Kaupunkilaiset varmaan argumentoivat jotta saahan esim. merilohta kaupan tuoretiskiltä ja säilykkeenä, ei niitä lutuisia tinttejä saa vahingoittaa.
Kaupan tuoretiskiltä sitä ylipäätään saa ainoastaan sen vuoksi, että ne kaupunkilaiset ovat pelastamassa koko lajia sukupuutolta. Siltikään lohen tilaan ei voi olla lähellekään tyytyväinen, sillä 35:sta itämereen laskevasta lohijoesta tukinuitto, vesivoimarakentaminen ja teollisuuden päästöt on tuhonneet noin 33. Nyt kun itämeren lohen täpärän sukupuuton välttämisen myötä asiaan ollaan herätty ja lohijokia alustavasti pikkuhiljaa palauttamassa (alustavasti, koska vastalaidalta antaa edelleen painetta 50v takainen haamu eli ympäristöstä piittaamaton, mutta toki omien sanojensa mukaan luontoystävällinen maaseudun väestö jonka mielestä viimeiset mokomat luontotyypit voidaan hyvin tuhota pienen taloudellisen hyödyn vuoksi), asiaa edistäisi mitä vähemmän niitä pari vuotta joessa kasvaneita ja vaellukselle lähteneitä lohia pyydystetään merestä lautaselle ennen kuin ne ehtivät palata jokeensa lisääntymään. Diktaattorina pistäisin koko kalan väliaikaiseen kalastuskieltoon.
Lohen ostajien kannattaa suosia kasvatettua kirjolohta. Kotimainen ASC (Aquaculture Stewardship council, vrt. MSC) -sertifioitu suljetun kierron laitoksessa kasvatettu kirjo olisi tietenkin parasta, mutta koska Suomeen ei tietääkseni vielä yhtään sertifikaattia ole myönnetty, kannattaa kysyä josko myyjällä olisi sertifikaatilla tuotettua norjalaista kalaa, ja ellei ole, niin ottaa sitten kotimaista. Ennen kuin kasvattamot uusiutuvat, aiheutuu siitä paikallista ravinnekuormitusta rannikolle, mutta se on pienempi paha kuin luonnonkannan riistokalastus, jos sitä lohta nyt on pakko saada. Mieluummin haukea, silakkaa, kuhaa, ahventa, muikkua, särkeä, lahnaa, jne. tai vaikka sertifioitua skipjackia (="tonnikala") tai seitiä merten takaa.
Tähän lainaus WWF:ltä parin vuoden takaa.
"Monen uhanalaisten kasvin poimimisesta saa sakot, uhanalaisten perhosten ja kovakuoriaisten tappamisesta jopa tuhannen euron sakot, mutta ammattikalastaja saa äärimmäisen uhanalaisen meritaimenen pyynnistä ja myynnistä keskimäärin 4,5€ kilolta ja kauppa myy sitä iloisesti eteenpäin kymmenien eurojen kilohinnalla. Suomessa kauppoja ei edes vaadita kertomaan myytävän kalan uhanalaisuudesta."
Olisikin hyvä jos vaadittaisiin. Kalatiskillä: uhanalainen lohi 14,95e/kg, uhanalainen taimen 28,50e /kg.