Mainos

Mikä meni pieleen?

  • 5 643
  • 32

Tepi#45

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Melko moni haluaisi tietää mitä tapahtui. Toisaalla olen pohdiskellut rahan, talouden merkitystä koko seuran dynamiikan kannalta. Rahalla on merkityksensä, mutta onko se syy moiseen kehitykseen (epävarmuus palkoista, tulevaisuudesta)?

Toinen mahdollinen "syy" voi olla valmentaja. Miksi Juujärvi hankittiin? Ahvenjärvi on tunnetusti hyvä nuorten pelaajien kehittäjä. Totta vai tarua? Nuorten peleissä (Akatemia) käsittääkseni korostetaan nykyään yksilöiden omia vahvuuksia (mikä on oikein) joukkuepelin kustannuksella.

Liigassa joukkuepelin (taktiikan) merkitys on erilainen kuin nuorten peleissä.

Voisiko olla niin, että sinänsä hyvä ellei erinomainen valmentaja Ahvenjärvi on väärässä paikassa eikä omaa sellaista auktoriteettia tai edes haluakaan sellaiseen, jolla liigajoukkuetta valmennetaan?
Minusta tuo rahan ja talouden pohdiskelu on aivan paikallaan. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, miksi ei siis raha ja talous, koska onhan se tässä kokonaisuudessa merkittävässä roolissa.

JYPin menestysvuodet ja nyt nämä heikommat vuodet, kyllä näissä isosti se raha ja talous oli ja on taustalla.

Ahvenjärvi on toiminut nuorten pelaajien kanssa, mutta en tiedä miten pitkälle se tässä tapauksessa riittää. Kuten hyvin itsekkin totesit, liiga on hieman eri maailma, kuin missä Ahvenjärvi on aiemmin vastuuroolissa toiminut.

Minun silmiin on näyttänyt, että Ahvenjärvi ei ole saanut joukkueeseen riittävää pelikuria ja yksilöt ovat liian usein poikenneet suunnitelmista, joka on johtanut myös yksilöiden virheisiin.

Muistan, kun kauden alussa Ahvenjärvi toisti useaan otteeseen, että intoa ei haluta tappaa, virheet eivät saa tappaa intoa. Tätä ei ole kuulunut enää pitkään aikaan ilmeisistä syistä. Into on ollut poissa, mutta virheet valitettavasti jäivät. Toki nuori ja kokematon joukkue maksaa oppirahoja myös virheiden muodossa, mutta rajat siinäkin tulee vastaan ja pelin pitäisi kehittyä niin, että myös virheet vähentyvät.
 
Viimeksi muokattu:

Captain Slow

Jäsen
Suosikkijoukkue
KR69, K11ng Perrin, Bratislavan mm-miehistö 2019
Ajatusleikeillä on aina kiva jossitella.

Välillä kyllä on tullut pohdittua tätä, niin väärältä tämä kuin kuulostaakin - oisko Veltsun pitänyt sittenkin olla sopimuksensa loppuun saakka JYPissä, vaikka IFK-sarjassa tulikin totaalinen housuunpaskominen?

Ainakin oisi ollut aikaa kunnolla etsiä seur. valmentaja tilalle Merikiven yms sijaan jolloin ei oltaisi välttämättä niin monen mutkan kautta päädytty tähän tilanteeseen.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
JYP onnistui pitkään olemaan todellista kokoaan suurempi seura. Todellisella koolla tarkoitan talousalueen tukea, fasiliteetteja ja juniorityön laadukkuutta. Tueksi luotiin jopa akatemia, kakkosseura, jollaista ei ollut millään muulla liigaseuralla. Suunniteltiin lentokone, jolla ei voinut lentää äidin ohjeiden mukaan "hiljaa ja matalalla".

Itse katson asioita tässä talouden näkökulmasta. Pelilliset asiat ja valmennuksen (epä)onnistumiset jätän minua viisaampien arvioitavaksi.

Nostan ensiksi tikun nokkaan akatemiatoiminnan kaikkein isoimpana typeryytenä. Typeryytenä siksi, että se tuotti pelaajia lähinnä muihin liigaseuroihin. JYPille omat pojat ovat jääneet turhan usein varamiehiksi tuontitavaran jalkoihin. Oli kiire ja jopa pakko pitää jalka kaasulla. Koko toiminta-aikana akatemiatappiota kertyi miljoonia ja ne kätkettiin "konserilainoina" mukamas saataviksi. Joo, saatiin oma tase näyttämään vahvemmalta ja välteltiin pääomitusta, mutta hölmöläisten touhua kaikin puolin.

Rahasotkuja täydensi verottajan antama mätky muutaman ulkkaripelaajien verokikkailusta. Vaikka verottajaa ei voi täysin pitää syyttömänä epäselvistä tulkinnoista, olisi seuran talousihmisten pitänyt ymmärtää, että kikkailussa on riskinsä ja se voi lyödä lujaa näpeille. Löihän se.

Kolmantena tulee mieleen muutos KHL-kauppojen rahavirroissa ja pelaajien neuvotteluvoimassa. Rahakas idänkauppa tyrehtyi. Ja jos halusi hyviä pelaajia, piti suostua ilmaisiin optiovuosiin ulkomailla. Yksi rahoitusvirta vähemmän. Ongelmaa taklattiin sitouttamalla tuttuja pelaajia pitkillä sopimuksia. Joukkueen runko taattiin pitkäksi aikaa, mutta näin kävi myös palkkamenoille.

Menestyksellä oli hintansa. Ensin reipas nousuhumala, viini virtasi ja krapulaa siirrettiin niin pitkälle kuin voitiin, mutta ankea arki koitti viimein. Jokseenkin tuttu tarina jyväskyläläisessä urheiluelämässä ja JYPin historiassa näin kävi toistamiseen. Ikävintä on se, ettei menestysvuosista kertynyt puskuriin varoja huonoille vuosille. Kaikki meni ns. kurkusta alas.

Joten kun seura joskus kokee seuraavan nousukauden, toivoisi menestyksen paisteessa paistattelevien seurapomojen ottavan kylmän kylvyn ja jemmaavan rahaa pahojen päivien varalle. Se on vaikea taito ja jos on talousalueen ym. tekijöiden osalta lähtökohtaisesti takamatkalla, voi harmaan arjen pyöritys olla turhauttavaa. Jos näin ei osata tehdä, on omistajien parasta olla lompakkoineen valmiina. Rahalle löytyy aina menoreikiä.
 

snake70

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Minun silmiin on näyttänyt, että Ahvenjärvi ei ole saanut joukkueeseen riittävää pelikuria ja yksilöt ovat liian usein poikenneet suunnitelmista, joka on johtanut myös yksilöiden virheisiin.
Joukkueen sisällä varmaan tiedetään ketkä on eniten poikennut pelikurista. Mutta jos ajattelee asiaa laajemin kuin yhden joukkueen sisältä, koko yhteiskuntaa, Milloin ja ketkä taistelevat auktoriteettejä ja sääntöjä vastaan, Yksittäiset sooloilijat saa kohtuu helposti ruotuun, mutta jos niitä on useita niin homma sen kun vaikeentuu, joukkueissa on käytännössä kaksi ikäryhmää jotka todennäköisemmin poikkeaa tästä pelikurista, nuoriso osasta mikä nyt periaatteessa tappelee kaikkia sääntöjä vastaan periaatteella pakkohan sitä on olla vanhempiaan vastaan, he myös joskus kuvittelevat itsestään liikkoja kun ei ole sitä elämän, työn sun muun kokeusta, sitten se pappa osasto ajatuksella näin sitä on ennenkin tehty ja niin minä olen aina pelannut. JYPssä tätä nuoriso osastoa on liikaa. innokkaita meniöitä menossa vähän joka suuntaan,
Tähän on myös helppo iskeä vastustajan puolelta, ja omalta puolelta on vaikea kanavoida asiat niin että ne suuntautuisi oikein, Itse olen toiminut 7v nykyään joukkueet kulkisi U-20 tittelin alla, päävalmentajia tänä aikana oli 4 ja joka vuosi oli suurin ongelma että pelikuri pysyisi koko ottelun ajan, käytännössä tästä puhuttiin jokaisena ottelupalverina ja jälkipyykissä, mutta jossain vaiheessa ottelua nämä vaan unohtuu, sitten tehdään täysin hölmöjä asiota mitkä ei palvele joukkuetta, se henkilökohtainen kosto on tärkempi asia sielulleen ja egolle kuin joukkueen yhteinen etu.

Tietoinen asiahan noin nuorella joukkueella lähteminen sarjaan on, yksittäisiä nuoria on helppo viedä eteenpäin, esimerkiksi niiden potenttiaalin ulosmittaaminenkin on helpompaa jos kokeneita kavereita on rinnalla, JYPssä nämä nuoret on valtaosassa ja sitä menään enemmän yhdessä laumana kuin kokeneen siivellä. Esimerkkinä vaikka Palsola meni jukureihin heitettiin heti kahden kokeneen pelaajan rinnalle, kyllä siinä onnistuminen on 100x helpompaa kuin se että itse olisit liigakokemukseltaan se kokenein omassa ketjussaan,

JYPn joukkueen rakenne meni parissa vuodessa toisesta ääripäästä toiseen. Käytännössä sieltä puuttuu ne johtavat pelaajat, tai ketä siihen on ajateltu eivät pystyneet täyttämään niitä saappaita, tai eivät tyyppeinä/ihmisenä ole tuohon rooliin sopivia. Varmasti tämä tiedostetaan, toivon mukaan tähän pyritään tekemään talouden sallimissa realiteeteissä muutos. Muutos työ vie oman aikansa sitä ei tehdä yhden harjoituskauden tai edes pelikauden aikana. Eikä koskaan kaikki palat osu kohdalleen
 

snake70

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Todellisella koolla tarkoitan talousalueen tukea
Talousalueen tuki on merkittävä, mutta puhtaasti sen taakse ei voi mennä, Sen verran ajat on muuttuneet, että ne päätukijat joka joukkueessa olemaan valtakunnallisia toimioita, eikä se paikallinen pankki ja "Liisan kehräämö"
Tällainen paikallisuus joukkueen takana oli minusta silloin kuin joukkue oli Ry. joukkueella ei ollut käytännössä kasvoja taustalla. Sen jälkeen kun joukkueista tuli osakeyhtiöitä ja omistajia joilla on konkreettiset kasvot. Seura tukemiseen tulee kynnys, kun laitetaan suomalainen perusluonne taakse, Joukkueen omistajat on usein paikallisia ei köyhäilistöön kuuluvia henkilöitä. Miksi pieni "Liisan kehräämö" antaisi rahaa paikalliselle rikkaammalle henkilölle.
Nämä pienemmet ja keskisuuret paikalliset tukijat tukevat enemmän rakkaudesta lajiin ja tuovat pieniä puroja sinne kassaan.
Periaatteessa talousalueen koolla ei ole merkitystä kuin yleisömäärässä että vakiosakin ei tarvitse yksin täyttää hallia kaksi kertaa viikossa.
Tärkeimpien ja näkyvien sponsoreiden ei tarvitse olla hallin ympäriltä vaan ne on valtakunnallisia toimioita
Vielä nämä jukkueiden myynti puoli koluaa sitä maakuntaa, kannattaisi viedä niitä verkkoja ulkomerellekin paikallisen lammen sijaan
 

Hexa

Jäsen
Tietoinen asiahan noin nuorella joukkueella lähteminen sarjaan on, yksittäisiä nuoria on helppo viedä eteenpäin, esimerkiksi niiden potenttiaalin ulosmittaaminenkin on helpompaa jos kokeneita kavereita on rinnalla, JYPssä nämä nuoret on valtaosassa ja sitä menään enemmän yhdessä laumana kuin kokeneen siivellä. Esimerkkinä vaikka Palsola meni jukureihin heitettiin heti kahden kokeneen pelaajan rinnalle, kyllä siinä onnistuminen on 100x helpompaa kuin se että itse olisit liigakokemukseltaan se kokenein omassa ketjussaan,
JYPissä ei vaan ole tahtonut tuokaan onnistua. Olihan Lambertkin aluksi JYPissä samassa ketjussa Immosen ja Tuppuraisen kanssa, mutta homma ei vaan missään vaiheessa oikein natsannut tai lähtenyt kunnolla toimimaan. Samoin Puistola sai myös riittävästi mahdollisuuksia tulosketjuissa. Sitten puolestaan Jukureissa on pystytty kehittämään pelaajia nuoremmasta vanhempaan. Sanoihan Päällikkökin eilen haastattelussa, että kaikki pelaajat ovat kehittyneet kauden aikana, aina Immosesta Odeniin.
 

snake70

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
JYPissä ei vaan ole tahtonut tuokaan onnistua. Olihan Lambertkin aluksi JYPissä samassa ketjussa Immosen ja Tuppuraisen kanssa, mutta homma ei vaan missään vaiheessa oikein natsannut tai lähtenyt kunnolla toimimaan. Samoin Puistola sai myös riittävästi mahdollisuuksia tulosketjuissa.
Kävihän he, mutta JYPssä ei puhuta yhdestä eikä kahdesta nuoresta pelaajasta, kun niitä on puoli joukkuetta, Tilanne on täysin eri. On helpompi ajaa yksi-kaksi nuorta sisään kuin että niitä on pikku bussillinen, Jokainen pelaaja on kumminkin yksilö/persoona ei ole mitään muottia mikä toimii jokaiselle. Jypillä on myös suurempi ongelma koko joukkueen kanssa ei ole olemassa mitään valmista vaan periaatteessa siellä on 10-15 pelaaja jotka pitäisi sopeuttaa johonkin.
Viime vuosi oli ehkä katstrofaalisempi sisäisten asioiden kanssa kuin tämä, lomautuksia, yt neuvotteluja, palkan alennuksia ym ym. Tuppuraiselta ja kumppaneilta varmasti meni suurin energia kaukalon ulkopuolsiin vääntöihin, mikä varmasti vei kaiken peli ilonkin, Siinä on raskasta tuke yksittäisiä pelaajia kun kannateltavana on paljon muutakin.
Helpompi pelaajien on onnistua kun joukkue ja tekeminen on nosteessa kuin JYPssä missä ollaan syöksykierteessä ja taistelua seuran olemassa olosta. Myös se että JYPssä ei ole tällä hetkelle sellaisia pelaajia minkä varaan voi vastuun laittaa ja he kantaisivat kaiken kukkuraksi sitä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös