Itsellä on toukokuussa reissu edessä ja suuntana Etelä-Saksa ja Itävälta, ainakin Karlsruhe, München ja Salzburg osoitteena. Jos jollain löytyy vinkkejä tai kokemuksia niin jakakaa ihmeessä viisauttanne.
Oletan seuraavssa, että et matkusta yksin, en siis yritä teititellä.
Sää lienee ratkaisevassa roolissa. Tänä vuonnahan Etelä-Saksakin on saanut nauttia kunnon (?) talvesta, mutta kevät tulee nopeasti, joten vinkkini voivat hyvinkin olla ajankohtaisia.
Jos aurinko paistaa, Münchenissä ei kannata mennä Bierhalleihin, vaan ostaa eväät mukaan esim. Viktualen Marktilta ja suunnata kohti Englisher Gartenia. Münchenilaiset rakastavat piknikkejä ja vuosi sitten ensimmäisenä lämpimänä päivänä (hiihtolomaviikolla!) oli tunnelma puistossa kuin vappupäivänä täällä. Tosin ilman roskia, örvellystä ja krääsää. Muutamalla ystävällisellä lauseella löytää helposti seuraa pieneen fudiksen pallotteluun tai frisbeen heittelyyn. Ja kun piknik-tarpeet on nautittu, on helppo siirtyä Chinesischer Turmille litran oluiden pariin. Ehdottomasti kannattaa kokeilla paikallisia suolaisia ja makeita herkkuja oluiden kyytipoikana. Munkit paistettiin tilauksen tullessa ja sormia polttelva tuoreus saa kotoisan Alepan munkkirinkilät kalpeiksi. Ja jos sataa, älkää menkö ainakaan Hofbräuhausiin. Siellä et tapaa yhtään saksalaista, turisteja kylläkin. Ja jos ei olut maistu tai haluatte vaihtelua, on Marienplatzin lähellä, kävelykadun pohjoisreunalla Meksiko-henkinen baari. Ainakin viime syksynä happy hour kesti melko pitkälle iltaan ja puolen litran mansikka-ivanovit ym. olivat tehokkaita. Siellä sai siis ison juoman pienen hinnalla ja alkoholin määrässä ei kitsasteltu. Tarkempaa nimeä tai sijaintia en osaa baarille sanoa, alla oli kuitenkin jo lounas ja iltapäivä Oktoberfesteilla...
Hyvästä oluesta tulee mieleen Andechsin luostari noin 30min ajomatkan päässä Münchenistä. Tokihan luostarikin on näkemisen arvoinen, mutta heidän oluensa on yksi Baijerin parhaista. Tässä kohdassa on toivottavaa, että ajovuoro pois päin on ratkaistu pitkällä tikulla ennen oluen maistamista.
Autollahan te liikutte? Kuten yllä olevat, myös Ludwig II linnoista löytyy tietoa
Saksan Wikipediasta. Pienen miehen suuruudenhullut rakennelmat mykistävät yhä edelleen. Toukokuussa ei suurempia jonoja linnoihin ole, toki aukiolot turistikauden ulkopuolella kannattaa etukäteen selvittää. Ja jos ei saksa taivu, kannattaa etukäteen tsekata, milloin on kierroksia muilla kielillä. Itsekseen linnoihin ei pääse tutustumaan. Chiemsee ainakin osuu München-Salzburg välille.
Hyvänä vinkkinä autoileville on myös aikataulujen rentous. Ostakaa paikan päältä Shellin autokartta ja katsokaa sään ja jaksamisen mukaan reitit. Monasti ne pikkutiet ovat mukavimmat. Mitä enemmän syheröä, sitä enemmän paikallista elämää ja lehmiä. Shellin kartassa on myös se hyvä puoli, että siihen on sinisin tähdin merkitty kokemisen arvoiset kohteet. Joitakin vuosia sitten löysimme tuolla tavoin hienon pienen alppijärven ja kylän - ohjelmaa ei päivälle ollut, aamiaisella katselimme randomilla ajokohteet. Tokihan saksalaisella motarilla ajo on autoilua parhaimmillaan. Kunhan oppii ennakoimaan kilometrin eteen ja taakse, on autoilu suorastaan juhlaa. Ja auton varaajana oman kokemuksen mukaan kannattaa olla mies. Puoliso autoa varatessaan on kaksi kertaa saanut autoluokan ylennyksen, C-Mersuun ja Bemariin. Itsekin olen luokan parannuksen saanut, mm. Passatti vaihtui pikkukoneella varustettuun C4 Picassoon. (pahoittelut ranskalaisten/möhkö-autojen ystävät)...
Karlsruhe-München-Salzburg väliin kannattaa varata aikaa ja laittaa autossa liikennetiedotteet päälle, A8 on usein ruuhkainen ja stau voi kestää mitä tahansa pienestä hiljentämisestä useiden kilometrien mateluun. Seuratkaa
http://www.verkehrsinfo.de/ -sivustoa ennen reissua ja reissun aikana jos mahdollista.
Niin ja Itävallan puolelle pitää ostaa motari-vignetti. Niitä myydään rajan lähellä kioskeissa ja huoltoasemilla. Vignetti ei kustanna kymppiä enempää, mutta sakko on sitten reilut 100 euroa. Ja keltainen huomioliivi on oltava kuskin käsien ulottuvilla. Matkalla kannattaa pysähtyä lounaalle pikkukyliin ja syödä tomaattikeittoa, valkosipulikeitoa ja lihakeittoa ja omenastruudelia ja ja...
Tässä muutama vinkki ensi alkuun. Paljon on tuolla tullut oltua, eri vuodenaikoina. Tällä viikolla taas Müncheniin, tosin nyt nopeasti autolla kentältä Söldenin takatalvea suksilla ihailemaan. (ja vitutusketjuun: siellä vaihtuu lumisade vesisateeksi loppuviikolla, prkl). Useimmiten matkoihin liittyy autoilu, oluen juonti ja syöminen, joten jos sitä on luvassa, kysele tarkennuksia.
Ja lue toki
Suomalaiset Saksassa -sivustoa. Sieltä saa hyviä vinkkejä, sekä faktatietoa siellä asuvilta suomalaisilta. Varoituksena vain mainittava jatkuva matkakuume tuonne väljähtymättömän oluen ja taivaallisen ruuan maahan.
-Maila
edit2: Möhkömallin vaihto ja sakon suuruuden tarkistus...