Ei sovi jääkiekkoon, koska kiekko on aivan erilainen peli. Peli on nopeampaa ja mahdollistaa pelaamisen jopa peräkkäisinä päivinä. Siksi siis tarvitaan kunnon ottelusarja.
Hieman menee otsikon ohi, mutta pelkkä runkosarjan myötä jaettava mestaruus oli Suomessakin ihan toimiva järjestelmä 32 kautta. Sen lisäksi SM-sarjassa pelattiin välissä 8 kautta (1951-58) siten, että alkulohkojen voittajat ja kakkoset pelasivat kahden ottelun sarjoissa mestaruudesta ja pronssista. Ensimmäiset 5 kautta (1928-33) mestaruus ratkaistiin cup-muotoisesti, kun joukkueita oli 4-6. SM-sarjassa jäi joinain kausina mestaruus ratkaisematta keliolosuhteiden tai sotimisen vuoksi.
NHL:ssä on toki pelattu pudotuspelejä ammattilaisliigan alusta asti ja aika hyvin käytäntö on vakiintunut Suomeenkin nyt jo 39 SM-liigakauden aikana. Omastakin mielestä tuntuisi oudolta, jos pudotuspelikäytännöstä luovuttaisiin. Ei se kuitenkaan mikään ainoa tai välttämättä edes oikea tapa ole mestaruuden ratkaisemiseen. Toki sillä tavalla jännitys pysyy kauden loppuun asti ja toisinaan nähdään viime kevään Ässien tyylisiä tuhkimotarinoita.
Jääkiekossa ei Suomen Cupia pelata ja erittäin hyvä niin. Se ei voisi ikinä toimia ja se sentään ymmärretään siellä tornissakin.
Jääkiekon Suomen Cupia kokeiltiin kahteen otteeseen yhteensä 12 kauden aikana (1955-58 ja 1964-71), mutta cupin viimeisinä kausina moni ottelu meinasi jäädä pelaamatta. Tietääkseni ainakin kerran mestaruus ratkaistiin vasta seuraavana syksynä.
Vanhoista jääkiekkokirjoista voi lukea tarkemmin. Ymmärtääkseni johtui enemmän olosuhteista kuin joukkueiden motivaation puutteesta. Tietenkään joukkueiden tasoero ei saisi olla järkyttävä, jotta Cupissa olisi edes jotain mielekkyyttä.
Oikeastaan voisi sanoa, että "unelmafinaali" on median luoma illuusio, jota siis ei ole edes olemassa.
Toki media luo usein hypeä joidenkin joukkueiden välille, mutta ei unelmafinaalin käsitteestä voi syyttää pelkästään mediaa. Tietenkään käsitettä ei voi mitenkään virallisesti määritellä, koska eri ihmisille unelmafinaalin osapuolet ovat eri joukkueita.
Finaalisarjaan asti pääseminen on vaikeaa puhumattakaan siitä, että sinne etenisi kaksi tiettyä joukkuetta yhtä aikaa. Esimerkiksi paikallisjoukkueiden parit olisivat varmasti monelle unelmafinaaleja. SM-liigan historiassa näitä ei ole nähty kuin HIFK-Jokerit keväällä 1983 ja tavallaan myös HIFK-Blues keväällä 2011.
NHL:ssä nähtiin eräänlainen unelmafinaali viime kaudella, kun kaksi Original Six -joukkuetta pelasi mestaruudesta ensimmäistä kertaa sitten kevään 1979. Jääkiekon emämaassa NHL:n unelmafinaaliin riittäisi varmaan jo yksikin kanadalaisjoukkue, sillä Montrealin viimeisimmän mestaruuden (1993) jälkeen vain neljä joukkuetta on ylipäätään selvinnyt finaalisarjaan asti.
* * *
Tämän kauden finaalit olisivat saattaneet mennä otsikon alle, jos Tappara olisi ratkaissut mestaruuden 4–1-voitoin. Nythän sarja on yksi viime vuosikymmenien mielenkiintoisimpia, kun ratkaisu siirtyi Kärppien venymisen ansiosta seitsemänteen otteluun.