Onhan tuokin yhdenlainen kuriositeetti. Tosin varsinaisena menesryksen mittarina sitä ei taida käyttää kukaan sinun lisäksesi.
Hauskaa muuten, että tällä palstalla nimenomaan nimimerkki "Hiihtofani" arvostaa jääkiekon (myös naisten) olympiakullan n. 25 kertaa arvokkaammaksi kuin vaikkapa miesten 50 km hiihdon olympiakullan.
Brasiliassa kaikki välittävät vain siitä, että maa on jalkapallon ykkösmaa. Heitä ei voi vähempää kiinnostaa mitkään olympialaisten mitalitaulukot, jossa ovat maan kokoon nähden täysin pohjamudissa. ....mutta brasilialaisten mielestä he ovat urheilun ykkösmaa, kun ovat jalkapallon ykkösmaa. Mielestäni ihan fiksusti ajateltu.
Suomessa jääkiekkoon investoidaan eri muodoissa moninkertaisesti enemmän maastohiihtoon verrattuna varmaan juurikin se 25x. Myös jääkiekon ympärillä työskentelee varmaan juurikin se 25x enemmän väestöämme maastoohiihtoon verrattuna....joten on ihan täysin loogista, että se jääkiekon olympiamitali on se 25x arvokkaampi. Mielipiteeni pohjautuu matematiikkaan, ei fanittamiseen.
Tästä tulemmekin siihen, että Suomen urheilumenestys ei ole mitenkään taantunut näinä vuosikymmeninä, vaikka se mitalitaulukoissa näin näyttää käyvän. Tämä johtuu nimenomaan joukkueurheilulajeista.
Otetaan tähän väliin pieni historiapläjäys. Miksi joukkueurheilulajit ovat olleet suositumpia kuin yksilöurheilulajit viime aikoina? Tämä johtuu osittain siitä, että Suomi on ollut maatalousvoittoisempi maa kuin monet muut läntiset maat. Suomessa kaupungistuminen tapahtui myöhempään....ja asiahan on niin, että yksilöurheilulajeja harrastetaan maalla ja joukkueurheilulajeja kaupungeissa - karkea yleistys ja jaottelu. Erityisesti minun sukupolvillani 70- ja 80-luvulla syntyneillä käynnistyi tämä joukkueurheilubuumi. Minun sukupolveni on nostanut suomalaista joukkueurheilua, joka alkoi näkyä jo 80-luvulla. Suomi sai jääkiekossa ja itse asiassa ensimmäisen joukkueurheilumitalin Calgaryn olympialaisissa 1988. Meille tuli Jari Litmasia ja meille tuli peräti kokonaan ihan uusi joukkueurheilulaji nimeltä salibandy.
Suomi menestyi näissä mitalitaulukoissa ennen vanhaan juurikin siitä syystä, että Suomi oli vahva yksilöurheilulajeissa suhteessa muihin, koska Suomi oli paljon maatalousvoittoisempi maa verrattuna sen ajan läntisiin valtioihin, jotka olivat paljon kaupungistuneempia siihen aikaan ja joissa pelattiin enemmän joukkueurheilulajeja. Joukkueurheilubuumiin on vaikuttanut tietenkin myös muita syitä, kuten se, että Suomi on haluttu ajaa länteen ja on haluttu imitoida läntistä kulttuuria, jossa on vahva joukkueurheilukulttuuri.
Täytyy myös muistaa se, että silloin Paavo Nurmen aikoihin, eikä edes Lasse Virenin aikoina ollut esim. sellaista mannerta kuin Afrikka edes mukana. Afrikka tuli mukaan vasta oikeastaan 90-luvulla, joten kilpailu oli silloin paljon löysempää yleisurheilussa. Kyseenalaistan kuitenkin sen väitteen, että nykypäivänä kilpailu olisi jotenkin kovempaa verrattuna entisiin aikoihin. Toki maita ja kilpailijoita on enemmän, mutta niin on myös erilaisia lajejakin enemmän. On tullut ihan kokonaan uusia lajeja, kuten juuri se salibandy.