Mikä käyttöjärjestelmä on paras?

  • 2 768
  • 28

Mikä on mielestäsi paras käyttöjärjestelmä?

  • MS Windows Vista

    Ääniä: 3 2,0%
  • MS Windows XP Pro

    Ääniä: 51 33,3%
  • MS Windows XP Home

    Ääniä: 48 31,4%
  • MS Windows 2000

    Ääniä: 8 5,2%
  • MS Windows Millenium editor

    Ääniä: 1 0,7%
  • MS Windows Millenium 98 Second Editor

    Ääniä: 2 1,3%
  • Mac OS X

    Ääniä: 17 11,1%
  • Linux Ubuntu

    Ääniä: 8 5,2%
  • Linux SuSe

    Ääniä: 1 0,7%
  • Linux Mandriva/ Mandrake

    Ääniä: 1 0,7%
  • Linux Fedora/ Red Hat

    Ääniä: 0 0,0%
  • Sun Solaris

    Ääniä: 3 2,0%
  • OpenBSD

    Ääniä: 1 0,7%
  • Jokin muu

    Ääniä: 9 5,9%

  • Äänestäjiä
    153

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
MS kirjoitti:
Mitä tarkoitat pääkäyttäjänoikeuksilla?
Pääkäyttäjätason oikeuksia, mitä tuolla ylempänä olevassa lainauksessa sanotaan. "Pystyy toimimaan pääkäyttäjätason oikeuksin." Tarkempaa määritelmää varten joudut kääntymään jutun kirjoittajan puoleen.
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Jussi77 kirjoitti:
Voi asian näinkin esittää, mutta toisaalta on varaa valita. Linuxilla tuota vapautta ei ollut, vaikka juuri riippumattomuudella ja valinnanvapaudella halutaan perustella vaihtoehtoisia käyttöjärjestelmiä. Toki se pohjautuu hyvään ideologiaan, mutta käytäntö on jotain muuta - ainakin tällä hetkellä. Eikä tavallinen käyttäjä juuri muusta välitä kuin tästä hetkestä.
Eikun tarkoitin nimenomaan, että niitä musiikkisoittimia on Linux-ympäristöön niin paljon, että alkaa tulla järkevyyden rajat (rajallinen määrä kehittäjiä saisi enemmän aikaan keskitetymmillä kehitysponnistuksilla) vastaan. Ihme on, jos et niistä itsellesi mieluista löydä.

Jussi77 kirjoitti:
Niin, tässä oli kyse niinkin tuntemattoman valmistajan kuin TeleWell tuotteesta EA100B joka on käsittääkseni aikanaan paljonkin myyty halpis-ADSL mokkula. Apua tähän ei tullut valmistajan eikä Linux-osaajienkaan taholta joten vaihdoin itse toiseen modeemiin jotta pääsin edes testaaman verkkoympäristöä Ubuntulla.
Joku Telewell on nimenomaan hyvä esimerkki sellaisesta pienestä halpisrautavalmistajasta, jonka tuotteita ei kannata missään nimessä ostaa, koska tuki on mitä sattuu ja voi lakata koska hyvänsä. Suomessa ko. lafkan nimi tietysti on tuttu, mutta ei se maailmanlaajuisesti todellakaan ole mikään "paljon myyty" merkki. (Itse sorruin muuten aikanaan samaan virheeseen, kun ostin saman lafkan PCI-väylään kiinnitettävän ADSL-kortin. Sille sentään oli ajuri, mutta taso oli mitä oli...)

Jussi77 kirjoitti:
Kyllä, tiedän tämän. Valinnanvapauttahan tietenkin on se, että toki voin sitten vastaavasti valita käyttöjärjestelmän joka ei tällaisista ongelmista kärsi. Kuluttajanahan minua ei juurikaan kiinnosta miksi tuote ei toimi kuten haluaisin, vaan vain se että tuote ei toimi kuten haluaisin.
Toki. Tässä tapauksessa suosittelisin ostamaan esimerkiksi Novellin tuoreimman Linux-jakelun, jossa on mp3-tuki (ja paljon muuta) paketoituna.
Jussi77 kirjoitti:
Toisaalta tuosta avoimuudesta ja vapaudesta voidaan olla montaa mieltä, eipä Applekaan ole halukas julkaisemaan OS X:ää käytettäväksi PC-raudassa. Epäilen, että ruoho ei aidan takana lopulta olekaan sen vihreämpää.
No ei varmasti Applen aidan takana ole, sehän toki ottaisi heti Microsoftin aseman Microsoftin keinoilla, jos siihen pystyisi. Aidosti vapaa softa onkin sitten ihan eri asia, sitä ei mikään yksittäinen toimija voi sulkea.
Jussi77 kirjoitti:
Tai sitten Pertti osaa osoittaa hiirellä omaa kuvaansa ja kirjoittaa salasanan kuten on sanottu. Osaako Perusjanarin perhe kaivaa kirjautumisikkunaa esillekään Linuxissa, ellei se ole suoraan avoimena?
Haluaisinpa nähdä sen työpöytäkäyttöön tarkoitetun distron, jossa kirjautumisikkunaa tarvitsee jostain "kaivaa esille". Mutta tosiaan, turha takertua yksityiskohtiin.
Jussi77 kirjoitti:
Uskon myös näin mutta ehkä ajattelen hieman eri tavalla, if it ain't broken, why try to fix it? Eli kun Windows-ympäristö tarjoaa meille ihan hyvän käyttöympäristön, miksi pitäisi alkaa muuttaa sitä että "tulevaisuudessa ehkä joskus saattaisi" olla jotain parempaakin tarjolla?
Niin no, miten sen rikkinäisyyden sitten ottaa. Kun tietoturvaexpertit kehottavat kotikäyttäjiä vaihtamaan Macciin, ei kaikki ole ihan kohdallaan. Yhtä hyvin samaa vertausta olisi voinuit käyttää IE:n ja Mozillan suhteen muutama vuosi takaperin. Yhtä vähän Windows on rikkinäinen kuin IE oli silloin, yhtä vähän "tulevaisuudessa ehkä joskus saattoi" olla parempaa tarjolla.

Mutta enhän minä toki sano, etteikö Windows olisi ihan hyvä käyttöjärjestelmä nykyään, ainakin jos vertaa niihin hirvityksiin, jotka vielä olivat DOS-pohjan päälle kasattuja graafisia ympäristöjä. Suurelle osalle käyttäjistä tarjolla olisi kuitenkin vähintään yhtä hyvä halvempi vaihtoehto, ellei MS:n monopoli valmiiksiasennetuissa koneissa olisi niin valtava.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
eh kirjoitti:
Mutta enhän minä toki sano, etteikö Windows olisi ihan hyvä käyttöjärjestelmä nykyään, ainakin jos vertaa niihin hirvityksiin, jotka vielä olivat DOS-pohjan päälle kasattuja graafisia ympäristöjä. Suurelle osalle käyttäjistä tarjolla olisi kuitenkin vähintään yhtä hyvä halvempi vaihtoehto, ellei MS:n monopoli valmiiksiasennetuissa koneissa olisi niin valtava.

Halvempi?
;)

Okei, nythän näyttävät muuttavan tuota päivityssykliä pidemmäksi, mutta kustannusten osalta Mac- ja Windows-käyttikset ovat loppujen lopuksi aika samoissa hinnoissa, kun mietitään pidempiaikaista käyttöä.

Jotenkin on nurinkurista, että tässä keskustelussa mennään aina siihen kohtaan missä jotkut kysyvät "no mitä et muka pysty tekemään käyttöjärjestelmällä Y?". Mitä väliä sillä on _mitä voi tehdä_, jos konkreettisesti on asioita joita _ei voi_ tehdä.

Vaikka ketjun kysymys onkin typerästi asetettu, vastasin silti XP pro, koska en ole vielä törmännyt mihinkään asiaan mitä tällä en voisi tehdä.
 

Liitteet

  • Win vs Mac.jpg
    Win vs Mac.jpg
    82 KB · kertaa luettu: 223

Tenho

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
http://webd.savonia-amk.fi/www/kt22440/LNW/linux_eioo_windows.html
Siinä juttu joka kannattaa lukea joko alkuperäisenä (Linux is not windows) tahi tuona suomennettuna versiona.

Vastasin Ubuntu.

Kaikenkaikkiaan kysehän on vain siitä, että windows on niinsanotusti aika tuttu. Windowssin wizardit ja näytön nurkissa juoksentelevat koirat eivät ole missään tekemisissä helppokäyttöisyyden ja käytettävyyden kanssa, vaikka siltä saattaa vaikuttaakin. Windows ei ole helppo vaikka se siltä vaikuttaa. Ainoastaan tuttu. Olen melkeinpä varma, että jostain Lempäälän metsästä kiskaistu aboriginaali tuntisi nykyaikaisen Linux-distron käytettävyydeltään ja helppoudeltaan paremmaksi kuin Windowssin. Aboriginaalilla kun ei olisi "vääristynyttä" kuvaa helppoudesta. Näiden asioiden suhteen ongelmansa on sekä Windowssilla että Macilla että Linuxilla.
Katsantokuva vaan on hiukan vääristynyt. Tässäkin ketjussa (nopeasti silmäiltynä) taisi joku jo keretä oikeasti pitää helpompana Windowsin useiten käytettyä tapaa asentaa uusi ohjelma.
1) Avaat nettiselaimen, menet googleen, haet ohjelman nimellä, etsit tuloksista ohjelman virallisen kotisivun, lataat ohjelman koneellesi, asennat ohjelman käyden läpi ties mitä puhuvia päitä ja rekisteröintitäytettä.
2) Avaat Synapticin (http://linux.fi/images/e/e9/Synaptic.jpg), asennat haluamasi ohjelman (eli menet ohjelman kohdalle, painat sen nimen edessä olevan pallukan muotoon "asenna", painat apply, painat yes varmistaaksesi asennuksen). Tietenkin sama hoituu myös avaamalla konsolin ja kirjoittamalla vaikka sudo aptitude install ohjelmannimi.

Kumpi tapa on helpompi? Kumpi tapa oli Ubuntun ja kumpi Windows XP:n? Veikkauksia otetaa vastaan lähimmällä Rautakirjan toimipisteellä.
Näin linux-käyttäjänä ei tulisi mieleenkään harrastaa enää koskaan ensimmäisen tavan mukaista toimintaa, se on yksinkertaisesti aivan pirun hidasta, vaikeaa ja epäkäytännöllistä.

Ja kuten jo todettu, esim. uusimpien pelien pelaamiseen valinta on Windows vaikka niitä pelejä nyt Linuxillekin tulee ja joitain saa Winellä ja Cedegalla ja Crossover Officelle pyöriteltyä..
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös