pitääkin olla liigajengillä. Playoutit nyt olivat niin syvältä että tuollainen systeemi ei saa ikinä palata.

Suomessa nyt vaan on oikeasti 14 liigatason joukkuetta, siksi liigaa ei saa supistaakaan. Se on kylmä fakta.
 

Rocco

Jäsen
Suomessa nyt vaan on oikeasti 14 liigatason joukkuetta, siksi liigaa ei saa supistaakaan. Se on kylmä fakta.
Korostan sanaa nyt. Liigassa on tasan yhtä monta liigakelpoista joukkuetta, kuin sinne on matkan varrella otettu. Jos sinne otettaisiin 16, olisi pian 16 liigakelpoista seuraa. Jos pudotettaisiin 2, olisi pian vain 12. Näin se menee.
 

Halmela

Jäsen
Suosikkijoukkue
maajoukkue
Liigassa on tasan yhtä monta liigakelpoista joukkuetta, kuin sinne on matkan varrella otettu. Jos sinne otettaisiin 16, olisi pian 16 liigakelpoista seuraa. Jos pudotettaisiin 2, olisi pian vain 12. Näin se menee.
Niin menee, ja siksi nämä naurettavat 10+10 mallit pitää heittää heti roskiin.
SM-liiga on urheilun lisäksi viihdeteollisuutta, ja se tarkoittaa että liiketaloudellinen puoli pitää myös olla kunnossa.

Se on hyvä systeemi, että Liigan viimeinen karsii Mestiksen voittajan kanssa. Ilman mitään koukkuja ja kriteereitä.
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Liigan paskin tippuu suoraan ja toiseksi huonoin karsii. Mestiksestä nousiat sitten käänteisesti.
 

Rautapohkeet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
12 jengiä liigaan ja 12 mestiksessä. liigan 11. ja 12. karsimaan mestiksen 4.parhaan kanssa joista yllättäen kaksi parasta pelaavat seuraavalla kaudella liigaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös